Piektdien atklās virtuālo izstādi "1983.gada politiskās prāvas okupētajā Latvijā" • IR.lv

Piektdien atklās virtuālo izstādi “1983.gada politiskās prāvas okupētajā Latvijā”

35
Pretpadomju aktīvista Gunāra Astras piemineklis Meža kapos. Foto Edijs Pālens, LETA

Būs eksponēti dokumenti no 1983.gada padomju politiskajām prāvām

Atzīmējot 30 gadus kopš pēdējās lielākās politisko prāvu virknes Latvijas PSR, interneta vietnē “www.archiv.org.lv/1983” tiks atklāta virtuālā izstāde “1983.gada politiskās prāvas okupētajā Latvijā”, raksta aģentūra LETA. Izstādē būs eksponēti dokumenti no 1983.gada politiskajām prāvām, kurās “par pretpadomju aģitāciju un propagandu” tika tiesāti Gunārs Astra, Jānis Barkāns, Ints Cālītis, Lidija Doroņina, Gunārs Freimanis, Boriss Grezins, Ģederts Melngailis, Jānis Rožkalns un Jānis Vēveris. 

Melngailim tika piemērota piespiedu ārstēšana “speciālā tipa psihiatriskajā slimnīcā”, bet astoņi pārējie disidenti notiesāti un ieslodzīti PSRS labošanas darbu kolonijās. Šie 1983.gada notikumi iegājuši vēsturē kā pēdējā vērienīgā PSRS okupācijas varai nepakļāvīgo cilvēku vajāšanas kampaņa Latvijā. Lai arī arestēti tika deviņi cilvēki, kratīšanas notika vismaz 50 dažādu cilvēku dzīvesvietās, savukārt pratināto cilvēku skaits sniedzās simtos. Lai arī varai nevēlamo cilvēku aresti, tiesāšanas vai izsekošana notika arī turpmākajos gados, tomēr nekad pēc tam, līdz pat PSRS sabrukumam, politisko represiju apjoms Latvijā nesasniedza tādu intensitāti kā 1983.gadā. 

Izstādi veidojuši Latvijas Nacionālā arhīva speciālisti. Izstādes atklāšana notiks piektdien, 13.decembrī, plkst.16 viesnīcas “Radi un draugi” konferenču zālē. Pasākuma otrajā daļā tiks sveikti Daugavas Vanagu organizācijas rīkotā literārā konkursa “Gunārs Astra un viņa līdzgaitnieku/laikabiedru loma Latvijas neatkarības atjaunošanā” dalībnieki un apbalvoti uzvarētāji.

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu