LM piedāvā 100 latu pabalstu jaunajiem strādājošiem vecākiem (papild.) • IR.lv

LM piedāvā 100 latu pabalstu jaunajiem strādājošiem vecākiem (papild.)

54
Labklājības ministre Ilze Viņķele. Foto: Ieva Lūka, LETA

Viņķele: Ģimenes valsts pabalsta reforma iespējama tikai no 2015.gada

Labklājības ministrija (LM) piedāvā ieviest 100 latu pabalstu no bērna gada līdz pusotra gada vecumam tiem jaunajiem vecākiem, kuri strādā, mācās vai ir reģistrējušies kā bezdarbnieki, ziņo LETA.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) trešdien teica, ka tas nozīmētu – vecāki no bērna piedzimšanas līdz pusotra gada vecumam saņemtu divu veidu pabalstus.

Līdz bērna viena gada vecumam sociāli neapdrošināti vecāki kā līdz šim saņemtu bērnu kopšanas pabalstu, bet palielinātā 120 latu apmērā līdzšinējo 100 latu vietā, un klāt nāktu jauns nosacījums, ka šī pabalsta saņemšanas laikā drīkst strādāt. Arī sociāli apdrošināti vecāki varētu saņemt šo pabalstu vai arī izvēlēties jau šobrīd viņiem piedāvāto iespēju – vecāku pabalstu 70% apmērā no algas.

Arī no bērna gada līdz pusotra gada vecumam visiem vecākiem pienākošos jeb universālo bērna kopšanas pabalstu LM rosina palielināt no 100 līdz 120 latiem un vienlaikus piedāvā iespēju saņemt papildus 100 latu pabalstu, ja pabalsta saņēmējs strādā, mācās vai ir reģistrējies Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA).

Lai saņemtu 100 latu pabalstu, pietiks, ja saņēmējs strādās kaut dažas stundas nedēļā, sacīja ministre.

Viņa arī skaidroja, ka ar LM risinājuma īstenošanu nākamajā gadā tiktu ievēroti nevienlīdzības mazināšanas principi, nebūtu jāceļ sociālā nodokļa likme un jaunie vecāki, ja to vēlētos, varētu iesaistīties darba tirgū vai mācībās.

Tikmēr tā dēvētajā demogrāfijas ultimātā iekļautais piedāvājums pagarināt sociāli apdrošinātajiem vecākiem pienākošos vecāku pabalsta izmaksu līdz bērna pusotra gada vecumam visvairāk ietekmētu tieši turīgāko ģimeņu ienākumus, un, lai to īstenotu, valstij būtu jāceļ sociālā nodokļa likme.

“Reizēm forma aizēno saturu un mēs aizmirstam, ka mūsu mērķis ir atbalsta palielināšana ģimenēm ar bērniem. Ultimāti ir kara laika termins, kas miera laikā liecina par vājumu un argumentu trūkumu, nevis efektīvākā risinājuma meklēšanu,” sacīja Viņķele.

Vecāku organizācija “Māmiņu klubs” ar citu demogrāfijas un ģimenes lietu ekspertu atbalstu solījusi rīkot protesta akcijas, ja netiks izpildītas pērn pieņemtās demogrāfijas vienošanās jeb tā sauktā demogrāfijas ultimāta prasības 2014.gadam.

Bažas radījis labklājības ministres paustais, ka vecāku pabalsta palielināšana, kā tas paredzēts demogrāfijas ultimātā, varētu nebūt labākais risinājums demogrāfijas veicināšanai ilgtermiņā.

Ģimenes valsts pabalsta reforma iespējama tikai no 2015.gada

Ģimenes valsts pabalsta reforma ir iespējama tikai no 2015.gada, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā “Panorāma” teica labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība).

Viņa uzsvēra, ka diskusiju par izmaiņām šā pabalsta saņemšanas nosacījumos varētu sākt tikai pēc nākamā gada budžeta pieņemšanas. Viņa uzsvēra, ka šī pabalsta reforma, nav 2014.gada jautājums, vēsta LETA.

Viņķele skaidroja, ka šo pabalstu plānots maksāt mērķētāk, ņemot par pamatu ģimenes ienākumu izvērtējumu un diferencējot to atkarībā no bērnu skaita.

Jau iepriekš Viņķele kā vienu no pabalstiem, kas būtu jālikvidē, minēja ģimenes valsts pabalstu – astoņus latus. Viņasprāt, šis pabalsts ar iespējamu pieaugumu ģimenēm, kurās ir otrais un trešais bērns, būtu jāatstāj.

Kā norādīts Labklājības ministrijas mājas lapā, ar ģimenes valsts pabalstu tiek nodrošināts pastāvīgs atbalsts ģimenēm, kurās aug bērni, valsts ģimenēm par bērna audzināšanu no viena līdz 15 gadu vecumam izmaksā ģimenes valsts pabalstu.

No 2009.gada 1.jūlija līdz 2014.gada 31.decembrim ģimenes valsts pabalsta apmērs par visiem bērniem būs vienāds. Par katru bērnu tiek maksāti astoņi lati mēnesī.

Ģimenes valsts pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem, aizbildnim vai bērna faktiskajam audzinātājam.

Pabalstu piešķir par katru bērnu, kas ir vecumā no viena gada līdz 15 gadiem, vai ir vecāks par 15 gadiem, mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav stājies laulībā. Šādā gadījumā pabalstu piešķir uz laiku, kamēr bērns apmeklē izglītības iestādi, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņš sasniedz 19 gadu vecumu vai stājas laulībā.

Pabalstu nepiešķir par bērnu, kas atbilstoši valsts vai pašvaldību finansēto vietu skaitam uzņemts profesionālās izglītības programmās un saņem stipendiju.

(papildināta ar informāciju ziņas sākumā)

Komentāri (54)

Ieva Priedenfelde 18.09.2013. 08.32

Tikko viņķele parūpējās par lielo algu saņēmējiem, samazinot viņiem nodokļu slogu – regresīvā nodokļu sistēma kļūst arvien regresīvāka. Viņķele un vienotība atņem tiem, kam nav un dod tiem, kam tāpat viss jau ir.

+8
-2
Atbildēt

1

    efeja60 > Ieva Priedenfelde 18.09.2013. 09.56

    Sociālo iemaksu samazinājums ir pareiza lieta, tikai Viņķele un jenotu kliķe aizmirsa, ka Ziemeļvalstīs, uz kurām sakās tiecamies Vienotība, sociālās iemaksas lielām algām tiek aizstātas ar atbilstošu ienākuma nodokļu likmi, lai lielo algu saņēmējiem nodokļu slogs nebūtu mazāks, kā mazo algu saņēmējiem. Bet pie mums nevis kā Ziemeļvalstīs, bet kā jenotu banānu republikā. Vienotību ārā no saeimas!

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

ligakalnina 18.09.2013. 09.14

Un kāpēc jāstimulē dzimstība?
Lai piegādātu darbaspēku īrijai un vairotu šeit nabadzību?
Tādi visā ES izplatīti jēdzieni, kā solidaritāte un ienākumu izlīdzināsana mūsu politiķiem ir sveši, mentalitāte tāda, vai?
Tādu sistēmu pat galējie liberāļi – libertisti nebūtu izveidojuši.
Simtiem tūkstošu lieli pabalsti ierēdņiem, kam netrūkst it nekas, un kapeikas strādīgām ģimenēm ar bērniem, kuri godīgi strādā, bet, kuriem nav paveicies pietuvināties kādai partijai un nokķlūt kādā labā amatā, kas speciāli radīti partiju biedriem un to pietuvinātajiem.
Absolūti negodīgā, kaut, it kā likumīgā veidā nopelnītas tūkstošu lielas pensijas, tai pat laikā, man kaimiņos dzīvo sieviete, kura godīgi strādājusi, viņai ir 45 gadu stāžs, bet, alga bijusi nedaudz virs 300, un pensija aprēķināta 140 lati, un viņa tāda nav viena.
Jau citur rakstīju, bet, piemērs “iz dzīves” – Aizputē iedz. skaits samazinājies vismaz par 20%, cilvēki brauc veselām ģimenēm, un bērnus ņem līdzi, 11. klasi šogad izdevās noformēt ar lielām grūtībām, brauc arī vecāki cilvēki, lai nopelnītu kaut cik normālu pensiju, ar ko var izdzīvot, jo patreiz Latvijas pensiju sistēma ļauj izdzīvot tikai cilvēkiem ar lielām algām.
Saprotams, tai pat laikā, domē rodas arvien jaunas darbavietas “savējiem”, un algas palielinās katru gadu.
Jā, naudas ir, cik ir, bet, tad arī šo naudu varētu izlietot jēdzīgāk.
Soc. budžets nav banka, tam jākalpo arī ienākumu izlīdzināšanai, cilvēki ar lieliem ienākumiem varētu krāt sev pensijai u.c. kādos privātos findos, utt.
Anglijā, cik zinu, tas vecuma pabalsts visiem apmēram vienāds, un tur nevienam pat prātā nenāk pret to protestēt, Latvijā bagātie saņem vēl un vēl, pie kam, principā, uz to nabadzīgāko rēķina, arī nodokļu politika līdzīga.
Un tad brīnamis, ka cilvēki brauc projām, vai balso par SC?
Un ko darīt tiem, kam nav tā veselība, lai varētu aizbraukt?
Tie ir nolemti nabadzībai.
Mums, it kā, IKP uz vienu iedzīvotāju ir 58% no Vācijas IKP, tad jau mums, principā, jābūt daudz augstākam vidusmēra dzīves līmenim, tad jājautā, pēc kādiem principiem tā nauda tiek sadalīta, kam tās tiek 90%, un kam 10%, un kāpēc tā?
Ar to galīgi negribu teikt, ka viss jāsadala vienādi, utt., bet, soc. politikai jābūt vērstai ienākumu izlīdzināšanas, nevis lielakas diferencēšanas virzienā.

+8
-6
Atbildēt

42

    Ieva > ligakalnina 18.09.2013. 14.00

    >Simtiem tūkstošu lieli pabalsti ierēdņiem, kam netrūkst it nekas.
    Valsts ierēdņiem? Simtiem tūkstoši? Lūdzu padalieties ar faktiem…

    Ienākumu izlīdzināšana nevar būt pašmērķis, mērķim ir jābūt mobilitātes palielināšanā – ir jāstimulē visi iespējamie veidi, kā no maziem ienākumiem tikt pie lieliem. Vismaz tikdaudz cilvēkam ir jāgrib…
    Nevienlīdzība stimulē ražīgumu, jo pretēja gadījuma zūd motivācija strādāt – ja jau nedarot neko, pabalstos var saņemt tikpat kā smagi strādājot. Tāpēc ir jāatbalsta visāda veida izglītības iegūšana, pārkvalifikācija, ir jāmaksā kompensācijas, nevis pabalsti, ir jāpārskata, jāpalielina pensiju apmaksa par padomju gados strādātajiem gadiem, par laiku, kad audzināti bērni, un nevis mehāniski jāpalielina mazās pensijas, tā automātiski sodot tos, kas strādājuši vairāk…
    Nabadzībai būtu jākļūst slinkuma sinonīmam. Tagad tas tā īsti nav, un tāpēc ir tik laba augsne populismam. Nevienlīdzības mazināšana ir tāds populistisks un puritānisks sauklis, nodeva sociālistiskai uravņilovakai, kas joprojām dzīvo mūsu prātos, un labi kalpo priekšvēlēšanu periodam Gribam, lai “kāds” visiem dotu lielās zivis, pie kam vienādas, nevis makšķeres, lai tās nozvejotu.

    Vilks vairs negrib būt ministrs, jo viņam tēva mājām ir jālabo jumts, un ar ministra algu to izdarīt nevar. Normāli? Ministram? Pēc sociālistiskās uravņilovkas principa jā…
    Un vietā nāks ierēdnis, kas ar šo algu būs mierā, un atkal Latviju iegāzēs krīzē..
    Normāli? Pēc sociālistiskās uravņilovkas principa- jā…
    Pēc ienākumu nevienlīdzības izlīdzināšanas principa-jā.

    Jo visi tie, kam ir lielas algas, ir maitas…
    Un Džerim ir piemēri, kur ierēdņiem piemaksā simtiem tūkstošus- jo nez vai bez konkrētiem faktiem viņš tā apgalvotu…

    Ir jādod benzīns tai mašīnai, kas brauc, nevis tai, kas stāv. Jo tā tāpat braukt neuzsāks…

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Ieva > ligakalnina 18.09.2013. 15.35

    Tas gluži nav mans izdomājums, bet nopietnu zinātnieku secinājums:
    papers.ssrn.com/sol3/…
    Savukārt par Skandināviju – jā Norvēģijā ir izteiktākā vienlīdzība, bet viņiem ir arī nafta… Vienlīdzība labāka ir arī Kubā, savukārt ASV ienākumu starpība ir vēl lielāka. Tā kā tendences te īsti nav konsekventas.
    Savukārt, par simtiem tūkstošu pabalstu ierēdņiem tiešam nemāku atrast, būtu labi ja Jūs tomēr papūlētos un sameklētu. Pie kam tieši ierēdņu pabalstiem, un simtiem tūkstošiem, ne vecāku kompensācijām vai līdzīgiem kurioziem. Citādi sākšu domāt, ka šie vārdi ir bez reāla seguma…

    Un piekrītu Jums, ka šobrīd ne visi kas ir nabagi, ir slinki. Tāpēc jau rakstīju nākotnes formā, ka šiem jēdzieniem ir jākļūst sinonīmiem, bet patreiz tā nav, un tā ir laba augsne populismam…

    Jā, un es tiešam neatbalstu pabalstu maksāšanu dzērājiem un sliņķiem. Pēc mana, tas tomēr ir jānopelna. Esmu labējās politikas piekritējs, tiešām neatbalstu visur esošās kreisuma tendences.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 19.09.2013. 20.01

    Tāpēc jau es rakstīju -stulbā konkurence,kas …Ja konkurences mērķis būtu vērsts uz katra indivīda īpašību apzināšanu,attīstīšanu un savas īstās piemērotas vietas atrašanu sabiedrībā,ar apziņu,ka katrs cilvēks ir vērtība,tad konkurencei nebūtu ne vainas.Bet tas būtu iespējams tikai tad,ja nebūtu tik krasas un neloģiskas ienākumu atšķirības starp dažādās profesijās strādājošiem cilvēkiem.Ja,teiksim,es būtu drausmīgi žēlsirdīgs,man nebūtu bail no asinīm un man patiktu un padotos palīdzēt cilvēkiem,es varētu izvēlēties žēlsirdīgā brāļa profesiju,bet tur neko nemaksā,tāpēc varbūt es iesaistītos konkurncē kļūt par advokātu.Rezultātā es varbūt kļūtu par labi pelnošu juristu,kas ienīst savu darbu un pa vakariem piedzertos un sistu sievu,jeb arī es neizturētu konkurenci un aiz dusmām sāktu zagt mašīnas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ligakalnina 18.09.2013. 15.51

    :Ēriks
    Tieši tā. Brīvībā pelnīt, nevis saņemt no valsts ubaga dāvanas. Jeb jums sovoks šķiet tuvāks?

    P.S. Mūsdienu Latvija ir birokrātiski-kleptokrātiska valsts, kam liberālisms nav blakus stāvējis:)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ligakalnina 18.09.2013. 20.20

    :Ēriks
    dejot,gleznot,muzicēt,baudīt gardus ēdienus,ceļot,nodarboties ar bērniem
    —————–
    Tas viss jau reiz bija Senajā Grieķijā. To iekārtu balstīja vergturība..

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 18.09.2013. 20.12

    ķīps,katrai lietai ir vairākas puses.Cilvēki tak izgudro dažādas lietas,lai atvieglotu savu dzīvi,vai ne?Un pēdējos gadsimtos cilvēce ir sasniegusi ievērojamu tehnisku progresu,lai varētu dzīvot vieglāk nekā mūsu senči,vai ne?Tātad pēc idejas mūsu dzīvei visiem,kas dara ko derīgu sabiedrībai,būtu jābūt vieglai,ērtai,brīvai…aiziet trīs reizes nedēļā paspaidīt pogas,kaut ko apkalpot,uzrasēt utt.,bet brīvajā laikā dejot,gleznot,muzicēt,baudīt gardus ēdienus,ceļot,nodarboties ar bērniem,sakopt pagalmu,nomazgāt traukus…Bet ko mēs redzam?Cilvēki strādā vairākos darbos,lai kaut kā savilktu galus kopā,savus bērnus gandrīz neredz,steigā aprij kaut kādu draņķi,bojājot savu veselību,strādā līdz sirmam vecumam,līdz krīt vai ir invalīds,ceļo labi ja reizi desmit gados…Un ne jau tie paši muļķākie un neizglītotākie tā dzīvo.Jau grieķus un spāņus sauc par slinkiem,ja viņi iedomājas dzīvot kā cilvēkiem pienāktos = ar divu stundu pusdienām.Un tikai neliels procents bauda visus pieminētos labumus,jo ir vai nu ģēniji,vai tikuši pie siles,vai piedalās sistēmas uzturēšanā.Vai tādas dzīves perspektīva ir vilinoša,lai izliktu visus savus spēkus,savus cilvēciskos resursus,nobrāztu visus savus elkoņus nežēlīgā konkurences cīņā?
    Par Gini indeksu neviens neuztraucās,kamēr visiem algas gāja uz augšu un mums likās reāli solījumi,ka 10-20 gados mēs sasniegsim Rietumeiropas dzīves līmeni.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ligakalnina 18.09.2013. 16.06

    :Ēriks
    Zinām, ka šādi pelnīšanas paņēmieni vairāk raksturīgi valsts kontrolētām un oligarhiskām ekonomikām. Kāds tam sakars ar liberālismu kā ideoloģiju?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ligakalnina 18.09.2013. 19.57

    :Ēriks
    Kādēļ gan nē, vismaz daļēji. Ekonomikā liberāla ir, piemēram, Bahreina, kur ar demokrātiju ir tā, nu ne visai;)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ligakalnina 18.09.2013. 16.35

    :Ēriks
    Es ceru, ka nepieskaitāt LC liberāļiem :DD

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ligakalnina 19.09.2013. 12.11

    :Ēriks
    konkurence,kas ražo uzvarētājus un zaudētājus
    ——————-
    Šīs konkurences dēļ cilvēks kļuva par cilvēku, pēc Darvina. Un arī saglabājas kā cilvēks; nav konkurences – iestājas degradācija un bojāeja.

    Cita lieta, ka dažkārt darbojas negatīvā atlase: izdzīvo nodevēji, zagļi un blēži.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ligakalnina 18.09.2013. 19.14

    :Ēriks
    liberālisms?Demokrātija?
    ————————
    Sāksim ar to, ka nejauksim kopā apaļu ar karstu, t.i. ideoloģijas ar pārvaldes formām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > ligakalnina 18.09.2013. 17.44

    Uz Džeri. Lai arī tie (pabalsti) nav simti tūkstoši, piemērs ir labs. Vienīgi dikti vecs. Tur rakstā ir teikts, ka likums ir grozīts (jau 2011. gadā), un tas vairs nav iespējamas. Bija, bija mums šādi kuriozi. Likumdevējs te bija nošāvis greizi.

    Un uz sašutušajiem kritiķiem – es neesmu pret nabadzības mazināšanu, gluži otrādi, tā ir jāmazina, esmu pret tupo veidu maksāt pabalstus un mehāniski “celt”, jo esmu pārliecināts, ka arī pašam “nabagam” tomēr ir kaut kas jādara. Es vienkārši piesaucu diferencēt un atšķirt sliņķus no tiem, kas tādi nav. Nesaprotu, kāpēc jums tas šķiet tik nepieņemami. Es esmu par lielu algu maksāšanu ekspertiem (Vilkam), es esmu par lielu algu maksāšanu tiem, kas valstij nes lielu peļņu (Magonis). Jo viņi to ir nopelnījuši ar savu darbu, reālo atdevi. Esmu pret sociālistisko uravņilovku, kas mums reiz jau bija – kad visi izlikās ka strādā, un valsts izlikās, ka maksā.. Es esmu par to, ka alga ir jā nopelna, nevis tā jāsaņem. Esmu par daudziem pasākumiem, kas nabadzību mazina, bet neatbalstu to kategoriju, kas ir profesionālie pabalstu saņēmēji. Aicinu vienkārši nabadzību mazināt gudrāk, ne tik tupi, kā, piemēram, indeksējot visiem tikai mazās pensijas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > ligakalnina 18.09.2013. 18.06

    Un vēl par liberālismu. Izvairos šo jēdzienu lietot, jo tas ir pārāk daudznozīmīgs. Šobrīd tuvākais tam varētu būt sociāldemokrātisms. Savukārt neoliberālisma jēdziens esot tuvāks tečerismam vai reiganomikai- tā izlasīju wikipēdijā. Principā vārdi ar pretēju nozīmi, bet šeit esošajos komentāros tie bieži vien tiek likti blakus.
    Tāpēc aicinu tos komentētājus, kas šo vārdus lietos, paskaidrot to nozīmi ar kādu tos lietojat (varbūt spējat to izdarīt bez personīgiem uzbraucieniem un žultsgāšanas.) Lūdzu!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > ligakalnina 18.09.2013. 18.15

    Uz Ēriku. Gini indekss bija sliktāks treknajos gados. Vai to zinājāt? Toreiz neviens par to neuztraucās…
    Es gan domāju, ka sliņķi ir mūsu lielākā daļa. Paklausieties vecmāminu un vectētiņu stāstus par to, kā viņi strādāja, un salīdziniet ar sevi. Toreiz, protams, bija citi laiki. Bet čaklums vai slinkums jau nav no tā atkarīgs. Darbs ir cits, bet tikums tas pats…
    Vai jums nepaliek nenomazgāti trauki, neiztīrīta istaba vai nesakopta gulta no rīta? Vai vakaru pavadat skatoties seriālus vai kaut ko darat? Cik bieži mokaties ar paģirām, vai nav pagājuši jau divi gadi, kā tās durvis/krāns/skapis/lampa/kontakts nav sataisīts? Latviešus par čakliem nu jau nevar vairs saukt. Krievijas okupācijas gadi mums visiem ir padarījuši labi saprotamu vārdu “haltūra”, vārdu, kura daudzu valstu vārdnīcās vispār nav. Grafiti, aplīmētās un piečurātās kāpņu telpas ir mūsu tikuma izpausme…
    Sipeniece intervijā Ievā saka apmēram tā – ja tev ir nesakopts pagalms, tad vienīgais izskaidrojums, ka esi sliņķis un duraks. Un cik tad ir to sakopto pagalmu?
    Vieglāk ir žēloties par dzīvi, nevis aiziet kaimiņam malku sacirst, un nopelnīt kādu latu. Laukos kādu, kas varētu pastrādāt, atrast ir ļoti grūti. Pēc paša pieredzes… Toties vaid visi un valsti lamā visi… Varbūt vajag sākt ar sevi?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 18.09.2013. 19.24

    Interesanti..,vai kādam liekas,ka liberālisma ideoloģiju būtu iespēja realizēt arī nedemokrātiski?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > ligakalnina 18.09.2013. 21.39

    Uz Ēriku. Nu to jau saku. Ja gribi plivināties – plivinies, bet nebrīnies, ka Tev nekā nav!
    http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/473287-loti_neglaimojoss_viedoklis_par_latviesiem_dala_ir_gurka_ripinataji

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 18.09.2013. 15.45

    Nu kā tad,brīvība pelnīt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 18.09.2013. 22.01

    morgenstern,bet priekš kam tad mums ir sūkņi un vilcieni un preses un ekskavatori un refrežeratori un transformatori un ģeneratori un roboti un ripzāģi un pāļu dzinēji un datori un …

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 18.09.2013. 22.12

    Ķīps,man ir pietiekoši,un es pat nestrādāju grūtu darbu no rīta līdz vakaram,un man ir augstākā izglītība,bet,ja es gribētu vēl vairāk,man būtu vai nu jāpārkāpj savi principi,vai jāstrādā no rīta līdz vakaram,varbūt jāpārbrauc dzīvot uz citurieni,kas ievērojami pasliktinātu manu dzīves kvalitāti.Dzīves kvalitātē es ietilpinātu attiecību starp strādāšanu un atpūtu, nodarbošanos ar to,kas man patīk,turklāt dzīvošanu tur,kur man patīk.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ligakalnina 18.09.2013. 22.43

    :Ēriks
    refrežeratori un transformatori un ģeneratori un roboti un ripzāģi un
    —————
    Nu tak priekš tam, ka cilvēces patēriņš ir sasniedzis tādu līmeni, kāds vēl nekad nav bijis. Tērēt grib visi, strādāt.. Ne tik sen, ap simts gadu atpakaļ, mūsu senči rāvās pa 12-16 stundām dienā ar vienu brīvdienu, bet tagad 8 stundas liekas nepaceļamas. Paskaties patiesībai acīs – mēs dzīvojam tik labi, cik mūsu tēviem un vectēviem sapņos nav rādījies!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ligakalnina 18.09.2013. 23.43

    :Ēriks
    No mājas tik viegli ārā neliek. Tur ir jāpacenšas.. Tipiskākais gadījums: nepaceļamas kredītsaistības. Cilvēku trulums reizēm ir neaprakstāms(( Tāds piemērs iz dzīves: kāds attāls paziņa, jaunais cilvēks ar algu ap Ls250 sagribēja braukt ar BMW, paņēma Ls1500 Bigbankā, jāatdod 3000. Pēc divām nedēļām iekrita braucot dzērumā. Vai ir kādas šaubas, ja šim jauneklim īpašumā būtu dzīvoklis, tad tas agrāk vai vēlāk tiktu izūtrupēts?

    Starp citu, saite uz rakstu neved – tas ir dzēsts, tāpēc komentēt to ir grūti.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 18.09.2013. 23.50

    Par metodiku darbam ar debitoriem

    Pamatojoties uz LR likumu par „Dzīvojamo māju pārvaldīšanu”, kā arī, lai nepasliktinātu, bet uzlabotu māju finansiālo stāvokli, tādejādi radot priekšnoteikumus labas apsaimniekošanas prakses īstenošanai, pavēlu, sākot ar 2011.gada 18.februāri, SIA „Talsu namsaimnieks” administrācijas un grāmatvedības darbiniekiem pielietot praksē sekojošas darbības pēc šādas shēmas:
    1.1. Labiekārtotu daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem vai īrniekiem, ja parāda summa par apsaimniekošanu, īri un komunālajiem pakalpojumiem pārsniedz:
    300,00 (trīs simti) latu – tiek atslēgts siltais ūdens;
    500,00 (pieci simti) latu – tiek nosūtīts Brīdinājums par parāda nomaksu ar uzaicinājumu slēgt Vienošanos par parāda dzēšanu;
    1000,00 (viens tūkstotis) latu – ja ir ticis nosūtīts Brīdinājums, uz kuru dzīvokļa īpašnieks vai īrnieks nav reaģējis, tiek sniegts pieteikums tiesā par parāda piedziņu. Pēc sprieduma saņemšanas lieta tiek nodota tiesu izpildītājam;
    2000,00 (divi tūkstoši) latu un vairāk – ja ir ticis nosūtīts Brīdinājums, uz kuru dzīvokļa īpašnieks vai īrnieks nav reaģējis, ir iesniegta prasība tiesā un saņemts spriedums, tiek vērsta piedziņa pret īpašumu.
    1.2. Nelabiekārtotu daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem vai īrniekiem, ja parāda summa par apsaimniekošanu, īri un komunālajiem pakalpojumiem pārsniedz:
    300,00 (trīs simti) latu – tiek nosūtīts Brīdinājums par parāda nomaksu ar uzaicinājumu slēgt Vienošanos par parāda dzēšanu;
    500,00 (pieci simti) latu – ja ir ticis nosūtīts Brīdinājums, uz kuru dzīvokļa īpašnieks vai īrnieks nav reaģējis, tiek sniegts pieteikums tiesā par parāda piedziņu. Pēc sprieduma saņemšanas lieta tiek nodota tiesu izpildītājam;
    1000,00 (viens tūkstotis) latu – ja ir ticis nosūtīts Brīdinājums, uz kuru dzīvokļa īpašnieks vai īrnieks nav reaģējis, ir iesniegta prasība tiesā un saņemts spriedums, tiek vērsta piedziņa pret īpašumu.

    Pavēle Nr.11/2–9/6, 18.02.2011.g., SIA „Talsu namsaimnieks”, Talsos.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 18.09.2013. 23.55

    Dīvaini,es viņu atradu goglē ar – izliek no dzīvokļa
    http://www.pietiek.com/raksti/bernus_izliek_uz_ielas!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ligakalnina 19.09.2013. 00.18

    :Ēriks
    Izsaukuma zīme saitē bija jāieliek;)

    Ne visai rūpīgi iedziļinoties konkrētajā gadījumā, varu teikt, ka sliktais namsaimnieks un tiesu izpildītājs varbūt ignorēja kādu likuma pantu, tomēr bērnu vecāku rīcība, šādu situāciju pieļaujot, liecina to, ka zem jautājuma ir viņu spējas rūpēties par saviem bērniem.

    Es varu izstāstīt iz dzīves citu gadījumu, kad mana tuva radiniece (pensionāre) izīrēja lauku māju ar izpirkuma tiesībām ģimenei ar diviem bērniem. Famīlija savas saistības nepildīja, privatizāciju neapmaksāja, no tikšanās vairījās. Beigās nācās aizņemties naudu debesīs uzlēkušo sertifikātu pirkšanai, uzklausīt lāstus, maksāt 70 latus par pārtērēto elektrību. Tas nerunājot par pudeļu un citu mēslu klājienu;)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 19.09.2013. 10.56

    Viss jau būtu skaisti,bet jautājums,kur rodas visi šādi dzērāji,nestrādātāji,negribētāji,nevīžas utt.Ja mēs apskatāmies uz bērniem,visi grib piedalīties,visiem deg acis,es arī gribu,man arī vajag…Es teiktu,ka dzīve viņus aplauž.Un visvairāk pie vainas ir šī stulbā konkurence,kas ražo uzvarētājus un zaudētājus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ligakalnina 18.09.2013. 15.34

    :Ēriks
    Liberālisma, kā to liecina pats nosaukums, pamatideja ir brīvība nevis peļņa.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 18.09.2013. 19.03

    Morgenstern,tātad liberālisms ir pilnīgi teorētiska,praksē nerealizējama konstrukcija,jo gandrīz jebkura mūsu darbība ietekmē citus cilvēkus.Kaut vai šī pievienošanās eirozonai bez referenduma.Kas tas bija?Varbūt liberālisms?Demokrātija?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 18.09.2013. 23.23

    morgenstern,lēnāk pār tiltu,vidēji varbūt jā,bet –
    Jau ilgāku laiku tiesu izpildītāji teju ik dienu izliek no mājām ģimenes, neskatoties uz to, ir vai nav tajās bērni. Līdz šim policijas darbinieki tika pieaicināti kārtības nodrošināšanai, bet 2013.gada 12.jūlijā Latvijas Apvienotās Policistu arodbiedrības (LAPA) juristi bija liecinieki arodbiedrības biedra un viņa ģimenes locekļu, tajā skaitā nepilngadīga bērna, izlikšanai no dzīvojamām telpām bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas.

    Arodbiedrības pārstāvji bija liecinieki zvērināta tiesu izpildītāja Jāņa Strižko apzināti amorālām darbībām, izliekot uz ielas ģimeni ar bērniem. Arodbiedrības juristi norādīja zvērinātam tiesu izpildītājam uz pārkāpumiem un vēlējās tos fiksēt aktā un lūdza atlikt izpildu darbības, lai novērstu pārkāpumus, bet tiesu izpildītājs pat nedeva iespēju šos apstākļus fiksēt aktā, tā vietā draudot ar bērnu atņemšanu vecākiem un nogādāšanu bērnu namā.

    Raksts par šo gadījumu parādījās tikai krievu valodā, un tajā galvenais uzsvars bija uz to, ka no mājām tika izlikts policists, kaut gan vēl svarīgāk būtu uzsvērt tieši bērnu tiesību pārkāpumu.

    Ļoti daudzas ģimenes tiek izliktas no mājām pēc tam, kad izsolē tiek pārdots ģimenes vienīgais mājoklis.
    http://www.pietiek.com/raksti/bernus_izliek_uz_ielas!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 18.09.2013. 16.49

    morgenstern,Nu tas kā paskatās…Brīvība prihvatizēt par sertifikātiem vai nopirkt par latu vērtīgus īpašumus,kurus pēc tam var nolaist podā,sagriezt metāllūžņos …,brīvība taisīt finanšu piramīdas,brīvība izzāģēt mežus un eksportēt apaļkokus,brīvība izsaimniekot G24 kredītus …

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ligakalnina 18.09.2013. 17.13

    :Ēriks
    Liberālismā personīgā brīvība beidzas tur, kur tiek ierobežota cita indivīda brīvība. Brīvība nesodīti apkrāpt līdzcilvēkus ir raksturīga oligarhiskām sabiedrībām, to tiešām tik grūti apjēgt??

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 18.09.2013. 14.47

    Pameklē presē par ierēdņiem, kas saņēmuši tādus pabalstus, bija pietiekami, nav vēlmes patreiz meklēt.
    Pārējais viss, ko tu sarakstīji, ir pilnīgākais sviests, te neviens nerunā par uravņilovku, bet gan par normālu sociālo un nodokļu politiku, kas ir vairākumā ES valstu, kur veiksmīgākais atbalsta mazāk veiksmīgos, acīmredzot, Skandināvijas modeli tu uzskati par uravnilovku un absolūti nederīgu piemēru, kaut, taisni tās ir vislielākās labklājības, bet, arī viskonkurentspējīgākas valstis, neskatoties uz progresīvo nodokli un sociālo atbalstu tiem, kas nespēj konkurēt darba tirgū.
    ne visi, kasdzīvo nabadzīgi, ir sliņķi, un ne visi, kas ir bagāti, ir blēži, bet, Latvijā starp tādiem blēžu ir pietiekami.
    Ja tu vari pateikt, ka nevienlīdzības mazināšana ir tāds sociaslistisks un puritānisks sauklis, tad, principā, mums tālāk nav par ko strīdēties, “izdzīvo stiprākais”, utt, lozungi der kādai banānu valstiņai, nevis ES valstij, ne visi piedzimt ar vienādām iespējām, un ne visi,kas dzīvo slikti, ir sliņķi, un normāla sabiedrība palīdz tiem, kas ir mazāk spējīgi, tā pieņemts civilizētās valstīs.
    Kas att. uz minstrim – tiem algas sen jāpalielina, bet, kāds tam sakars ar sociālo un nodokļu politiku.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 18.09.2013. 15.50

    http://www.pietiek.com/raksti/latvijas_pelnosakais_ierednis_uzstada_ari_maminu_algas_rekordu – venu atradu, nedaudz mazāk, kā simts tūkst., bet, arī neadekvāti, bet, bija divi, kas saņēma virs 100000, tos nevaru momentā atrast.
    Un tas, tātad, ir normāli, tādi pabalsti, 45000, pie kam no soc. budžeta tiem, kam it nekas netrīkst, un alga 111000 gadā?
    Nu tad, varbūt, nesauksim to par “pabalstu”, pabalsts nozīmē pabalstīt tos, kam klājas grūti, nevis tukšot sociālo budžetu, dodot tiem, kam to absolūti nevajag?
    Kurā valstī kaut kas tāds vēl ir iespējams, kurā valstī pabalstus maksā cilvēkiem ar tādu algu un ar, faktiski, miljonu vērtiem īpašumiem?
    Nosauc tādu, ja zini?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 18.09.2013. 15.25

    Es teiktu,ka liberālisms ir attieksmē pret brīvo tirgu,sistēmu,kuras vienīgais mērķis -peļņas iegūšana jebkādiem līdzekļiem,nu kaut vai iztirgojot iedzīvotājiem visādus veselībai kaitīgus sūdus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ligakalnina 18.09.2013. 18.54

    :Ķīps
    Es, protams, domāju klasisko liberālismu. Kas liberāls ir tajā leftismā, ko par liberālismu sauc Ziemeļamerikā, es nesaprotu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > ligakalnina 18.09.2013. 14.55

    Un ja tā braucošā masīna salūzīs? Kā nabagu ģimenē var izaugt ražīgi darbinieki? Nevar! Nabagu ģimenēs piedzimst tik pat daudz ģēniju, kā bagāto vai viduslāņa, bet sociālās atstumtības dēļ tie kļūst par noziedzīgās pasaules ģēnijiem, kas nodara zaudējumus sabiedrībai. Pilnīgas muļķības raksti, kas 100x jau ir atspēkotas.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > ligakalnina 18.09.2013. 15.03

    DS, nav vērts Ķīpam kko skaidrot, viņš svēti tic dzīvnieku pasaules kapitālismam ar visām blaknēm – tik tiešām neoliberālisms nav vēl tādā mērā LV ieviests, kaut gan ar visu krīzi daudz jau netrūkst….Dodiet, kam ir, bet no tā kam nav ņemiet vēl nost !

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 18.09.2013. 15.56

    Ķīps,kurš te aizstāv pabalstu došanu dzērājiem un sliņķiem?Vari te kādu atrast?Es gan teiktu.ka diezgan maza daļa no patreiz nabagiem ir dzērāji un sliņķi,nabadzība vairāk ir galēji netaisnīgas atalgojuma sistēmas sekas.
    Centrālās statiskas pārvaldes analīze liecina, ka ekonomikas izaugsme un nodarbinātības pieaugums atstājusi pozitīvu ietekmi uz nodarbināto nabadzības risku. Strādājošo nabadzības riska indekss ir samazinājies no 9,4 procentiem 2010. gadā līdz 8,8 procentiem 2011. gadā. Savukārt vairākām iedzīvotāju grupām tas ir pieaudzis – pensionāriem no 11 līdz 16 procentiem, arī nepilnajām ģimenēm, kurās viens no vecākiem audzina bērnus – no 39 līdz 43 procentiem. CSP skaidro, ka nabadzības riska indekss ir iedzīvotāju īpatsvars procentos, kuru rīcībā esošais ienākums ir zem nabadzības sliekšņa (tas nenozīmē, ka šiem cilvēkiem ir piešķirts trūcīgā statuss). 2011. gadā nabadzības riska indekss atkal sācis pieaugt, sasniedzot 19,4 procentus. Nabadzības riskam 2011. gadā bija pakļauts katrs piektais iedzīvotājs un to kopskaits sasniedza 394,5 tūkstošus.
    http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2013/03/04/Trucigo-skaits-samazinas-nabadzibas-riskam-paklauto-daudz

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 18.09.2013. 16.00

    morgenstern,kā mēs zinām,pelnīt var dažādi,arī bērniem pārdodot cigaretes un alkoholu,teroristiem pārdodot ieročus,siera izstrādājumiem uzlīmēt šilti,ka tas ir īsts siers,pirms kulšanas graudus apsmidzināt ar raundapu,pārdot iedzīvotājiem ūdeni un elektrību par monopola cenām utt.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 18.09.2013. 16.44

    Latvijā vispār nav ne liberāļu, ne konservatoru, ir tikai politbiznesmeņi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ligakalnina 18.09.2013. 15.11

    :Krix
    neoliberālisms
    —————–
    Kur Latvijā ir liberālisms??? Kāds megaierēdniecībai sakars ar liberālismu??

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 18.09.2013. 16.18

    Zem ideoloģijas maskas var rosīties tipi ar pavisam citiem mērķiem,kā mēs varam labi atcerēties no vēstures.Tā ar vienlīdzības un brālības saukļiem boļševiku režīms izkāva savu tautu PSRS laikos,vai mūsu dažas partijas aiz nacionālisma saukļiem kārtoja savas šeptes ar Lakučiem utt.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > ligakalnina 18.09.2013. 10.28

    Latvijas sistēma kopumā ļoti labi ļauj dzīvot cilvēkiem ar lielām algām, bet par visu samaksā nabagi – klasisks neoliberālisms punktuālā izpildījumā. Uzlikt nodokli, akcīzi vai nodevu var ļoti viegli, bet reformēt kādu jomu, to gan nē – to vajag darīt gadiem, tāpat kā ar spriedelēšanu par UA tirdzniecību, kas tūlīt atkal pacels pēdējo būdu vietējo algu līmenim nepieejamās kategorijās un tad nu atkal varēs brīnīties, kāpēc cilvēki brauc prom, kāpēc zema dzimstība, kāpēc kūtri un neiesaistās, utt. Vienotība ļoti smagi riskē, jo cilvēki ir noguruši no veiksmes stāsta, kurā 95% veiksmi nejūt un labējas sociālekonomiskas politikas kopumā, kas rada lielus riskus SC tipa partiju nākšanai pie varas komplektā ar Repšes stila muldoņām !

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

Pēteris Orinskis 18.09.2013. 14.58

Vienošanās tekstu katrs var palasīties šeit: http://reformupartija.lv/wp-content/uploads/2013/02/Protokols.pdf

+1
0
Atbildēt

1

    Inese > Pēteris Orinskis 18.09.2013. 15.01

    A ko zatleristi un pārējā “tiesiskuma” koalīcija aizmirsuse par apņēmību ieviest tiešās prezidenta vēlēšanas? ;)

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu