Taifūnā Filipīnās varētu būt gājuši bojā vairāk par 10 000 cilvēku (papild.) • IR.lv

Taifūnā Filipīnās varētu būt gājuši bojā vairāk par 10 000 cilvēku (papild.)

29
Filipīnieši iet garām taifūna izgāztajām palmām. Foto: EPA/LETA

ANO uzskata, ka postažai ir milzu apmēri

Spēcīgā taifūna “Haijan” upuru skaits Filipīnās varētu pārsniegt 10 000 cilvēku, jo daudzas apdzīvotas vietas cietušajā reģionā ir pilnībā iznīcinātas, ziņo vietējās amatpersonas. Līdz šim oficiāli apstiprināta vien dažu simtu cilvēku nāve, taču plašo postījumu dēļ glābēji nespēj piekļūt ciematiem, kurus vētra noslaucījusi no zemes virsmas.

Jau ziņots, ka Filipīnās viens no visu laiku spēcīgākajiem taifūniem “Haijan” nogalinājis simtiem cilvēku, bet piekrastēs tā dzītie cunami līdzīgie viļņi noslaucījuši neskaitāmus zvejnieku kopienu ciemus, vēsta LETA/AFP. Tikmēr Vjetnamā vairāk nekā 200 000 cilvēku ieradušies vētras patvēruma vietās un karavīri nostiprina nestabilās ēkas, valstij tuvojoties taifūnam “Haijan”.

Kā sestdien pavēstīja vietējā Sarkanā Krusta ģenerālsekretāre Gvendolina Panga, šobrīd tiek lēsts, ka stihijā dzīvības zaudējuši ap 1200 cilvēku.

“Tās ir aplēses. Kādam citam ir jāveic skaitīšana,” sacīja Panga, norādot, ka varasiestādes joprojām nav guvušas skaidru informāciju no daudziem taifūnā nopostītiem rajoniem.

Taifūns ar vēju ātrumu ap 315 kilometriem stundā (87,5 metriem sekundē) pārgāja pāri Leites un Samaras salām, pārbrāžoties pāri valsts centrālajai daļai, kur dzīvo miljoniem cilvēku.

Kā pavēstīja enerģētikas ministrs Džeriko Petilja, kurš helikopterā aplidojis Leites salas Palo zvejnieku pilsētu, pēc viņa domām, šajā vietā vien upuru skaits ir vairāki simti. Pēc viņa teiktā, tieši tādas pašas ainas redzamas vēl trijās viņa apskatītajās pilsētās. “Tās izskatās vienādi. Visām ēkām ir norauti jumti un tās piegāztas ar nolauztiem kokiem,” sacīja Petilja.

Varasiestādes saka, ka pagaidām nav skaidras informācijas, cik liels varētu būt upuru skaits pēc “Haijan”, kurš nodarījis plašus postījumus 600 kilometru garā joslā.

Taifūns arī nesa trīs metrus augstu uzplūda vilni, kas iedzina ūdeni piekrastes pilsētās un dziļi iekšzemē.

Ar smagāk cietušajiem Leites un Samaras salu rajoniem nav iespējams sazināties, tur sarautas elektrības un sakaru līnijas, kā arī nopostīti ceļi. Kā ziņo valdība, taifūns skāris 36 provinces, kur dzīvo ap četriem miljoniem cilvēku.

“Postažai ir milzu apmēri. Automašīnas ir sadzītas kā siena ruļļi, ielas ir pilnas ar atlūzām,” sacīja ANO katastrofu novērtēšanas koordinācijas vienības vadītājs Sebastjans Rods Stampa. “Pēdējā reize, kad es redzēju kaut ko līdzīgu, bija pēc Indijas okeāna cunami.”

Stampa to pavēstīja pēc ierašanās 220 000 iedzīvotāju lielajā Leites galvaspilsētā Taklobanā, kas, pēc novērotāju teiktā, ir nopostīta.

Kā pavēstīja Taklobanas lidostas direktors, ap lidostas teritoriju un tās iekšienē atrastas ap 100 cilvēku mirstīgās atliekas.

Vēja ātruma ziņā “Haijan” ir viens no četriem spēcīgākajiem taifūniem, kāds jebkad reģistrēts, un spēcīgākais, kāds skāris zemi, vēsta ASV bāzētais meteoroloģijas dienests “Weather Underground”.

Filipīnu valdība un vairāki zinātnieki izteikuši pieņēmumu, ka klimata izmaiņas ir pastiprinājušas vētru spēku un izplatību.

 

Komentāri (29)

kkristaps 10.11.2013. 09.02

Lai nopūst nagi visiem lopiem, kas ņirgājas par citu nelaimi. Āmen.

+3
-1
Atbildēt

1

    kkristaps > kkristaps 11.11.2013. 07.38

    Se, būdā, utu noēstais krančeli

    0
    0
    Atbildēt

    0

Gaisma; Enģelis 10.11.2013. 17.57

Filipīnās gājuši bojā ap 1200 cilvēku
——————-
Diemžēl vairāk, daudz vairāk(

+1
0
Atbildēt

1

Inese 09.11.2013. 21.34

Visas Latvijas tautas un visu IR adekvāto komentētāju vārdā izsaku visdziļāko līdzjūtību mums tik draudzīgajai Filipīnu tautai!

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu