Smēķēšana bērna klātbūtnē definēta kā vardarbība • IR.lv

Smēķēšana bērna klātbūtnē definēta kā vardarbība

31
Foto: Lauris Vīksne, F64

Likumā paplašināta emocionālās vardarbības definīcija

Saeimas deputāti trešajā un galīgajā lasījumā ceturtdien pieņēma grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas smēķēšanu bērna klātbūtnē definē kā vardarbību, ziņo LETA.

Noteikts, ka fiziska vardarbība ir bērna veselībai vai dzīvībai bīstams apzināts spēka pielietojums saskarsmē ar bērnu vai apzināta bērna pakļaušana kaitīgu faktoru, tostarp tabakas dūmu, iedarbībai, informēja Saeimas Preses dienestā.

Lai veicinātu bērnu tiesības uzaugt ģimeniskā vidē, bez vecāku gādības palikušam bērnam primāri būs jānodrošina iespēja augt pie aizbildņa vai audžuģimenē. Likumā paplašināta emocionālās vardarbības definīcija un noteikts par pienākumu vecākiem vai personām savas prombūtnes laikā bērnam nodrošināt uzraudzību. Noteikts izveidot nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmu.

“Jācer, ka likuma grozījumi veicinās izpratni par smēķēšanas kaitīgumu un liks cilvēkiem atbildīgāk izturēties pret bērnu veselību. Vēlos uzsvērt, ka šie likuma grozījumi nenozīmēs automātisku bērnu izņemšanu no ģimenes, kurā viens vai abi vecāki smēķē, kā vairākkārt nepatiesi izskanējis medijos,” par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) viedokli aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Atbalstītie grozījumi paredz noteikt gadījumus, kad viens no bērna vecākiem tiek atbrīvots no samaksas par bērna ārpusģimenes aprūpes pakalpojumiem, piemēram, ja bērns mātei piedzimis dzimumnozieguma rezultātā un virknē citu gadījumu.

Ar grozījumiem likumā tiek noteikts pienākums vecākiem vai personām, kuru aprūpē bērns nodots, savas prombūtnes laikā bērnam līdz septiņu gadu vecumam nodrošināt uzraudzību. Vienlaikus definēts arī bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs un noteikti tā darbības pamatprincipi – pakalpojuma sniegšanas vietā jānodrošina bērnam atbilstoša vide, kas nerada draudus viņa drošībai, dzīvībai, veselībai, tikumībai un vispusīgai attīstībai.

Noteikts arī to personu loks, kurām nepieciešamas speciālas zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā. Tāpat kā līdz šim, tie būs speciālisti, kuri izskata lietas, kas saistītas ar bērnu tiesību aizsardzību, taču vienlaikus tiek iekļauti arī citu profesiju pārstāvji, kuri ikdienā strādā ar bērniem un var laicīgi pamanīt un novērst bērnu tiesību pārkāpumus, piemēram, vardarbību pret bērnu.

Savukārt, lai nodrošinātu tiesību aizsardzību tiem cietušajiem bērniem, kuri saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumu, sociālās rehabilitācijas iestādes vadītājam turpmāk būs tiesības bērnu pārmeklēt vai pārbaudīt bērnam adresēto korespondenci vai sūtījumu, piemēram, lai aizsargātu bērnu no vainīgās personas draudiem.

Paredzēts izveidot arī nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmu, kurā tiktu integrēta valsts un pašvaldību institūciju, kā arī ārstniecības personu informācija par nepilngadīgajiem, kuriem vajadzīgs atbalsts, un gadījumiem, kad nepieciešami preventīvi pasākumi bērnu aizsardzībai.

Likumprojektā ietvertās normas pilnvērtīgāk nodrošinās bērnu tiesību ievērošanu atbilstoši ANO Konvencijai par bērna tiesībām, jo īpaši bērniem no sociālā riska grupām un bērniem, kuri cieš no vardarbības, norāda likumprojekta autori.

 

Komentāri (31)

tuba76 30.05.2013. 13.37

Manuprāt daudz iedarbīgākas būtu ofensīvas kampaņas kā piemēram līdzīgi plakāti ka savulaik CSD cīņā pret ātruma pārsniedzējiem un arī vides piesārņotājiem – ar krietnu devu sarkasma un izsmiekla pret tiem, kas ignorē bērnu un citu cilvēku tiesības elpot gaisu bez nikotīna piesārņojuma.
Patreizējam risinājumam manuprāt būs 2 sekas 1) dota iespēja ieriebt kādam vairāk vai mazāk atklāti pēc personīgas vajadzības (iespējama arī apmelošana, ko būs grūti gan pierādīt, gan arī atspēkot) un 2) sabiedrības cieņa pret likumu kā tāda saņems vēl vienu triecienu – vēl viena deklaratīva, bet diezgan bezjēdzīga norma jau esošo pulkā.

+6
-1
Atbildēt

2

    ineta_rr > tuba76 30.05.2013. 15.16

    Atspēkot nemaz tik grūti nebūs, ja nesmēķē. Un par to CSDD akcijas izdošanos, teiksim tā, mana nojauta saka, ka tā akcija bija mērķēta uz tiem, kas zina, kas ir Ātrums, un pateikšu priekšā, ka tie pamatā ir autosportisti – vai viņiem to reklāmu vajadzēja un vai tā uz viņiem iedarbojās, nezinu. Bet parastajam braucējam to vajadzēja kā sliņķim miegazāles, jo viņi nezina, kas ir Ātrums. Un pirms man saliek mīnusiņus par iedomību, es arī nezinu, kas ir Ātrums, tikai nojaušu, kas ar to domāts.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Elina > tuba76 30.05.2013. 13.46

    3) Sadarbībā ar citiem likumiem (piemēram, Norvēģijas gadījums) ieinteresētajām personām būs iespēja iekniebt arī vecākiem. Un kā jau pirmajā komentārā rakstīts – tas ir lielceļš uz elli.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Sandris Maziks 30.05.2013. 12.47

Atkal kārtējais stulbums, ko nevar īstenot. Smēķēšanas apkarošanai, būtu jābūt bargiem sodiem par nelegālo cigarešu apriti, par smēķēšanu ne 10 m. no ieejas, bet smēķēšanu ārpus tikai norādītām vietām, kur novietotas urnas pelniem un izsmēķiem, par smēķēšanu vadot auto un, vismaz 100 Ls, par izsmēķa nomešanu zemē. Aizliegt smēķēšanu ieslodzījumu vietās. Palīdzēt atmest un galu galā aizliegt smēķēt karavīriem, skolotājiem, ārstiem un policistiem. Par nepilngadīgā pieķeršanu smēķējot, būtu jāparedz naudas sods pašam vai vecākiem.
Kas pildīs SC un ZP obšķakus, ja centrāltirgū nezināmas izcelsmes tirgotāji kopā ar Ušakova policiju vairs netirgos nezināmas izcelsmes kontrabandu?

+4
0
Atbildēt

1

    ilmisimo > Sandris Maziks 30.05.2013. 16.53

    smēķēšanu ārpus tikai norādītām vietām, kur novietotas urnas pelniem
    __________________________________________ kaulu drumslām “čerepu” pārpalikumuem.
    ēzeļa žokļakauliem un Simsona bizēm…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 30.05.2013. 13.05

Nu protams, ar pārējām bērnu tiesībām mums viss kārtībā, visi paēduši, vardarbība novērsta, visiem jumts virs galvas, visiem pieejama med. palīdzība, nu tad pielika pēdējo punktu, tagad mums bērni dzīvos laimīgi un bez bēdām, slava mūsu politiķiem!

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu