Infografika: EP iesniegts likumprojekts paredz atklāt ofšoru patiesos īpašniekus • IR.lv

Infografika: EP iesniegts likumprojekts paredz atklāt ofšoru patiesos īpašniekus

29
NULL

 

Neilgi pirms Latvijas valsts svētkiem Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš (Vienotība) atbildīgajā Ekonomikas un monetāro jautājumu komitejā iesniedza likumprojekta tekstu direktīvai, kas paredz ierobežot naudas “atmazgāšanu” un ārzonu uzņēmumu darbību, atklājot to patiesos labumu guvējus.

Kariņu kolēģi ir nominējuši par šīs direktīvas galveno virzītāju Eiropas Parlamentā, informē deputāta padomniece preses jautājumos Ieva Zīberga.

Kariņa izstrādātais likumprojekta teksts paredz uzlabojumu veikšanu ES dalībvalstu uzņēmumu reģistros un starpvalstu sadarbību, atklājot patiesos labuma guvējus. Deputāts uzsver: “Eiropā ir nepieciešamas jaunas darba vietas un investīcijas. Negodīga konkurence un izvairīšanās no nodokļu nemaksāšanas to neveicina. Lai uzlabotu investīciju klimatu Eiropā, nepieciešams uzlabot uzņēmumu reģistru dalībvalstīs, nosakot, ka ir jāatklāj patiesie labuma guvēji. Tas ļautu uzzināt kam un kur ir jāmaksā nodokļi, veicinātu godīgu konkurenci un līdz ar to arī uzlabotu investīciju klimatu.”

Darbs pie direktīvas, kura tiek izstrādāta, lai nepieļautu finanšu sistēmas izmantošanu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanai un teroristu finansēšanai, sākās šogad pavasarī. Plānots, ka atbildīgajā Ekonomikas un monetāro jautājumu komitejā Kariņš likumprojektu prezentēs 28.novembrī un līdz 5.decembrim EP deputāti varēsi iesniegt savus priekšlikumus. Balsojums EP plenārsēdē par likumprojektu paredzēts nākošā gada pavasarī.

Naudas “atmazgāšana” ir globāla problēma un tās apjomi sastāda līdz 5% no pasaules kopējā IKP. Draudi, kurus rada naudas “atmazgāšana” joprojām pieaug. Tāpēc Eiropas Komisija (EK) ir izvirzījusi priekšlikumu par jaunu likumprojektu, kurš vērsts pret finanšu sistēmas izmantošanu nelikumīgu iegūtu līdzekļu legalizēšanai un teroristu finansēšanai.

Pēc EK aprēķiniem, ieguvums no patiesā labuma guvēja atklāšanas uzņēmumu reģistros ES valstīs sastādītu 70 miljonu eiro gadā.

Komentāri (29)

Janka, Janic 19.11.2013. 20.54

parasti sleepj zagtu mantu , godiigi nopelniito nav jaasleepj…likumprojekts vietaa

+3
0
Atbildēt

0

ligakalnina 19.11.2013. 15.21

Pareizs likumprojekts.

+3
0
Atbildēt

0

aigarsaboltins 19.11.2013. 16.31

Un ko par šito saka Hūte? Apmaksā Eiroparlamenta deputātu kandidātu priekšvēlēšanu kampaņas? Viņam šāds likums būtu kā duncis sirdī.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu