Nodokļu izmaiņas uzņēmumiem – vai tiešām kompromiss? • IR.lv

Nodokļu izmaiņas uzņēmumiem – vai tiešām kompromiss?

5
Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Zlata Elksniņa-Zaščirinska

“PricewaterhouseCoopers” paziņojums

Izskatot Finanšu ministrijas sagatavotos grozījumus likumā par uzņēmumu ienākumu nodokli (UIN), esam secinājuši, ka, likvidējot UIN nodokļa atlaidi zaudējumu pārnešanai uzņēmumu grupā, tiek likvidēta viena no retajām Latvijas uzņēmējdarbības nodokļu vides priekšrocībām.

Vairākums Latvijas lielāko uzņēmumu ir grupas uzņēmumi, un tieši šī atlaide ir bijusi stimuls veidot daudznozaru grupas struktūras. Šo izmaiņu ieviešana signalizē par tiesiskās paļāvības principa potenciālu pārkāpumu, jo daudziem Latvijas uzņēmējiem, kuri ir nodibinājuši uzņēmumu grupas, pēc šīs likuma normas grozīšanas radīsies problēmas ar naudas plūsmām. Šā nodokļa piemērošanai ir tūlītējs efekts, kas būs jūtams uzreiz, samazinot uzņēmumam pieejamo naudas plūsmu, kā arī tiks būtiski ietekmēti pagātnē pieņemtie investīciju lēmumi.

Tā kā par šīm izmaiņām publiskajā telpā nav bijis tikpat kā nekādu diskusiju, ir pamats uzskatīt, ka daudzi uzņēmumi nemaz neapzinās plānoto nodokļa izmaiņu ietekmi un sekas.

Mēs, kā “PwC”, gribētu aicināt gan likumdevējus, gan uzņēmējus iesaistīties publiskajā diskusijā un vispusīgi izvērtēt plānotās izmaiņas nodokļu likumdošanā.

Tāpat mums nav pamata uzskatīt, ka piešķirtās nodokļu atlaides R&D centriem sasniegs izvirzīto mērķi – uzlabos šo centru attīstību, tādejādi veicinot zinātnes un inovāciju attīstību Latvijā. To uzņēmumu loks, kuru zinātniskās pētniecības centri ir reģistrēti Eiropas Savienībā, ir mazs, turklāt nodokļu stimuli nav un nevar būt pamats biznesa izaugsmei un attīstībai. 

Lai attīstītu šo centru darbību, ir jādomā par „smadzeņu piesaisti”, iespējamu uzturēšanās atļauju piešķiršanu, kā arī atbilstošas infrastruktūras izveidi. Ir jābūt kaut kādai bāzei, pamatam, uz kā būtu iespējama inovatīvo centru sekmīga attīstība un kapacitātes pieaugums.

Mūsuprāt, pastāv arī citas iespējas nodokļu ieņēmumu palielināšanai, piemēram, cīņa ar nodokļu nemaksātājiem, kas sniegtu daudz lielāku pienesumu ekonomikai. Tajā vislielākā loma ir Valsts ieņēmumu dienestam (VID) kā kontroles iestādei. Tāpat ir nepieciešams efektīvs un proaktīvs kontroles darbs, lai apzinātu tos uzņēmumus, kas neievēro noteikumus.

Mēs aicinām likumdevēju un izmaiņu atbalstītājus racionāli izsvērt, vai tiešām šie grozījumi sevi attaisnos, kā arī padomāt par citām nodokļu atlaidēm, tās pārskatot, piemēram, veicot ziedojumus. Vēlamies arī atkārtoti uzsvērt, ka nodokļu atlaides piešķiršana nekad nevar būt tehnoloģiju vai biznesu attīstošs instruments, bet tikai papildu labums.

Autore ir PwC valdes priekšsēdētāja, vadošā partnere Latvijā

 

Komentāri (5)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu