"Amnesty International": Centrālāfrikas Republikā notiek etniskā tīrīšana • IR.lv

“Amnesty International”: Centrālāfrikas Republikā notiek etniskā tīrīšana

39
Sprādzienā savainots puisēns ar amputētām kājām Centrālāfrikas Republikā. Foto: EPA/LETA

Uzbrukumi musulmaņiem tiek īstenoti, lai panāktu viņu aiziešanu no valsts

Centrālāfrikas Republikā (CĀR) tiek īstenota etniskā tīrīšana, par kuras upuriem kļuvuši musulmaņi, trešdien paziņojusi starptautiskā palīdzības organizācija “Amnesty International”.

Organizācija dokumentējusi vismaz 200 gadījumus, kad kristiešu zemessardzes vienību kaujinieki nogalinājuši musulmaņu civiliedzīvotājus. Etniskās tīrīšanas tiek veiktas CĀR rietumos kopš janvāra sākuma.

“Veselas musulmaņu kopienas ir piespiestas bēgt un simtiem musulmaņu civiliedzīvotāju, kuriem nav izdevies izbēgt, tikuši nogalināti,” norādīts “Amnesty International” ziņojumā.

Organizācija secinājusi, ka uzbrukumi musulmaņiem tiek īstenoti ar mērķi panākt viņu aiziešanu no valsts, norādot, ka daudzi kristiešu zemessardzes vienību kaujinieki uzskata musulmaņus par “ārzemniekiem, kuriem būtu jāpamet valsts vai kuri būtu jānogalina”.

“Izskatās, ka viņiem izdodas sasniegt savus mērķus, jo musulmaņi tiek izspiesti no valsts arvien lielākā skaitā,” norādīts “Amnesty International” ziņojumā.

Haoss Centrālāfrikas Republikā sākās, kad nemiernieku koalīcija “Seleka” (“Alianse”) pagājušā gada 24.martā gāza prezidentu Fransuā Bozizē. Nemiernieki sagatavoja ceļu tam, ka valstī, kur vairums iedzīvotāju ir kristieši, pirmo reizi prezidenta amatā nokļūst viens no nemiernieku līderiem musulmanis Mišels Džotodija. Viņš oficiāli izformēja grupējumu “Seleka”, bet tā biedri – pārsvarā musulmaņu karotāji – sāka izlaupīt un dedzināt ciematus, kā arī slepkavot iedzīvotājus, kuri nebija aizbēguši.

Reaģējot uz šiem notikumiem, kristieši izveidoja savas zemessardzes vienības, kas sāka uzbrukt musulmaņiem. Bažījoties par tālāku situācijas pasliktināšanos, Francija un Āfrikas Savienība nosūtīja uz CĀR savus karavīrus.

Starptautiskā militārā misija CĀR tiek īstenota, balstoties uz ANO mandātu.

Pakļaujoties Āfrikas līderu spiedienam, Džotodija 10.janvārī demisionēja. CĀR parlaments – Nacionālā pārejas padome – pagaidu prezidenta amatā iecēlis Katerinu Sambu-Panzu.

Vardarbība, bailes no uzbrukumiem un pārtikas trūkums spiedis savas mājas pamest ceturtajai daļai valsts iedzīvotāju un ANO un palīdzības organizācijas aplēsušas, ka humānā palīdzība nepieciešama vismaz diviem miljoniem cilvēku.

Valsts apvērsumu mēģinājumi, nemieri un sacelšanās CĀR nav retums, bet šāda starpkopienu vardarbība valstī nav sen pieredzēta. “Amnesty International” aicināja starptautiskos miera uzturēšanas spēkus CĀR nekavējoties rīkoties, lai atņemtu kristiešu zemessardzes vienībām kontroli pār valsts ceļu tīklu un izvietotu pietiekamu skaitu karavīru pilsētās, kur musulmaņi ir apdraudēti.

Organizācija brīdināja, ka CĀR draud “vēsturisku apmēru traģēdija”, kas var radīt precedentu citām valstīm reģionā, kuras moka etniski vai starpkopienu konflikti.

 

Komentāri (39)

Aiga 12.02.2014. 21.23

Pēc dekolonizācijas tur venkārši ir atjaunojies tas stāvoklis, kurš bija pirms- cilšu slaktiņi un kanibālisms, un savu likteni bijušās kolonijas lemj visai savdabīgi. Centralāfrikas republika ir slavena ar to,ka tās bijušais prezidents Bokasa sarīkoja skaistumkonkursu, jo viņam gribējās zināt, kā garšo skaistuma karalienes.

0
0
Atbildēt

0

Rita Lazda 12.02.2014. 19.13

Mani tas interesē, jo Latvijai nav jāsūta pat viens kareivis kā Francijas pakalpiņiem. Ja Francija un ES neiesaistīsies šajā konfliktā, tur savādāk viss noregulēsies dabiskā veidā – tak visām pēckoloniālajām valstīm kādreiz ir jādod iespēja pašiem lemt par savu likteni.

+1
-1
Atbildēt

0

dro 12.02.2014. 15.57

Kam tas interesē? Tie taču melnie, kurus politkorektuma vārdā nedrīkst saukt par nēģeriem, toties slaktēt var tūkstošiem.

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu