"Aldaris" ražošanu daļēji pārceļ uz Lietuvu un Igauniju • IR.lv

“Aldaris” ražošanu daļēji pārceļ uz Lietuvu un Igauniju

14
Foto: Ieva Čīka, LETA

Atlaisto darbinieku atbalstam – viens miljons latu

Koncentrējoties uz ekskluzīvo šķirņu brūvēšanu, alus ražošana plastmasas pudelēs (PET) no Latvijas alus darītavas “Aldaris” turpmāk tiek pārcelta uz “Carlsberg” grupas meitasuzņēmumiem Lietuvā un Igaunijā, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Veli Pekka Tennila.

Saistībā ar ražošanas sašaurināšanu AS “Aldaris” atlaidīs 59 darbiniekus, kuriem dažādās atbalsta programmās un kompensācijās tiks izmaksāts kopumā vairāk nekā viens miljons latu.

Patlaban “Aldarī” ir 270 darba vietas, bet turpmākajos sešos mēnešos kļūs par 59 vietām mazāk. Kā norādīja Tennila, uzņēmuma vadības un arodbiedrības galvenais mērķis bija pēc iespējas ātrāk atrast jaunas darba vietas tiem darbiniekiem, kurus skars pārmaiņas.

“Lai gan darbiniekiem ir iespējams izvēlēties līdzvērtīgas darba vietas citos uzņēmumos, viņiem izmaksāsim kompensācijas, kā arī nodrošināsim dažāda veida sociālo atbalstu un apmācības. Kopējais atbalsta programmu budžets ir vairāk nekā viens miljons latu,” norādīja Tennila, uzsverot, ka arī pēc plānotajām izmaiņām “Aldaris” nodarbinās vairāk nekā 200 darbiniekus.

Uzņēmuma arodbiedrības vadītāja Inga Ozola atzina, ka panāktā vienošanās par kompensācijām atbilst iepriekšējām arodbiedrības prasībām.

“Darbiniekiem pašiem jāizlemj, kā turpmāk rīkoties, jo viņiem tiek piedāvāts līdzvērtīgs darbs citos uzņēmumos. Ar vadību bijām vienisprātis, ka svarīgākais ir nodrošināt darbiniekiem jaunas patstāvīgas darba vietas, sniegt sociālo atbalstu, kā arī piedāvāt dažādas apmācību iespējas un materiālo kompensāciju,” sacīja Ozola.

Runājot par “Aldara” turpmāko darbību, uzņēmuma valdes priekšsēdētājs sacīja, ka “Aldara” koncentrēšanās uz ekskluzīvo alus šķirņu brūvēšanu un inovāciju centra attīstību nozīmē, ka lētākā cenu segmenta alus šķirņu – plastmasas pudeļu (PET) alus – ražošana tiks pārcelta uz pārējām Baltijas valstīm.

“Ražošana tiks pārcelta uz Lietuvu un Igauniju, kur grupas meitasuzņēmumi iegādājušies daļu no vecajām PET iekārtām. Rīgā tiek plānots brūvēt tikai augstas pievienotās vērtības alus šķirnes. Pateicoties 2,1 miljonu latu investīcijām vēsturiskajā alus darītavā, “Aldarim” būs Baltijā modernākās ražošanas iekārtas. Tas nozīmē, ka Rīgā tiktu meklēti dažādi radoši risinājumi jaunām – ekskluzīvām alus šķirnēm arī pārējām “Carlsberg grupas” darītavām. Latvijā ekskluzīvā alus segments jau patlaban aizņem 14% no visa alus tirgus, plānojam to nozīmīgi kāpināt,” sacīja Tennila.

Nākotnē lētākā cenu segmenta alus ražošanas izcelsmes valstis gan varētu mainīties, jo “Carlsberg grupa” katru gadu pārskata ražošanas plānus.

“Koncentrēšanās uz ekskluzīvu produktu ražošanu ar augstu pievienoto vērtību ļaus atgūt rentabilitāti, kā arī konkurētspēju. Ambīcijas ir lielas, un redzam šeit potenciālu ne tikai produktu, bet arī zināšanu eksportam. Jau tagad interesi par “Aldara” jaunajām iespējām un vēsturiskajā alus darītavā brūvēto alu ir izrādījušas vairākas alus darītavas ārvalstīs,” sacīja “Aldara” vadītājs.

Kā norāda uzņēmumā, pēc plānotajām izmaiņām iemaksas valsts budžetā nodokļu veidā nemainīsies. Nodokļi veidos vidēji 17 miljonus eiro (11,94 miljonus latu) gadā, jo palielināsies uzņēmuma ienākuma nodokļu maksājumi, kas savukārt kompensēs darba nodokļu samazinājumu.

“Aldaris” 5.septembrī paziņoja par darbības sašaurināšanu Latvijā. “Aldarī” pērn strādāja ar 25,6 miljonu latu apgrozījumu un 2,8 miljonu latu zaudējumiem salīdzinājumā ar 27,84 miljonu latu apgrozījumu un 814 878 latu zaudējumiem iepriekšējā gadā. Neraugoties uz nelabvēlīgo situāciju nozarē, pērn uzņēmums saglabājis 34% tirgus daļu, ilgtermiņa investīcijās ieguldījis 1,5 miljonus latu, kā arī ieviesis pārdošanā 20 jaunus produktus.

“Aldaris” dibināts 1865.gadā un patlaban ir Dānijas alus ražotāja “Carlsberg” grupas uzņēmums. “Carlsberg” kontrolē uzņēmumu “Baltic Beverages Holding”, kam pieder 19 alus darītavas septiņās Austrumeiropas valstīs. ”Aldara” produktu portfelī ir aptuveni 40 dažādu dzērienu, kas pārstāv sešas grupas – alu, dzeramo ūdeni, alkoholiskos kokteiļus, sidru, bezalkoholiskos dzērienus un enerģijas dzērienus.

 

Komentāri (14)

Alise 03.10.2013. 15.16

Aldaris alus izstrādājuma ražošanu pārcels prom no Latvijas, Latvijā turpmāk ražos tikai alu.

+17
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 03.10.2013. 15.16

Matemātikas uzdevums:
cik liels ir 1 darbinieka atlaišanas pabalsts, ja pabalstu summa ir 1 mlj.ls un atlaisto darbinieku skaits ir 59?

+8
-1
Atbildēt

1

    Alise > silvija_vitina 03.10.2013. 15.39

    Tas tomēr kopā ar visādiem atbalsta pasākumiem, ne jau tikai izmaksājamās kompensācijas. Pie tam, Aldarī kā lielā uzņēmumā varētu būt noslēgts darba koplīgums, kur paredzētas lielākas kompensācijas par atlaišanām nekā darba likumā noteiktais minimums. Tā kā nekas tur tai summā nemaz tik neiespējams nav.

    kaut vai ja parēķina piemēram, ja vidējā atlaižamo alga uz rokas ir kādi 500, tad tas ar nodokļiem būs pāri 900, noapaļosim uz tūkstoti. Un pabalsts, piemēram par 6 mēnešiem (kaut ar ilgu stāžu varētu būt vēl lielāks), tad nu sanāk, ka 6x1000x59=354000LVL. Ja nu tur vēl gadās starp atlaižamajiem ne tikai ierindas darbinieki, bet vēl arī no vidējā menedžmenta un kādi kvalificēti meistari ar lielu algu, tad tas cipars aiziet vēl uz augšu. Un tas būs tikai tīrās kompensācijas pusgada algas apjomā, bet var būt arī ilgāks periods par kuru izmaksā kompensācijas.

    Kaut gan neesmu iedziļinājies kā aprēķina nodokļus kompensāciju gadījumā, vai sociālo rēķina par visu kompensāciju vai kā savādāk.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

Dāvids Vikmanis 03.10.2013. 14.48

Vai nav savādi, ka pirms dažām dienām kā veiksmes stāstu, ka Ušakovam ar SC ir izdevies iedabūt austrumu impērijas investoru, kurš te alu brīvostā brūvēšot? Un tūlīt seko, ka vietējam ražotājam no Rīgas ir jāatlaiž darbinieki un jāpārceļas uz kaimiņzemēm. Kolonizācijas plāna turpinājums? Sastrēgumstundā par transporta biļetēm Ušakovs nekaunīgi paziņoja, ka revīzijas nav priekš viņa teritorijas. Pats dūmo, pats revidē, pats priecīgs. Vai Latvija ir demokrātiska valsts? Jo demokrātija jau nav tikai lumpenizēta pūļa vara, bet arī daudz kas cits. Sabiedrisko līdzekļu izlietojuma skaidrība noteikti vienā no pirmajām vietām. Pēc nākošajām vēlēšanām SC nekaunīgi solās būt pie varas. Vai tad no Latvijas pazudīs arī Užavas, Tērvetes, Bauskas, Cēsu un citi ali? Patreiz no Rīgas, Rēzeknes un Daugavpils rokas par īsām.

+6
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu