Veiks pārbaudi LU par doktora grādu piešķiršanu • IR.lv

Veiks pārbaudi LU par doktora grādu piešķiršanu

24
Pašreizējās Jūrmalas mēra padomnieces Ingrīdas Vilkārses doktora grāds tiek apšaubīts. Foto: Evija Trifanova, LETA

LU norāda uz akreditācijas dokumentu nepilnībām

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) veiks pārbaudi Latvijas Universitātē saistībā par iespējamiem normatīvo aktu pārkāpumiem ar doktora grādu piešķiršanu, aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātnes ministrijā.

Pirmdien Nodokļu maksātāju biedrības (NMB) izplatīja medijiem paziņojumu, ka tās rīcībā nonākusi informācija – ne tikai Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA), bet arī Latvijas Universitāte (LU), iespējams, pretlikumīgi piešķīrusi doktora grādus.

Kā vēstot laikrakstos “Latvijas Zinātnes Vēstnesis” un “Latvijas Vēstnesis” publicētie paziņojumi, LU laika periodā no 2008. līdz 2012.gadam piešķīrusi vismaz divus mākslas doktora grādus, neskatoties uz to, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem augstskolai šādas tiesības tomēr nav deleģētas.

Pēc publiski pieejamā informācijas, mākslas doktora grādus, iespējams, pretlikumīgi saņēmušas Jūrmalas mēra Gata Trukšņa pašreizējā padomniece Ingrīda Vilkārse, 2008.gada 28.oktobrī aizstāvot promocijas darbu par tēmu “Operas režijas tendences Latvijas Nacionālajā operā (1995-2003)”, un kino kritiķe Dita Rietuma, 2012.gada 29.maijā aizstāvot “Latvijas Zinātnes Vēstneša” publikācijā pat nenorādītu promocijas darbu. Savukārt šogad disertāciju mākslas doktora grāda iegūšanai Latvijas Universitātē jau gatavojas aizstāvēt teātra kritiķe Zane Radzobe par tēmu “Alvja Hermaņa režija: tradīcijas un novatorisms”.

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP), atsaucoties uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par iespējamiem normatīvo aktu pārkāpumiem, uzdevis IKVD to pārbaudīt. Pārbaudes rezultāti būšot zināmi 16.septembrī.

LU Preses centrā norādīja, ka Ministru kabineta noteikumos “par doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) tiesību deleģēšanu augstskolām” ir nosauktas doktora studiju programmas, nevis iegūstamie doktora grādi. “Latvijas Universitāte īsteno akadēmisko doktora augstākās izglītības programmu “Filoloģija”, kura bija akreditēta līdz šā gada jūlijam. Tajā Izglītības un zinātnes ministrijas akreditācijas komisija atļāva piešķirt filoloģijas doktora grādu un mākslas zinātņu doktora grādu,” norāda LU pārstāvji.

Pašlaik LU ir lūgusi papildināt arī jauno akreditācijas lapu, lai būtu iespējams arī turpmāk piešķirt doktora zinātņu grādu mākslā programmā “Filoloģija”. Preses centrā norādīja, ka tehniskas kļūmes dēļ akreditācijas lapā iztrūkstot doktora grādu nosaukumi.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu