Studiju akreditācijas komisija atsaka divu studiju virzienu akreditāciju • IR.lv

Studiju akreditācijas komisija atsaka divu studiju virzienu akreditāciju

23
Foto: Kaspars Krafts, F64

Akreditācija atteikta diviem Starptautiskās Praktiskās psiholoģijas augstskolas studiju virzieniem – “Mākslas” un “Psiholoģija”

Piektdien notikušajā Studiju akreditācijas komisijas sēdē akreditēti vēl 15 studiju virzieni, taču divi virzieni netika akreditēti, aģentūra LETA uzzināja Izglītības un zinātnes ministrijā.

Komisija negatīvu lēmumu – atteikt akreditēt – pieņēma par diviem Starptautiskās Praktiskās psiholoģijas augstskolas studiju virzieniem – “Mākslas” un “Psiholoģija”.

Kā norādīja ministrijā, studiju virzienu akreditācija atteikta, jo ir negatīvs novērtēšanas komisijas ekspertu ziņojums, kā arī studiju, informatīvā bāze, materiāltehniskā, finansiālā bāze un akadēmiskā personāla kvalifikācija neatbilst attiecīgajam studiju virzienam atbilstošas studiju programmas vai studiju programmu īstenošanas nosacījumiem. Gadījumi, kādos var atteikt studiju virzienu akreditāciju, noteikti Augstskolu likumā.

Savukārt uz diviem gadiem akreditēts Starptautiskās Praktiskās psiholoģijas augstskolas studiju virziens “Tulkošana”. Pārējie studiju virzieni šodienas sēdē akreditēti uz pilnu termiņu – sešiem gadiem. Kopumā ir akreditēti 82 studiju virzieni. Ministrija atzīmē, ka pēc šodienas sēdes ir akreditēta aptuveni viena trešdaļa no visiem studiju virzienu pieteikumiem.

Šodien tika akreditēti Latvijas Universitātes (LU) īstenotie studiju virzieni “Arhitektūra un būvniecība” un “Veselības aprūpe”, LU Rīgas Medicīnas koledžas – “Veselības aprūpe”, Daugavpils Universitātes – “Vadība, administrēšana un nekustamo īpašumu pārvaldība”, “Veselības aprūpe”, Rīgas Stradiņa Universitātes – “Informācijas un komunikācijas zinātnes”.

Tāpat arī akreditēti Rīgas Tehniskās universitātes studiju virzieni “Fizika, materiālzinātne, matemātika un statistika”, “Ražošana un pārstrāde”, “Informācijas tehnoloģija, datortehnika, elektronika, telekomunikācijas, datorvadība un datorzinātnes”, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas – ” Izglītība, pedagoģija un sports”.

Akreditēts arī Liepājas Universitātes studiju virziens “Fizika, materiālzinātne, matemātika un statistika”, Olaines mehānikas un tehnoloģijas koledžas – “Ķīmija, ķīmijas tehnoloģijas un biotehnoloģija”, Rēzeknes Augstskolas – “Arhitektūra un būvniecība” un Malnavas koledžas – “Lauksaimniecība, mežsaimniecība, zivsaimniecība, veterinārmedicīna, pārtikas higiēna”.

Nākamā Studiju akreditācijas komisijas sēde notiks 5.jūnijā.

Jau vēstīts, ka pavisam akreditācijas lēmumi ir jāpieņem par 258 studiju virzienu pieteikumiem, no kuriem 115 ir tādi studiju virzieni, kam atbilst programmas, kuras Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektā “Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai” vērtētas kā kvalitatīvas, un šo studiju virzienu pieteikumus Studiju akreditācijas komisija izskatīs paātrinātā kārtībā.

Savukārt visas augstskolas un koledžas, kuras vēl nav iesniegušas akreditācijas pieteikumus un visus dokumentus, ir aicinātas izdarīt to vistuvākajā laikā.

Studiju virzienu akreditācija prioritāri tiks nodrošināta tajos studiju virzienos, kuros iekļautas licencētās, bet neakreditētās studiju programmas. Saskaņā ar 9.maijā Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Augstskolu likumā visu studiju virzienu akreditācija jāpabeidz līdz 30.jūnijam.

Akreditācijas procesa un komisijas sēžu darba organizāciju veiks IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta Akreditācijas komisijas sekretariāts. Akreditācijas komisijas sekretariāta vadītājs ir Vladimirs Pustovalovs.

Studiju akreditācijas komisijas sekretariāta sagatavotos lēmumu projektus par studiju virzienu akreditāciju apstiprinās Studiju akreditācijas komisija. Tajā darbojas pārstāvji no IZM, Latvijas Zinātnes padomes, Latvijas Koledžu asociācijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības, Latvijas Studentu apvienības, Rektoru padomes, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Kultūras ministrijas, Veselības ministrijas un Zemkopības ministrijas. Studiju akreditācijas komisijas vadītāja ir IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktora vietniece Inese Stūre, bet komisijas priekšsēdētājas vietnieks – Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes loceklis Andris Vanags.

IZM pati šogad veiks studiju virzienu, kā arī augstskolu un koledžu akreditācijas organizēšanu – to paredz 25.aprīlī valdības ārkārtas sēdē apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par augstskolu, koledžu un studiju virzienu akreditāciju. Grozījumu mērķis bija nodrošināt iespēju, ka studiju virzienu, augstskolu un koledžu akreditācijas organizēšanu var veikt IZM, obligāti neslēdzot līgumu ar kādu institūciju, kura piedalījusies konkursā. Noteikumi paredz, ka augstskolu un koledžu studiju virzienu akreditācijas norisi organizē IZM vai tās pilnvarota institūcija.

 

Komentāri (23)

Aivars Krauklis 01.06.2013. 06.34

„Šodien tika akreditēti Latvijas Universitātes (LU) īstenotie studiju virzieni “Arhitektūra un būvniecība”…” Tiešām?! Ā, ir jau arī „…Rēzeknes Augstskolas – “Arhitektūra un būvniecība”…”
Jā, ar tādām programmām Latvijā arhitektu netrūks. Nez, tikai, no kurienes tik daudz profesoru uzradies, lai visas tās pieklājīgā līmenī paceltu…

+3
0
Atbildēt

0

IlzeZeltina 02.06.2013. 08.02

Kad IZM atbrīvosies no Ineses Stūres, kas vēl pavisam nesen aicināja pārkrievot visas Latvijas valsts augstskolas?

+2
0
Atbildēt

0

intars_busulis 01.06.2013. 14.36

Nevis Profesori, bet lektori. Pietiek ar diviem Profesoriem būvniecībā. Lektors jau pats var būt izbijis students. Tas vis ir laba ja katrs varēs sev māju uzzīmēt un nebūs visādiem mošķiem jāmaksā tās pasaku cenas.
Bet tikai no kā būvēs tās mājas ja viena no rūpnīcām kas izgatavo ļoti svarīgu būvniecības satāvdaļu kā būvkonstrukciju stīgas? Nevien māja nav iztikuse bez tām, ja vien grieta pārnesumi nav iekš koka konstruēti.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu