Kalnmeiers: “Oligarhu lieta” kādā daļā var tikt slēgta • IR.lv

Kalnmeiers: “Oligarhu lieta” kādā daļā var tikt slēgta

48
Trīs oligarhi plakātā iedzzīvotāju protesta akcijā pie Saeimas 2011.gadā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Pēc divu gadu izmeklēšanas KNAB vēl nemet plinti krūmos

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers prognozē, ka tā saucamā oligarhu lieta, kuras šķetināšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka pirms diviem gadiem, kādā daļā tiks izbeigta pierādījumu trūkuma dēļ. «Es domāju, ka visā tajā apjomā, kādā lieta tika sākta, noteikti tā netiks virzīta uz prokuratūru apsūdzībai,» žurnālam “Ir” saka Kalnmeiers.

Par šīs apjomīgās lietas izmeklēšanas rezultātu optimistiskāka ir KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe, kura sola – rezultāts būs. Arī tas, ka izmeklēšana notiek tik ilgi un vēl nav redzams gals, šāda apjoma lietā esot normāli.

Informācija, kas ir žurnāla “Ir” rīcībā, liecina – prokuratūrā bažas par “oligarhu lietas” sekmīgu virzību visā apjomā raisījusi informācija par to, cik daudz un kādus pierādījumus KNAB izdevās iegūt daudzajās kratīšanās šīs lietas ietvaros. Proti, apjoma ziņā materiālu nav trūcis, taču ir bažas par to, cik un kas vispār varētu kalpot par pierādījumiem šajā lietā.

«Būtu ļoti pārdroši no manas puses apgalvot, ka šajā lietā par slēptajām īpašumtiesībām būs apsūdzības. Es tādu apgalvojumu neizteiktu,» žurnālam saka Kalnmeiers.

Kā zināms, izmeklēšana tā saucamajā oligarhu lietā tika sākta aizdomās par to, ka daļa no Rīgas Tirdzniecības ostas (RTO) kapitāldaļām, iespējams, slēpti pieder Aināram Šleseram, Aivaram Lembergam un Andrim Šķēlem, ar kuriem tiek saskaņota RTO saimnieciskā darbība, lēmumu pieņemšana, finansiālie ieguldījumi un dividenžu izmaksa. Izmeklētāji pat noklausījās oligarhu sarunas viesnīcas “Rīdzene” numuriņā.

Šlesers jau drīz vien pēc «Rīdzenes sarunu» publiskošanas izteicies, ka blefot var visu ko, jo tas neesot nekāds pierādījums. Līdz ar to KNAB tagad ir ne vien jāatrod, bet arī pārskatāmi un saprotami jāpasniedz pierādījumi, kas apliecinātu, ka Šlesers kopš 2004.gada ir ieņēmis dažādus valsts pārvaldes amatus, kuros pieņēmis lēmumus «saistībā ar viņam faktiski piederošo uzņēmumu RTO», kā tika norādīts 2011.gada maijā, Saeimai prasot atļauju veikt kratīšanu toreizējā deputāta dzīvesvietā.

Ģenerālprokurors Kalnmeiers pēc divu gadu izmeklēšanas tagad prognozē – kādā daļā lieta tiks izbeigta. Viņaprāt, kriminālprocesa uzdevums ir maksimālā apjomā noskaidrot patiesību, «un arī attaisnojošu pierādījumu iegūšana – arī tas ir procesa virzītāja uzdevums». «Ja noskaidrojas, ka nav noticis noziegums, vai arī ja nevar pierādīt aizdomas – mēs varam domāt, ko mēs gribam, bet, ja to nevar pierādīt, nekāda apsūdzība tur nevar būt.» Sīkāk viņš žurnālam atturējās skaidrot, ko varētu neizdoties pierādīt.

Tomēr Strīķe teic, ka pie runām par KNAB izmeklējamo lietu izgāšanos viņa jau esot pieradusi, tādas bijušas par visām skaļākajām lietām. «Faktiski tā jau ir klasika – tiklīdz ir kāda sabiedriski nozīmīga lieta, tā gan iesaistītās personas, gan ar politiku dažkārt saistītās personas runā par to, ka nepietiks pierādījumu, [izmeklēšana] izgāzīsies,» saka Strīķe.

Visu rakstu “Nav ko slēpt – smagi” lasiet žurnālā “Ir” šeit.

 

Komentāri (48)

dro 01.08.2013. 10.30

Lūk, arī Krievija uztraucas: РОССИЙСКИЙ МИД ВЫРАЗИЛ ОБЕСПОКОЕННОСТЬ В СВЯЗИ С ЭКСТРАДИЦИЕЙ ИЗ ДОМИНИКАНЫ В США ГРАЖДАНИНА НАШЕЙ СТРАНЫ АЛЕКСАНДРА ПАНИНА

01 августа 2013 | 09:31
Программиста обвиняют в крупном кибер-мошенничестве. Дипломаты внимательно следят за судьбой Панина, сказала радиостанции “Эхо Москвы” представитель МИДа Мария Захарова.

Программист Александр Панин подозревается в хищении у американских банков 5-ти миллионов долларов. Уже около месяца о находится в одной из тюрем США, но об этом стало известно только на днях.

+5
0
Atbildēt

0

Eleonora Maisaka 01.08.2013. 10.09

dzeris49
Lai apsūdzētu kādu lielu, bagātu, un ietekmīgu blēdi, Latvijas prokuratūrai vienmēr kaut kas trūcis

Kā gan Temīda tiks galā ar blēžiem, ja viena blēža vietā čeka jau sagatavojusi jaunu blēdi, kam bijušais nodot lietas?
http://www.kasjauns.lv/lv/bildes/Latvija/00.2011/01.08.2011/finala_noesleguma_pasakums.jpg

+5
-2
Atbildēt

0

Kaspars Špūle 01.08.2013. 11.18

Latvija – Krievijas protektorāts Eiropā. Ar curikiem pie varas.

+5
-2
Atbildēt

5

    ligakalnina > Kaspars Špūle 01.08.2013. 11.28

    Ar to tu domā NA, kas arī ir pie varas, tad viņi, īstenībā, strādā Krievijas labā?
    Beidzot mūsu viedokļi sakrīt.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Kaspars Špūle 01.08.2013. 15.33

    Es te nerunāju par to, kurš ko ir pateicis, bet, par mentalitāti un politisko taktiku.
    Dabiski, NA nekads neveidos koalīciju ar SC, jo tā būtu pašnāvība, bet, tas nenozīmē, ka SC un NA netieši cits citu neatbalsta, kultivējot nacionālo naidu, pretnostatot vienu sab. daļu citai, un izdabājot lumpenizētajai vai galēji “nacionāli noskaņotajai” sab. daļai, tas ka abiem raksturīgs populisms, nekompetence, un galvenie ienaidnieki ir liberāļi, jau atkārtoju simtām reižu.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > Kaspars Špūle 01.08.2013. 11.44

    dzeris49
    Vai tava māte, plānprātiņ, tevi izbīlī nenometa zemē, kad ieraudzīja, kādu kropli laidusi pasaulē?

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    janis17 > Kaspars Špūle 01.08.2013. 23.55

    Dzeri, tev loģika ir stiprā puse?
    Ja NA un sc tavuprāt kaunīgi sadarbojas slepus, bet sc ar rp un v atklāti pašnāvnieciski, tad kas tad ir morāli pozitīvais tēls tavos uzskatos?

    Tu saki “kultivē nacionālo naidu” – es saku, ka tu neesi dzirdējis par tādu jēdzienu,kā “cīņa par ģeopolitisko nācijas dzīves telpu”. Par manu un tavu telpu, muļķīt…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > Kaspars Špūle 01.08.2013. 15.13

    Tiešām, Dzeri, apnicis klausīties vienu un to pašu tavu izgudrojumu.
    Vai noliegsi, ka sc ir jeģinorosu atbalstīts projekts Latvijā?
    Vai noliegsi, ka tikai NA ir strikti pateikusi, ka neveidos valdību ar kremlistiem?
    Nav ko smērēt melnu par baltu un otrādi!

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu