Brīvība un briedums • IR.lv

Brīvība un briedums

33
Latvijas Tautas frontes 25 gadu jubilejas koncerts pie Brīvības pieminekļa. Tajā pašā vakarā LTV "Panorāma" parādīja diskusijas raisošo sižetu par Latvijas neseno vēsturi. Foto: Evija Trifanova, LETA
Rita Ruduša

Ja LTV izvēlētos intervējamos pēc „patīk-nepatīk” principa, tad mēs rīkotos nepareizi

Svarīgu valstisku jubileju rudenī ir vērtīgi atskatīties pagātnē, lai atgādinātu sev noietā nogriežņa iespaidīgo garumu. Citu vidū, arī mediju brīvības jomā.

Pirms gadiem divdesmit trijiem uz Latvijas radio rīta raidījumu „Doma laukums” bija uzaicināts Anatolijs Aleksejevs. Šodien no kolektīvās apziņas jau izdzisis vārds, bet tolaik – viens no redzamākajām figūrām kustībā „Latvijas PSR Internacionālā darbaļaužu fronte” jeb Interfronte. Raidījuma vadītājam šķita svarīgi iztaujāt Aleksejevu nepastarpināti – galu galā viņš aktīvi darbojās organizācijā, kuras filozofija uzkrītoši disonēja ar sabiedrības kopējo noskaņojumu, un bija svarīgi saprast viņa argumentus un motivāciju. Saruna tiešraidē noritēja bez aizķeršanās, un pēc raidījuma gan intervētājs, gan intervējamais mierīgi atstāja Radio māju. Bet, tiklīdz aiz viņiem aizvērās smagās durvis, mājā sāka mutuļot kaislības, kas nerimās dienām – kā tad tā, kāpēc mēs laižam ēterā kādu, kurš mums nepiekrīt un nepatīk? Mēs toreiz bijām brīvi, bet vēl ne tik brīvi, lai, pārfrāzējot Voltēru, mirtu par Aleksejeva tiesībām izteikt viedokli, lai cik nepieņemams un nepatīkams tas būtu.

Ir pagājuši divi gadu desmiti. Latvijas mediji – un īpaši sabiedriskie mediji – ir kļuvuši nobriedušāki, un šodien daudz labāk saprot, kā praksē darbojas Atmodas laika teorētiskais sauklis „Par brīvu presi!”. Redakcionālā neatkarība, viedokļu daudzveidība, objektivitāte un drosme no glītiem terminiem ir kļuvuši par vārdiem, kas piepildīti ar reālu saturu (apzinos, ka ne vienmēr, bet katrā ziņā pietiekami bieži, lai tas būtu pamanāms).

Un ir labi, ka šodien sabiedriskajā televīzijā top tādi sižeti kā Zandas Ozolas-Balodes stāsts par laikraksta “Atmoda” pirmsākumiem. Ja jau mēs, izvēloties runātājus “Panorāmas” sižetam, par pamatu ņemam objektīvus kritērijus, proti, konkrētās personas saistību ar konkrēto tēmu (šajā gadījumā Saskaņas centra politiķa Nikolaja Kabanova kādreizējo aktīvo darbību “Atmodas” krievu redakcijā), nevis balstāmies populismā, konjunktūrā un „kā vieglāk” apsvērumos, tad tie ideāli, par kuriem cīnījās brīvās preses pioniere “Atmoda”, ir patiešām iedzīvināti. Tātad mēs esam ne tikai brīvi, bet arī nobrieduši.

Pirms četriem gadiem Aleksejeva gadījumam līdzīga vētra sacēlās arī britu sabiedrībā. BBC zīmola diskusiju raidījumā “Question Time” bija uzaicināts piedalīties Britu Nacionālās partijas (BNP) līderis Niks Grifins. Grifins bija ilgstoši apdzīvojis politiskā spektra marginālo galu un bija galvenokārt pazīstams radikālu citātu dēļ – viņš, piemēram, apgalvoja, ka Hitlers „nedaudz pārspīlēja”, islāms ir „ļauna reliģija” un Lielbritānijai jākļūst par „99% ģenētiski baltu”. Taču, kad BNP ieguva divas vietas Eiroparlamentā, viņš kļuva par leģitīmu politiskā meinstrīma dalībnieku. Un BBC, to apzinoties, uzaicināja viņu piedalīties populārajā diskusiju raidījumā.

Pret Grifina klātbūtni BBC prime time raidījumā iebilda daudzi un darīja to kaislīgi (raidījuma dienā pie BBC ēkas Rietumlondonā notika masu protesta demonstrācija), bet toreizējais ģenerāldirektors Marks Tomsons kritiku noraidīja. Komentāros presē viņš uzsvēra, ka Grifins tika uzaicināts, pamatojoties uz objektīviem kritērijiem. „Ja mēs izlemtu viņu neaicināt, tad tas būtu pretrunā ar Karalisko Hartu (ekvivalents sabiedriskajam pasūtījumam) un pretrunā arī ar to, ko britu sabiedrība no mums sagaida. Tas būtu nepareizi.”

Ja LTV izvēlētos intervējamos pēc „patīk-nepatīk” principa, tad arī mēs rīkotos nepareizi. Labi gan, ka esam pieņēmušies briedumā. Ir vērts atskatīties atpakaļ un atgādināt sev, cik lielā mērā.

Autore ir LTV ziņu, informatīvi dokumentālo un sporta raidījumu satura redaktore

 

Komentāri (33)

dro 16.10.2013. 20.09

Rita Ruduša. O jā, viedokļu daudzveidība, bet kaut kā tomēr nesanāk pilns spektrs, nu ļoti velk uz sarkano pusi…tad jau aiciniet arī kādu brūno. Ja pie mums nevar atrast, gan jau Vācijā kāds būs saglabājies un iztaujājiet, kādēļ viņš uzskata, ka jāšauj žīdi un Ādolfa grāmatai jāuzceļ svētnīca. Neesmu manījis, ka kādreiz uz interviju būtu uzaicināts Garda…viņam taču bija ļoti interesanta doma, ka eksprezidenti VVF jātiesā. Varētu uzaicināt arī mūsu ģenerāli, iespējams jums patiktu. Idejas nedrīkst norakt, ar tām jāiepazīstas:)

+11
0
Atbildēt

0

Andris 16.10.2013. 15.01

> Rita Ruduša

Cien. Rudušas kundze, vai, stāstot par LR krievu valodā skanējušās intervijas ar Anatoliju Aļeksejevu aizkadra “gāganu kariem”, Jūs gluži nejauši neaizmirsāt vienu no galvenajiem žurnālistikas noteikumiem – par raidījumā nepieciešamo viedokļu dažādību? Jo, ja intervētais un intervējamais dzied vienā toņkārtā, nekāda “viedokļu dažādība” pat ar mikroskopu nav saskatāma. Bet tas tā – par žurnālistu ētiku gan tolaik, gan šodien.
Otrkārt, ja piekrīt Jūsu viedoklim, visnotaļ apsveicams ir PBK no Krievijas uz Lietuvu retranslētais raidījums “Čelovek i zakon”, kura pēdējais sižets bija par 1991. gada 13. janvāri Viļņā. Tieši tā pati situācija, kā savulaik LR intervijā ar A. Aļeksejevu: demagoģisks viedoklis, kuru pasludina par absolūto patiesību. Un tam, Rudušas kundze, nav nekādas korelācijas ne ar brīvību, ne briedumu. (Ja nav grūti, pabrīvākā brīdī atšķiriet LKL 78. pantu. Varbūt nākotnē noderēs.)

+11
-2
Atbildēt

1

    Inese > Andris 16.10.2013. 15.32

    Cinīti, ja tu būtu mācījies BBC žurnālistikas kursos, tad zinātu, ka laba žurnālistika ir tad, kad tiek uzklausīti vairāki viedokļi UN tiek pausta arī žurnālista nostāja ;)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Timurs Čuntonovs 16.10.2013. 14.57

Un protams, ka 25 gadus pēc tam, kad radio uzstājās Aleksejevs, brīvas Latvijas apstākļos nabaga demokrātiskajai LTV nav iespējams sameklēt īsto krievu “Atmodas” vadītāju – tā vietā tiek spēlēta demokrātija, uzaicinot ne īpaši veselo Kabanovu. Nu tiešām – demokrātijas kalngals vienkārši! Bet varbūt šajā gadījumā LTV tikai spēlē demokrātiju?! Patiesībā – lēts triks!

+10
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu