KNAB sāk pārbaudi Ventspilī • IR.lv

KNAB sāk pārbaudi Ventspilī

32
Aivars Lembergs šopavasar Baltijas basketbola līgas finālspēlē starp BK "Ventspils" un Lietuvas "Prienai" komandām. Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Pārbaude notiek par iespējamiem aģitācijas un administratīvā resursa izmantošanas gadījumiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sācis pārbaudi par iespējamiem aģitācijas un administratīvā resursa izmantošanas gadījumiem Ventspilī, ziņo Latvijas Radio.

Dažus mēnešus pirms pašvaldību vēlēšanām vairākas Ventspils pilsētas domei padotās iestādes un uzņēmumi nolēmuši pirkt informatīvos ekrānus, kas kopumā izmaksāja vairāk nekā 65 000 latu. Kopumā ekrānu iegādei sludināti 12 iepirkumi. Dome skaidro, ka tas notiek kāda ES projekta gaitā, lai veicinātu pilsētnieku digitālās prasmes. Tomēr aptuveni 30 vietās pilsētā ekrānos redzamais radījis aizdomas par pašvaldības resursu izmantošanu, lai izceltu pilsētā valdošā politiskā spēka “Latvijai un Ventspilij” pārstāvjus, ziņo radio.

“Eiropiešu digitālo prasmju veicināšanas” jeb SEED projektu līdzfinansē Eiropas Komisija (EK), lai palīdzētu iedzīvotājiem apzināties, kas ir e-pārvalde un kādu labumu tā sniedz. Tajā iesaistījusies arī Ventspils pašvaldība, kuras finansējums projekta realizācijai pilsētā ir 280 000 eiro, raksta LETA.

Projektā iecerēts ar interaktīvo ekrānu palīdzību nodrošināt pilsētas iedzīvotājiem un viesiem bezmaksas pieeju aktuālajai pašvaldības informācijai un e-pakalpojumiem, apgalvots Ventspils domes mājaslapā. Projekta gaitā aptuveni 30 vietās Ventspilī parādījušies iespaidīgu izmēru ekrāni – no pusotra līdz diviem metriem pa diagonāli.

Ekrānos redzamas ziņas par laika apstākļiem, informācija par SEED projektu un Ventspils domes portāla rakstu pieteikumi. Tomēr, kā vēsta radio, galvenokārt uz ekrāniem mainās attēli, kuri pieteikti kā “Pašvaldības paveiktais no 2009.gada”. Starp dažādiem pilsētas skatiem un pasākumiem regulāri manāmas bildes, kurās galvenā loma ir valdošās partijas “Latvijai un Ventspilij” pārstāvjiem, kas kandidē gaidāmajās vēlēšanās. To vidū ir gan no pilsētas domes priekšsēdētāja pienākumu pildīšanas atstādinātais Aivars Lembergs, gan citi domes deputāti un pašvaldības iestāžu vadība.

Ventspils domes Pilsētas mārketinga nodaļas vadītāja Kristīne Duļbinska aģentūrai LETA skaidroja, ka ikgadējas pašvaldības atskaites par paveikto tiek veidotas jau kopš 2003.gada. “Valsts pārvaldes iekārtas likumā ir definēti labas pārvaldības principi, un viens no šiem principiem ir atklātība. Atbilstoši tam mēs nodrošinām atklātību par domes darbu, veidojot ikgadēju atskaiti,” skaidroja Duļbinska. Viņasprāt, būtu tikai normāli, ja arī Saeima un Ministru kabinets līdzīgi atskaitītos par paveikto.

Ventspils pašvaldība šādu atskaiti sagatavo katru gadu – 2010.gadā tā atskaitījās par gada laikā paveikto, 2011.gadā – par divu gadu darbu, 2012.gadā attiecīgi par trim gadiem, bet šogad pienācis laiks atskaitīties par visu četru gadu šī sasaukuma domes pilnvaru laiku, skaidroja Duļbinska.

“Šādas atskaites mēs veidojam kopš 2003.gada, un man tiešām žēl, ja iepriekš mans darbs netika pamanīts,” norādīja Duļbinska. Iepriekš atskaites tika veidotas tikai drukātā papīra formā un piegādātas ventspilniekiem kopā ar vietējo laikrakstu vai iemestas pastkastītēs tiem, kuri laikrakstu neabonē. Arī šogad šāda atskaite drukātā formā tiek veidota, un pašlaik turpinās darbs pie tās maketēšanas. Taču, tā kā šogad parādījusies iespēja atskaitīties par pašvaldības darbu, izmantojot arī lielizmēra ekrānus, nolemts dažādot veidus, kā ventspilniekus iepazīstināt ar pašvaldības paveikto. Šādi ar pašvaldības darba atskaiti varēs iepazīties plašāks ventspilnieku loks – ar tie pilsētas iedzīvotāji, kuri neabonē avīzi vai, piemēram, nepievērš uzmanību drukātajām atskaitēm, uzskatot tos par reklāmas bukletiem, skaidroja Duļbinska.

Tāpat pašvaldības pārstāve norādīja, ka atskaites foto materiālos gan drukātajā versijā, gan informatīvajos ekrānos būs redzama Ventspils domes deputātu kopbilde, līdz ar to nav pamata bažām, ka kādas atsevišķas partijas pārstāvošie domes deputāti šajā ziņā tiktu ignorēti.

Gan konkursu norisi, gan to, kas tiek rādīts nopirktajos ekrānos, apņēmies izvērtēt KNAB. Birojs ir sācis pārbaudi par iespējamajiem aģitācijas un administratīvā resursa izmantošanas gadījumiem Ventspilī. “Vienlaikus mēs šīs pārbaudes laikā pārbaudīsim iepirkumu par šo informatīvo ekrānu piegādi un uzstādīšanu. Proti, šo iepirkumu atbilstību normatīvo aktu prasībām, un šīs pārbaudes nolūks būs konstatēt, vai šajās darbībās nav saskatāmas kādas koruptīvu darbību pazīmes, un pārbaudīsim, vai amatpersonas nav rīkojušās interešu konfliktā,” skaidrojusi KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Inga Soloveja.

Tikmēr Ventspils pilsētas dome nupat izvēlējusies uzvarētāju jaunā iepirkumā – kāda Alsungas reklāmas firma par nepilniem 10 000 latu drukās un uzlīmēs uz sabiedriskajiem autobusiem informatīvās uzlīmes par domes paveiktajiem darbiem. To plānots izdarīt līdz aprīļa beigām.

 

Komentāri (32)

egfoto 25.04.2013. 21.50

Atkal 3 nedēļas seifu mūķēs vaļā :)

+11
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 25.04.2013. 17.56

kaa ekraans var veicinaat digitaalaas prasmes???? protams propogandas un aģitaacijas labaaku instrumentu neatrast , to jau saprata lielais tautu teevs un kompartija ar ekraaniem nodrošinaa katra kolchoza tautas namu , lai iedziitu tautai patriotisma garu ,uz lielo neuzvaramo un labaako pasaulee kuras ceļs ved uz komunizmu, lembe protams to kompartijas skolaas labi apguvis , un lai kaads man meeģina iestaastiit , ka ekraani nav domaati aģitaacijai ….

+12
-2
Atbildēt

2

    Dina > Janka, Janic 25.04.2013. 18.17

    Kurmītis >> Ebenemezers
    Saki – ekrāns nevar??
    A kas tad var veicināt ? … klaviatūra? … pele ? … printeris … jeb pati tā kaste, kurā procesors iebāzts ??? …. :)))
    Teksts aptuveni no sērijas – kā stūres grozīšana var veicināt pabraukšanu ar auto

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    Lilita > Janka, Janic 26.04.2013. 13.49

    galvenais lai pārbauda kārtīgi to kas nepieciešams http://www.bildites.lv/images/x5vo47a0yvgz489n9v2.jpg

    0
    0
    Atbildēt

    0

dro 25.04.2013. 19.58

Ar katru dienu jautrāk. Vai KNAB tikpat operatīvi būtu pārbaudījis Rīgas domi?:):):)
Ir taču rakstīja, ka RD izlietojusi 500000 Ls savu darbu slavēšanā…

+11
-1
Atbildēt

7

    Dina > dro 25.04.2013. 20.21

    Kurmītis >> lno
    Vai, mīļum, tu laikam avīzes nelasi, TV neskaties un datora vietā tev krievu laiku lūznis
    … kā reize LR1 kā reize žurnālists tak vēl pavisam nesen bija pamanījis Nila kabinetā saskaņiešu bukletiņus uz galda … Un tipiski īstena „latvieša” garā nostučīja visu „orgāniem” … Valsts Policija bija klāt kā likts … izmeklēšana rit, akts sastādīts un Administratīvais sods uzlikts un vai pat nav jau nomaksāts … Tā ka ne par to tu uztraucies … viss notiek! … :)

    P.S. Tik apbēdinoši, ka attiecībā uz jenotības cūcībām tikpat asa reakcija neseko. Pat pēc tam, kad vairāki cilvēki ir rakstījuši iesniegumus Knābim par jenotu pārkāpumiem, brošūru dalīšanu bērnudārzos, skolās un Orgsintēzes institūtā (pietiek.com), tur neviens pat nepakasījās … Un tikai pēc uzstājīgas un uzbāzīgas Lapsas interesēšanās par „izmeklēšanas gaitu”, sāka vāvuļot, ka kaut ko tomēr varbūt pētīšot …
    Kā saka krievi – „почувствуй разницу” … :)))

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    ⓢⓓⓃⓔⓣ > dro 26.04.2013. 13.24

    Nu, vairāk bija kā tev:)))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > dro 25.04.2013. 20.12

    O! Dzintars pateica, ka Lembergs ir savējais. Punkts!

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > dro 25.04.2013. 21.16

    >lno –viens Ozolins(nez , kas tas tāds?) radio šuodien teica,ka Dzintars esot saistīts ar Lembergu “‘kopš neatkarības atjaunošanas”‘- diez cik ta šim ta bij gadu?

    Ozoliņam- es duomāju.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > dro 25.04.2013. 20.30

    taipa. Tagad sūkā Nilam? “Izmainīji” Šleserim?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > dro 25.04.2013. 22.07

    pirozkovs
    “taipa. Tagad sūkā Nilam? “Izmainīji” Šleserim?”

    Nav nekādus “šleseru un ušakovu”, tie ir tikai rīki, krievijas FSB daikti ar ko paurinēt. Nebūtu čeka norakstījusi Zatļeru, kurmītis par to arī rakstītu cildinošas atsauksmes.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 25.04.2013. 20.26

    nomale. Lembergs pateica, ka Dzintars ir savējais. Gan jau šī ziņa aizies arī līdz nomalei:)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu