Apdrošinātājs samaksā par materiālu zudumu Rīgas pils ugunsgrēkā • IR.lv

Apdrošinātājs samaksā par materiālu zudumu Rīgas pils ugunsgrēkā

27
Rīgas pils jumts pēc ugunsgrēka. Foto: Ģirts Ozoliņš, F64

BTA 145 665 latu atlīdzību izmaksājusi ”Valsts nekustamajiem īpašumiem”

Apdrošināšanas sabiedrība “BTA Insurance Company” SE (BTA), pamatojoties uz līgumu ar pilnsabiedrību “SBRE” par celtniecības risku apdrošināšanu Rīgas pils rekonstrukcijas laikā, 22.augustā izmaksājusi apdrošināšanas atlīdzību 145 665,98 latus VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ), vēsta portāla nozare.lv.

Apdrošināšanas polise paredz segt materiālo vērtību zaudējumus, tai skaitā zaudējumus par celtniecības darbiem un materiāliem, būvlaukuma aprīkojumu, kā arī segt izdevumus būvgružu novākšanai pēc apdrošināšanas gadījuma.

Apdrošināšanas līgums noslēgts par labu VNĪ, proti, polisē norādītais labuma guvējs ir VNĪ, tāpēc apdrošināšanas atlīdzības summu drīkst izmaksāt pilnsabiedrībai “SBRE”, saņemot piekrišanu no VNĪ. BTA 19.augustā saņēma atbildes vēstuli no VNĪ, kurā tā norāda, ka nepiekrīt atlīdzības summas izmaksāšanai pilnsabiedrībai “SBRE” un lūdz pārskaitīt atlīdzības summu uz VNĪ kontu. 22.augustā BTA apdrošināšanas atlīdzības summu 145 665,98 latu apmērā pārskaitījusi uz VNĪ norādīto norēķinu kontu.

“Saskaņā ar BTA izdoto celtniecības visu risku apdrošināšanas polisi, apdrošinātais ir VNĪ kā pasūtītājs. VNĪ no BTA saņemto apdrošināšanas atlīdzību nepārskaitīs tālāk “SBRE”, bet norēķināsies ar būvnieku savstarpēji nolīgtajā kārtībā un termiņos. Izmaksātās summas pieņemšana nenozīmē BTA aprēķinātās apdrošināšanas atlīdzības atbilstības apstiprināšanu. Patlaban būvekspertīzes gaitā tiek veikti neatkarīgi zaudējumu aprēķini, kas var ieviest korekcijas. VNĪ pēc ekspertīzes pabeigšanas nekavējoties informēs BTA par aprēķinu nepilnībām, ja tādas atklāsies,” biznesa portālam “Nozare.lv” sacīja VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina.

Kopējā aprēķinātā apdrošināšanas atlīdzības summa ir 146 665,98 lati, tai skaitā 94 144,92 lati par celtniecības darbiem, 25 620,38 lati par celtniecības materiāliem, kas tika piegādāti darbu veikšanai, 19 389,12 lati par būvlaukuma aprīkojumu, instrumentiem un darba rīkiem, 7511,56 lati par izdevumiem būvgružu novākšanai, sabojāto celtniecības materiālu, būvlaukuma aprīkojuma, kā arī instrumentu un darba rīku utilizācijai pēc apdrošināšanas gadījuma.

Apdrošināšanas atlīdzības summa aprēķināta, balstoties uz pilnsabiedrības “SBRE” sniegtajiem dokumentiem – darbu atskaitēm, būvdarbu tāmēm, kā arī būvekspertu atzinumiem. Pilnsabiedrība “SBRE” ir izvērtējusi apdrošināšanas atlīdzības summas aprēķinu un saskaņojusi to.

BTA ir apdrošinājusi arī pilnsabiedrības “SBRE” civiltiesisko atbildību, apņemoties segt zaudējumus, kas nodarīti trešo personu dzīvībai vai veselībai, vai trešo personu mantai. Civiltiesiskā atbildība iestāsies, ja tiks pierādīta pilnsabiedrības “SBRE” vaina ugunsgrēka izraisīšanā.

Kā ziņots, ugunsgrēkā, kas Rīgas pilī plosījās naktī uz 21.jūniju, tika izpostīta Rīgas pils 3200 kvadrātmetru platībā. Policija līdz šim vēl nav sniegusi informāciju par ugunsgrēka cēloni. “SBRE” iepriekš kategoriski norobežojās no atbildības par ugunsgrēka izcelšanos. Būvnieki norādīja, ka ugunsgrēks izcēlies telpās, kur tiem neesot bijusi piekļuve, kā arī vairākas stundas pēc tam, kad objekta uzraudzība oficiāli tika nodota militārajai policijai.

VNĪ rīcībā ir trīs apdrošināšanas līgumi, kuri ir spēkā esoši un varētu segt Rīgas pils ugunsgrēka radītus zaudējumus: ar AAS “Baltijas apdrošināšanas nams” noslēgtā īpašumu apdrošināšanas polise, ar BTA noslēgtā celtniecības visu risku apdrošināšanas polise, tostarp civiltiesiskās atbildības apdrošināšana, un ar “PZU Lietuva” Latvijas filiāli šā gada maijā spēkā stājusies vispārējās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polise.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu