Bankas maksātnespējas biznesa haizivīm maksā par vēlamo rezultātu tiesu procesos • IR.lv

Bankas maksātnespējas biznesa haizivīm maksā par vēlamo rezultātu tiesu procesos

15
Rīgas apgabaltiesas ēka. Foto: Inga Nestere, F64
Indra Sprance

Arī Saeimas spīkeres dzīvesbiedram daļēji piederoša firma trīs dienas pirms maksātnespējas maina juridisko adresi

Lai aizsargātu savas intereses sarežģītos maksātnespējas procesos, pēdējo gadu laikā bankas Latvijā iecienījušas praksi maksāt maksātnespējas biznesa haizivīm par sev vēlamā rezultāta sasniegšanu uzņēmumu maksātnespējas procesos, liecina žurnāla “Ir” rīcībā esošā informācija.

Maksātnespējas procesa tiesiskumu saskaņā ar likumu kontrolē tiesa, tāpēc neviens cits procesa dalībnieks formāli nemaz nevar garantēt noteiktu rezultātu. Vairākas personas, kas iesaistītas šajos procesos, bet lūdz nepubliskot viņu vārdus, intervijā “Ir” apstiprināja – pēdējo gadu laikā Latvijā ir bijusi visai izplatīta prakse, ka bankas maksā atsevišķiem maksātnespējas biznesa darboņiem par savu interešu aizsardzību dažādos procesos, kaut gan likums nosaka visiem vienotu kārtību, bet procesa uzraudzību veic tiesa.

Žurnāla rīcībā esošā informācija liecina, ka starp bankām un atsevišķiem maksātnespējas administratoriem piederošiem uzņēmumiem slēgti līgumi, kuros minētas konkrētas summas par bankai vēlamā rezultāta sasniešanu maksātnespējas procesā.

Komercbankas izvairās atklāti runāt par šo tēmu. Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis nevēlas runāt par banku praksi sarežģītos maksātnespējas procesos, taču norāda – bankas būtu ieinteresētas tiesu lomu palielināšanai šajos jautājumos. «Maksātnespējas procesā tiesu lomai ir jābūt lielākai, lai nebūtu nevienam citam maksātnespējas procesa dalībniekam iespējams spekulēt vai izmantot šķietamas vai nešķietamas varēšanas ietekmēt tiesu procesu.»

Vairāk par to, kā darbojas sistēma, kurā ietekmīgi maksātnespējas administratori spēj panākt klientiem vēlamu rezultātu vairākās tiesās un kāpēc viens no tieslietu ministra Jāņa Bordāna «kara» galvenajiem cīņas laukiem ir Latvijas lielākā tiesa – Rīgas apgabaltiesa, lasiet žurnāla “Ir” pētījumā šonedēļ.

Turpat arī par to, kā Saeimas spīkeres Solvitas Āboltiņas dzīvesbiedram Jānim daļēji piederošā firma dažas dienas pirms maksātnespējas mainījusi juridisko adresi uz Aizkraukli. Līdzīgi kā daudzos desmitos citu gadījumu, tas vedina domāt par vēlmi maksātnespējas procesu organizēt pie konkrēta tiesneša vai konkrēta administratora vadībā.

Rakstu “Tiesa kā veikals?” varat lasīt šeit.

 

Komentāri (15)

dro 12.12.2013. 08.52

Civilizētās valstīs gan, tiesa, par to premjers tiktu nekavējoties patriekts no amata.
______________
Pirmām kārtām, protams, Krievijā:):):)
“Ločmeli” laiks nomainīt profilu uz piemērotāku. Baltais vecītis pārāk labsirdīgs, lai ilustrētu absurdos, pataloģiska naida pārpilnos tekstus. Lūk, domu biedra foto būtu kā kulaks uz acs:
http://www.youtube.com/watch?v=0icoGC6jzAs
http://www.youtube.com/watch?v=ePv9LwnVmsM

+7
0
Atbildēt

0

Alise 12.12.2013. 09.52

Lai aizsargātu savas intereses sarežģītos maksātnespējas procesos, pēdējo gadu laikā bankas Latvijā iecienījušas praksi maksāt maksātnespējas biznesa haizivīm par sev vēlamā rezultāta sasniegšanu uzņēmumu maksātnespējas procesos, liecina žurnāla “Ir” rīcībā esošā informācija.
_____________________________

Brīvdienās, protams, izlasīšu žurnālā visu rakstu, bet, ja pētījuma galvenais secinājums un virziens ir kā ievadā minēts, baidos, ka Sprance kaut ko ne tā būs izpētījusi, jo cik zinu, parasti ir otrādāk – tiek “mestas” bankas. Vismaz tajos pēdējos gados, kurus min Sprance.

Maksātnespējas parasti ierosina uzņēmumi paši vai to piesaistītie fiktīvie kreditori, lai tiktu no banku kredītiem vaļā. Arī skaļās lietas, kas nesen pacēlās un par kurām Bordāns runāja, bija tieši tādas, kur notiek izvairīšanās no banku kredītiem. Tādu lietu vajadzētu būt vairumam starp tām, kur tiek “kārtoti” maksātnespējas procesi.

Un bieži vien bankas pašas vainīgas, jo tās nevēlas absolūti nākt pretim debitoriem vai vēlas pārņemt kādus konkrētus uzņēmumus vai to mantu, un bieži vien kādu savu citu klientu interesēs. Protams, šādos atsevišķos gadījumos bankas mēģina arī reizēm uzsākt nepamatotus maksātnespējas procesus, tomēr vairums gadījumu ir kā ar Āboltiņas vīru – kad parādnieks jau laicīgi sāk “kārtot maksātnespējas procesu”.

Ja tas pētījums ir tiešām tikai par banku veidotiem maksātnespējas procesiem, tad tur varētu papētīt dziļāk iemeslus – kā jau minēju, bankas bieži grib pa lēto dabūt kādus uzņēmumus vai uzņēmumu mantu kādu personu interesēs.

Ja paskatās vēsturiski, tad pirms krīzes maksātnespējas procesi tika izmantoti mēģinot pārņemt kādus uzņēmumus (no banku, konkurentu u.tml. puses). Bet gadījumi nebija pārāk bieži un izplatīti. Ar krīzes iestāšanos bankas izdarīja baigo spiedienu uz daudziem uzņēmumiem un absolūti nedomāja nākt pretim jautājumu risināšanā, tad arī attīstījās lielais vilnis ar “maksātnespējas mahinācijām”, lai nebūtu jāatdod viss bankai un pašam jāpaliek bez nekā. Tā kā lielākoties pie šis sistēmas attīstības vainojamas vien ir pašas bankas, kuras tagad ir nonākušas situācijā, ka daudzi tās mēģina “uzmest” – dabūn pašas atpakaļ no sistēmas, kuras izveidošanos pašas ir veicinājušas.

+6
0
Atbildēt

0

dro 12.12.2013. 07.49

Valda Dombrovska grāmatas izdošanu finansējusi Kuveitas naftas kompānija? ;)
____________________
Šausmīgs noziegums:):):)

+7
-1
Atbildēt

3

    Inese > dro 12.12.2013. 08.30

    Protams, ka ne. Ir tikai normāli, ka «Kuwait energy», kompānija, kas Latvijas teritoriālajos ūdeņos Baltijas jūrā meklēja naftu, finansēja LR ministru prezidenta sarakastītās grāmatas izdošanu. Civilizētās valstīs gan, tiesa, par to premjers tiktu nekavējoties patriekts no amata.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Ludmila > dro 12.12.2013. 08.52

    Dīvaini irs uzvedas , ko tas nozīmē .

    Latvijā ir dažī teflona politiķi , proti viņiem nepielīp nekādi sū.. lai ko paši darītu , vai viņu vietnieki , padotie . Pirms Dombrovska tāds bija Rīgas mērs A. Bērziņš , Ārgalis . Protams hūte , bet tas ir īpaš gadījums . Nu tagad lācītis gan paša sautīgās intrese nekustamo īpašumu jomā , gan dažadu koalīcijas dalībnieku , gan augstu valsts amatpersonu izdarības .
    Vai to grāmatu esi lasījis ? Es pat redzējis nēesmu . Diez cik cilvēki vispār viņu lasījuši . Lācīts …redaktors korektors ..varbūt kāds žurnālists .

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Vineta > dro 12.12.2013. 13.18

    lno
    To sauc par korupciju, tāpat kā kredīta dekrēta uz četriem gadiem piešķiršana, vai Bukānes amats.
    http://www.delfi.lv/bizness/uznemumi/portals-hipoteku-banka-atkal-pagarina-kredita-atdosanas-terminu-premjera-sievas-uznemumam.d?id=43363645
    http://www.pietiek.com/raksti/dombrovska_padomniece_bukane_ventspils_osta_sak_pelnit_vel_labak
    Pēc 1/10 līdzīgu ziņu tam čekas piesmietam mērglim normālā Eiropas valstī nekavējoties būtu jānoliek visi mandāti un pazemīgi jāpieņem paša veidotais liktenis.
    Mēs vēl nezinām, kādi bija tā nelieša mērķi, bīdot PV afēru, pieļaujot Flikam(lasi: Šļeseram un bandai) uzsākt tiesvedību pret valsti, atļaujot Zaharjinam un Ļipman izvazāt LM aktīvus, dalot UA krievu bandītiem un čekistiem un karam pret NA.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu