Mākslas centrā "Totaldobže" notiks buto izrāde "Cilvēka projekts" • IR.lv

Mākslas centrā “Totaldobže” notiks buto izrāde “Cilvēka projekts”

25
Foto no izrādes sagatavošanas procesa. Foto - Viktorija Eksta

Izrāde ir  metafora cilvēka garīgajai attīstībai – lai varētu ieraudzīt jaunu ceļu, vispirms jāsastopas ar personiskajām ēnām

Šovakar, 29.maijā plkst.21 mākslas centrā “Totaldobže” notiks buto izrāde “Cilvēka projekts”, kuras autori ir horeogrāfe un kustību māksliniece Simona Orinska un starpdisciplināro mākslu studija “Idea Gnosis”, raksta aģentūra LETA. 

Buto uzskatāms par vienu no nozīmīgākajiem laikmetīgās dejas virzieniem 20.gadsimta otrajā pusē. Tā bija revolūcija, kas mainīja dejas izpratni un uztveri. Buto iespaids uz laikmetīgo deju vērtējams līdzvērtīgi kā modernās dejas aizsācējas Martas Greiemas un ekspresionisma dejas pionieres Mērijas Vigmanes sasniegumi šī paša gadsimta pirmajā pusē. 

Izrāde “Cilvēka projekts” ir multidisciplināra performance, kas pēta latviešu mitopoētiskās domāšanas līmeņus laikmetīgā kontekstā – teiku un pasaku arhetipus, kristietības uzslāņojumus, viduslaiku teātra grotesku, kā arī postdramatiskā teātra un laikmetīgās mākslas procesuālo un paradoksālo kodu. 

Izrāde ir kā metafora cilvēka garīgajai attīstībai – lai varētu ieraudzīt jaunu ceļu, vispirms jāsastopas ar personiskajām ēnām. Buto filozofija ietver arhaiskā pirmssākuma meklējumus caur ķermeņa izteiksmību. Projekta radošajai grupai to pētīt šķitis īpaši svarīgi šajā globalizācijas laikmetā, kurā identitātes jautājumi no jauna kļūst aktuāli un indivīdam nozīmīgi.

Vairāk informācijas mākslas centra “Totaldobže” mājas lapā

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu