Kas noteikti jāredz Muzeju naktī • IR.lv

Kas noteikti jāredz Muzeju naktī

22
Muzeju nakts karte.
Lote Lārmane

Pieci pazīstami cilvēki pēc Ir.lv lūguma izdarīja savu izvēli no milzīgā Muzeju nakts pasākumu klāsta

Sestdien, 18.maijā, Muzeju naktī durvis apmeklētājiem vērs aptuveni 120 Latvijas muzeju un vēl vairākas citas kultūrvēsturiskas institūcijas – teātri, koncertzāles, bibliotēkas un augstskolas.

Muzeju nakts Latvijā notiks jau devīto gadu, un šāgada tēma ir „Zaļā krāsa – mežs”, kas ir otrā no tematiskā trīs gadu cikla „Trejkrāsainā saule”. Pagājušā gada Muzeju nakts tēma bija „Zilā jūra”, bet nākamgad apmeklētājus sagaidīs „Sarkanais dzintars”. Cikls tematiski iezīmē dzintara tapšanas ceļu, vienojot jūru ar mežu, un tā radot saules akmeni dzintaru.

Pasākums notiks no sestdienas pulksten 19 līdz pat rīta ausmai vai ilgāk, un ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas.

Sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem Ir.lv vaicāja, ko viņi Muzeju naktī ieteiktu apmeklēt citiem un ko no plašā piedāvājuma vēlētos apmeklēt paši.

No Rotko līdz Kubalu skolai Dundagā

Māra Lāce, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore:

„Sestdien noteikti ir jāapmeklē Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs. Tur vērojama ļoti veiksmīga digitālā ekspozīcija par vienu no XX gadsimta mākslas leģendām. Aicinu nepaiet garām arī vēl vienam izcilam novadniekam – Pēterim Martinsonam, un apskatīt viņa porcelāna un keramikas mākslas darbu ekspozīciju.

Iesaku apmeklēt Latvijas Fotogrāfijas muzeju Rīgā, kurš ar draisku saukli „Zaļš prieks mums iekšā sēž” aicina runāt par muzeja 20 gadiem, tam seko Ojāra Vācieša muzejs ar programmu „Dzejas dižkoki” – O.Vācieša un I.Ziedoņa dzeja talantīgu mākslinieku izpildījumā. Tā ir īpaša vieta tiem, kas vēlas aizmukt no Rīgas centra drūzmas un baudīt Muzeju nakti nesteidzoties.

Vēl 18. maijā noteikti jāapciemo Latvijas Mākslas akadēmija – jaunajā korpusā aplūkojama Latvijas arhitektūras 2012.gada labāko darbu izstāde. Viņu Muzeju nakts devīze ir „Arhitektūra – zaļa vai zila, galvenais, ka izcila”.

Bet, ja esat Kurzemē Dundagas pusē, tad der apmeklēt Kubalu skolas muzeju. Par šo vietu Ernests Dinsberģis 1842.gadā ir rakstījis: „Visapkārt namu bija liels mežs.” Tā tas arī ir šobrīd.”

Vēsturnieks izvēlas bērniem

Kaspars Zellis, vēsturnieks:

„Man personīgi ir svarīgs gan muzeja sniegtais informācijas svaigums, gan muzeja atraktivitāte. Kā divu bērnu tēvs pievēršu uzmanību arī tam, kas šajā dienā tiek piedāvāts bērniem. Tā nav tikai egoistiska vēlme nedzirdēt atvašu čīkstēšanu par to, kad mēs dosimies prom, bet arī svarīga muzeju nākotnes sastāvdaļa – ieinteresēt par savu darbu un ekspozīcijām jauno paaudzi. Pēdējo gadu pieredze ļāvusi izveidot savu „anti izlasi”, bet jācer, ka situācija būs mainījusies.

Izlases pirmajā vietā ierindoju Latvijas Nacionālo vēstures muzeju. Ļoti intriģē viņu jaunā ekspozīcija „100 Latvijas vēstures relikvijas”. Paskatīties uz vēsturi caur simbolu piesātinātiem vēstures artefaktiem ir pietiekami liels izaicinājums, kas piedevām ir ļoti mūsdienīgs. Vietu manas izlases pirmajā vietā nodrošina arī muzeja pasākums bērniem.

Otrajā vietā kā bonuss – Liktens lietu muzejs. Jāsaka, ka man ļoti simpatizē muzeja projekta koncepcija, kas paredz ar personīgu „liktens” priekšmetu palīdzību atklāt Latvijas kultūrvēstures norises, kā arī palīdzēt saprast to, ka katrs no mums ir vēstures veidotājs un arī vēstures vērtība.

Vēl domāju apmeklēt Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju, jo tā programma visus pēdējos gadus ir patikusi un bijusi gana saistoša arī jaunajai paaudzei. Ja arī nāksies vilties, vienmēr var pastaigāties Krustejā.

Kad kājas piekusušas, Latvijas Nacionālajā arhīvā iespējams paskatīties senas dokumentālās filmas. Manuprāt, šī programma gan vairāk iederētos Kinomuzejam, bet nu iespējams arī atgādināt sabiedrībai, ka arhīvā glabājas ne tikai papīra dokumentu ķīpas.

Un visbeidzot – muzejā „Ebreji Latvijā” ir iespēja gan piedalīties ebreju kaligrāfijas darbnīcā, gan baudīt ebreju mūziku, dejas un ēdienus. Silti rekomendēju gan tiem, kas uzskata, ka „ebreji valda pār pasauli”, gan tiem, kas uzskata, ka Latvijā ir tikai divas tautas.”

Zaļajā naktī atdzīvojas Rēzeknes jaunā gājēju iela

Anna Rancāne, žurnāliste un rakstniece:

„Visur jau nevar paspēt, bet noteikti jāapmeklē, piemēram, jaunā gājēju iela Rēzeknē. Tur no plkst. 17 līdz 22 darbosies savdabīgs “dzīvais muzejs” ar 16 „dzīvajām skulptūrām”.

Vēl Franča Trasuna muzejā Saktasgalā norisināsies „Zaļās nakts nokrāsas Kolnasātā”. Pasākumam ir dreskods, apmeklētāju apģērbā jābūt zaļai krāsai, un tam ir medību tematika – būs medību sautējums, vakarēšana pie ugunskura un dažādas spēles bērniem.

Pati noteikti iešu uz Latgales Kultūrvēstures muzeju ar programmu „Zaļās Vasarsvētku nakts stāsti”. Tur būs tematiska izstāde „Ko slēpa zemes dzīles pie pilskalna pirms „Zeimuļa” „nokrišanas”?”, rādīs K. Kalabanova veidoto videomateriālu par filmas „Vīna vosora deļ vysu” (rež. E.Blinovs) tapšanas aizkulisēm, par maksu varēs nobaudīt zaļo kokteili un vakaru noslēgs koncerts ar Rēzeknes Zaļo pakalnu kori un citiem muzikāliem pārsteigumiem.

Vēl plkst. 12 Latgales kultūrvēstures muzejā varēs piedalīties pārrunās par dzimtas vēstures pētniecību un ciltskoka veidošanu kopā ar pētniekiem Maiju Oši, Egilu Tursu, Jāni Apīni un Rihardu Breidaku, kā arī veidot savu cilts koku, kas pēdējā laikā ir populāri. Cerēsim, ka nakts būs skaista un zaļa!”

Kas jāredz “Depeche Mode” faniem

Kristiāns Brekte, mākslinieks:

„Ir vērts apmeklēt Latvijas Kara muzeju ar programmu „Zaļais iršu dārzs Kara muzejā”. Visa ekspozīcija jau vien ir to vērta, lai apmeklētu vairākkārt, bet Muzeju naktī apmeklētājiem vēl tiks sniegta iespēja vēsturiskajās telpās iemēģināt pneimatiskos ieročus.

Laikmetīgās mākslas izstādes „INGREDIENTS” ietvaros rādīs filmu par “Depeche Mode” faniem – tā noteikti ir jāredz! Bet Latvijas Fotogrāfijas muzejā izstādes tematika – mežs un viss zaļais – paver iespēju aplūkot diapozitīvu kolekciju, kuru vienuviet iepriekš nav varēts apskatīt.

Paula Stradiņa Medicīnas un vēstures muzejā būs atraktīva programma „Mežs dziedē, mežs biedē”. Varēs uzzināt noderīgu informāciju, kā uzmanīties no ērcēm, toties Latvijas Dabas muzejā, gatavojoties vasaras pastaigām pa mežu, mazākajiem tiks sniegta iespēja iepazīst zvērus un putnus.”

Studentiem iesaka 1991.gada barikāžu muzeju

Mikus Dubickis, Latvijas Studentu apvienības prezidents:

„Es labprāt apmeklētu un citiem ieteiktu, pirmkārt, Latvijas Mākslas akadēmijas izstādi „Arhitektūra – zaļa vai zila, galvenais, ka izcila!”. Lieliska iespēja apskatīt 17 labāko arhitektūras objektus vienuviet LMA jaunajā piebūvē.

Otrkārt, Latvijas Kara muzejā „Zaļais iršu dārzs Kara muzejā”. Tiek piedāvāti gan dzīvi putni, gan degustācija, gan praktiskas aktivitātes, ko iespējams īstenot vienuviet un doties tālāk.

Treškārt, deju un kustību studija „studioX1″ „Skaņu mežs. Koka mūzikas instrumenti, ritms”. Iespēja iemācīties jaunus deju soļus un izkustēties.

Ceturtkārt, 1991.gada barikāžu muzejs „Štābiņš mežā”. Lieliska iespēja gan izglītoties vēsturiskos jautājumos, gan asināt prātu, risinot uzdevumus. Padzert tēju un doties tālāk.

Visbeidzot apmeklēt arī kādu no izdevniecības “Zvaigzne ABC” grāmatnīcām, kas sola cenu pārsteigumu – cerams, ka studentiem patīkamu.”

Muzeju nakts pilnu programmu varat atrast šeit.

 

Komentāri (22)

Ojārs 18.05.2013. 12.23

lama: ekociemats Puķinka?
———————
varbūt pareizāk būtu šo ciematu saukt par okuciematu?

+2
-1
Atbildēt

1

    ievuliitis > Ojārs 18.05.2013. 14.49

    Kāpēc gan ne par kolpantu ciematu? Mums tak viens IR pieteicies, kas slēpjas aiz tāda nika, ko pats arī iztulkoja – kolonists-okupants.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

ilmisimo 17.05.2013. 14.14

Kas noteikti jāredz Muzeju naktī
__________________-
ekociemats Puķinka?

+4
-3
Atbildēt

1

    ievuliitis > ilmisimo 17.05.2013. 20.00

    Naktī? Ļoti nežēlīgs priekšlkums. Emocionāli labilākie varētu sākt raustīt valodu, kāds sirmais mats noteikti nāks klāt.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Edmunds Zālīte 17.05.2013. 20.47

šogad būs kāds muzejs, kurā fiziski varēs arī iekļūt, nesākot stāvēt rindā no paša rīta? :))

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu