Par zivju bojā eju Ičas upē sākts kriminālprocess (papild.) • IR.lv

Par zivju bojā eju Ičas upē sākts kriminālprocess (papild.)

22
Foto: Gints Ivuškāns, F64

LTV: Ugunsdzēsēji Ičas upē skalojuši putu balonus

Par zivju masveida bojā eju Balvu novadā Ičas upē policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma XI nodaļas “Noziedzīgi nodarījumi pret dabas vidi”. Kā aģentūru LETA informēja Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas nodaļas inspektore Anastasija Laizāne, krimināllietā nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes, policija turpina skaidrot notikušā iemeslus un apstākļus.

Kamēr ugunsdzēsēju komandieri turpina noliegt iespējamu dzēšamo putu nonākšanu ūdenī, kāda aculiecinieka stāstītais Latvijas Televīzijas raidījumam „de facto” vedina domāt par apzinātu upes piesārņošanu. Aculiecinieks norāda, ka putas ne tikai nokļuvušas ūdenī, bet putu baloni mazgāti upē.

Vairāki Balvu novadā sastaptie uzskata, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) noklusē patiesību par mācībām, kas septembra beigās notika laukumā tieši pie tā paša tilta, no kura sākot zivis vēlāk uzpeldēja. Mācībās tika inscenēta vieglās mašīnas sadursme ar degvielas vedēju, ko simulācijā aizvietoja dienesta „Ņiva” un ūdens muca, no kuras benzīna vietā liets ārā Ičas upes ūdens. Dedzis nekas neesot, bet ugunsdzēsēji avārijas vietu noklājuši ar putām. Vietējie gan runā, ka putas iekļuvušas arī ūdenī.

“Putas patiešām tika padotas, imitējot avārijas vietas noklāšanu. Es nepieļauju tādu varbūtību, ka upē kaut kas nokļuva,” saka VUGD Balvu daļas komandieris Guntis Magone.

Tomēr “de facto” Balvos sastop ugunsdzēsēju, kura stāstītais ir diametrāli pretējs komandiera teiktajam. Vīrietis, kurš nevēlas atklāt savu vārdu, bijis klāt mācībās un redzējis, kā kolēģi no Tilžas posteņa Ičas upē skalojuši putu balonus. Tas nozīmē, ka upē varētu būt nonākusi ķīmija koncentrētā veidā.

„Putas gāja pa gaisu un lija ūdenī. Tilženieki pēc tam vēl mucas [upē] skaloja, lai pierādījumu nav,” saka ugunsdzēsējs.

Tilžas postenī šādas darbības neatzīst, aicina runāt ar priekšnieku Balvos, kurš arī vēlāk telefonsarunā “de facto” neatzīst nekādas kļūmes.

Ugunsdzēsējs, kurš apgalvo, ka putas apzināti ielaistas upē, gatavs šādu liecību sniegt arī izmeklētājiem. Policisti gan līdz nopratināšanām vēl nav tikuši, bet kriminālprocesu ir ierosinājuši.

Balvu iecirkņa priekšnieks sliecas ticēt ugunsdzēsēju vadībai, bet sola visas versijas rūpīgi pārbaudīt: „Nedrīkstam palaist garām šo versiju, bet es domāju, ka dienests, kurš nodarbojas ar glābšanu, šaubos vai tas varētu izmantot tādus paņēmienus un vielas, kas ir kaitīgas cilvēka veselībai.”

Tomēr pēdējās analīzes liecina, ka vainīgi varētu būt tieši ugunsdzēsēj, lai arī mācības notikušas trīs nedēļas pirms pamanīta zivju bojāeja. Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” ekspertīzes izslēdza zivju bojāeju no slimībām, elektrības vai lauksaimniecības ķīmijas. Ūdens paraugu analīzes uzrādīja nelielu virsmaktīvo vielu klātbūtni. Tās ir vielas, kas ātri noārdās, neatstājot pēdas. Nosūtot ūdens paraugus arī citām laboratorijām, atklājusies ugunsdzēsēju lietotā putu radītāja klātbūtne.

“Tie ūdens paraugi, kas tika paņemti ļauj mums izdarīt secinājumu, ka šīs [ugunsdzēsēju izmantotās] vielas klātbūtne tur ir bijusi,” saka Valsts vides dienesta ģenerāldirektores p.i. Aina Stašāne un atzīmē, ka noteiktā koncentrācijā putu radītājs varēja nonāvēt zivis.

Vides dienests lūdzis VUGD par mācību norisi sniegt papildus paskaidrojumus. Zināms, ka veiktās darbības tika filmētas, bet ugunsdzēsēji “de facto” līdz šim nav nodevuši mācību videoierakstu.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pirmdien publiskojis video, kurā redzams, kā ugunsdzēsības putas tiek izpūstas apkārt automašīnai, nevis Ičas upē. VUGD uzsver, ka ar putām tika noklāta teritorija ap automašīnu un tās netika iepūstas upē. Tāpat dienests cer, ka atbildīgie dienesti noskaidros visus notikušā apstākļus, aģentūrai LETA teica VUGD preses pārstāve Viktorija Šembele.

Ičas upe atrodas īpaši aizsargājamā “Natura 2000” teritorijā un ugunsdzēsējiem arī bija pienākums par mācībām informēt Vides dienestu, ko tie nebija izdarījuši.

Jau ziņots, ka Balvu novadā Ičas upē oktobra vidū tika konstatēta masveida zivju bojāeja, ko, iespējams, izraisījis toksisks piesārņojums. VVD bija saņēmis informāciju no vietējiem iedzīvotājiem, ka Ičas upē posmā no autoceļa Rēzekne-Gulbene līdz Vērdes upes ietekai gājušas bojā simtiem līdaku, asari, sapali un citas zivis.

(papildināta ar VUGD viedokli un video, kā arī pats ziņas sākums)

Komentāri (22)

silvija_vitina 04.11.2013. 08.10

Videosižitā bija skaidri redzams, ka vieta, kas bija noklāta ar putām, ir melna un nedzīva. Būtu naivi domāt, ka ķīmiskā viela ir kaitīga tikai, nonākot ūdenī, un tikai zivīm. Zivtiņas uzpeldēja, tāpēc arī sacēlās tracis. Bet vai kāds ir papētījis grunti? Nobeigušās sliekas? Vai kāds ir papētījis gruntsūdeņus?

Naivi būtu domāt, ka vietējiem “pažarniekiem” vispār ir kāda “poņa” par vides aizsardzību. par to liecina kaut vai vietas izvēle – upes krasts. Lai gan no pažarnieku viedokļa, vieta ideāla. Ūdens pie rokas… var gan uzpildīties, gan mašīnas iztīrīt.

Lai gan pažarnieku pofigismu var pat saprast. Nekā personīga, bet kāds ir viņu IQ? Kāda ir viņu izpratne par vides aizsardzību, par ķīmiskajām vielām, par drošumu? Diez vai par nieka grašiem ug/dzēsējos var piesaistīt augstas kvalifikācijas un zinošus speciālistus. Tur strādā “puikas”, kuru vienīgā kvalifikācija ir fiziskā sagatavotība.

Un galu beigās, vai ug/dzēsēju ekipāža pati izvēlējās “mācību vietu”, vai tomēr to norādīja priekšniecība? Var būt abējādi. Tomēr, izskatās, ka priekšniecība būs izvēlējusies iet “nekā nezinu” ceļu, un nav ieinteresēta PATIESĪBAS noskaidrošanā. Tas jau vedina uz secinājumiem.

+6
-2
Atbildēt

1

    piziks > silvija_vitina 04.11.2013. 10.25

    Tradutrice, — nesadomājies par augstu.

    Varas paaugdemonstrējumos un PR turpinājumos, protams, pa seksti dabūs lielie VUGD čiekuri, — tos noslānīs vai atlaidīs TV kamerām klātesot, a Tilžas pažarnieku posteņa lumpeņiem pie kājas: tie, kā parasti postsovoki, visu zina, visu saprot, pašiem lielas galvas, un — kur viņus pasūtīt?! Pusčiekuriem mācībās beidzās, tie aiztinās un atstāja vietējos kannītes izmazgāt. Tad nu i izmazgāja.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

dzintarz 04.11.2013. 13.19

„Nedrīkstam palaist garām šo versiju, bet es domāju, ka dienests, …. šaubos vai tas varētu izmantot tādus paņēmienus un vielas, kas ir kaitīgas cilvēka veselībai.”
========
Šaubies, šaubies varas brigadier!

Tiesiskās Valsts tiesu “tiesneši”, tev palīdzēs ikkatrā tavā solī.

+1
0
Atbildēt

0

maija_ancite 04.11.2013. 16.21

Ir skaidrs ka ir atkal izstrādāta kārtējā nelietība, bet bailēs no atbildības kungi prasti melo. Bet mani daudz vairāk uztrauc tas, ka katru dienu uz mūsu ceļiem iet bojā vairāki cilvēki dažādos satiksmes negadījumos. Tās nav zivis, bet gan cilvēki, tomēr tas šeit nevienu nesatrauc, satrauc zivju bojā eja, bet cilvēku traģiska bojāeja pie mums nesatrauc nevienu. Tikai tiek konstatēti fakti un viss. Bet boja gājušie, nu tas ir pats par sevi saprotams, tas ir dabīgais atbirums. Jā, ja tās būtu zivis, nu tad gan būtu jāceļ tracis un jāmeklē vainīgos.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu