“Iedzīvotāju eglīte” - tautas skaitīšanas dati vizualizēti • IR.lv

“Iedzīvotāju eglīte” – tautas skaitīšanas dati vizualizēti

13
NULL

Unikālais vēstures mantojums ir no tautas skaitīšanas Latvijas laikā līdz mūsdienām

Vēsturiskie tautas skaitīšanas dati kopš 1925.gada līdz pat pēdējai tautas skaitīšanai 2011.gadā tagad pieejami uzskatāmā un ērti lietojamā formātā Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) mājaslapā.

CSP sabiedrisko attiecību speciāliste Sanda Rieksta informēja, ka vizualizācija izveidota, lai ikviens interesents ātri un ērti varētu noskaidrot Latvijas iedzīvotāju skaitu attiecīgajā tautas skaitīšanas gadā, ziņo LETA.

“Mūsu rīcībā ir unikāls vēstures mantojums no tautas skaitīšanas Latvijas laikā un vēlāk – PSRS laikā. Šie vēsturiskie dati to unikalitātes dēļ jāpadara plaši un ērti lietojami. Tāpēc izvēlējāmies tos parādīt tā saucamajā “iedzīvotāju eglītes” veidā, kas skatāmāk parāda iedzīvotāju skaitu un tā dinamiku dažādās vecuma grupās,” skaidro CSP Informācijas, izdevniecības un poligrāfijas departamenta direktors Uldis Ainārs.

Latvijā tautas skaitīšanas veiktas 1920., 1925., 1930., 1935., 1959., 1970., 1979., 1989., 2000. un 2011.gadā. Šajā tautas skaitīšanas datu vizuālajā apkopojumā iekļautas visas tautas skaitīšanas, izņemot pirmo 1920.gadā, jo tā gada dati atsevišķā izdevumā netika publicēti. Ikviens interesents var apskatīt iedzīvotāju skaitu konkrētajā gadā, iezīmējot vēlamo vai visas vecuma grupas līdz 90 gadiem. Dati attēloti, atsevišķi nodalot vīriešu skaitu zaļā krāsā un sieviešu skaitu sarkanā krāsā.

Blakus sadaļā “Analīze” var iepazīties ar īsu analīzi par to gadu nozīmīgākajiem iedzīvotāju skaitu raksturojošajiem faktiem. Savukārt sadaļā “Notikumi” atlasīts CSP vērtējumā kāds būtisks tā laika notikums, piemēram, bēgļu gaitas Pirmā pasaules kara laikā vai leģendārā Latvijas izlases uzvara pār Krievijas izlasi 2000.gada hokeja pasaules čempionātā.

Par “iedzīvotāju eglīti” šo datu vizualizēšanas veidu sauc, jo, attēlojot datus vizuālā veidā, iedzīvotāju skaita dinamika sadalījumā pa vecuma grupām iegūst eglītei līdzīgu formu. “Iedzīvotāju eglītes” lietošanas instrukcija lasāma zem datu vizualizācijas rīka.

Līdzīga pēdējās – 2011.gada – tautas skaitīšanas datu vizualizācija pieejama CSP mājaslapā. CSP datubāžu sadaļā “20.gadsimta 20.-30.gadu statistika” var iepazīties ar vēsturisko statistiku par ekonomiku, rūpniecību un tirdzniecību, transportu un sakariem, lauksaimniecību, iedzīvotājiem un sociālajiem procesiem.

CSP strādā arī pie visu tautas skaitīšanas datu digitalizēšanas. CSP mājaslapas e-publikāciju sadaļā patlaban jau ir digitalizēta otrā un trešā tautas skaitīšana Latvijā 1925. un 1930.gadā, un Latvijas PSR tautas skaitīšana 1989.gadā.

 

Komentāri (13)

Jânis Bankoviès 24.05.2013. 08.55

Nenosprāgsim, sacerējāties glabālisti un kremlini, latvieši( etnoss kas veidojies uz Livonijas tautu bāzes) ir izturējis ne tādus vien presingus.( abi PK gāja cauri LV teritorijai nevis LT vai EE, Kr.pilsoņu kara aktivitātēs arī latviešu večus kvantumā ietvēra, tieši tāpat kā abu PK karaspēkos), LV bija kolonizācijas pamatmēŗķis PSRSam.

Arī krietni agrāk visi lieli kari un sērgas gāja cauri LV teritorijai, tā ka rāmi, ļautiņi, spītīga un sīksta , lai arī ne īpaši cēla un lepna tauta esam, kā vārpatas.

Tas, ka globalizācijai drīz vien kirdiks, arī skaidrs ,kas notiek GB un SWE tagad? Kas ar pasaules ekonomiku? Jūs cerat ,ka ir vēl kur globālajam kapitālismam ( kam maz sakara ar īsto tirgus ekonomiku) attīstīties, vienīgais ceļš defragmentācija( ieelpa-izelpa-ieelpa-izelpa-uttt., normāls dzīvības ritms, kas attiecināms uz jebkādiem pasaules procesiem), globalizācijai sekos jauns nacionālisma vilnis ( vai vismaz procesi ,kas vērsti uz lokālismu). Tā ka …

+5
-1
Atbildēt

1

    grislits > Jânis Bankoviès 24.05.2013. 09.40

    Tieši tā, latvieši ir vienmēr izdzīvojuši, un izdzīvos arī turpmāk.

    0
    0
    Atbildēt

    0

grislits 23.05.2013. 18.48

Nesatraucies, ar 12. gadu (kurš eglītē nav ietverts), lai arī pamazām, eglītes pamats sāk iet atkal resnumā. Nekur latvieši nepazudīs.

2012. gadā dzimušo skaits ir 19520, par veselu pustūkstoti jau vairāk kā 11. gadā.

+4
-1
Atbildēt

0

Andris 23.05.2013. 16.57

Ai, kāpēc tad tik atklāti? – “Unikālais vēstures mantojums ir no tautas skaitīšanas Latvijas laikā līdz mūsdienām”.
Loģisks secinājums: mūsdienas vairs nav Latvijas laiks. Laikam jau patiesība…

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu