Sākas starptautiskais teātra festivāls "Homo Novus" • IR.lv

Sākas starptautiskais teātra festivāls “Homo Novus”

36
Attēls no Romeo Kasteluči izrādes "Par Dieva dēla sejas koncepciju". Foto no festivāla mājas lapas

Festivāla laikā tiks demonstrētas 12 ārvalstu un pašmāju izrādes

Pirmdien, 2.septembrī Rīgā sāksas desmitais starptautiskais teātra festivāls “Homo Novus”, kas līdz 8.septembrim interesentiem piedāvās 12 ārvalstu un pašmāju mākslinieku izrādes, raksta aģentūra LETA.

Savu desmito izlaidumu “Homo Novus” atzīmēs ar 11 Latvijas mākslinieku projektu “Pēdējā humānā telpa”, kurā iesaistīti vairāku jomu mākslinieki, kas kopš 1995.gada dažādos laika periodos sadarbojušies ar “Homo Novus”. Ar jaunām izrādēm, instalācijām un pat koncertu projektā piedalīsies režisori Pēteris Krilovs, Vladislavs Nastavševs, Valters Sīlis, Andrejs Jarovojs, scenogrāfi Monika Pormale, Izolde Cēsniece, Reinis Suhanovs, mākslinieku kolektīvi “Nomadi” un “umka.lv”, kā arī modes mākslinieki “mareunrol’s”. ” Projektā tapušās izrādes un izstāde pirmdien no plkst.17 būs skatāmas savrupmājā Aristīda Briāna ielā 9, Rīgā. 

Festivāls uz Rīgu atvedis gan slavenus pasaules klases māksliniekus, gan arī tādus māksliniekus, kuri tikai sākuši kāpt pa savas starptautiskās karjeras kāpnēm. Rīgā atkal būs iespēja vērot itāļu mākslinieka Romeo Kasteluči veikumu. Šoreiz izrādi “Par Dieva dēla sejas koncepciju”, kas divus vakarus būs skatāma Latvijas Nacionālajā teātrī. 

Savdabīgu, bet interesantu projektu skatītājiem festivāla laikā piedāvās šveiciešu mākslinieks Milo Rau. Dzelzceļa muzejā būs skatāma viņa veidotā izrāde “Naida radio”. Iestudējums rekonstruē nepilnas divas stundas garu Ruandas galvaspilsētas Kigali radio stacijas “Radio-Télévision Libre des Mille Collines” pārraidi 1994.gadā. Pēc formāta tā līdzinās Latvijas Radio 1 “Pēcpusdienai”, tikai pārraide, kas atdzīvināta izrādē, notiek Ruandas genocīda laikā, kad trīs mēnešos valstī tika nogalināts vairāk nekā pusmiljons tutsi cilts piederīgo. Izrādes unikalitāte slēpjas detaļu precizitātē un skrupulozajā izpētē, kas veikta Kigali radio arhīvos un tiesas materiālos, tomēr izrādes lielākais spēks ir tajā, ka režisors Rau apzināti atsakās runāt par vainīgajiem un upuriem. 

Ar divām izrādēm, kas arī būs skatāmas Dzelzceļa muzejā, festivālā viesosies franču mākslinieks Filips Kens. Daudzi šo mākslinieku necieš, jo viņš pilnīgi ignorē teātra laukumu. 

Interesants projekts solās būt “Zudušie dārzi”, kas top, sadarbojoties Latvijas māksliniekiem ar vācu režisori Kristīni Umpfenbahu. Projekta realizēšanā iesaistījusies arī video māksliniece Katrīna Neiburga un scenogrāfs Rūdolfs Bekičs. Pēc vizītes Rīgā 2012.gada rudenī vācu režisores Umpfenbahas atmiņā palika viesošanās mazdārziņu kooperatīvos “Cementnieks” un “Kumelīte”. Tie atrodas teritorijās, kas pieder Rīgas brīvostai un kur plānots attīstīt ostas darbību. “Zudušie dārzi” būs izrāde – instalācija par Rīgas mazdārziņu fenomenu un tā vietu pilsētas attīstības scenārijā. Izrādē nepiedalīsies aktieri, bet gan parastie Rīgas iedzīvotāji, kuri dalīsies savā pieredzē, atmiņās un domās par mazdārziņiem. 

Kopumā festivāla laikā tiks demonstrētas 12 ārvalstu un pašmāju izrādes, kas būs skatāmas ne tikai teātru telpās, bet arī citā vidē, piemēram, mežā, dzīvoklī un pilsētas ielās, toties līdztekus izrādēm, filmu seansiem un koncertiem, jaunā cirka izrādēm un citām festivāla piedāvātajām aktivitātēm tiks rīkotas arī diskusijas un domu apmaiņas. 

Plašāk ar festivāla programmu, izrādēm un to veidotajiem interesenti var iepazīties festivāla mājaslapā www.homonovus.lv

Biļetes uz festivāla “Homo Novus” pasākumiem var iegādāties www.bilesuparadize.lv, Latvijas Jaunā teātra institūtā un Kaņepes Kultūras centrā. 

Biļetes uz daudzām izrādēm jau izpārdotas.

Režisora Pētera Krilova dibinātais Starptautiskais Jaunā teātra festivāls “Homo Novus” pirmo reizi notika 1995.gadā Daugavpilī, pēc tam pārcēlās uz Rīgu un kopš tā laika regulāri iepazīstina skatītājus ar vēl pavisam jauniem un jau atzītiem māksliniekiem, kuru darbos rodama nerimstoša interese par mūsdienu pasauli un sabiedrību. Festivāls notiek reizi divos gados.

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu