Eiropas Parlaments apstiprina smēķēšanas apkarošanas direktīvu • IR.lv

Eiropas Parlaments apstiprina smēķēšanas apkarošanas direktīvu

31
Cigarešu paciņa ar brīdinošu uzrakstu, ka smēķējot var saslimt ar vēzi. Foto: EPA/LETA

EP nav apstiprinājis prasību aizliegt tievo cigarešu tirdzniecību, mentola cigaretes tiks aizliegtas astoņus gadus pēc direktīvas stāšanās spēkā

Eiropas Parlaments (EP) otrdien apstiprināja ilgi izstrādāto un pretrunīgi vērtēto direktīvu, kas plāno padarīt cigaretes mazāk pievilcīgas jauniešiem. Vienlaikus EP gan atteicās noteikt to, ka elektronisko cigarešu tirdzniecība būs jāveic saskaņā ar medicīnas produktu normatīviem, ziņo LETA/AFP.

Tādējādi e-cigaretes, kuru popularitāte pasaulē piedzīvo strauju pieaugumu, joprojām būs pieejamas tabakas vai specializētajos veikalos, taču tās būs aizliegts pārdot nepilngadīgām personām, kā arī aizliegta būs to reklamēšana.

Tāpat šī direktīva noteiks tabakas uzņēmumiem prasību uz cigarešu paciņām izvietot lielus veselības brīdinājumus, kas aptvers 65% paciņu, bet zīmola nosaukums būs jāizvieto tās apakšējā daļā.

Aizliegts būs arī tabakas produktos izmantot īpašas garšas, taču EP nav apstiprinājis prasību aizliegt tievo cigarešu tirdzniecību, un mentola cigarešu tirdzniecība tiks aizliegta vien astoņus gadus pēc direktīvas stāšanās spēkā.

Jaunie noteikumi saistīti ar Eiropas Savienības (ES) ieceri nākamo piecu gadu laikā bloka dalībvalstīs smēķētāju skaitu samazināt par 2%.

Tagad šo direktīvu būs nepieciešams akceptēt 28 ES dalībvalstīm, kas nozīmē, ka tā spēkā varētu stāties ne agrāk kā 2017.gadā.

Šie pēdējo desmit gadu laikā pirmie pret smēķēšanu vērstie pasākumi, kas īpaši paredzēti, lai samazinātu smēķēšanu jauniešu vidū, jau iepriekš lika tabakas nozarei rīkot vērienīgu lobēšanas kampaņu, kas apdraudēja otrdienas balsojuma iznākumu. EP locekļi norāda, ka kompānija “Philip Morris” vien investējusi 1,4 miljonus eiro, lai pārliecinātu parlamentu atteikties no atsevišķiem ierosinājumiem. Viens no lobētāju satraukumiem bija saistīts ar e-cigarešu likteni.

 

Komentāri (31)

Sanšains 08.10.2013. 17.40

Piekrītu, mentola cigaretes jāizskauž un to lietotāji jāturpina vajāt, iedzenot tos purvā. Vislabāk būtu atvieglot viņu potenciālās vēžinieku ciešanas, tos nošaujot.
Toties, piemēram, uz kokaīna lietošanu un tirgošanu lūkosimies civilizētāk, t.i. iejūtīgāk.

+4
-2
Atbildēt

1

    Ludzas Zeme > Sanšains 08.10.2013. 18.37

    jā, jo tas būtu labs veids kā sildīt ekonomiju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Kristīne 08.10.2013. 23.15

” Vienlaikus EP gan atteicās noteikt to, ka elektronisko cigarešu tirdzniecība būs jāveic saskaņā ar medicīnas produktu normatīviem”
===
Reizēm rodas kaut kāda ticība “kolektīvajam saprātam”. Veselības fašisti, protams, nebūs apmierināti.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu