Pēc ugunsgrēka Rīgas pilī pārbaudīti 267 kultūrvēsturiski objekti • IR.lv

Pēc ugunsgrēka Rīgas pilī pārbaudīti 267 kultūrvēsturiski objekti

23
Rīgas pils Svētku zāle, kur pēc ugunsgrēka un laika apstākļu nelabvēlīgās ietekmes, turpinās avārijas seku likvidēšanas darbi. Foto: Evija Trifanova, LETA

Par pārkāpumiem piemēroti seši administratīvie sodi

Pēc Rīgas pilī notikušā ugunsgrēka veicot neplānotas ugunsdrošības pārbaudes 267 Latvijas muzejos, muižās un pilīs, ugunsdrošības uzraudzības inspektori šovasar pieņēmuši sešus lēmumus par administratīvo sodu piemērošanu, noformējot atbildīgajām personām naudas sodus kopumā 440 latu apmērā.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inga Vetere, vienā kultūrvēsturiskajā objektā inspektori izteikuši brīdinājumu, bet sešos atbildīgās personas brīdinātas par būves, tās daļas vai iekārtas ekspluatācijas apturēšanu.

Veicot neplānotas pārbaudes 267 muzejos, muižās un pilīs, VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes inspektori konstatējuši, ka 83 objektos atbildīgā persona nav apmācīta par ugunsdrošību, 28 objektos nav izstrādāta ugunsdrošības instrukcija, bet 26 objektos šajā instrukcijā nepieciešams veikt korekcijas.

Ugunsdrošības instruktāža nav veikta 41 objektā, rīcības plāns ugunsgrēka un citu ārkārtas situāciju gadījumiem nav izstrādāts astoņos objektos, bet astoņos citos objektos šo plānu nepieciešams koriģēt. 31 kultūrvēsturiskajā objektā nav organizētas praktiskās nodarbības ugunsgrēka gadījumā, 18 objektos nav izstrādāts civilās aizsardzības plāns, bet 14 objektos šim plānam nepieciešamas korekcijas.

Iekšējā ugunsdzēsības ūdensapgāde nav darba kārtībā desmit objektos, bet ārējā – septiņos, savukārt 117 objektos nav veikti elektroinstalācijas izolācijas pretestības mērījumi. Piecos kultūrvēsturiskajos objektos nedarbojas izgaismotas izeju un evakuācijas kustības virzienu norādītājzīmes, 39 objektos nav atbilstoša ugunsdzēsības aparātu un inventāra nodrošinājuma, savukārt desmit objektos nedarbojas ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācija.

Kā liecina VUGD statistika, šogad reģistrēti 16 ugunsgrēki kultūras un atpūtas iestādēs, tai skaitā četros gadījumos deguši muzeji un izstāžu zāles.

Jau ziņots, ka naktī uz 21.jūniju ugunsgrēks izcēlās Rīgas pilī, kur tika veikti remontdarbi. Nelaimē visvairāk cieta Rīgas pils Baltā zāle, kuras pārsegums pilnībā sadega. Kopumā uguns pili izpostīja 3200 kvadrātmetru platībā.

 

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu