FOTO: Lielbritāniju sasniegusi spēcīga rudens vētra (papild.) • IR.lv

FOTO: Lielbritāniju sasniegusi spēcīga rudens vētra (papild.)

28
Vīrietis ar suni vēro jūras un vēja plosīšanos. Foto: AFP/LETA

Sinoptiķi: Kurzemē vēja ātrums naktī uz otrdienu var sasniegt 30 m/s

Lielbritāniju naktī uz pirmdienu sasniegusi spēcīga vētra, kuras dēļ valsts dienvidu daļā pirmdienas rītā apturēta liela daļa dzelzceļa satiksmes. Stihija ietekmējusi arī gaisa satiksmi, un Hītrovas lidostā atcelti 60 reisi, vēsta LETA/AFP/BBC.

Savukārt Latvijā naktī uz otrdienu visspēcīgākās vēja brāzmas gaidāmas Kurzemes ziemeļu rajonos, kur nakts pirmajā pusē vēja ātrums palielināsies līdz 28-30 metriem sekundē (m/s), aģentūra LETA uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Lielbritānijas dienvidrietumos bez elektroenerģijas palikušas 7000 ēkas.

Pēc Lielbritānijas Meteoroloģijas biroja apkopotajiem datiem, naktī uz pirmdienu ap plkst.1 (plkst.3 pēc Latvijas laika) Vaitas salā vēja ātrums sasniedzis 148 kilometrus stundā (41,1 metru sekundē).

Varasiestādes brīdina arī par iespējamajiem plūdiem, kā arī gaidāmajiem elektroenerģijas piegādes traucējumiem.

Anglijas dienvidrietumu piekrasti vētra sasniedza vēlā svētdienas vakarā. Sagaidāms, ka sešu līdz deviņu stundu laikā, vētrai virzoties austrumu virzienā pāri Lielbritānijai, tā sev līdzi nesīs 20 līdz 40 milimetrus nokrišņu.

Anglijas dienvidu daļā un Velsas dienvidu daļā gaidāms spēcīgas vēja brāzmas, kuru ātrums varētu sasniegt 97 līdz pat 113 kilometrus stundā (26,9 līdz 31,4 metrus sekundē), bet dažviet tas varētu pārsniegt pat 130 kilometrus stundā (36,1 metru sekundē).

Francijas ziemeļrietumos vētras dēļ pirmdienas rītā bez elektroenerģijas palikušas vairāk nekā 30 000 ēkas. Francijā stihijā dažviet nogāztas elektrolīnijas, taču neviens cilvēks vētrā nav cietis un arī citi būtiski postījumi nav nodarīti.

Iespējams, pēdējo reizi tik spēcīga vētra, kāda sagaidīta naktī uz pirmdienu, Lielbritānijā plosījās 2002.gada rudenī.

Atmiņā atsaukta arī 1987.gada “Lielā vētra”, kas Lielbritānijā laupīja dzīvību 18 cilvēkiem un Francijā – četriem. Toreiz ar saknēm tika izrauti 15 miljoni koku un nodarīti postījumi vairāk nekā miljarda mārciņu apmērā.

Šai vētrai dots vārds “Svētais Jūda”, par godu svētajam Jūdam, kurš tiek dēvēts arī par Tadeju un kura svētki kristīgajā baznīcā tiek atzīmēti 28.oktobrī.

Latvijā gatavojas vētrai

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Kurzemes reģiona brigādes Ventspils daļas komandieris Genādijs Pavlovs aģentūru LETA informēja, ka glābēji vētrai ir sagatavojušies: “Gatavi esam vienmēr. Vēlreiz pārbaudām tehniku, zāģus, kas varētu būt nepieciešami vētras iespējamo postījumu likvidēšanai.”

“Šodien sazināsimies arī ar pilsētas dienestiem, saskaņosim rīcību [iespējamo vētras postījumu novēršanā],” informēja Pavlovs. Ventspilī vētras gadījumā kritušos kokus un lūzušos zarus pārsvarā operatīvi savāc Ventspils labiekārtošanas kombināts, līdz ar to VUGD parasti nākas likvidēt postījumu sekas tikai Ventspils novadā, skaidroja Pavlovs.

“Lielākā problēma, iespējams, varētu būt elektrības pārrāvumi, bet cerēsim, ka pilsēta nepaliks bez elektrības,” piebilda VUGD Ventspils daļas komandieris.

Vēja stiprums Ventspilī jau tagad ir palielinājies, bet pagaidām nav ziņu par vēja radītiem postījumiem. “Šī vēl nav vētra,” piebilda Pavlovs, skaidrojot, ka pagaidām pilsētā viss ir mierīgi.

Ciklons, kas Latvijai atnesīs spēcīgo vēju, patlaban vēl virzās uz Ziemeļjūru, šķērsos Dāniju un Zviedriju. Baltijas jūras piekrastē vēja pastiprināšanās gaidāma nakts pirmajā pusē, drīz pēc pusnakts.

Vēlāk, uz nakts otro pusi, stiprs vējš gaidāms Vidzemes ziemeļu rajonos, kur vējš pūtīs brāzmās no 20 līdz 25 m/s.

Rīgā vēja ātrums būs mazāks – ap 20 m/s -, jo nav gaidāma vēja virziena maiņa. Savukārt vismazāk vēja spēku varēs sajust dienvidaustrumu rajonu iedzīvotāji – Latgalē vējš pastiprināsies brāzmās līdz 15-17 m/s. Vējš pierims otrdien no rīta.

Vēl stiprāka vētra gaidāma Igaunijā, kur vēja brāzmas būs līdz pat 33 m/s. Savukārt Lietuvā situācija būs mierīgāka nekā Latvijā.

(papildināta ar informāciju par Latviju)

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu