Kāpēc jāaptur uzturēšanās atļauju tirgošana • IR.lv

Kāpēc jāaptur uzturēšanās atļauju tirgošana

151
Kafejnīcas dzērienu karte konkursa "Jaunais vilnis 2013" atklāšanas koncertā Dzintaru koncertzālē. Foto: Edijs Pālens, LETA
Juka Rislaki

Ienācēji, kam netrūkst naudas, ir pilnīgi atrauti no Latvijas dzīves un kultūras

Esmu Eiropas Savienības pilsonis, protu latviski, dzīvoju Latvijā, esmu precējies ar latvieti, pārzinu Latvijas vēsturi un kultūru un uzskatu sevi par Latvijas patriotu. Savulaik pagāja astoņi gadi, līdz man piešķīra pastāvīgu uzturēšanās atļauju.

Parasts krievu miljonārs, pavicinot naudas žūksni, mūsdienās uzreiz var iegūt šīs pašas tiesības un turklāt solījumu vēlāk tikt pie ES pilsonības.

Rakstā par uzturēšanās atļauju biznesu “Krievi stabilizējas, ķīnieši aug” (žurnāls “Ir” 35/2013) analizēta vienīgi kvantitatīvā un ekonomiskā puse. Tomēr runa taču ir arī par politiku, morāli, valodu, psiholoģiju un kultūru.

Precīzi nezinu, kā Saeima toreiz nolēma realizēt uzturēšanās atļauju programmu, bet man tas vienmēr licies primitīvs “šleseriskis” ekonomiskās “politikas” piemērs.

Tajā iederas naivā cerība, ka krievu miljonāri izglābs Latvijas tautsaimniecību.

Sīrijā pašlaik risinās milzīga traģēdija, kurā lielākie upuri ir civiliedzīvotāji, sievietes un bērni. Citur Eiropā diskutē par to, kā viņiem varētu palīdzēt un cik bēgļu varētu uzņemt. Latvija savukārt pavēstījusi pārējai Eiropai, kādi “bēgļi” šeit tiek gaidīti – miljonāri no austrumiem.

Vai aizmirsies kāda eksperta teiktais: “Krievijas nozīmīgākais eksporta produkts ir korupcija”? Uz Latvijas piedāvājumu atsaukušies bagātnieki no Krievijas, Ķīnas, Uzbekijas, Kazahstānas un citām NVS valstīm. Šīs nav demokrātiskas valstis vispārpieņemtā nozīmē, un šo valstu sabiedrības ir pilnīgi korumpētas. Varbūt tieši tāpēc par viņiem tā ieinteresējušies Latvijas biznesmeņi-politiķi?

Otrkārt, šiem ienācējiem, kā zināms, ir neierobežots daudzums naudas, kuras izcelsme parasti nav atklājama. Par villām un dzīvokļiem viņi gatavi maksāt vienalga kādu summu. Viņu ienākšana nozīmē arī cenu celšanos pavisam tiešā veidā un pastarpināti, jo, piemēram, Jūrmalā pieaug īpašumu kadastrālā vērība. Pamatiedzīvotāju dzīve pilsētās kļūst sarežģītāka, un drīz var sekot jauns nekustamā īpašuma burbulis.

Treškārt, ienācēji iecienījuši mūriem un dzelzs žogiem apjostas pilis, ciemus, betona un stikla geto, kas bieži aizpilda vai visu gruntsgabalu. Šīs salas ir pilnīgi atrautas no Latvijas dzīves, arhitektūras un tradicionālās pilsētas apbūves.

Ceturtkārt, ienācēji ar savām ģimenēm un apkalpojošo personālu vienmēr uz visur pieprasa pakalpojumus krievu valodā, jo viņiem, protams, nav ne prātā, nedz vajadzības mācīties latviski – tā taču ir tikai nožēlojamas tautas valoda, kas pārdod sevi pa gabalam vien. Šādā veidā vismaz Jūrmala un Rīga kļūst aizvien krievvalodīgākas, jo kādu no rietumu valodām viņi Latvijā principā nelieto pat tādā gadījumā, ja prot. Arvien biežāk dzirdu latviešus žēlojamies, ka pilsētas gars pilnīgi izmainījies, ka viņi vairs nejūtas kā savā valstī un plāno pārvākties uz citu vietu.

Izturīgie latvieši ir pārdzīvojuši daudzus vēstures pārbaudījumus. Diemžēl reizēm viņi sagādā paši sev problēmas.

Autors ir somu rakstnieks un žurnālists, dzīvo Jūrmalā

 

Komentāri (151)

buchamona 03.09.2013. 09.25

Esmu Eiropas Savienības pilsonis, protu latviski, dzīvoju Latvijā, esmu precējies ar latvieti, pārzinu Latvijas vēsturi un kultūru un uzskatu sevi par Latvijas patriotu. Savulaik pagāja astoņi gadi, līdz man piešķīra pastāvīgu uzturēšanās atļauju.

Parasts krievu miljonārs, pavicinot naudas žūksni, mūsdienās uzreiz var iegūt šīs pašas tiesības un turklāt solījumu vēlāk tikt pie ES pilsonības +++

izlasot šīs divas rindkopas tiem Latvijas Republikas ļaužiem, kuri ir stāvējuši pie šīs nejēdzības “šūpuļa” un kuriem ir pa spēkam šīs nejēdzības labot, vajadzētu nosarkt aiz kauna un rikšiem vien doties uz Saeimu, lai labotu šo ” kļūdu”.
Taču tas nenotiks, gluži pretēji – sarunas par latviešu kultūrvides bojā eju tiks norakstītas kā šaurpieru – nacionāļu spēles ar savu elektorātu, jo mūsu gaismnešiem jēdzieni – latviešu kultūra, latviska kultūrvide, latviešu mentalitāte eksistē tikai uz papīra brīžos, kad dažkārt tīri teorētiski ir jārunā par to, ka Latvija ir vienīgā teritorija uz zemes virsas, kur latvietis var dzīvot savas tautas radītā kultūras telpā.

Un visai šai traģēdijai vēl klāt nāk milzīgs kauns no mūsu sabiedrotajiem, pārējām ES un NATO dalībvalstīm. Latvieši kļuvuši par sava veida lētajām prostitūtām, mums ir savi sutineri Saeimā, kuri pārdod mūsu šodienu, pagātni un nākotni tiem pašiem okupantu pēctečiem, kuri jau tā ir ” drāzuši” mūs 50 gadus par velti :)

+47
-1
Atbildēt

14

    ligakalnina > buchamona 03.09.2013. 11.11

    Nu tad tik balsojiet par NA, vienas ne pašas svarīgākās problēmas vietā būs jums desmit nopietnas problēmas.
    Cilvēki jau nav muļķi, un visu saprot, tāpēc nekādas cerības tikt virs 10% NA nav.
    Derēja uz visu skatīties nedaudz plašākā kontekstā.

    +1
    -23
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 03.09.2013. 11.02

    ….Betij, Tu viņiem pirms 11.Saeimas vēlēšanām pajautāji?…

    +1
    -22
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 03.09.2013. 10.44

    Un kas viņus ievēl?
    Tas nozīmē tikai to, ka šo problēmu vēlētāju vairākums neuzskata par pašu svarīgāko, un, principā, tā tas arī ir.

    +3
    -18
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 03.09.2013. 11.30

    …pēdējās aptaujās, ko minēja TV3 ziņās, ja Saeimas vēlēšanas notiktu rīt – NA atbalsts sasniegtu 5,6%….

    +2
    -15
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 03.09.2013. 12.12

    …Robert, joprojām neesi pamanījis atšķirību balsojumā Saeimas un pašvaldību vēlēšanās?….

    +1
    -14
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 03.09.2013. 12.22

    ES gan zinu kāpēc, daudziem kauns teikt, ka atbalsta partiju ar iesalniekparādniekveidīgajiem ākstiem, jo normālas nacionālkonservatīvas partijas Latvijā nav, ir tikai galēji primitīvi un bezprincipiāli politbiznesmeņi – populisti, kas sauc sevi par nacionalistiem, netālredzīga un viegli ietekmējama elektorāta balsu zvejošanai.

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > buchamona 03.09.2013. 20.56

    Esmu Eiropas Savienības pilsonis, protu latviski, dzīvoju Latvijā, esmu precējies ar latvieti, pārzinu Latvijas vēsturi un kultūru un uzskatu sevi par Latvijas patriotu. Savulaik pagāja astoņi gadi, līdz man piešķīra pastāvīgu uzturēšanās atļauju.
    ——
    Nu vispār jau šajā rakstā šis arī nav arguments lai mācītu latviešus, kas nemaz šajā jautājumā neko nespēj ietekmēt. Varbūt mums atšķiras mentalitāte, bet ne tikai no krieva kas prot latviešu valodu, ir latviešu sieva utt. tiek prasīts pavisam kas cits – nemācīt, un neteikt ko darīt(mums ir psiholoģiska trauma, kas balstīta uz nepatīkamu pieredzi šajā ziņā) bet vienkārši paklusēt un labākais kas šeit sveštautietim ir ko darīt ir izteikt atbalstu, lai latviešiem nerodas iedomas, ka visi sveštautieši ir vienā maisā bāžami.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > buchamona 03.09.2013. 10.34

    “Latvieši kļuvuši par sava veida lētajām prostitūtām” – pirmām kārtām jau tie latvieši, kas darbojas Saeimā un valdībā.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

    grislits > buchamona 03.09.2013. 12.52

    zanE, rezultāts ir līdzīgs gan Saeimas, gan pašvaldību vēlēšanās. es pieminēju abas.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 03.09.2013. 09.55

    riņķī apkārt. Paldies! Lielisks komentārs!

    +15
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 03.09.2013. 11.22

    Dzeri, esi nekam nederīgs orakuls un viedokļa veidotājs. Nevar būt, ka kaļkītis uzkrājies:))
    Pat krievvalodīgo pārpārēm apdzīvotajā Rīgā NA pašvaldību vēlēšanās sovasar ir ieguvusi virs 10%. :))

    +17
    -3
    Atbildēt

    0

    grislits > buchamona 03.09.2013. 11.50

    zanE, ja joprojām neesat pamanījusi, tad salīdzinat aptauju rezultātus un reālos rezultātus pirms pēdējām pāris Saeimas vēlēšanām, un arī pirms Rīgas vēlēšanām – NA ir partija, kuras rezultāti vienmēr viskrasāk atšķiras no aptaujām, NA vienmēr iegūst stipri vairāk. Nezinu kādēļ, varbūt cilvēki kautrējas teikt savu viedokli dēļ tādiem kategoriskiem “pareizo” uzskatu paudējiem kā jūs un jums līdzīgie.

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 03.09.2013. 11.05

    zanE. kādēļ gan būtu jājautā, jaV visos stūros kladzināja, ka uzturēšanas atļaujas piešķiramas tikai tiem, kuri radīšot darba vietās?

    +20
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 03.09.2013. 10.50

    “Tas nozīmē tikai to, ka šo problēmu vēlētāju vairākums neuzskata par pašu svarīgāko, un, principā, tā tas arī ir.”
    Es kaut kā neatceros, ka Vienotība pirms 11. Saeimas vēlēšanām būtu paziņojusi – “Mēs noteikti turpināsim uzturēšanas atļauju tirdzniecību arī tad, kad krīzes situācija būs mazinājusies”. Jūtos piekrāpta. Man, atšķirībā no tevis, tas ir svarīgi.

    +24
    -2
    Atbildēt

    0

Pauze 03.09.2013. 07.21

Paldies Jums par skaidro viedokli, Rislaki kungs. Ir visādi banku lobija gabali lasīti, bet IR raksts “krievi stabilizējas, ķīnieši aug” savā attieksmē ir stindzinoši bezatbildīgs.

+41
-3
Atbildēt

4

    andris902 > Pauze 03.09.2013. 11.27

    …kur tad šodien izpalicis Tavs aicinājums dedzināt ārzemnieku īpašumus?…pieskati savējos!…citādi pēc Tava uzsaukuma var nākties atbildēt par katru neatklātu ļaunprātīgas dedzināšanas gadījumu….

    +5
    -15
    Atbildēt

    0

    simpsons > Pauze 03.09.2013. 21.48

    Un ko tad Tu Saeimā liksi vietā? Pašreizējos ievēlēja Latvijas pilsoņi, nevis nepilsoņi vai uzturēšanās atļaujas ieguvušie uzbeki.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    gliters > Pauze 04.09.2013. 09.00

    Es runāju par masu protesta akcijām, demonstrācijām utml., jo no tā, ka mēs šūmējamies internetā, kā redzams, jēgas nav nekādas. Tieši tikpat bezjēdzīgi ir terorizēt tos, kuri izmanto tos latviešiem galēji neizdevīgos spēles noteikumus, ko radījuši un uztur mūsu pašu ievēlētie priekšstāvji.
    Ja es būtu dāņu uzņēmēja vietā, arī mēģinātu nodarboties ar l/s biznesu LV, jo Dānijā ir krietni grūtāk tikt pie lielām zemes platībām. Tad par ko man uz šiem apvainoties, ja šādu iespēju viņiem dod dažādu pasugu politprostitūtas, kas bijušas pie varas visu atjaunotās LV laiku?

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > Pauze 03.09.2013. 12.37

    Labāks variants par “spičkām” ir uz “Saeimu ar mēslu dakšām”. Dāņu, zviedru un krievu investori dara to, ko mūsu gļēvā un pērkamā vara tiem ļauj darīt.
    Atšķirībā no 1905.g., kad citādi, kā svilinot muižas, savu protestu paust nebija iespējams, šobrīd mums ir sava valsts (vismaz tā skaitās) un valsts vara ir tā, no kuras jāprasa politika, kas ir Latvijas vēlētāju, nevis ārzemnieku interesēs.

    +16
    -5
    Atbildēt

    0

grislits 03.09.2013. 07.30

Īsi un diezgan precīzi. Juka Rislaki biežāk šeit varētu publicēties.

Tikai arī Sīrijas bēgļu pieņemšana mums ir tāds pats drauds kā Krievijas miljonāru “bēgļi”, tikai ar citām problēmām un citām sekām.

Un minētais kultūras, vides un valodas aspekts ir svarīgs ne tikai uzturēšanās atļauju jomā, bet arī jebkurā citā valsts attīstības jomā. Tie, kas kā vienīgo valsts attīstības prioritāti izvirza ekonomiku, kā arī jebkura lēmuma un lietas lietderību mēra tikai no ekonomiskā viedokļa, faktiski cilvēku vērtē vienādā attīstības līmenī ar dzīvniekiem, jo tie dzīvo saskaņā ar instinktiem un tos interesē tikai mājvietas un ēšanas jautājums (tātad tikai dzīves ekonomiskais aspekts). Cilvēku no dzīvnieka tieši atšķir tas. ka cilvēka dzīves komfortu veido kas vairāk par ekonomiskajiem jautājumiem vien.

+32
-2
Atbildēt

2

    Sanšains > grislits 03.09.2013. 19.42

    Piekrītu par Sīrijas bēgļiem. Rislaki salīdzinājums nav izdevies.

    Mūsu valdībai (mjāa, tātad Rinkevičam un Dombrovskim) būtu jāspēj izskaidrot citām Eiropas Savienības valstīm, ka Latvijā “bēgļu” īpatsvars jaut tagad ir VISAUGSTĀKAIS visā Eiropas Savienībā, un laikam arī visā Eiropā.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > grislits 03.09.2013. 10.26

    Ne par kādu Sīrijas un citu bēgļu uzņemšanu mums nav pat jādomā, kamēr nebūs atrisināts jautājums ar krievijas “bēgļiem” – okupācijas laikā sabraukušajiem kolonistu tūkstošiem.

    +15
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu