Dzimumu vienlīdzība • IR.lv

Dzimumu vienlīdzība

75
Foto: Ģirts Ozoliņš, F64
Gunārs Nāgels

Eiropas Savienības prioritātes dēļ nelauzīsim mūsu valodu

Plēšiet skalus, bāleliņi,
Nāks māsiņas vakarēt;
Citam cimdi, citam zeķes
Par skaliņu plēsumiņu.
(Tautas dziesma)

Latvijas Republikas Kultūras ministrijas tīmekļa vietnē varam lasīt, ka ”Eiropas Komisija aicina Eiropas līmeņa nevalstiskās organizācijas piedalīties projektu konkursā”. Esot iespēja ”pieteikt projektu vienā no šādam prioritārajām jomām:
1) nediskriminācija un romu integrācija;
2) vienlīdzīgas tiesības personām ar invaliditāti;
3) vienlīdzības nodrošināšana starp sievieti un vīrieti.
Pieejamais finansējums nav nemaz niecīgs – kopumā pārsniedz 7 miljonus eiro.

Par pirmajām divām jomām nebūtu ko iebilst, bet trešās jomas formulējums liek mazliet pārdomāt: ”Vienlīdzības nodrošināšana starp sievieti un vīrieti”. Nav rakstīts ”vienlīdzīgas tiesības”, kā otrā jomā par invalīdiem. Nav rakstīts ”vienlīdzīgas iespējas”, kā sludināja pērn Latvijā iznākusī bērnu grāmata, kura sacēla tādu ažiotāžu, ka varēja iedomāties – latvieši nebūtu starp progresīvākajām pasaules tautām sieviešu tiesību aizsargāšanā. Protams, bija arī tie, kuri šīs grāmatas vienkāršo vienlīdzīgās iespējas mudināšanu iztulkoja itin slimīgā veidā.

Pirmā doma man bija, ka kaut kas aizgājis greizi ar tulkojumu, tāpēc ielūkojos norādītajā projektu nolikumā angļu valodā. Un tur patiešam ir rakstīts ”…(..) equal rights for persons with disabilities, or (..) equality between women and men”, kas atbilst latviešu tulkojumam.

Ja vienlīdzīgas tiesības un vienlīdzīgas iespējas abiem dzimumiem ir atbalstāma lieta, tad ko īstenībā var saprast ar vārdu ”vienlīdzība”?

Jāpiebilst, ka cīņa pret dzimumu diskrimināciju ir bijusi starp Eiropas Savienības pamatprincipiem kopš tās dibināšanas. Interesantā kārtā šī cīņa ir izvērsusies daudz plašāka par ekonomisko un tradicionāliem cilvēktiesību laukiem. Tā ir pat ielauzusies noteikumos par valodu, kuru drīkst lietot Eiropas Savienības darbinieki.

Eiropas Savienības tīmekļa vietnē var lejuplādēt Eiropas Komisijas Tulkošanas ģenerāldirektorāta vadlīnijas angļu valodas stilam. Šī dokumenta 13.nodaļa dod norādes par ”dzimumu-neitrālu valodu” (”gender-neutral language”), un cenšas izskaust tradicionālus apzīmējumus, atvietojot tos ar mākslīgiem izveidojumiem. Ja šīs vadlīnijas attiecinātu uz latviešu valodu, tad mums būtu ne ”amatnieks”, bet ”amatcilvēks” (dokumentā minētais „craftsperson”). Nebūtu ne ”priekšsēdētājs”, ne ”priekšsēdētāja”, bet ”krēsls” (angl. ”Chair”, kas atvieto ”Chairman” un ”Chairwoman”).

Ko darīsim ar mūsu senajām tautas dziesmām, kur vīriešu un sieviešu lomas dalās? Mums nekad nav bijis aizliegts māsiņām plēst skalus vai bāleliņiem adīt cimdus. Nemainīsim savu valodu kādas miglainas vienlīdzības dēļ.

Dr. Gunārs Nāgels ir Austrālijas laikraksta ”Latvietis” redaktors.

Komentāri (75)

dro 14.08.2013. 08.37

Jebkurš, kuram ir bērni un mazbērni, būs ievērojis, ka bez jebkādas vecāku iejaukšanās meitenēm parasti ir interese par lellēm, bet zēniem par mašīnām, šaujamiem u.t.t.. Tādēļ apšaubu, vai autors pats ir izlasījis minētās bērnu grāmatiņas. Sabiedrības apziņu var veidot kā māla piku. Ķīnā valdīja viedoklis, ka skaista ir maza sievietes kāja, tādēļ tā bija jākroļo. Jaunu cilvēku sugu – “internacionālistus” audzēja komunisti, Hitlers – pārcilvēkus bez himēras sirdsapziņas un līdzcietības, tagad jauns projekts – cilvēks bez sava dzimuma apziņas? Vai 10% sabiedrības locekļu īpašo vajadzību dēļ kropļosim 100% bērnu psihi?

+9
-1
Atbildēt

2

    Eleonora Maisaka > dro 14.08.2013. 11.59

    lno
    Hitlers – pārcilvēkus bez himēras sirdsapziņas un līdzcietības, tagad jauns projekts – cilvēks bez sava dzimuma apziņas?

    Demonizējot Eiropas un, iespējams, visas cilvēces glābēju, Hitleru, Tu provocē pidrillas noslaucīt savus sūdainos daiktus savā kamzolī. Runājot par 10% īpatņu ar īpaši īpašām vajadzībām, vienmēr der atcerēties, ka 80-90%, tie ir nozieguma, par kādu nekāds sods nevarētu būt pārāk bargs, upuri.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > dro 14.08.2013. 19.52

    Ino,
    1,5-2 % dēļ kropļosim visus. 10% ir viņu sapņu virsotne, kurā nevar uzrāpties ar meliem pilnu kuli kaklā.(Taisnības labad jāpiebilst, ka no 1,5-2 % savādāko FREIMANES &Co īpatsvars ir nulle, komats štrunts – zinātnē varētu teikt, ka nav viņu pazīmju).

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

janis17 13.08.2013. 16.56

Ārprātīga antonijas ielas apoloģētu invāzija komentos – tātad aizskarti aiz vārīgās vietas!:))))
Tā turpināt!

+9
-3
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > janis17 13.08.2013. 18.27

    edge_indran —–aivarsk:”(..)
    Tā turpināt!
    ============================================================================
    Plēšiet skalus, bāleliņi, / Nāks māsiņas vakarēt;
    Citam cimdi, citam zeķes / Par skaliņu plēsumiņu. (Tautas dziesma)
    ============================================================================
    Ar tautas dziesmām/dainām pret ES regulām, direktīvām, standartiem – aiziet imitācija pilnā sparā! Kā saka – pārdzīvojām komisārus un krustnešu barus, krievu carus, vācu baronus un naciķus – pārdzīvosim arī eirokrātus-librestiķus!

    Sveiciens jaunajam OM dairektoram!

    “Visu Rìgu izbraukaju, / Tādu ērmu neredzeju,
    Tādu ērmu neredzeju, / Kà šo mazu gabaliņu:
    Pieci kaķi arklu vilka, / Vāciets ara raudadams.”
    http://www.dainuskapis.lv/katalogs/20/4.5.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

janis17 16.08.2013. 01.43

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu