Fonds: Magņitska pēcnāves vajāšana Krievijā turpinās • IR.lv

Fonds: Magņitska pēcnāves vajāšana Krievijā turpinās

17
Mirušais advokāts Sergejs Magņitskis. Foto: AFP/LETA

Pret mirušo advokātu Sergeju Magņitski sākta jau otra krimināllieta

Jauna krimināllieta sākta pret 2009.gadā Maskavas izmeklēšanas izolatorā mirušo investīciju fonda „Hermitage Capital” juristu Sergeju Magņitski, ziņo Krievijas aģentūra “Interfaks”, atsaucoties uz fonda vēstījumu.

“Krievijas Iekšlietu ministrijā sākta jau otrā krimināllieta pēc viņa nāves, kas vērsta pret Sergeju Magņitski. Magņitska vajāšana pēc nāves turpinās,” teikts fonda paziņojumā. Turklāt Magņitska radiniekiem, kā apgalvo fonds, ar tiesas lēmumu atteikta piekļuve lietas materiāliem. Pagaidām oficiāli nav zināma arī jaunā apsūdzība.

Mirušā jurista tuvinieki mēģina panākt viņa apžēlošanu, taču pagaidām tas nav sekmējies. Viņa māte Natālija Magņitska uzskata, ka liecības par advokāta līdzdalību 5,4 miljardu rubļu nozagšanā ir meli un ietekmīgu Krievijas amatpersonu atriebība viņas dēlam, kurš pats stājās ceļā šo amatpersonu noziedzīgajām darbībām.

Jau rakstīts, ka pērngada jūlijā Maskavas Tveras tiesa atzina mirušo Magņitski par vainīgu vairāk nekā 500 miljonu rubļu nodokļu nenomaksāšanā. Šī bija pirmā reize, kad tiesa tiesāja un piesprieda sodu jau mirušam cilvēkam.

Magņitskis mira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas centrā pavadītām dienām. Viņu arestēja pēc tam, kad viņš bija apvainojis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izzagšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš mira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka no valsts budžeta 5,4 miljardus rubļu (93 miljonus latu) izzaguši tiesībsargājošo iestāžu līdzstrādnieki, kas atriebjoties organizējuši jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

Opozīcijas aktīvisti šo gadījumu nodēvējuši par vienu no kliedzošākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā pēdējo gadu laikā, apgalvojot, ka Magņitski pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājies atmaskot.

Pēc viņa nāves šī lieta tika slēgta, bet 2011.gada augustā no jauna atvērta.

Saistībā ar šo lietu vairākas valstis, tai skaitā – ASV, Lielbritānija -, paziņojušas par ieceļošanas aizliegumu un citām sankcijām tām Krievijas amatpersonām, kuras bijušas iesaistītas jurista lietā, veidojot tā saucamo Magņitska sarakstu.

 

Komentāri (17)

ligakalnina 13.01.2014. 10.08

Beigsies olimpiāde, tad tik sāksies īstā jautrība, patreiz Kremļa kleptokrāti, zobus sakoduši, spiesti vēl demonstrēt putinisma “cilvēcisko seju”, lai olimpiādē nesēdētu divvientulībā ar Janukovicu un Alijevu.

+12
-1
Atbildēt

3

    ligakalnina > ligakalnina 13.01.2014. 10.36

    Jā, tiešām, viss pēc Freida – mana zemapziņa tādu variantu nepieļauj.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    l_abola > ligakalnina 13.01.2014. 13.03

    …un Bērziņu!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 13.01.2014. 10.19

    Birjozkinu aizmirsi!

    +6
    0
    Atbildēt

    0

dro 13.01.2014. 11.01

Tā Krievija izturas prêt savu vēsturi: Химия Ломоносова и жизнь

Первая в стране химическая лаборатория разрушена, средства на реконструкцию непонятно где, на ее месте может появиться элитный квартал http://www.svoboda.org/content/article/25222906.html

Ļeņina līķi apbužina katru nedēļu, bet Lomonosova laboratorija pārvērsta par graustu…

+3
0
Atbildēt

1

    Vineta > dro 13.01.2014. 11.56

    lno

    Masons Lomonosovs bija tas kurš pravoslavnutijiem vergiem pieķīra identitāti, izveidodams to lietošanai mākslīgu valodu(feņu), ar ko šodien bidļjaķina bez mēra lepojas. Tiem sub-human par prātā nenāk, ka vēl tikai pirms simts gadiem to izvairījās lietot augstmaņi, zinatnes un kultūras cilvēki, izvēloties civilizētās: franču, vācu vai poļu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

gliters 13.01.2014. 10.59

    dro > gliters 13.01.2014. 11.05

    zirnekliene Šeloba. Labs:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu