Raidījums: Nacionālā apvienība Rīgas domē atbalsta SC (papild.) • IR.lv

Raidījums: Nacionālā apvienība Rīgas domē atbalsta SC (papild.)

206
Lāpu gājienā šogad pie Nacionālā teātra. Priekšgalā - Nacionālās apvienības pārstāvji. Foto: Evija Trifanova, LETA

Nacionālā apvienība TV3 raidījumā pausto sauc par meliem un provokāciju

Nacionālā apvienība “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) esot vēlējusies pamazām iekļauties “Saskaņas centra” (SC) vadītajā Rīgas domes valdošajā koalīcijā un domnieks Aleksandrs Kiršteins prasījis kādu amatu domes komiteju vadībā, tomēr tālāku sadarbību pārtraukusi Zolitūdes traģēdija, pēc kuras VL-TB/LNNK pieslējušies “Vienotības” prasībām pret Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC), atsaucoties uz Ušakovu, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Raidījumā “Nekā personīga” tiražētie pieņēmumi par Nacionālās apvienības ciešāku sadarbību ar Saskaņas centru vērtējami kā melīga propaganda un provokācija, kas saistīta ar valdības veidošanu un gaidāmajām vēlēšanām, informē apvienības preses sekretāre Laila Ozoliņa. Nacionālā apvienība atšķirībā no jebkuras citas partijas nekad nav pieļāvusi iespēju būt vienā valdībā vai Rīgas domes valdošajā koalīcijā ar Saskaņas centru.

Apvienība arī norāda, ka “Vienotības” priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas publiski paustais satraukums atgādina liekulību, jo atšķirībā no Nacionālās apvienības, “Vienotība” ar “Saskaņas centru” vienotās pozīcijās bieži vien bijusi tieši ideoloģiskos, nevis tikai saimnieciskos jautājumos. “Vienotība” balsojusi kopā ar “Saskaņas centru” par uzturēšanās atļauju tirdzniecības iespējami ilgāku saglabāšanu, pret bērnudārzu un skolu pāreju uz valsts valodu, par liberālākām pilsonības likuma normām, kā arī vēl 11. Saeimā pieļāva iespēju veidot t.s. “nacionālā izlīguma” valdību kopā ar “Saskaņas centru”.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzskata, ka publiski izskanējušie apmelojumi izskatās pēc “Vienotības” un “Saskaņas centra” politiskas saspēles. “Ušakovs šādā veidā mēģina pozicionēties latviešu vēlētāju priekšā, savukārt, “Vienotība” nomelno konkurentus pirms vēlēšanām,” saka Dzintars.

TV3 raidījums “Nekā personīga” svētdien stāstīja, ka SC un VL-TB/LNNK attiecību iespējamu uzlabošanos iezīmējusi Rīgas nākamā gada budžeta pieņemšana, kurā iestrādāti vairāki VL-TB/LNNK priekšlikumi, kuru kopsumma nepārsniedza 350 000 latu – piemiņas plāksnes Gunāram Astram un Eduardam Berklavam, divas jaunas atkarības speciālistu amata vietas un lielāki pabalsti simtgadniekiem, politiski represētajiem un jaunajiem vecākiem. Visi “Vienotības” priekšlikumi tika noraidīti, vēsta raidījums.

VL-TB/LNNK ierosinājumi bija iestrādāti domes kopējā piedāvājumā, ko viņi panākuši aizkulišu sarunās ar Ušakovu. “Pilnīgi visa frakcija, visi 12 deputāti mēs bijām pie Ušakova kunga, kur mēs pārrunājām, izstāstījām katrs savu aktualitāti katrs savu nepieciešamību,” skaidrojusi apvienības Rīgas domes frakcijas vadītāja Baiba Broka, “tas jau arī nav noslēpums, ka ir idejas, kas ir līdzīgas, piemēram, par sociālo politiku.” Ušakovs skaidrojis, ka VL-TB/LNNK priekšlikumi atbalstīti, jo šis spēks darbojies konstruktīvi un tā priekšlikumi bijuši atbilstoši pilsētas plāniem, ziņo LETA.

Nacionālā apvienība atbalstu no Ušakova saņēmusi arī lāpu gājiena noorganizēšanā valsts svētkos – domes valdošā koalīcija atbalstīja “nacionāļu” priekšlikumu “aiztaisīt ciet” krastmalu, lai varētu nolikt svecītes. “Bija arī priekšlikums no nacionāļiem, lai 11.novembrī Lāčplēša dienā, lai krastmala tiktu aiztaisīta ciet, lai cilvēki svecītes varētu nolikt, nu tā mierīgā gaisotnē. Pirmo reizi mēs to šogad izdarījām un tā nebija mana ideja, atnāca Nacionālās apvienības pārstāvji un nav nekādu problēmu,” raidījumā saka Ušakovs.

Viņam piebalso Nacionālās apvienības RD frakcijas vadītāja Broka, atzīstot, ka pirmo reizi lūguši, lai tiktu slēgta Valdemāra ielas daļa lāpu gājienam 18.novembrī, un atbalsts no Ušakova saņemts. “Mēs tikām sadzirdēti un satiksme bija slēgta, un par to mēs arī sakām paldies,” teic Broka.

Pēdējā laikā saskanējuši arī vairāki SC un VL-TB/LNNK balsojumi Saeimā, kas darot bažīgu “Vienotības” līderi Solvitu Āboltiņu. “Šādu tendenci es redzu kā ļoti bīstamu, jo arī Broka ne vienā vien intervijā ir izteikusies, ka būtu pragmatiska SC politikas maiņa, ko mēs neredzam nekādā veidā šeit Saeimā. Ir arī šie dīvainie balsojumi, kas ne vienmēr ir sociāli balsojumi šeit Saeimā. Es negribētu šeit pārmest nacionālajai apvienībai, ka viņa ir mainījusi kursu, bet katrā ziņā ļoti rūpīgi izvērtēt šādas sadarbības un vai aiz šī nav Krievijas politika pret šādām valstīm, nerēķināties ar līdzvērtīgiem partneriem, vai aiz kādiem ekonomiskiem momentiem netiek prasīta kāda politiska piekāpšanās.”

Tikmēr “Vienotības” Rīgas domniece Sarmīte Ēlerte uzskata, ka, dalot labajos un sliktajos, Ušakovs vienkārši cenšas sašķelt domes opozīciju. “Šī ir ļoti skaidra skaldi un valdi politika, tātad, veids, kā valdošā koalīcija cenšas sašķelt opozīciju. Tā ir tāda manipulācijas politika, bet no SC viedokļa tā ir tāda loģiska politika. Jo saprotams, ka galvenais konkurents SC ir “Vienotība”.”

“Opozīcija pēc būtības vienmēr atbalsta sabiedrībā populārus priekšlikumus. Tas ir neatkarīgi, kas tos iesniedz, opozīcija vienmēr atbalstīs, “zaļie zemnieki” vai SC pēc definīcijas. Līdz ar to mēs arī nevaram orientēties pēc principa, ka mēs nekad nebalsosim tā, kā balsos SC vai otrādi. Būtiski, lai nebūtu vienots balsojums ideoloģiskos jautājumos, tajos jautājumos, kur ir stratēģiskas atšķirības,” VL-TB/LNNK un SC tuvināšanos noliedzis Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars.

(papildināta ar Nacionālās apvienības viedokli)

Komentāri (206)

buchamona 22.12.2013. 20.16

Nacionālā apvienība “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) esot vēlējusies pamazām iekļauties “Saskaņas centra” (SC) vadītajā Rīgas domes valdošajā koalīcijā un domnieks Aleksandrs Kiršteins prasījis kādu amatu domes komiteju vadībā…+++ ” esot vēlējusies” , jeb “ir vēlējusies” – tā ir būtiska atšķirība un NA šajā jautājumā ir jāievieš skaidrība. Ja šāds fakts tiešām ir bijis un NA ir mēģinājusi vienoties ar SC par iekļūšanu RD valdošajā koalīcijā, tad tā ir nelietība, kurai nav attaisnojuma. Patiesībā tā ir politiska pašnāvība. LNNK jau šādu pieredzi guva, arī Rīgas domē, deviņdesmito gadu vidū, apmēram. Pēc tam sākās LNNK noriets. Te komentāros izskanēja viedoklis, ka Rīgas domē risina saimnieciskus jautājumus. Negribētu piekrist šādam vērtējumam. Var jau būt, ka kaut kur provincē šādi var skatīties uz lietām, bet ne Rīgas domē. Sevišķi, ja pēc šādas koalīcijas nav aktuāla vajadzība, kā tas ir Liepājā, piemēram.

Tas, ka ir atsevišķi balsojumi, kur vnk SC un NA, vai Vienotības redzējumi sakrīt, šādas situācijas ir dabiskas, bet ne par to ir stāsts.

+36
-8
Atbildēt

29

    Vineta > buchamona 22.12.2013. 21.55

    meeerin

    NA, tāpat kā Sc ir starā no tā kā tiek pārvaldīta Krievija un Baltkrievija, viņu ideāli ir Lukašenko un Putina režīmi….

    tu esi melis un tava māte bija krievu praporu podsķilka

    +5
    -15
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 22.12.2013. 21.13

    klusais a_kirsteins – es pateikšu … viņus ir nopirkusi Vienotība !

    ———————————

    Tu taču tik gudrs un zinošs, bet tagad izliecies, ka nezini, ka Nekā Personīga ir Vienotības rupors.

    Starp citu – raksta nosaukums IR pilnīgi garām. Bet pie tā jau mēs esam pieraduši.

    +10
    -16
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 22.12.2013. 21.55

    meeerin:

    NA, tāpat kā Sc ir starā no tā kā tiek pārvaldīta Krievija un Baltkrievija, viņu ideāli ir Lukašenko un Putina režīmi…..ar lielāko prieku šie to pašu ieviestu arī Latvijā.

    ===============================

    Tiešām? Varat pateikt, kur tas rakstīts, vai varbūt kādi balsojumi par to liecina?

    Ir daži NA biedri, kuriem acīmredzot simpātisks šķiet autoritārisms. Bet tāpat starp NA biedriem var atrast arī to pretmetu – galējus “libertāriešus”, piemēram, Ritvaru Eglāju.

    Atbalsts autoritārismam šeit un tagad, 21. gadsimta Latvijā, pilnīgi noteikti nav nedz NA teorija, nedz prakse.

    +10
    -14
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > buchamona 22.12.2013. 21.59

    Haris. ….Tāds “fretka”, “lno”, arī es, neesam NA nopirkti, neesam pat NA biedri…..

    Vou, bet čupojaties gan, ja jau tik labi viens otru pazīstat:) Tad jau nav brīnums, ka jūsu komentāri pēc viena šablona.

    +11
    -14
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 22.12.2013. 22.19

    nomale. Ne katram dots būt tik oriģinālam kā nomalei:)))

    +9
    -12
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 22.12.2013. 20.43

    klusais –

    Varbūt ir pagadījušies arī kādi argumenti?

    (Lūdzu, tikai to Ģigas īru sautējumu nepiedāvāt)

    +11
    -13
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 22.12.2013. 20.50

    Haris. Nestrīdaties. Nav vērts. Tie, kuri tagad uzbrūk nacionāļiem, pagātnē bija viskarstākie V un SC koalīcijas atbalstītāji:):):)

    +15
    -17
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 23.12.2013. 12.35

    lama –

    Īsti nesapratu, kas Jums nebija saprotams.:)

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 23.12.2013. 11.46

    …., neesam NA nopirkti, neesam pat NA biedri. Tomēr parasti aizstāvam to vienīgo politisko spēku, kura rīcība KAUT CIK atbilst mūsu priekšstatiem par to, kā būtu jāveido Latvija. Bet, protams, pāri šim partijas atbalstam joprojām paliek IDEJAS atbalsts…

    ______________________

    Tie, kas dzīvo “Latvijas partiju apvienotajos emirātos” – tie nespēj saprast tos,kas dzīvo Latvijā.

    IDEJAS atbalsts???

    Kas tas tāds???!!!

    Vārdniīcā nevar atrast….

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 22.12.2013. 22.46

    nomale. Tad jau Tu saproti arī putnu valodu:))

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

    efeja60 > buchamona 23.12.2013. 01.52

    Hari, rokas nost no Āboltiņas!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > buchamona 22.12.2013. 22.32

    General Patton Fan Club >meerin. … tava māte bija krievu praporu podsķilka

    _________________

    Vai tā ir taisnība?:)

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 22.12.2013. 20.28

    riiņķī apkārt:

    esot vēlējusies” , jeb “ir vēlējusies” – tā ir būtiska atšķirība un NA šajā jautājumā ir jāievieš skaidrība.

    =================================

    Nesen dzirdēju, kā LR1 “Krustpunktā” diskutēja Kiršteins, Pulks, Vadims Baraņņiks (SC), Andris Bērziņš (GKR).

    http://lr1.latvijasradio.lv/lv/raksts/krustpunkta/riigas-domes-deputati-verte-domes-darbu.a31696/

    Man šķiet, tieši šajā raidījumā Kiršteins teica, ka atšķirībā no Saeimas, kur vairāki nozīmīgi amati – pat komisiju vadītāju amati – ir opozīcijas (arī SC) rokās, Rīgas Domē nekas tāds netiek pieļauts. Un mudināja to mainīt.

    Kas te tāds īpašs?! Vai Āboltiņai Saeimas prezidijā pie kuras tur rokas arī nesēž viens krievs, šķiet, Kļemeņķevs?

    Vai Ģiga un Jaunalksne par to brēkā?

    +14
    -13
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 22.12.2013. 21.07

    klusais:

    es pateikšu … viņus ir nopirkusi Vienotība !

    =======================================

    Man šķiet, ar to Ģigu, Jaunalksni, Pūpolu, Krenbergu ir tāpat kā ar mums dažiem šeit, “Ir” interneta komentāru pažobelē, mītošajiem.

    Tāds “fretka”, “lno”, arī es, neesam NA nopirkti, neesam pat NA biedri. Tomēr parasti aizstāvam to vienīgo politisko spēku, kura rīcība KAUT CIK atbilst mūsu priekšstatiem par to, kā būtu jāveido Latvija. Bet, protams, pāri šim partijas atbalstam joprojām paliek IDEJAS atbalsts.

    Pieņemu, ka Ģiga, Jaunalksne, u.c. arī nesaņem maksājumus no “Vienotības”. Savu “Vienotības” propagandu/”Vienotības” konkurentu nomelnošanu viņi veic ar pārliecību, ka “Vienotība” ir tas labākais Latvijai.

    Bet tomēr paliek jautājums – vai tāds “Nekā personīga” un “Ir” drīkst atļauties to pašu, ko mēs, anonīmie komentāru rakstoņi? Vai viņiem nevajadzētu būt OBJEKTĪVĀKIEM un GODĪGĀKIEM, nekā to dažkārt emociju uzplūdos atļaujamies mēs, anonīmie? Jo vairāk tāpēc, ka visa šī kompaška ir ieradusi sevi pozicionēt kā “godīgus žurnālistus”, ko nekritisko fanu pūlis kā tāds Grimmu karalienes spogulis viņiem arī labprāt apliecina.:)

    +16
    -15
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > buchamona 25.12.2013. 09.23

    Lai zinātu, ar ko patstāvīgi domājošais komentētājs Pikaso atšķiras no “lēti pērkamā grafomāna” fretkas, izskaitīju Pikaso un fretkas komentārus laikposmā no 17. līdz 25. decembrim.

    Pikaso – 80

    fretka – 18

    Tiešām lēti :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 22.12.2013. 20.53

    …pareizi, lno!…tie, kuri tagad klusē mutautiņā – bija visdedzīgākie sadarbības līguma apkarotāji…. :)

    +15
    -14
    Atbildēt

    0

    kkristaps > buchamona 25.12.2013. 08.26

    Hari, “Tāds “fretka”, “lno”, arī es, neesam NA nopirkti, neesam pat NA biedri”. Muahahahahahahahahahaha. Kauna nav uzskatīt visus par muļķiem un savi par vienīgo gudreli. “Ino” varbūt arī nav nopirkts, bet tu, fretka, aivarsk un andrejs pa kilometru ožat pēc lēti pērkamiem grafomāniem. Vēl interesantāks fenomens ir deģenerālis Petons ventilators vai kā tur bija – acīn redzami garīgi slims cilvēks, kuru Netīreļu Apvienība izmanto savu ideju bīdīšanai, jo zina, ka tad, ja kāds šo kroplīti iesūdzēs tiesā par neslavas celšanu, viņu kā nepieskaitāmu sodīt nebūs iespējams.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > buchamona 22.12.2013. 20.29

    Haris – pareizi , sadod tiem neliešiem , sadod :)

    +11
    -9
    Atbildēt

    0

    garausiitis > buchamona 22.12.2013. 21.24

    andrejs , Hari – nē , tieši nopirkusi Vienotība un Ārija Dombrovska reizi nedēļā ar koferīti , kur RE&RE gādātā kreisā kases nauda no saviem rindu mājas īpašumiem Dreiliņos pa Lubānas ielu tiek līdz aplim, tad pa Deglava ielu līdz RIMI , tad pa labi nedaudz uz priekšu , pēc 200m pa kreisi un tieši pie Nekā Personīga ofisa atskaita Ģigai paredzēto naudiņu par pareizajiem sižetiem :) :) :)

    +14
    -12
    Atbildēt

    0

    garausiitis > buchamona 22.12.2013. 20.37

    a_kirsteins – es pateikšu … viņus ir nopirkusi Vienotība !

    +13
    -10
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > buchamona 23.12.2013. 16.18

    > Haris

    IMHO lama ironizē par “nesaprašām” partiju aplokos :)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > buchamona 22.12.2013. 22.37

    Ino. Protams esmu oriģināls, dzīvoju meža mala, mēdzu apspriesties ar kokiem… :)

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    efeja60 > buchamona 23.12.2013. 01.56

    General Patton Fan Club meeerin

    NA, tāpat kā Sc ir starā no tā kā tiek pārvaldīta Krievija un Baltkrievija, viņu ideāli ir Lukašenko un Putina režīmi….

    tu esi melis un tava māte bija krievu praporu podsķilka

    ===============

    generals ir latviešu literatūras dižgars!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 22.12.2013. 22.04

    nomale –

    Personiski joprojām nepazīstu. Šie abi cilvēki acīmredzami ir mani domubiedri, laika gaitā šeit rakstījuši vai iekopējuši daudz kā informatīva un interesanta, tāpēc parasti rūpīgi izlasu viņu publicēto un tāpēc arī jūtos, it kā būtu ar viņiem gandrīz pazīstams.

    +12
    -8
    Atbildēt

    0

    Līna Kārkliņa > buchamona 22.12.2013. 21.32

    Tāds “fretka”, “lno”, arī es, neesam NA nopirkti, neesam pat NA biedri. Tomēr parasti aizstāvam to vienīgo politisko spēku, kura rīcība KAUT CIK atbilst mūsu priekšstatiem par to, kā būtu jāveido Latvija. Bet, protams, pāri šim partijas atbalstam joprojām paliek IDEJAS atbalsts.

    ———————

    NA, tāpat kā Sc ir starā no tā kā tiek pārvaldīta Krievija un Baltkrievija, viņu ideāli ir Lukašenko un Putina režīmi…..ar lielāko prieku šie to pašu ieviestu arī Latvijā…..man tas nav pieņemams, tāpēc pats nekad neatbalstīšu šādus reliktus un citus aicinu no tiem novērsties….

    +19
    -12
    Atbildēt

    0

    garausiitis > buchamona 22.12.2013. 20.23

    ra – kā kādreiz Jānis Jarāns teica – labāk saņurcīts rublīts nekā liels paldies :) Tas par ideāliem un amatiem :) nekas jau nemainās , paliek jautājums cik skaisti mēs spējam pamatot savas rīcības :)

    +17
    -10
    Atbildēt

    0

    Līna Kārkliņa > buchamona 22.12.2013. 22.16

    Tiešām? Varat pateikt, kur tas rakstīts, vai varbūt kādi balsojumi par to liecina?

    ——————————–

    vienīgais kurš ir daudzmaz skaidri pozicionējies ir R.Zīle….viss pārējais bērnudārzs lielākā vai mazākā mērā ir izrādījis simpātijas minētajiem režīmiem….nesenais brauciens pie lukašenko un sekojošie pašu komentāri – nu kas tad vēl skaidrāk ir jāpierāda….kaut arī šis kauna traips diezgan ilgi bija uzmanības centrā, neviens no vadošajiem necentās atspēkot tos murgus, ko izplatīja tie kas bija aizbraukuši…..

    +19
    -10
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 22.12.2013. 20.43

    …a_kirsteins…nuja!…skat, vēl viens nacionālās saskaņas punkts – NA un SC kopējais ienaidnieks – Vienotība!…malači!…tā turpināt!…. :)

    +21
    -11
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 22.12.2013. 20.30

    …..R.A. …. kādi vēl Tev apliecinājumi vajadzīgi?….neatceries NA dziļdomīgo klusēšanu par krievu skolu direktorēm?….neatskanēja ne pīkstiens!…kā varēja protestēt, ja štelles bija jābīda….

    …par “Patriotiskās audzināšanas komisijas” vadītājs Saeimā – Raivis Dzintars, labāk uzskatīja izlikties par beigtu….

    …nacionālie jautājumi?….ja jābīda štelles, tad var izlikties tādus nepamanām, ko NA ne vienreiz vien arī demonstrējusi…

    +25
    -13
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 22.12.2013. 20.41

Tagad visiem skaidrs, ka Rīgas Domē tikai Sarmītei Ēlertei un Olafam Pulkam ir stingrs nacionālais mugurkauls.

Iespējams, ka arī citas skeleta daļas nav sliktākas.

+25
-10
Atbildēt

14

    Inese > Kaspars Špūle 22.12.2013. 20.46

    Hara k-gs, tas liecina tikai par to, ka CK VĻKJS radošās jaunatnes kluba locekle Sarmīte Ēlerte gribēja kāpt pa komūnistu partijas karjeras kāpnēm.

    +1
    -17
    Atbildēt

    0

    Inese > Kaspars Špūle 22.12.2013. 21.38

    Fretkas k-gs, jūs vēl pastāstiet, ka PSRS augstāko izglītību nevarēja iegūt, nestājoties komjaunatnē un PSKP!

    +2
    -16
    Atbildēt

    0

    Inese > Kaspars Špūle 22.12.2013. 20.54

    Fretkas k-gs, vai tāpēc viņa tik citīgi apguva marksismu-ļeņinismu?

    Kā Sarmīte Ēlerte Maskavā zinātniskajā komunismā eksāmenu kārtoja http://www.puaro.lv/lv/puaro/ka-sarmite-elerte-maskava-zinatniskaja-komunisma-eksamenu-kartoja

    +3
    -17
    Atbildēt

    0

    Inese > Kaspars Špūle 22.12.2013. 20.43

    Vai tas, ka Ēlertes k-dze laikā, kad Latvijā pilnā sparā ritēja Atmoda, iestājās komūnistiskajā partijā, liecina par stingru mugurkaulu?

    +3
    -17
    Atbildēt

    0

    Inese > Kaspars Špūle 22.12.2013. 20.47

    Fretkas k-gs, un ko vēl Ēlertes k-dze vēlējās laikā, kad stājās komūnistu partijā? Un sakiet, lūdzu, vēl, vai, piemēram, Savicka k-gs, ejot stradāt VDK, arī vēlējās padarīt šo iestādi “nacionālāku”?

    +2
    -15
    Atbildēt

    0

    Inese > Kaspars Špūle 22.12.2013. 21.10

    Nu tas, ka čujka Ēlertes k-dzei ir prefekta, to nevar noliegt. Stājoties LKP, viņa labi saprata, ka tad, ja nebūsi “aptverē”, par miljonāri nekļūt.

    +3
    -14
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Kaspars Špūle 22.12.2013. 20.45

    Ločmelis –

    Tas liecina par spēju domāt patstāvīgi vai vismaz spītīgi. Ja visi saka “lēksim bedrē!”, tad kundze nelēks vis.

    +11
    -12
    Atbildēt

    0

    kristrun > Kaspars Špūle 22.12.2013. 21.03

    Bez iestāšanās komūnistu partijā nebija iespējams ritēt pilnā sparā ar Atmodu, jo ne jau starp disidentiem bija paredzēts sadalīt Latvijas atliekas.

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Kaspars Špūle 22.12.2013. 20.50

    Ločmelis –

    (1) Konformisms, nevis komformisms, (2) Fretkas kungs, nevis kundze.:)

    +9
    -6
    Atbildēt

    0

    Evita > Kaspars Špūle 23.12.2013. 17.01

    Iegut jau vareja, tikai stradat ne vienmer, ka piemeram aviacija un jurnieciba, labaka gadijuma uz ieksejam linijam, ja nebija pareizi radu raksti, var but esat aizmirsis par vizesanas sistemu lidotajiem un jurniekiem, bija jau ari vel citas profesijas, un ar iestasanos sajas augstskolas bija problemas, nemaz nerunajot par to ka izglitibu sajas profesijas vareja iegut tikai krievu valoda.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 22.12.2013. 20.45

    Protams! Viņa gribēja, lai arī komūnistiskajai partijai būtu stingrs nacionālais mugurkauls.

    +18
    -9
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 22.12.2013. 20.49

    Mordas kdze, vēl Ēlertes kdze vēlējās ritēt pilnā sparā ar Atmodu, kad stājās komūnistu partijā.

    +14
    -4
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 22.12.2013. 21.32

    Ja pareizi saprotu, tad Mordas kdze mums tūliņ pastāstīs, kur pad.savienībā varēja iegūt augstāko izglītību bez zinātniskā komunisma eksāmena kārtošanas.

    +18
    -4
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 22.12.2013. 21.41

    Varēja, Mordas kdze, varēja. Bet bez zinātniskā komunisma eksāmena gan nevarēja.

    +21
    -1
    Atbildēt

    0

Sanšains 22.12.2013. 20.53

fretka –

Tviterī Agnese Margeviča ar Madaru Fridrihsoni sprieda, ka šī bilde (ar Reiru kā otro 2. rindā un Čeveru, Urbanoviču arī tajā pašā 2. rindā) esot fotogrāfēta vien pāris nedēļu pirms Neatkarības deklarācijas pieņemšanas 1990. gada 4. maijā.

http://www.keepandshare.com/userpics/w/y/k/t/35/2013-12/sb/komjauniesi-80932025.jpg

Rūpes par slepeno nacionālā mugurkaula implantu tika uzturētas līdz pēdējam brīdim.:)

+18
-8
Atbildēt

20

    Inese > Sanšains 22.12.2013. 21.16

    +1
    -15
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 23.12.2013. 12.18

    lama::

    Vienkārša un skaidri saskatāma robeža.

    Tādēļ šo robežu tik centīgi mēgina dzēst- ar vervelēšanu par pionieriem un oktobrēniem(piemēram).

    ===========================================

    Robeža ir, un ir skaidri saskatāma, jā.

    Un pat ja piebrauc pie pašas robežas un sāk izkrāmēt Iskander raķetes, joprojām viss ir kārtībā – jo robeža jau nav pārkāpta un to joprojām var skaidri saskatīt un visos dokumentos to var uzrādīt kā nepārkāptu.:)

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    janis17 > Sanšains 23.12.2013. 00.31

    Kalvi, pastāsti kāds “komunists” ir Gerhards, vienā klasē mācījies vai paralēlās?

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Inese > Sanšains 23.12.2013. 04.06

    zanE P.S. … J.Reirs no 1989.-1993.g. bija Rīgas pilsētas Centra rajona izpilddirektora palīgs..

    ==========================

    Wiki gan raksta tikai par vienu gadaskaitli – 1989. gadu. Un kas tas par palīgu, un ar ko un kā viņš “palīdzēja”, par to vēsture klusē. Toties, pāršķirstot archīvu lapas, var atrast jūsmas pilnu rakstu par Jāni Reiru kompartijas centrālajā orgānā “Cīņa”:

    Kāds tu esi, pirmrindniek?

    1987.03.01 Cīņa

    A. Groša

    Jānis Reirs. Rīgas elektromehāniskās rūpnīcas virpotājs. Pie savējiem atzīts par labāko šajā profesijā. Autoritāte iekarota samērā neilgā laikā, jo tikai vasarā apritēs pieci gadi, kopš Jānis te strādā.

    Sabiedriskā slodze — rūpnīcas komjaunatnes organizācijas sekretāra vietnieks ideoloģiskajā darbā. Mācās Latvijas Valsts universitātes Ekonomikas fakultātes vakara nodaļas pirmajā kursā. Studē rūpniecības plānošanu.

    Piedalījās Latvijas ĻKJS XXIII kongresā. VĻKJS XX foruma delegāts.

    — Jānis ir strādīgs, — stāsta Rīgas elektromehāniskās rūpnīcas komjauniešu sekretāre Gaļina Borisova. — Tādēļ ne vienmēr viņš ir noskaņojies uz runāšanu. Bet savu darbu veic lieliski, neskatoties uz viņa sabiedrisko slodzi. Jānim var uzticēties un uzticēt, jo viņš ir cilvēks ar sevišķi augstu atbildības izjūtu. Neko neatstās novārtā. Brīžiem pat brīnos, kā viņš tik veiksmīgi var visu apvienot — darbu, sabiedrisko slodzi un mācības. Tieši tādēļ, ka Jānis ir tāds — vienkāršs, darbu mīlošs un rūpīgs, mūsu rūpnīcas komjaunatnes pirmorganizācija izvirzīja viņu par Latvijas ĻKJS XXIII kongresa delegātu. Ar lielu interesi un reizē ar lepnumu klausījāmies viņa uzstāšanos. Protams, tagad, kad Jānis jau ir VĻKJS XX kongresa delegāts, mūsu cerības ir attaisnojušās un par viņu liels prieks.

    Jānis Reirs strādā pašā piņķerīgākajā un smalkākajā rūpnīcas montāžas cehā. (Tāļāk seko paša Reira sacītais – piez. mana)

    — Ko jūs domājat par šo komjauniešu talku, kura veltīta VĻKJS XX kongresam? — Vajadzīgs un ļoti noderīgs pasākums. It sevišķi šobrīd, mēneša pēdējā dienā.

    — Tātad bija vienota vēlēšanās strādāt? Bez bikstīšanas, mudināšanas un pierunāšanas?

    — Jā. Es pat nobrīnījos. Kaut gan ari citreiz nav sevišķi jākaro ar strādāt negribētājiem, bet šoreiz tādu vienkārši nebija.

    — Ar ko šī talka atšķiras no citām?

    — Svarīgi, ka iniciatīva nāca no mūsu pašu republikas jauniešiem. Un vēl — tikko notikušais Latvijas ĻKJS XXIII kongress vēlreiz apliecināja komjauniešu aktīvo dzīves pozīciju. Aizstāvēt savu godu.

    — Visbeidzot, ko jūs vēlētu saviem vienaudžiem?

    — Godīgumu dzīvē, darbā un cilvēku savstarpējās attiecībās.

    Godīgums un vienkāršība — tāds ir komjaunieša Jāna Reira kredo.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 23.12.2013. 13.51

    Kalvis –

    Viens paziņa, šķiet, mācījās kopā ar Gerhardu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Inese > Sanšains 22.12.2013. 21.30

    Zane, vēl 1987. gadā, kā šodien atceros, arī iepriekšējā – VĻKJS XX kongresa – delegāts Jānis Reirs bija Rīgas elektromehāniskās rūpnīcas komjauniešu sekretāra vietnieks ideoloģijas jautājumos.

    +9
    -9
    Atbildēt

    0

    andris902 > Sanšains 22.12.2013. 21.01

    ….Hari…nu, nekautrējies!…nosauc Reira tolaik ieņemamo amatu!….

    +13
    -13
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > Sanšains 22.12.2013. 23.29

    Sveicināti, Hari – Jums gadījumā nav bijis kāds sakars ar Rīgas 1.vsk.? Esmu 1987.g. absolvents.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Sanšains 23.12.2013. 01.32

    Kalvis – ja par Gerhardu , tad esmu pēdējo gadu laikā daudz pozitīva par viņu dzirdējis, kaut gan pašam zināma skepse liekot kopā info puzli sākot no EM ministrēšanas … Man iekšējā balss saka ,ka viņam nopietnas saites un saistības ar hūti …

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    kristrun > Sanšains 22.12.2013. 21.11

    Vai tad Jūs viņu tur vienīgo atpazīstat starp mūsu šodienas gaišās kapitālistiskās dzīves cēlājiem?

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Sanšains 23.12.2013. 11.53

    Robeža tiek pārsniegta tur, kur cilvēks jau sāk ieņemt “atbrīvotos” jeb nomenklatūras posteņus; ja viņam komjaunatnes vai partijas karjera uz kādu laiku aizstājusi godīgas profesijas iegūšanu.

    __________________

    Vienkārša un skaidri saskatāma robeža.

    Tādēļ šo robežu tik centīgi mēgina dzēst- ar vervelēšanu par pionieriem un oktobrēniem(piemēram).

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 22.12.2013. 21.21

    Zane –

    Es nezinu Reira tolaik ieņemto amatu. Pēc Jūsu jautājuma spriežu, ka vēlaties teikt – nebija nekāds augstais amats. Varbūt.

    Tomēr ceru, ka necentīsities apgalvot, ka atrasties šādā kompānijā bija tas pats, kas būt parastam, ierindas komjaunietim.

    Lai Jums rimtāks prāts, mazam, mazītiņam atsvaram varu pateikt, ka it kā “nacionālais” Kaspars Gerhards savulaik bija savas vidusskolas komjaunatnes vadītājs – kad pienāca viņa vecuma grupa. Zinu to gadījuma pēc un tagad atcerējos.

    Bet arī tas tomēr nav salīdzināms ar atrašanos Reira, Čevera un Urbanoviča kompānijā, kaut gan, protams, iekārtai nemainoties, Gerhards varbūt būtu varējis aiziet pa funkcionāra ceļu.

    +12
    -8
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Sanšains 22.12.2013. 21.58

    VĻKJS XX kongresa – delegāts Jānis Reirs bija Rīgas elektromehāniskās rūpnīcas komjauniešu sekretāra vietnieks ideoloģijas jautājumos.

    ——————

    Tieši tā – aktīvs komajunietis ar lielu cerību veidot karjeru vienīgajā partijā, jo galviņa viņam nebija īpaši…, Tāpēc “saimnieciskajā darbā” viņam nespīdēja.

    Atceros, ka viņš jau būdams tuvu pie 30 gadiem iestājās augstskolā pašā vieglākajā specialitātē – kaut kāda tur Plānošana un ekonomika, kur parasti mācījās visādi tantuki, lai dabūtu “diplomu”.

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Sanšains 23.12.2013. 00.55

    Kalvi – Haris nav no R1V … , tas diezgan droši :)

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Sanšains 22.12.2013. 21.06

    > Haris

    Paldies, izteiksmīga bilde.

    Jauni, skaisti ideālisti. Visa dzīve vēl priekšā – un kāda dzīve! :)

    Lasīšanai brīvā brīdī:

    Kas izaudzis no kādreizējiem komunistiskajiem jauniešiem

    http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/209235-komjaunatnes_kalums_nezudoss

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > Sanšains 23.12.2013. 01.19

    >>> Kalvi, pastāsti kāds “komunists” ir Gerhards, vienā klasē mācījies vai paralēlās?

    ======

    Kaspars Gerhards mācījās paralēlklasē; komjaunatnē sastāvēja – tāpat kā daudzi citi, par “komunistu” neesmu gan dzirdējis. Mani klasesbiedri bija Kārlis Kavacs un Andris Konošonoks – ne par kādu “komunismu” viņu gadījumā arī nav runa.

    Komjaunatne to laiku kontekstā bija kaut kas līdzīgs mūsdienu “skolēnu pašpārvaldei”. Savukārt Pēteris Viņķelis (beidza skolu 3 gadus pirms manis) organizēja skolas mērogā politinformācijas – kur skolēni reizi nedēļā pirms pirmās stundas stāstīja klasesbiedriem par jaunumiem sabiedriskajā un kultūras dzīvē. Vadīt politinformācijas klasē (vai nodrošināt to noturēšanu visas skolas vecākajās klasēs) tolaik skaitījās komjaunatnes “amats”. Ja tik plaši skatās, tad jau ikvienu, kurš tajos laikos gāja skolā un kaut kur piedalījās (kaut vai organizēja braukšanu biešu vākšanas talkās), var pataisīt par “komunistu” :)

    Robeža tiek pārsniegta tur, kur cilvēks jau sāk ieņemt “atbrīvotos” jeb nomenklatūras posteņus; ja viņam komjaunatnes vai partijas karjera uz kādu laiku aizstājusi godīgas profesijas iegūšanu. Mana gadagājuma cilvēku vidū tādus cilvēkus nepazīstu. Jo Latvijas neatkarības deklarāciju pieņēma, kad mācījāmies 3.kursā (tie, kuri bija armijā, attiecīgi – 2.kursā).

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > Sanšains 23.12.2013. 00.28

    ….Hari….un kurš tajā bildē ir Juris Iesalnieks?…

    P.S. … J.Reirs no 1989.-1993.g. bija Rīgas pilsētas Centra rajona izpilddirektora palīgs…

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > Sanšains 23.12.2013. 11.15

    ….ļoti labs raksturojums par cilvēku!….visu cieņu!…. :)

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Sanšains 22.12.2013. 21.59

    lno – un pirms tam Kirova rajona pirmā sekretāre, kuru nomainīja Čevers :)

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > Sanšains 22.12.2013. 21.54

    Ločmelis. Ko piekasies Reiram, Brigmane bija VĻKJS 3. sekretāre:)

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu