IZM: RTU pārdala studiju budžeta vietas par labu inženierzinātnēm • IR.lv

IZM: RTU pārdala studiju budžeta vietas par labu inženierzinātnēm

32
Studenti diskusijā. Foto: AFP/LETA

Sāks starpdisciplināro programmu īstenošanu, dažas programmas tiks apvienotas

Sarunās ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) vadību Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji panākuši vienošanos, ka ar jauno mācību gadu pakāpeniski tiks pārtraukta budžeta vietu finansēšana RTU uzņēmējdarbības un ekonomikas programmās, kuras pēc satura pārklājas ar Latvijas Universitātē piedāvātajām.

Tāpat kā citās augstskolās, arī RTU valsts finansēto budžeta vietu skaits sociālo zinātņu programmās tiks samazināts par 20%, atbilstoši Ekonomikas ministrijas prognozēm par darba tirgus pieprasījumu, informē IZM preses sekretāre Una Ahuna-Ozola.

„Rīgas Tehniskā universitāte ir un būs galvenais inženierzinātņu un tehnoloģiju, kā arī arhitektūras un būvniecības zinātņu centrs Latvijā. Tāpēc universitātei ir jāsāk darbs pie starpdisciplināro programmu realizācijas jomās, akcentējot tehnoloģiju pārnesi un inovācijas uzņēmējdarbībā, nākotnē pilnībā atsakoties no klasiskajām sociālo zinātņu programmām, kas ir Latvijas Universitātes specialitāte. Tādā veidā tiks skaidri definēta augstskolas specializācija,” teica izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP), norādot, ka šāda prakse veiksmīgi tiek īstenota arī Ālto Universitātē Somijā.

RTU vadība atbalstīja ministra iniciatīvu, norādot, ka jau ir sākusi ieviest starpdisciplinārās programmas Ražošanas inženierzinību un vadības studijās.

Lai mazinātu sadrumstalotību RTU studiju piedāvājumā, izglītības un zinātnes ministrs, balstoties uz attiecīgās nozaru ekspertu padomes priekšlikumiem, rosināja universitātei apvienot bakalaura programmas „Elektronika” un „Transporta datorvadības, informācijas un elektroniskās sistēmas”, izveidojot apvienotu studiju programmu „Elektronika”, to pašu veicot arī ar attiecīgajām maģistra līmeņa programmām. RTU drīzumā sāks šo programmu apvienošanu.

Tikšanās laikā tika apspriests iespējamais RTU un Latvijas Jūras akadēmijas sadarbības modelis. RTU norādīja, ka uzskata par lietderīgu pārņemt Latvijas Jūras akadēmijas funkcijas, jo jau tagad universitātē tiek īstenotas akadēmijas doktora zinātņu studijas.

Ministrs atbalstīja šo RTU iniciatīvu, un IZM aicinās Latvijas Jūras akadēmiju sākt sarunas ar universitāti par iespējamo apvienošanos.

IZM, veicot valsts finansēto studiju vietu pārdali, šogad ņems vērā četrus pamatprincipus, tajā skaitā augstskolu stratēģiskās specializācijas principu – ar valsts budžeta vietām stiprināt tos studiju virzienus, kuros tās jau ir sasniegušas zināmu izcilību.

Latvijas lielākajās universitātēs būtu paredzama specializācija šādos studiju virzienos – Rīgas Stradiņa universitātē – medicīnas studijas, Latvijas Universitātē – sociālās, humanitārās un dabas zinātnes, Rīgas Tehniskajā universitātē – inženierzinātnes, un Latvijas Lauksaimniecības universitātē – ar lauksaimniecību saistītie studiju virzieni . Savukārt reģionālajām augstskolām jāattīsta reģiona vajadzībām atbilstoši studiju virzieni.

IZM, veicot budžeta vietu pārdali augstskolām, saglabās pašreizējo finansējumu – nākamgad tās saņems to pašu kopējo naudas daudzumu, kāds ir šogad, taču tas tiks pārdalīts, ņemot vērā prioritāros studiju virzienus un darba tirgus prognozes.

Valsts finansēto budžetu vietu pārdale tiks izvērtēta arī studiju virzienos, uz kuriem neveidojas studentu pieprasījums.

 

Komentāri (32)

mjantons 14.11.2013. 16.12

Nav jau tās augstskolas tik dumjas un reakcionāras kā vajadzēja visu Ķīļa epopejas laiku klausīties un lasīt žultainajos komentāros. Pie šāda lietu izkārtojuma notiks automātiskā profesoru un pasniedzēju atsijāšana. Un galvenais – biznesam būs interese piedalīties augstskolu sponsorēšana un stipendiju iedibināšanā. Tikai nevajadzētu sākt augļus sākt gaidīt tūlīt pēc jaunā gada.

+1
0
Atbildēt

0

austrisv 14.11.2013. 15.32

Nu tad beidzot saprātīgs lēmums!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu