Par RP domes priekšsēdētāju ievēl Vilnīti • IR.lv

Par RP domes priekšsēdētāju ievēl Vilnīti

22
Reformu partijas biedri Jānis Vilnītis un Saeimas deputāte Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalās Reformu partijas domes sēdē, kurā spriež par gatavošanos nākamgad gaidāmajām Eiropas Parlamenta un Saeimas vēlēšanām. Foto: Evija Trifanova, LETA

Reformu partijas valde vērtēs iespējas veicināt centrisko partiju konsolidāciju

Par Reformu partijas (RP) domes priekšsēdētāju sestdien ievēlēts RP valdes loceklis un Liepājas pilsētas domes deputāts Jānis Vilnītis. Vilnītis amatā tika ievēlēts vienbalsīgi, balsojumā atturoties tikai viņam pašam, ziņo LETA.

Līdz šim RP domes priekšsēdētājs bija partijas dibinātājs Valdis Zatlers.

Par RP domes priekšsēdētāja vietnieci domnieki ievēlēja Saeimas priekšsēdētājas biedri Inesi Lībiņu-Egneri.

RP valdei būs jāizsver iespējas veicināt centrisko partiju konsolidāciju, paredz RP domes sēdē pieņemtā rezolūcija.

Priekšlikums par centrisko partiju konsolidāciju ir attiecināms gan uz centriskām, gan uz centriski labējām partijām. Tāpēc runa varētu būt par konsolidācijas apsvēršanu ar valdības koalīcijas partneriem – “Vienotību” un Nacionālo apvienību “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK -, kā arī ar Zaļo un zemnieku savienību, skaidroja jaunievēlētais RP domes priekšsēdētājs Vilnītis.

Viņš norādīja, ka centrisma principi nacionālajos jautājumos nozīmē, ka “mēs degam par Latviju un iestājamies par latviešu nāciju, latviešu valodu un kultūru”, tajā pašā laikā apzinoties, ka valstī ir arī citas nācijas. Bērniem, kuri piedzimst Latvijā, ir jādod iespēja kļūt par pilsoņiem, norādīja Vilnītis.

Ekonomiskajos jautājumos runa ir par liberālas, brīvas ekonomikas piekopšanu, vienlaikus saglabājot atsevišķas sfēras, kuras nevar privatizēt, piemēram, elektrības ražošanu, mežus un ostas, pauda politiķis.

Rezolūcijā par RP ceļu uz Saeimas vēlēšanām ir norādīts, ka politiskais spēks konceptuāli atbalsta 2014.gada budžetu, jo tajā ir ņemtas vērā vairākas RP iniciatīvas un prioritātes. Tiek arī norādīts, ka RP ir gan padarītie darbi, gan arī iestrādnes, kas vēl prasīs pūļu pielikšanu.

RP valde tiek aicināta izstrādāt pamatnosacījumus pārticīgas valsts attīstībai. Tas nozīmē akcentēt labi apmaksātu darba vietu radīšanu, plaša vidusslāņa veidošanu un “sudraba” politiku, kas paredz senioru lielāku iesaistīšanu un viņu viedokļa apzināšanu. Tāpat runa ir par darba spēka nodokļu samazināšanu, cīņu ar korupciju, ēnu ekonomiku un kontrabandu.

RP domes sēdē izskanēja arī atšķirīgi viedokļi par to, vai vispirms ir jāvienojas par partijas pamatnostādnēm vai arī uzreiz ir jāmeklē sabiedrotie gaidāmajām Saeimas vēlēšanām.

Domes vairākuma atbalstu guva kompromisa variants, kas, no vienas puses, uzdod RP valdei izstrādāt partijas priekšvēlēšanu programmas vadlīnijas, bet, no otras puses, vērtēt iespējas veicināt centrisko partiju konsolidāciju.

Domnieks Andrejs Mūrnieks bija sagatavojis centriskas partijas principu uzskatījumu un aicināja domi uzdot valdei nevis vērtēt, bet gan uzlikt par pienākumu sākt sarunas par centrisko partiju konsolidāciju. Viņam pievienojās daži citi līdzīgi domājošie, tomēr pret tik strauju rīcību iebilda RP valdes locekļi Valdis Zatlers un Edmunds Jurēvics.

Zatlers norādīja, ka nav nepieciešams rīkoties pārsteidzīgi un pirms kādu tieši aicināt uz apvienošanos partijai ir jānostiprinās. Dome vienojās nebalsot par katru no izteiktajiem priekšlikumiem, bet gan par rezolūciju kopumā, un tika apstiprināts minētais kompromisa variants.

Debatēs partijas biedri pievērsās dažādiem jautājumiem. Jurēvics norādīja, ka nemitīgi politiķi un citi atkārto, ka RP sašķelsies. Tas tiekot darīts, jo politiskais spēks ir “neērts un pat bīstams spēks Puzes hercogam, Rīgas ostas ķēniņam, SMS kreditoriem un oligarhiskajām interesēm”.

Savukārt Saeimas deputāte Inita Bišofa (RP) klāstīja, ka kopā ar deputāti Ingu Vanagu (RP) notiek darbs pie idejas īstenošanas par to, lai RP visos reģionos un Rīgā organizētu senioru forumus. Tādā veidā tiktu uzzinātas senioru vēlmes un intereses, tajā skaitā par valstij nepieciešamo attīstības virzienu, sagaidot Latvijas simtgades svinības.

Deputāte Daina Kazāka (RP) savā runā aicināja noteikt, ka no partijas kandidātiem vēlēšanās 40% jābūt sievietēm.

RP dome aicināja valdi izstrādāt partijas vadlīnijas 2014.gada Saeimas vēlēšanu programmai, kā galvenos akcentus tajā nosakot ekonomisko izaugsmi, labi apmaksātas darba vietas un izglītību.

“12.Saeimas pilnvaru laiks beigsies līdz ar Latvijas 100.gades svinībām – tātad nākamā Saeima noteiks, ar kādām domām, sajūtām un iespējām šos svētkus sagaidīs mūsu iedzīvotāji,” norādīja RP valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters.

 

Komentāri (22)

buchamona 27.10.2013. 12.11

…RP domes sēdē izskanēja arī atšķirīgi viedokļi par to, vai vispirms ir jāvienojas par partijas pamatnostādnēm vai arī uzreiz ir jāmeklē sabiedrotie gaidāmajām Saeimas vēlēšanām….+++ RP mētāšanās starp SC un NA tiešām ir komiska, viņu ambīcijas ” viecināt centrisko partiju konsolidāciju tik pat, sevišķi, ja pašiem par sevi nekas nav skaidrs.

+10
-3
Atbildēt

0

Kristīne 27.10.2013. 11.49

Vilnītis negribēdams būt koalīcijā ar Sesku, būdams džentelmanis, palaida sev priekšā SC.

+8
-2
Atbildēt

1

    janis17 > Kristīne 27.10.2013. 15.29

    Tur jau tā lieta, ka “sarkanās līnijas” norāda ceļu uz elli…

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

raimondsb_mail_lv 27.10.2013. 20.35

Mums visiem tiek bīdīta viena liela pasaka un blefs, ka no RP esot novērsies vēlētājs, jo tā mēģināja ievilkt valdībā SC. Nu kur var būt vēl smieklīgāk un pretrunīgāk – apgalvot, ka Zatlera partiju iznīcināja mēģinājums veidot koalīciju ar SC, zinot, ka Zatlers un viņa partija jaun pirms vēlēšanām deklarēja(un tas ierakstīts partijas programmā) iespējamību ņemt koalīcijā SC. Milzīgais daudzums, kas nobalsoja par ZRP, zināja par to un tas viņus neatturēja no balsojuma. Tagad apgalvot pretējo izklausās fantasiski un neticami.
Šo izgudrojumu atgremo arī diezgan sakarīgi cilvēki, nemaz neaizdomājoties par tā pretrunīgumu.
Kam vajadzīga tāda pasaka, kam ta ir izdevīga?
Šī leģenda, pirmkārt, ir vajadzīga pašam Lembergam, pārējiem oligarhiem un viņu vecajai sistēmai. Jābūt tak kādam attaisnojumam, kāpēc tika iznīcināta partija, kas vienīgā ar viņiem cīnijās. Tas ir sevišķi populāri un iespaidīgi pēc SC graujošā atbalsta valodas referendumā.
Otrkārt, šī leģenda ir vajadzīga pašai Vienotībai, lai tās atbalstītāji neuzdotu jautājumus par sava sabiedrotā RP apzinātu gremdēšanu un pakalpošanu Lembergam.
Un tas nostrādā, tauta uz to “pavelkās” un visiem tagad ir skaidrs – RP nogremdēja viņas vēlme redzēt SC valdībā. Neviens pat negrib atcerēties, ka vēlētāji jau pirms Saeimas vēlēšanām par to zināja.
Par ko tas liecina?
Tas liecina par to, ka visa šī teātra autori un režisori labi pārzina savu vidējo vēlētāju. Viņi zina kādu zupu vārīt, jo labi pārzina mūsu tautas gastronomisko gaumi. Franchi pārtiek no divām lietām – vardēm un antiamerikānisma. Mēs pārtiekam viens no otra.
Nu kur var būt(ar labāko šūpuļdziesmu pasaulē) tik stulba tauta?
Kad mēs atmodīsimies no šī “Aijā žūžū”?
Mani visvairāk biedē(nē, ne Lemberga nākšana pie varas, kaut gan tas arī) tautas totālais politiskais stulbums, jo to nevar izārstēt.
Ir tikai vienas zāles, kas pret stulbumu palīdz, bet par to bail ir pat padomāt…

+6
-3
Atbildēt

7

    Ieva Aile > raimondsb_mail_lv 27.10.2013. 22.05

    Jā,es arī nesaprotu,kā vēl var atbalstīt kādu no patreizējām Saeimas partijām pēc klajas spļaušanas virsū demokrātijai,ieviešot euro bez referenduma.Tā būtu totāla muļķība un stulbums.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    raimondsb_mail_lv > raimondsb_mail_lv 28.10.2013. 09.05

    sveiks, rabarber

    Nesaku, ka Zatlers ir ideāls. Tomēr pašreizējos mūsu valsts politiskajos apstākļos, kad “godīgo” partiju izvēle ir minimāla, būtu neracionāli ieciklēties uz tādiem sīkumiem, kā “Zatlera ballēšanās LM”, “Zatlera sēdēšana JV kopā ar Šleseru” utt. Tas ir tik pat, manuprāt, maldīgi, kā pavilkties uz Repšes svītrainā uzvalciņa apspriešanu.
    Jums nepatīk, ka Zatlers sēž ar šleseru pie viena galdiņa JV?
    Man arī. Bet man daudz svarīgāk, ka pateicoties Zatleram, tādi, kā Šlesers vairs nav pie stūres. Vienotības līdere Āboltiņa varbūt nesēž ar Šleseru JV, bet toties viņa izdarīja visu, lai Šlesers 12. Saeimā sēdētu tuvāk valdībai.
    Jums nepatīk, ka Zatlers ballējās pie Zaharjina?
    Man arī.
    Bet mēs jau nezinām patiesos exprezidenta vizītes mērķus, varam tik spekulēt.
    Bet man galvenais un svarīgakais nav Zatlera viesošanās LM ballē, bet gan Vienotības, premjerministra Dombrovska un fin. ministra Vilka ilgā bezdarbība LM sakarā, kas ir nesusi valstij milzīgus zaudējumus.
    Galvenais, kapēc es aizstāvēju Reformu partiju, bija cīņa, lai man un citiem vēlētājiem būtu lielāka izvēle starp “godīgajām” partijām. Pilnīgs godīgums politikā laikam ir utopija, bet kamēr mūsu valstī ir tik nabadzīgs jēdzīgo partiju piedāvājums, koncentrēties tikai uz “ar ko politiķis un kur sēdējis pie viena galdiņa”, “kur ballējies”, būtu maldīgi.
    Mums jātiek arā no Lemberga un pārējo oligarhu jūga.
    Zatlers ar savu partiju deva mazu cerību.
    Mēs šo izdevību neizmantojām.
    Man svarīgāk bija tas, ka 11. Saeimā nebija Lemberga, Šķēles un Šlesera.
    Jūs, acīmredzot, vairāk satrauca tas, ar ko Zatlers sēž un kur ballējās.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Vineta > raimondsb_mail_lv 28.10.2013. 09.32

    Skumjais Bruņinieks
    Ir tikai vienas zāles, kas pret stulbumu palīdz, bet par to bail ir pat padomāt…

    Nebaidies, paļaujies uz aizkapa dzīvi. Tur nešķiros pēc prāta spējām.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Klauberga > raimondsb_mail_lv 28.10.2013. 14.39

    Skumjais bruņiniek,
    Laikam jau taisnība, ka šo iepēju izmantojuši neesam. Un skumju iemesli mums diezgan līdzīgi. Atliek secināt, ka vidējam latvijas vēlētājam galvā ir doma par desu, un desas smarža izdara izvēli viņa vietā. Vēders, kungs tas augstākais…..

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Vineta > raimondsb_mail_lv 28.10.2013. 09.40

    Skumjais Bruņinieks
    Zatlers ar savu partiju deva mazu cerību.

    Un ietaisīja dvēselē saviem lētticīgiem atbalstītājiem.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > raimondsb_mail_lv 27.10.2013. 22.23

    Skumjais Bruņiniek – Tu atkārtojies, un piespied man darīt to pašu. Tu jau vienreiz zem viena raksta šodien rakstīji, ka”

    “… Mums visiem tiek bīdīta viena liela pasaka un blefs, ka no RP esot novērsies vēlētājs, jo tā mēģināja ievilkt valdībā SC. Nu kur var būt vēl smieklīgāk un pretrunīgāk – apgalvot, ka Zatlera partiju iznīcināja mēģinājums veidot koalīciju ar SC, zinot, ka Zatlers un viņa partija jaun pirms vēlēšanām deklarēja(un tas ierakstīts partijas programmā) iespējamību ņemt koalīcijā SC..”

    Un es piemeklēju Tev atsauces, caur kurām parādīju, ka Tu kļūdies :) Tagad iznāk ” peistot” to pašu, lai Tu ļaužiem te nejauktu galvas :)

    “….Šodien preses konferencē Zatlers paziņoja, ka Reformu partija nesadarbosies ar Tautas partiju, Zaļo un zemnieku savienību kā arī LPP/LC.
    Savukārt, lai sadarbība notiktu ar “Saskaņas centru”, tam būs jāatzīst Latvijas okupācijas fakts.”
    http://www.diena.lv/sabiedriba/politika/zatlera-partija-nesadarbosies-ar-zzs-lpp-lc-un-tp-13891526

    “……Neveiksmīgs mēģinājumu uzsākt sadarbību ar SC, iesaistot šo spēku koalīcijā pēc 11.Saeimas vēlēšanām, pēc Demitera domām bija viens no iemesliem partijas reitinga krišanai. Pēdējā gada laikā partiju atvalsta vidēji 2% – 3% vēlētāju un “neveiksmes cēloņi ir visiem acīmredzami” – pirmo reizi reitings krīta pēc smagām un Reformu partijai neveiksmīgām koalīcijas veidošanas sarunām, atzina Demiters. http://www.delfi.lv/news/national/politics/demiters-reformu-partijai-nevar-but-neka-kopiga-ar-saskanas-centru.d?id=43481359

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Klauberga > raimondsb_mail_lv 28.10.2013. 02.51

    Daudz kam no tevis teiktā var piekrist, tomēr V. Zatlers pats raka sev kapu, nemaz hūtei nebija jāpalīdz. Ar to es domāju tusēšanos Zaharjina rīkotajā ballē Latviešu biedrības namā, Liepājā, nedēļu pirms LM skandāla, Novaja Volna apmeklējums pie viena galdiņa ar Šleseru utt. Neviens nelabvēlis nevarētu neko sliktāku RP reputācijai izdarīt. Lai arī uzskatu, ka mums šobrīd ir labākā valdība otrās neatkarības laikos, un RP ministri ir starp labākajiem, kādi mums bijuši ( Pavļuts, Ķīlis, Sprūdžs).

    p.s. V.Zatlers galīgi nav ticis skaidrībā par to kas viņš ir un ko ar savu personu pārstāv. Nožēlojami, ka Latvijas prezidents, kaut arī bijušais, var tusēt kopā ar kaimiņvalsts likumīgajiem zagļiem un pašmāju uzpirksteņu griezējiem. Priecāšos ja kāds mani pārliecinās, ka kļūdos un VZ to darījis ( nejaušam skatam apslēptu) augstāku ideālu vārdā.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu