Atkārtoti prasa vērtēt KNAB priekšnieka interešu konfliktu • IR.lv

Atkārtoti prasa vērtēt KNAB priekšnieka interešu konfliktu

26
Foto: Reinis Hofmanis, F64

Vēstulē premjeram aprakstīta līdzīga situācija, kad Streļčenoks un tiesa apstiprinājuši likumpārkāpumu (papildināta ar Streļčenoka komentāru no 8.rindkopas)

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) nu jau atceltā Ētikas komisija otrdien atkārtoti lūgusi premjerministram Valdim Dombrovskim pēc būtības izvērtēt interešu konfliktu biroja priekšnieka Streļčenoka rīcībā, nodrošinot sev atvaļinājuma pabalstu izmaksu, šodien vēsta žurnāls Ir publikācijā ”Dumpis KNAB”.

Ir rīcībā neoficiāli nonākusi komisijas vēstule Ministru prezidentam, kurā ir atsauce uz tiesas spriedumu, ar kuru Streļčenoka piemaksu piešķiršanai līdzīgā situācijā citā iestādē konstatēts likumpārkāpums. Ja tādu konstatēs arī Streļčenoka darbībā, tas varētu būtiski ietekmēt viņa amatpersonas vērtējumu šī gada nogalē, līdz pat jautājumam par atbilstību amatam.

Likums nosaka – amatpersona nevar pieņemt lēmumus par piemaksu piešķiršanu sev. Lai tās saņemtu, jābūt augstākstāvošas amatpersonas rīkojumam. Streļčenoka gadījumā par piemaksām būtu jālemj premjeram, bet anonīmais ziņotājs izpētījis, ka šādu rīkojumu nav, tātad KNAB priekšnieks saņēmis piemaksas pretēji likuma prasībām. Kaut gan konceptuāli iebildumi pret šādu pabalstu izmaksu premjeram nebūtu bijuši, formāli tā ir interešu konflikta situācija.

Atbilstīgi likumam, amatpersonai par šādu pārkāpumu draud administratīvais sods. Izrādās, pats Streļčenoks 2007.gadā, būdams KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas darbinieks, līdzīgā situācijā ir šādu sodu uzlicis un tiesa to vēlāk atstājusi spēkā. Proti, Streļčenoks rosinājis uzlikt administratīvo sodu Aizsardzības īpašumu valsts aģentūras vadītājam Valdim Pavliņam, jo viņš bija izdevis rīkojumu par piemaksām sev, kaut šis lēmums bijis augstākstāvošas amatpersonas – ministra ziņā. Pamatojot lēmumu šajā administratīvā pārkāpuma lietā, Streļčenoks toreiz norādījis, ka sods par šādu pārkāpumu Pavliņam pienākas, «lai aizsargātu demokrātisko valsts iekārtu un sabiedrības intereses».

Kā liecina Ir rīcībā esošā informācija, šie argumenti norādīti nu jau likvidētās KNAB Ētikas komisijas vēstulē premjeram, lūdzot pēc būtības izvērtēt aizdomas par likuma pārkāpumu Streļčenoka rīcībā un nododot šo lietu «kompetentām valsts institūcijām izskatīšanai».

Jau vēstīts, ka pēc ilgstošiem konfliktiem Streļčenoks ar rīkojumu likvidēja Ētikas komisiju, kuru pats, vēl būdams Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja vietnieks, savulaik vadījis. Līdz ar rīkojumu par komisijas atcelšanu Streļčenoks uzdevis pārņemt Ētikas komisijas visus tās rīcībā esošos dokumentus, tātad arī informāciju, kas tai anonīmi nodota par viņa paša iespējamo interešu konfliktu. KNAB darbiniekiem tas raisījis bažas par iespējamām «raganu medībām» pret ziņotāju. Saskaņā ar Ir rīcībā esošo informāciju, šī biroja priekšnieka prasība joprojām nav izpildīta, lai pasargātu informācijas avotu no iespējamās izrēķināšanās, un par to informēts premjers.

Atklāti par situāciju birojā KNAB darbinieki ar savu vārdu atsakās runāt, jo par to draud disciplinārlietas, kādu Streļčenoks šonedēļ ierosināja pret savu vietnieci Jutu Strīķi. Pats KNAB vadītājs otrdien līdz raksta nodošanai neatrada iespēju atbildēt uz Ir jautājumiem.

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks, kurš komentāru Ir sniedza šodien pēc žurnāla iznākšanas, kategoriski noraida Ētikas komisijas bažas par viņa atrašanos iespējamā interešu konflikta situācijā, bez rakstiska rīkojuma saņemot atvaļinājuma pabalstu. Kā Ir.lv skaidroja Streļčenoks, viņš neesot “realizējis savas valsts amatpersonas pilnvaras interešu konflikta situācijā, jo atvaļinājuma pabalsta konkrēto apmēru paredz KNAB iekšējais rīkojums par šo pabalstu apmēriem atbilstoši nostrādātajam darba laikam”.

Streļčenoks atsaucas uz vairākiem Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta spriedumiem, no kuriem “neizriet aizliegums amatpersonai piedalīties lēmuma pieņemšanā, kas attiecas arī uz viņu, bet katrā gadījumā ir vērtējama iespējamā interešu konflikta pastāvēšana.” KNAB šefs uzsver – lai arī rakstisks premjera rīkojums par atvaļinājuma pabalsta izmaksu viņam nav bijis, uz lūgumu to piešķirt, ko viņš bija adresējis Ministru prezidentam, ir zīmogs ar uzrakstu “Saskaņots”. No tā izrietot, ka premjers šādu rīcību ir saskaņojis un Streļčenoka vietniece Ilze Jurča pamatoti pieņēmusi lēmumu par šī pabalsta izmaksu.

Streļčenoks kategoriski noraidīja pārmetumus par nekoleģiālu rīcību, atceļot biroja darbinieku koleģiāli izvēlēto KNAB Ētikas komisiju.”Es neuzticos Ētikas komisijas objektivitātei un vispusībai.” KNAB šefs sacīja, ka šīs komisijas darbs varējis radīt kaitējumu birojam, ja kāds vērstos ar prasībām par kompensāciju izmaksu saistībā ar Ētikas komisijas lēmumiem. KNAB šefs kategoriski noliedza, ka gribētu izskaitļot un izrēķināties ar anonīmo ziņotāju, pēc kura sniegtās informācijas KNAB Ētikas komisija sāka izskatīt lietu par biroja šefa atrašanos interešu konflikta situācijā. Nekā neētiska tajā, ka šobrīd pieprasa likvidētās komisijas pārstāvjiem iesniegt visus dokumentus, tajā skaitā ziņojumu par viņu pašu, Streļčenoks nesaskatot.

Viņaprāt, likvidēto KNAB Ētikas komisiju un biroja darbinieku arodbiedrību mēģināts iesaistīt intrigu vērpšanā – to visu darot, iespējams, KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe, tāpēc viņš neizslēdz iespēju Strīķi atlaist no darba. “Varu apstiprināt, ka esmu gatavs radikāliem lēmumiem, tai skaitā atlaišanai,” sacīja Streļčenoks, uzsverot, ka Strīķes atrašanās tikšot vērtētai tikai pēc profesionāliem atbilstības kritērijiem. Sīkāk gan viņš nepaskaidroja, kad to grasās darīt – esot jāsagaida pret Strīķi ierosinātās disciplinārlietas izmeklēšanas rezultāti.

Komentāri (26)

inta_s 16.08.2013. 10.24

Pēc būtības nekāda kaitniecība iestādei nav nodarīta, jo tiek atzīts ka piemaksa būtu tāpat. Jautājums kā to formē. Taču tā kā KNAB vadītājs soda Jutu par tās tik tiešām kaitniecību iestādei tad nu tagad atraduši kur piesieties lai noknābātu kārtējo KNAB vadītāju.

Politizēta tā iestāde un acīmredzot Juta ir ieliktene – vismaz tā izskatās no malas skatoties uz notiekošo.

+1
0
Atbildēt

0

maija_ancite 15.08.2013. 08.40

Tāpēc jau šajā valstī nedrīkst samazināt darbaspēka nodokļus, bet ir jāķeras klāt iedzīvotāju nākotnes pensijām. Valsts ripo pa dziļi iebrauktam nelietību sliedēm. Tā pat nedomā no tām izkļūt, bet cenšas tās iebraukt arvien dziļākas. Nodokļu maksātājs šajā valstī ir tikai kaujams darba lops un vergs, lai tādi streļčonoki varētu dzīvot arvien labāk, bet vienkāršais nodokļu maksātājs arvien dziļāk izjustu savu bezvērtību šajā “Laimes zemē”. Šāda attieksme pret nodokļu maksātājiem un viņu pienākumu maksāt, bet pašiem maksātājiem likt skaitīt pēdējo santīmu lai izdzīvotu, faktiski arī ir pašreizējā Latvijas valsts pārvaldes modeļa pamatā. Diemžēl izlasot šādus rakstus un izvērtējot premjera, ka arī valsts pārvaldes attieksmi pret šādiem gadījumiem, nekādu nākotnes perspektīvu labākai dzīvei šeit neredzu. Bet tiek muldēts par Ziemeļvalstu modeļiem un labklājības līmeņiem. Nu kaut kā taču tie muļķa darba lopi ir jāapvārdo lai tie nesāktu apvienoties un domāt par savām tiesībām tiešām uz labāku dzīvi, lai nesadomātu vēlēšanās beidzot patriekt šos blēžus.

+2
-8
Atbildēt

4

    efeja60 > maija_ancite 15.08.2013. 09.52

    Tas jau nebūtu nekas radikāls, tā būtu rutīna. Radikāli būtu, ja viņš izlidinātu Strīķi ar visu kompāniju.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    efeja60 > maija_ancite 15.08.2013. 09.54

    Par nodokļiem – jenoti un RIP skalda matus par 1-2% darba tautas nodokļiem, tikmēr pilnīgs klusums par kapitāla pieauguma nodokļiem, kuri par 6-21% ir mazāki, nekā Igaunijā. Klauni tie Vienotība un RP.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Guncītis > maija_ancite 15.08.2013. 09.22

    Bla, bla, bla…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Guncītis > maija_ancite 15.08.2013. 09.27

    “Esmu gatavs radikāliem lēmumiem,” šorīt intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” sacīja Jaroslavs Streļčenoks.

    Būtu ļoti radikāli un drosmīgi ja viņš atkāptos. Savādāk izskatās ka ir vilnītis-2.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu