FOTO: Mākslas muzejs demonstrē pārvākšanos • IR.lv

FOTO: Mākslas muzejs demonstrē pārvākšanos

22
Foto: Kaspars Krafts, F64
Dairis Anučins

Apsvērta ideja par pagaidu mākslas galerijas izveidošanu Rīgā, kur muzeja rekonsrukcijas laikā būtu apskatāmi nozīmīgākie eksponāti

„Mēs šobrīd jūtamies absolūti sirreālā situācijā, pamazām atbrīvojot mākslas muzeja telpas,” – tā par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ekspozīcijas un krājumu pārvietošanu uz muzeja ēkas rekonstrukcijas laiku sacīja LNMM direktore Māra Lāce. Trešdien muzeja darbinieki mediju pārstāvjiem rādīja pastāvīgās ekspozīcijas demontāžas norisi.

Kopumā aptuveni 40 tūkstoši muzeja eksponātu jau tuvākajā laikā no muzeja galvenās ēkas Valdemāra ielā tiks pārvesti uz pagaidu telpām. Kā uzsvēra LNMM direktore, visintensīvākais darbs, kas saistīts ar muzeja rekonstrukciju, patlaban ir tieši krājumu sagatavošana pārvietošanai. Pēc gleznas noņemšanas to attīra no putekļiem, reģistrē speciālā pārvešanas sarakstā un restauratori pārbauda gleznas saglabātību. Pēc tam glezna tiek iepakota un ir gatava pārvešanai.

Kā norādīja Lāce, patlaban uz pagaidu telpām jau ir pārvesti smagie tēlniecības darbi, bet tuvākajās nedēļās notiks arī pārējo muzeja eksponātu pārvešana. Precīza pagaidu telpu atrašanās vieta drošības apsvērumu dēļ netiek atklāta. Muzeja direktore norādīja, ka tās atrodas Rīgā. Uz citām telpām Rīgas centrā pārvietosies arī muzeja centrālais birojs, kas līdz šim atradās ēkā Valdemāra ielā.

„Jāatgādina, ka Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ir ne tikai šīs telpas Valdemāra ielā, bet arī Mākslas muzejs „Rīgas birža”, izstāžu zāle „Arsenāls”, Romāna Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, kā arī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs – tie visi turpina darbu, tādēļ bija jāatrod pagaidu telpas arī centrālā biroja darbībai,” teica Lāce.

LNMM direktora vietniece krājuma darbā Ruta Lapiņa pavēstīja, ka apsvērta ideja par pagaidu mākslas galerijas izveidošanu Rīgā, kur interesentiem muzeja rekonsrukcijas laikā būtu apskatāmi nozīmīgākie eksponāti, tomēr pašlaik idejas realizācija atlikta straujās pārvākšanās norises dēļ.

„Rīgā varētu atrast telpas, kurās izvietot galeriju ar mākslas muzeja „zelta izlasi”. Tā būtu visu laiku izlikta apskatei gan vietējiem iedzīvotājiem, gan tūristiem,” teica Lapiņa. „Šo ideju paturam prātā, vienīgi pašlaik nepieciešams ātrāk atbrīvot šīs telpas, pēc tam jau skatīsimies tālāk.”

Daļu no LNMM mākslas darbiem muzeja rekonstukcijas laikā būs iespēja redzēt dažādās izbraukuma izstādēs un citās mākslas muzeja filiālēs.

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu