Žurnālistiem Soču olimpiskajās spēlēs liegs fotografēt • IR.lv

Žurnālistiem Soču olimpiskajās spēlēs liegs fotografēt

21
Foto no Sočiem būs ierobežoti tāpat kā ar olimpiskās lāpas ceļošanu kosmosā. Te redzams kosmonauts Oļegs Kotovs ar neaizdegtu lāpu kosmosa kuģī. Foto: EPA/LETA

LOK preses sekretārs: fotografēt varēs vienīgi sevi

Rakstošajiem žurnālistiem drīzumā gaidāmajās Soču olimpiskajās spēlēs būs stingri fotografēšanas ierobežojumi. To sarunā ar aģentūru LETA pastāstīja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) preses sekretārs Mārtiņš Mālmeisters.

Šādu informāciju pagājušajā nedēļā pirmais pavēstījis Krievijas valsts ziņu aģentūras “R-Sport” vadītājs Vasīlijs Kononovs, kurš seminārā savas valsts žurnālistiem stāstījis, ka būs aizliegts ar mobilajiem telefoniem fotografēt vai filmēt sportistus un skatītājus. Tad varēs zaudēt akreditāciju. Līdz ar to žurnālisti ar foto nevarēs dalīties sociālajos tīklos.

Tāpat paredzams, ka profesionāla fototehnika tiks aizliegta arī parastajiem spēļu skatītājiem. Šo informāciju apstiprināja arī Mālmeisters, atzīstot, ka rakstošajiem žurnālistiem būs atļauts fotografēt vienīgi sevi.

“Pastāvēs strikti noteikumi par fotografēšanu, un, piemēram, olimpiskajā ciematā to būs pilnībā aizliegts darīt,” teica LOK preses sekretārs. “Savukārt spēļu norises arēnās atļauts fotografēt sevi, bet izplatīt bildes sociālajos tīklos un mājas lapās stingri aizliegts. Savām vajadzībām vēl būs atļauts fotografēt, bet publicēt to nedrīkstēs.”

Pagājušajā nedēļā Krievijas varasiestādes izpelnījās kritiku par vēršanos pret Norvēģijas telekanāla TV2 žurnālistiem, kuri bija ieradušies Sočos, lai atspoguļotu gatavošanos 2014.gada ziemas olimpiskajām spēlēm. TV2 žurnālisti ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka daudzreiz apturēti un nopratināti, Krievijas policijas rīcību raksturojot kā “neparastu, traucējošu un sistemātisku”.

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija “Human Rights Watch” (HRW) nosodīja policiju par šādu rīcību, kuras mērķis ir apklusināt medijus, un paudusi pārliecību, ka tam vajadzētu šokēt Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK).

2014.gada ziemas olimpiskās spēles Sočos būs lielākais pasākums Krievijā kopš Padomju Savienības sabrukšanas, un gaidāms, ka to atspoguļot ieradīsies tūkstošiem žurnālistu. Olimpiskās spēles norisināsies no 2014.gada 7. līdz 23.februārim.

Gatavošanās tām izpelnījusies kritiku gan no vides aktīvistiem, gan cilvēktiesību aizstāvjiem un viesstrādniekiem, kas sūdzējušies par algu nemaksāšanu un citiem pārkāpumiem.

 

Komentāri (21)

kkristaps 12.11.2013. 13.43

Idiotu valsts, paši no savas ēnas baidās.

+14
-1
Atbildēt

0

ievuliitis 12.11.2013. 14.01

Cik tālu pasaules demokrātiskā sabiedrība ir gatava piekāpties kārtējiem Krievijas untumiem? Skaidrs, ka ainas, ko redzēs žurnālisti, spēļu dalībnieki un, iespējams, pat skatītāji, būs stipri apkaunojošas Krievijai. Tāpēc jau IR visi tie aizliegumi. Bet cik tālu mēs gribam tiem pakļauties? Ignorējam to balagānu, atvainojamies un paskaidrojām situāciju sportistiem, kas ieguldījuši lielu darbu, lai gatavotos spēlēm. Tie sapratīs, uz pašiem jau arī visvisādi ierobežojumi attieksies. Būs jau šogad gandrīz visos tajos sporta veidos arī pasaules un Eiropas čempionāti, citi turnīri. Sūtam to Krievu Olimpiādi bekot un lai tie pakar skurstenī gan tos iztērētos, gan tos izzagtos miljardus.

+13
-1
Atbildēt

5

    Vineta > ievuliitis 12.11.2013. 18.40

    betijacelmale
    Jau viens precedents, kad Krievija paņēma savus vārdus atpakaļ, bija.

    Muķko pat paziņoja ārvalstu žurnālistiem, ka tam ir daudz draugu “geju”, kas apmeklē gej klubus, tā kā tos Krievijā nekas neapdraud.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > ievuliitis 12.11.2013. 14.23

    Pikaso, to Jūs varētu mēģināt iestāstīt tiem olimpiešiem. Par rezultātiem te rakstīt nevajadzēs, ja izdosies, visiem tas kļūs redzams.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    kkristaps > ievuliitis 12.11.2013. 14.12

    Jēziņ, katrs bomzis, kuram Tu neiedosi latu aliņam, arī nosauks Tevi visvisādos vārdos. Un vai kāds tāpēc raudās – nē, ēdīs un dzers, cik jaudās.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > ievuliitis 12.11.2013. 14.09

    Tieši tās „demokrātiskās” piekāpsies tik tālu, cik prasīs. Kas nepiekāpsies, tiks iecelts fašistos, rusofobos, reakcionāros, imperiālistos un dabūs vēl dažus krieviskos apzīmējumus.
    Nesauksim taču nemaz nekorumpēto starptautisko olimpisko komiteju un tās vēl mazāk korumpētās atvases par nedemokrātiskām, vai ne?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 12.11.2013. 14.36

    Man arī nav šaubu par SOK un citu starptautisko sporta federāciju neuzpērkamību. Uz tiem neceru. Ko teiks pasaules zurnālistu organizācijas, vēl citas, kas par varda brīvību cīnās? Jau viens precedents, kad Krievija paņēma savus vārdus atpakaļ, bija. Kad pēc “pretgeju likuma” daudzi pazīstami sportisti (arī negeji) paziņoja, ka tādā gadījumā savu kāju Krievijā vairs nespers, oficiālās personas sāka taisnoties un stāstīt, ka ir pārprastas.
    Ja daudzas pasaules valstis paziņos, ka atteiksies piedalīties, dēļ vārda un informācijas apmaiņas brīvības aizlieguma, tie organizātori var noņemt ierobežojumus.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

Kristīne 12.11.2013. 16.42

Marazm krepčal.

+10
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu