Aglonā šogad lēš divreiz mazāk apmeklētāju nekā pērn • IR.lv

Aglonā šogad lēš divreiz mazāk apmeklētāju nekā pērn

43
NULL

Svētkos piedalījušies 100 000 cilvēku no visas pasaules

Šogad Aglonas svētkus kopumā apmeklējuši vairāk nekā 100 000 dalībnieku no visas pasaules, vēsta aģentūra LETA. Aglonas novada tūrisma informācijas centrs informē, ka dalībnieku skaits salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir būtiski sarucis. Pērn svētkos kopumā piedalījušies ap 200 000 cilvēku.

Lielākais svētku apmeklētāju skaits novērots trešdienas vakarā Tautas krustaceļā, kad gājienā piedalījušies ap 70 000 dalībnieku, stāsta Aglonas bazilikas informācijas centra vadītāja Ruta Giluče. Savukārt ceturtdien galveno svētku Misi apmeklējuši 20 – 30 tūkstoši ticīgo. Svētkus apmeklējuši cilvēki no dažādām pasaules valstīm, tostarp Krievijas, Itālijas, Francijas, Vācijas, Beļģijas, Ukrainas, Igaunijas, Lietuvas u.c.

Kājāmgājēju skaits organizētās grupās uz svētkiem varētu būt bijis ap 2500, tomēr šis aptuvenais skaits neiekļaujot ģimenes un draugu grupas, kas uz svētkiem kājām devās individuāli, skaidro Giluče.

Kā būtiskāko dalībnieku skaita samazināšanās iemeslu Giluče minēja faktu, ka 15.augusts katoļticīgajiem Latvijā joprojām nav brīvdiena. “Krustaceļu apmeklēja tik daudzi, jo tas notika pēc darba laika, bet liela daļa cilvēku nevarēja atļauties palikt svētkos, jo nākamajā dienā bija jāstrādā,” sacīja Giluče. Kā vienu no iespējamiem iemesliem, kādēļ daļa cilvēku nav apmeklējuši svētkus, viņa minēja sliktos laika apstākļus – negaisu un lietu.

Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs ceturtdien uzrunā Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos Aglonā uzsvēra atkarību negatīvo ietekmi uz cilvēka dzīvi, vēsta Romas katoļu baznīcas Latvijā informācijas centrs. Stankevičs savā runā pieminējis lietas, kas laupa cilvēkam brīvību un attālina no debesīm, norādot uz smēķēšanu, dzeršanu, narkotikām, azartspēlēm alkoholismu, varaskāri un nešķīstību.

“Atkarības cilvēkam laupa brīvību un to degradē, izposta valsti un ģimeni. Atkarības rašanās cēlonis ir iekšējs tukšums, kuru ir vēlme kaut kā aizpildīt. Atkarība ir neizdevies laimes meklēšanas mēģinājums,” paudis arhibīskaps. Vienlaikus viņš norādījis uz lietām, kur meklēt laimi, aicinot skatīties uz Jaunavas Marijas piemēru, kura uzticēja savu dzīvi Dievam un nebaidījās, ka tas ierobežos viņu un atņems brīvību.

Raksturojot pašreizējo situāciju, Stankevičs paudis – lai gan daudz dzirdēti pārmetumi par pārlieku lielu negatīvismu, nesen notikušie Dziesmu un deju svētki pierāda, ka situācija ir maināma. Viņš atgādināja par lielo entuziasmu, kopības sajūtu un prieku, kas valdīja svētku laikā. “Lielā interese arī par citiem kopīgiem svētkiem un tajos valdošā gaisotne tikai parāda, ka visi mēs esam izslāpuši pēc iesaistīšanās, sadraudzības un pozitīvām ierosmēm. Izcelsim to un atbalstīsim,” aicinājis arhibīskaps.

Daudzajiem svētceļniekiem, kas Aglonā ieradās kājām no dažādām Latvijas un kaimiņvalstu vietām, svētku kulminācija radījusi lielu gandarījumu, liecina apraksti dažādos medijos. Svētku saviļņojums un kopīgās lūgšanas pat raisījušas gaviles.

Komentāri (43)

Kristīne 17.08.2013. 08.43

Par Aglonas apmeklētāju skaita sarukšanu jāpateicās Pujātam. Pujāts savā laikā 15.augusta Debesbraukšanas svētkus pārvērta par LC/LPP aģitācijas tribīni. Tas negatīvi ietekmēja visu ticīgo skaitu, ne tikai katoļu un pareizticīgo, bet visās draudzēs.

+18
-2
Atbildēt

1

    Inese > Kristīne 17.08.2013. 12.23

    eltae Par Aglonas apmeklētāju skaita sarukšanu jāpateicās Pujātam.
    =======================

    Pilnīgi aplams secinājums ;) Un šitādai durai vēl plusus liek ;)

    +1
    -11
    Atbildēt

    0

brigita_damme_rtk_lv 17.08.2013. 01.11

Jā, par Jums, ser!

+11
-4
Atbildēt

0

ligakalnina 17.08.2013. 09.25

Īstus kristiešus, kas dzīvo un uzvedas atbilstoši, tiešām var cienīt, un pat apskaust, manuprāt, viņi ir laimīgi cilvēki, un dzīvo saticībā ar savu sirdsapziņu.
Par nožēlu, ir daudz pseidokristiešu, kam reliģija ir tikai kā butaforija, modes lieta, politiki izdevīga lieta, utt., un kuru uzvedība absolūti neatbilst kristīgas reliģijas baušļiem.

+12
-5
Atbildēt

10

    Dmitrijs > ligakalnina 19.08.2013. 10.33

    Ja Džerim šķiet, ka ar melu stāstiem, pretrunām un aplamībām cilvēks “aplaimojas” un tas ir labi, tad:
    Kā var cienīt cilvēkus, kuri akli tic kaut kam bez jebkādiem pierādījumiem? Ja jums uz ielas pienāks un teiks – šis ir īsts un tagad tici, un Jūs ticēsiet, un man jūs jāciena? Jebkurā citā situācijā šāda rīcība saucas muļķība, tikai nez kāpēc uz reliģioziem meliem tas neatiecas.
    Tiem cilvēkiem nav savas sirdsapziņas. Tur jau tā sāls. Sirdsapziņa tiek stiprināta ar bailēm no elles – idzomāta jauka stāsta par mūžīgām mocībām.

    Baznīca darījusi vairāk laba nekā ļauna?
    1. Katoļu baznīca sadarbojās un atbalstīja fašitu režīmus Spānijā, Itālijā, un arī nacistus Vācijā. Par to tā vēl joprojām nav “atvainojusies”. Nevienu no nacistu vai fašistu līderiem neizslēdza no baznīcas. Tikai vienu izslēdza – par to ka apprecēja protestanti. Katoļiem ir augsti standarti.
    2. Kopš Romas impērija oficiāli palika “kristīga” (smiekli līdz asarām) pagāja neliels laiciņš (kādi gadi 1000) pilnīgā terorā, bailēs, raganu medībās, inkvizīcijā, intelektuālā paralīzē visā “civilizētajā” pasaulē, līdz atdzimšanas laikemtam, kad māksla un zinātne par spīti reliģijai (ne bez sadedzinātiem cilvēkiem) cēla galvu. Par spīti reliģijai cilvēce ir tikusi līdz tam līmenim, kas ir šodien.
    3. Kas tā par organziācju un ideoloģiju, kas iestāsta cilvēkam, ka tas ir piedzimis grēcīgs, par ko nonāks ellē, ja!!! nemīlēs radītāju, kurš viņu ir radījis grēcīgu. Tas tākā katrs jaundzimušais būtu default parādā bankai jau no dzimšanas un vēl par to ir jāsaka paldies.

    Īsāk sakot, papētiet jautājumu sīkāk.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Edmunds Zālīte > ligakalnina 17.08.2013. 21.06

    ko Tu pīpē?! :)) es arī gribu!

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    Dmitrijs > ligakalnina 19.08.2013. 12.24

    dissidente
    ja esat apsēsts/a (jums te daudz feiku profilu, tāpēc dzimums nenosakāms) ar krieviem un krievu problēmām, varbūt tad čatojiet par to ar tiem, kam tas ir aktuāli – kādos krievvalodīgos saitos, kur jums būs ar ko parunāt. Krievi ir reāli apsēsti ar vēsturi un interpretācijām. Būs interesanti.
    Kā arī, ja jums šķiet ka Hitlera kults nebija reliģiozas izcelsmes – ārieši, dievu dēli, izredzētie utt, kas tik tik ilgi un kvalitatīvi potēts vāciešos, ka tie varēja noskatīties, kā viņu kaimiņus un paziņas vnk aizved uz neatgiešanos, sajūsmināties par “dižās Vācijas uzvarām” pār “citiem”. Līdz viņi uzskrēja skaitliski lielākam, vēl nežēlīgākam un barbariskākam, mistiskākam kultam – Staļinam. :)
    Ja nebūt tas tad nebūtu tas un nebūtu tas… un tā var turpināt. Tagad ir tas kas ir un ar to ir jātiek galā. Un pietiek rakņāties pa pagātni, mēģinot to ievilkt tagadnē. Pārmaiņas pēc uz priekšu paskatieties.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 19.08.2013. 13.18

    “Ja Džerim šķiet, ka ar melu stāstiem, pretrunām un aplamībām cilvēks “aplaimojas” un tas ir labi…”
    ===
    Mītus jaukt ar meliem nav labi, turklāt reliģijas daudziem ļautiņiem nodrošina šiem vajadzīgo “stingro pamatu”, ko nekādi nevar sniegt filosofija, jo tā nesniedz “drošas” un “absolūtas” atbildes, “neapstrīdamas patiesības”. Bez tam, pasākums nodrošina arī socializāciju un kopienas kopības sajūtu. Ja pasākumu apskata no funkcionalitātes viedokļa, mītu atbilstība patiesībai ir pavisam otršķirīga. Cita lieta, ka ļautiņu pārlieka aizraušanās ar reliģiju un dažādu dogmu nekritiska pieņemšana ļoti bieži ir diezgan destruktīva gan priekš pašiem (dzīvošana pavisam aprobežotos priekšstatos pēc būtības samazina subjektīvo visumu, kas ļautiņam pieejams), gan priekš citiem (dažāda veida agresīvas izpausmes, sākot ar verbāliem uzbrukumiem tiem, kas nav ar mieru piekrist “neapstrīdamajām patiesībām”, un beidzot ar reāliem uzbrukumiem dažādām izpausmēm, kas neatbilst šaurajai uzskatu kastītei).

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Dmitrijs > ligakalnina 19.08.2013. 12.12

    To ka deogmas nav jāuztver burtiski varbūt sakiet tiem, kas to dara – lielais vairums kristiešu un jebkuras reliģijas pārstāvju. Man ar to nekādu problēmu. Es to uztveru kā Romas impērijas politkas ieroci, kas gadsimtiem ir kalpojis visām varām. Tieši tādi paši meli un propoganda, kā komunistu idejas, nacistu idejas utt – tikai un vienīgi ieviests, lai attaisnotu varas nežēlības un karus, piesedzoties ar mistisku atbalstu.
    Ja cilvēki ir secinājuši, ka pornogrāfija ir kaitīga bērnu attīstībai un ir ierobežojama, jo var un, iespējams, izraisa kaut kādas nobīdes uztverē, ja vardarbība kino nodara kaitējumu bērnu psihei… tad zem tādas pašas lupas un kritikas ir jāliek reliģija, kuras oriģinālā literatūra ir pilna ar viduslaiku zvērībām un dieva musinātu vardabrību pret visiem un visu. Vardarbīgākais stāsts, ko esmu dzirdējis bērnībā, ir krustā sišana visās detaļās un bez jebkādas cenzūras plus dieva “es pajokojos” stāsts ar Abramu un viņa dēlu… Ļoti jauki sapņi pēc tam rādijās. Pie kam šos stāstus no vecās derības izplata šodienas kristieši. Tākā tā atrunāšanās, ka vecā derība viņiem nav aktuāla, ir meli.
    Jums vēl vajag pierādījumus tam, ka cilvēki lielākajā vairumā nav spējīgi neko uztvert “pareizi”, ar šķipsnu kritikas, ar tēlainu pieeju, bet visu ņem pa pilnu? Zinot to, kas reāli ir izdarīts dēļ reliģiozu cilvēku fanātisma?
    Kristietība ir cilvēku upurēšanas kults. Upurēsim vienu, lai mēs visi nonāktu paradīzē. Kults, kurš nosaka, no kā baidīties, ko mīlēt caur bailēm no elles, ko neieredzēt (visus, kas netic šim jaukajam stāstam, citas reliģijas pārstāvjus ir jānogalina. vecā derība) kādā pozā mīlēties utt. Un ņemot vērā, ka nospiedošais vairums neko neuztver aptuveni un nav tendēti uz filozofisku lietu uzvērtēšanu, nozīmē tikai vienu – reliģija ir kaitīga cilvēku apziņai un attiecīgi sabiedrībai kopumā, jo tas ir kārtējais šķelšanas mehānisms.

    Pēc manas izpratnes ir jāliek vecuma cenzs, kad cilvēku vispār drīkst iepazīstināt ar šo ideoloģiju, jo mazs bērns tiek vnk saindēts ar šo kropļoto lietu kārtības skaidrojumu. Bet tur jau tā sāls, ka neviens pie pilna prāta esošs pieaugušais nekad neļausies šīm pasakām, ja tās nav viņā iedzītas kopš pašas bērnības.
    Kā arī, ja jau kristieši tik ļoti vēlas būt labi, kāpēc viņi neizņem no bībeles tos vardarbību, verdzību, sieviešu otrās šķiras statusu un citus viduslaiku murgus? Jūs taču zinat, ka tā grāmata satur ļoti maz morālu padomu, bet pārsvarā sastāv no aizvēsturiskas dzīves aprakstiem un vienkārši meliem.
    Un to jūs saucat par garīgumu? Es to saucu par vājprātu. Par ļoti labi organizētu, reklamētu, lobētu vājprātu.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > ligakalnina 19.08.2013. 11.37

    Ģirts
    Ja russi(vikingi) saviem vergiem būtu izvēlējušies, katolicismu, bet ne Bizantijas sātanisko ideoloģiju, pravoslāviju, krievi šodien nebūtu tik agresīvi un tumsonīgi, drausmīgākais noziegums pret cilvēci, kur tika zvēriski noslepkavots desmitiem miljonu nevainīgu eiropiešu, WWII, nebūtu bijis pat iespējams.
    Ne velti bidlostānā, kur atradis mājvietu absolūtais ļaunums, katoļu ticība(protestantisms un budisms arī) tiek nežēlīgi apkarota, Romas pāvests, kurš pabijis visās pasaules valstīs, ticies ar visu konfesiju pārstāvjiem, tur netiek ielaists.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dzintarz > ligakalnina 19.08.2013. 13.50

    dzeris49 Nevarētu konkrētāk,
    dzeris49 Īstus kristiešus, kas dzīvo un uzvedas atbilstoši,
    ======
    Lūdzu konkrētāk!
    Kam atbilstoši uzvedas Īstie?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > ligakalnina 19.08.2013. 15.03

    Ģirts
    ja esat apsēsts/a (jums te daudz feiku profilu, tāpēc dzimums nenosakāms) ar krieviem un krievu problēmām.

    Krievija un krievi nav manas fantāzijas auglis, bet reāla problēma. Būtu es Sierra Leone, droži vien mani vairāk uztrauktu malārija un cece muša, kaut arī doties uz Āfriku, tā ir mana brīva izvēle. Citu dzimteni sev bez agresīviem, tumsonīgiem un sātana apsēstiem nelegāļiem, es nevaru izvēlēties.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 19.08.2013. 10.56

    Nevajadzētu nolaisties līdz tam, ko sauc par vulgāro materialiasmu – ja ko nevar sataustīt ar roku, tas neeksistē.
    Pastāv arī garīgums, baznīcas dogms nav jāuztver burtiski, utt.
    Es pats esmu agnostiķis, bet, to visu mēģinu izprast, un nenosodu nekādā gadījumā.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 18.08.2013. 08.32

    Nevarētu konkrētāk, kas tieši tev manā komentarā izskatās pēc murgiem vai halucinācijām?

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu