Maldu kampaņa ap Pilsonības likumu • IR.lv

Maldu kampaņa ap Pilsonības likumu

33
Plakāts ar bērniem par pilsonības piešķiršanu. Foto: Evija Trifanova, LETA
Gunārs Nāgels

Mēģinās ietekmēt arī Valsts prezidentu

Tagad, kad Saeima ir pieņēmusi grozījumus Pilsonības likumā, sākas liela kampaņa, lai pierunātu Valsts prezidentu Andri Bērziņu tos neizsludināt. Maldu kampaņa bieži izmanto demagoģijas vienkāršāko paņēmienu – piedēvēt pretiniekam to, ko tas vispār nekad nav apgalvojis.

Laikrakstā “Diena” 14.maijā lasām virsrakstu: „Ar ko Krievijas latvieši ir sliktāki par Austrālijas latviešiem?” nenorādot, kādā veidā šāds apgalvojums parādītos jaunā Pilsonības likumā. Tāda apgalvojuma vienkārši tur nav. Tā sauktais „trimdinieku” pants (8. prim), kas atļauj trimdiniekiem un viņu pēcnācējiem reģistrēties par Latvijas pilsoņiem, atļauj dubultās pilsonības izveidošanu neatkarīgi no tā, kuras citas valsts pilsonība trimdiniekam jau ir. Vienalga – Austrālijas latvietis, Krievijas latvietis, Albānijas latvietis, Baltkrievijas latvietis.

Šos pašus maldus lasām Saskaņas centra Saeimas deputāta Nikolaja Kabanova rakstā krievu valodas laikrakstā „Vesti Segodņa” 13.maija izdevumā, kurā viņš apgalvo: „Tas ir, hipotētiskais latvietis, kurš dzīvo Albānijā (NATO dalībvalstī, kas atbilst likuma prasībām), saņems LR pasi, bet viņa tautas brālis, kurš dzīvo Baltkrievijā, to noteikti nevarēs saņemt.” Deputāts, laikam, nav izlasījis vai nav sapratis Pilsonības likuma tekstu.

Ierobežojumi gan pastāv valstu grupai, kuru pilsonību (vai pavalstniecību) var uzņemt Latvijas pilsonis, nezaudējot jau esošo Latvijas pilsonību. Drīkstēs, piemēram, NATO dalībvalstu pilsonību uzņemt, kā arī Austrālijas, bet ne Baltkrievijas vai Krievijas. Ja atceramies, ka Latvijai kā Eiropas Savienības dalībvalstij ir dažādas sankcijas pret Baltkrieviju, tad liekas groteskas deputāta Kabanova sūdzības par ierobežojumiem sakarā ar dubultpilsonību Baltkrievijā mītošajiem. Vai tad dubultpilsonis veiks sankcijas pats pret sevi?

Protams, Saskaņas centra deputāti debatēs par Pilsonības likuma grozījumiem nekautrējās īpatnējā veidā iztulkot vēsturi. Deputāts Ivans Klementjevs teica: „Okupēt var kaut ko ar ieročiem rokās. Vienkārši ieiet zālē un pateikt, ka mēs okupējam to zāli, nu nevar arī. Un mēs par to jau runājām 22 gadus, un nevaram tikt galā.” Tātad nogalinātie Latvijas robežsargi un padomju tanki Rīgas centrā 1940.gadā nekvalificējās kā „ar ieročiem rokās”?

Visi klātesošie deputāti, arī visi Saskaņas centra deputāti atbalstīja trimdinieku pantu, ar neierobežoto dubultpilsonības izveidošanu „trimdiniekiem”, bet tagad, liekas, aizmirsuši, par ko paši balsojuši.

Autors ir laikraksta „Latvietis” redaktors Austrālijā

 

Komentāri (33)

Sanšains 16.05.2013. 17.08

Man ir kas piebilstams par attēlā redzamo plakātu.
To savulaik aktīvi izmantoja Nils Muižnieks, kurš tolaik vēl bija tikai Sorosa miniorganizācijas “Etnisko studiju centra” vadītājs un tā paša Sorosa naudas vietējās pārvaldnieces Ēlertes “kabatas eksperts” visādām vajadzībām – protams, pirmkārt, ekspertēšanai “Dienā”. Ja nemaldos, pašu plakātu gatavoja Žeņas Aldermanes (tagad Ušakova-Amerika saraksta kandidātes) vadītā tā dēvētā “Naturalizācijas pārvalde”.

Muižnieks pirms 1998. gada referenduma par Pilsonības likuma iznīcināšanu centās iežēlināt latviešu publiku, atkārtojot plakātā redzamo demagoģiju – mazam, jaukam bērniņam, piemēram, pierakstīts “OKUPANTS?”. Nu, skaidrs, ka tāds mazs jaukumiņš nav un nevar būt okupants. Vismaz visiem humāni noskaņotajiem latviešiem tas bija skaidrs, vai ne?

Glumais Muižnieks “aizmirsa” par tādu aspektu kā audzināšana un skološanās sev līdzīgo vidū – protams, ka mazais, jaukais bērniņš tagad ir izaudzis, pārņemot gan savu vecāku uzskatus, gan iespaidojoties no arvien intensīvākās Putina Krievijas propagandas mašinērijas.

Muižniekam un viņa korešiem (Ēlertei, Ozoliņam, Aldermanei, u.c.) toreiz, pirms referenduma izdevās diskusiju par izmaiņām Pilsonības likumā ievirzīt šaurā, sentimentālā, pēc būtības melīgā gultnē. Jo Pilsonības likuma izmaiņu būtiskākais aspekts bija kvotu atcelšana, nevis pilsonības piešķiršana nepilsoņu bērniem (ja to lūdza abi vecāki), sakarā ar kuru tad nu bija tapis tas plakāts.

Ozoliņš vēl gadiem ilgi ar putām uz lūpām lasītājiem centās iešmugulēt Brigitas Zepas “pētījumus” un it īpaši to uzfrizētās anotācijas par to, ka “jaunpilsoņi” it kā nebalsojot tikai par krievu partijām vien. Kaut gan paši pētījumu dati liecināja – ja vien tos kārtīgi izlasīja -, ka jaunpilsoņi VIENMĒR lielā pārsvarā ir papildinājuši tieši interfrontes (pašlaik – SC) spārnu Latvijas politiskajā spektrā.

+17
-4
Atbildēt

11

    Egitazz > Sanšains 16.05.2013. 23.08

    jaunpilsoņi VIENMĒR lielā pārsvarā ir papildinājuši tieši interfrontes (pašlaik – SC) spārnu Latvijas politiskajā spektrā.
    ===
    jā, dīvaini, vai nē? kāpēc viņi neiet balsot par NA un V, kurus vieno prasība atvainoties par okupāciju un neaizmirst, ka viņi ir okupanti?

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Egitazz > Sanšains 16.05.2013. 23.07

    Glumais Muižnieks “aizmirsa” par tādu aspektu kā audzināšana un skološanās sev līdzīgo vidū – protams, ka mazais, jaukais bērniņš tagad ir izaudzis, pārņemot gan savu vecāku uzskatus, gan iespaidojoties no arvien intensīvākās Putina Krievijas propagandas mašinērijas.
    =====
    cita lieta, ja bērns mācītos latviešu skolā – kādu dienu viņš atnāktu mājās un pateiktu, ka vairs nerunās ar vecākiem viņu okupantu valodā, bet tikai latviski un vispār lai viņi neiet uz skolu divatā, jo savā starpā runā krieviski, bet latviski runā ar akcentu un citi bērni zina, ka viņš ir okupantu bērns.

    Un tas nav joks, bet nedaudz jau arī no savas pieredzes – mans viens bērns iet latviešu skolā un jau bija mājieni…

    Būtu es palasījis latviešu inteliģences portālu IR pirms skolas izvēles, vēl stipri padomātu. Kaut gan arī tagad ir par ko padomāt…. žēl bērna, samērā labi mācās. Bet mums vēl ir paveicies (ja tā var pateikt), jo uzvārds nav tīri krievisks… Varu tikai iedomāties kāda Petrova pārdzīvojumus, kuru atdeva latviešu skolā…

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Egitazz > Sanšains 16.05.2013. 23.31

    Haris
    Jūs arī neļautu palikt, vienkārši bailes no sekām un no “Eiropa nesapratīs”.
    Tā “ļauna Eiropa” jau arī spieda, lai mīkstinātu prasības, risinātu problēmu. Bet tā kā īstas jau vēlmes nebija, tad viss tā arī ir.

    Ilustrācijai atgādināšu NA priekšlikumu par skolām un skaidrojumu savējiem:
    http://www.sargivalodu.lv/
    „Latviešu skolās masveidīgi ieplūdīs cittautieši, tādējādi mazinot izglītības kvalitāti.”
    Patiesībā – iecere paredz saglabāt dažādu tautību skolas, kurās pastiprināti mācīs šo tautu valodu, kultūru un vēsturi. Mainīsies tikai pamata apmācību valoda.

    Cilvēcīgi nevis izmet no darba par sliktām valodas zināšanām un iekārto savējo, bet palīdz to valodu apgūt.

    Bet bieži pieminētais arguments “nepatīk, brauc mājās” tikai lieliski norāda uz to, ka neko īsti latvieši i negribēja darīt.

    šveicē prasa zināt valodu, bet nepieprasa pieņemt šveiciskumu, regulāri atvainoties par okupāciju un neaizmirst, ka ir okupanti.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Egitazz > Sanšains 16.05.2013. 23.42

    Haris
    šajā gadījumā viņi arī atbrauca uz Šveici, neviens vietējais viņus nesauca.

    “vienkārši ir PAR DAUDZ” – un tālāk? Bija cerības, ka aizbrauks, ja piespiest ar valodu, bet neaizbrauca? 22 gadus cītīgi būvējot divkopienu valsti, jums būtu naivi cerēt, ka tas viss izgaist tagad dažu gadu laikā.

    žēl, ka neieraudzīju Jūsu komentāru par NA priekšlikumu tikai padziļināt “segregāciju” (kāds vārds, kā cēli skan it kā rūpes par pašiem krieviem:))
    P.S. krievs esmu. Būtu ebrejs, tak stāstītu par krieviem okupantiem, mēģinot iepatikties latviešiem-cepuri nost, bet ir tādas dotības ebrejiem – atrast labus vārdus pastāvošai varai (ar retiem izņēmumiem)

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 17.05.2013. 00.04

    jums būtu naivi cerēt, ka tas viss izgaist tagad dažu gadu laikā.
    ============================
    Nē, tas neizgaisīs dažu gadu laikā, uz to neceru. Dažu paaudžu laikā gan. Mēs būsim pacietīgi.

    Jūsu komentāru par NA priekšlikumu tikai padziļināt “segregāciju” (kāds vārds, kā cēli skan it kā rūpes par pašiem krieviem:))
    ============================
    Īsti nezinu, par kuru komentāru rakstāt, bet, jā, esmu par segregāciju. Bet ne jau rūpējoties par krieviem.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    mēbeļu izgatavošana > Sanšains 16.05.2013. 20.07

    Jā, otrreiz par šo grozījumu vairs nebalsotu :) Ne-par-ko.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > Sanšains 17.05.2013. 22.04

    Patiesībā bailes nav par bērnu latviešu skolā. Bailes ir par brīdi kurā bērns sapratīs, ka mājās melo. Un pēc tam viņš sprstīs, ka tie onkuļi, kuri melo par naudu paši nemaz netic saviem meliem – viņu uzdevums ir vienīgi muļķu meklēšana.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Sanšains 17.05.2013. 05.40

    kolpants
    Ne jau cittautieši tā problēma, bet iebraucēji ar pilnīgi atšķirīgu dzīves uztveri un vertībām, kā melnādaiņiem Frencijā un krievvalodīgiem(krieviem) Latvijā.
    Būtu nu vēl padlas Šveici mēģinājuši okupēt!!!

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Sanšains 17.05.2013. 09.56

    >kolopants
    “šajā gadījumā viņi arī atbrauca uz Šveici, neviens vietējais viņus nesauca” – bet šie atbraucēji bija ieradušies LIKUMĪGI, nevis laikā, kad viņu valsts okupēja Šveici, tik daudz taču ir iespējams saprast?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 16.05.2013. 23.23

    kolpants –

    Nu, pareizi, “jaunpilsoņiem” nebūtu/nav jābalso par NA vai Vienotību. Jums vispār nebūtu jābūt vēlēšanu tiesībām. Tas NENOZĪMĒ, ka neesat cilvēki, utt.

    Tas nozīmē tikai to, ka jums, kolonistiem, jābūt normāli, CILVĒCISKI pateicīgiem, ka jums te ļauj palikt, nevis jāevakuējas atpakaļ uz dižo Mātušku.

    Arī Šveicē pilsonību iegūt ir praktiski neiespējami, tomēr pietiekami daudz ārzemnieku tur tomēr uzturas, strādā un ir priecīgi un pateicīgi šveiciešiem par to, ka viņiem tas ir ļauts.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 16.05.2013. 23.36

    šveicē prasa zināt valodu, bet nepieprasa pieņemt šveiciskumu, regulāri atvainoties par okupāciju un neaizmirst, ka ir okupanti.
    ======================================
    Izrādās, esat humora vecis.:) Okupanti Šveicē.:)

    Jūsu (pieņemot, ka tiešām esat krievs) šeit vienkārši ir PAR DAUDZ. Tā arī visas problēmas esence.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

Andris 16.05.2013. 20.30

Ar Pilsonības likuma grozījumiem viss būtu labi un skaisti, ja vien… Jā, ja vien Latvija šodien zinātu, cik (un kuri) Latvijas pilsoņi un nepilsoņi jau IR arī Krievijas pilsoņi. Taču būtiska ķibele ir tā, ka Latvija to nezina un, ņemot vērā, ka Krievija šai ziņā atsakās sniegt jebkādu informāciju, tad pārskatāmā nākotnē arī neuzzinās. Līdz ar to SC aizkustinošā raize par pāridarījumiem ir tikai propagandas ziepju burbuļu pūšana, kas var apžilbināt acis tiem, kuri vēlas apžilbt, tomēr šīs akcijas aizvējā dubultpilsonība Austrumu virzienā turpinās.

+12
0
Atbildēt

3

    Rita Lazda > Andris 17.05.2013. 00.47

    Ja Krievija turpinās tādā garā kā tagad, tad par to tomēr nevajadzētu satraukties, jo tā visticamāk ka nonāks līdz tam, ka liegs šiem dubultpilsoņiem Krievijas pilsonību.
    Un ir daudz veidu kā noskaidrot vai ir kādas citas valsts pilsonība un parasti to pieņem lai ietaupītu naudiņu, kaut vai lai nepirktu vīzu utt.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Andris 17.05.2013. 05.43

    whateva
    “Ja Krievija turpinās tādā garā kā tagad, tad par to tomēr nevajadzētu satraukties, jo tā visticamāk ka nonāks līdz tam, ka liegs šiem dubultpilsoņiem Krievijas pilsonību.”

    Dont Worry! Vajadzīgiem, SC un ZP pociem, neviens neliegs otro – krievijas pilsonību

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > Andris 17.05.2013. 07.35

    šis jautājums man ar neliek miera. Es brīnos, cik mazspējīgai ir jābūt valsts drošības struktūrai, lai klaji atzītu, ka nespēj nodrošināt likuma izpildi. Krievija dāļā RUS pilsonību, Latvija nezina, KAM tā dāvina savu pilsonību, drošības struktūrām laikam nav pielaides nevienam reģistram, lai vismaz censtos veidot sietu. Vispār uz pasaules ir vēl kāda valsts, kas godīgi atzīstas, ka nespēj kontrolēt pilsonības jautājumu?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 16.05.2013. 17.24

Pilsonība, principā, jāpiešķir tiem, kas to pelnījuši, un par kuriem ir garantija, ka tie nebūs naidīgi noskaņoti pret att. valsti, tālākais ir att. politiķu, ekspertu, utt. kompetence, bet, principam jābūt tādam.
Pilsonība ir milzīga dāvana un priekšrocība jebkuram.
Pilsonība nav nekas tāds, kas jaunpilsoņiem “pienākās”, tas nekur nenotiek, nez, kāpēc Latvijai jābūt izņēmumam?
Visi, kas gribēja, kas pelnīja, un arī tādi, kas nepelnīja, pilsonību ir ieguvuši, laiks, tā kā būtu, sākt šķirot tos pretendentus.

+6
-1
Atbildēt

5

    Egitazz > ligakalnina 16.05.2013. 23.48

    un kāpēc tad latviešiem jādot automātiski? piemēram, Dzintaram un Lūsim? Viņi toties automātiski pelnījuši?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 17.05.2013. 00.37

    dzeri, kas Tev, absints iedarbojies vai baterijām poli sajukuši? :)

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 17.05.2013. 06.34

    Vai tad es kaut kur teicu, ka jāšķiro pēc etniska principa?
    Manuprāt, šeit vispār gāja runa par dubultpilsonības iespējām.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ligakalnina 17.05.2013. 11.36

    kolpants
    “un kāpēc tad latviešiem jādot automātiski? piemēram, Dzintaram un Lūsim?”

    Nav pat īsti ar ko salīdzināt. Osetīni krievijā, nu nē, arī neder.
    Nu labi, iedomājies, ka krievijā ierodas humanoīdi ar trīs kājām, ceturtās vietā ritentiņš, ar diviem deguniem, sazinoties izmanto frekvences virs 20khz, kas kaitīgi vietējo veselībai un trakus padara suņus un izelpo sērūdeņradi un paziņo, ka tiem arī pienākoties krievijas pilsonība.
    Vai pieleca?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ligakalnina 16.05.2013. 18.41

    dzeris49
    Ej nu pupās! Nevar būt!

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu