Latviešiem un līviem varēs būt dubultā pilsonība • IR.lv

Latviešiem un līviem varēs būt dubultā pilsonība

21
Latvijas pilsoņa pase. Foto: Edijs Pālens, LETA

Taču viņiem būs jāapliecina konkrētas trīs lietas

Latviešiem un līviem, kļūstot par Latvijas pilsoņiem, varēs izveidoties dubultā pilsonība. To paredz Saeimas Pilsonības likuma grozījumu apakškomisijā otrdien atbalstītais ierosinājums. Par šo priekšlikumu vēl būs jāvienojas Saeimas Juridiskajai komisijai un pēc tam arī parlamentam.

Konkrētie norādījumi paredz, ka latvietim vai līvam būs iespēja iegūt Latvijas pilsonību un nepieciešamības gadījumā būt dubultpilsonim, ja viņš Latvijā apliecinās trīs lietas. Pirmkārt, ka viņa priekštecim 1881.gadā vai vēlāk Latvijas teritorijā, kāda tā pastāvēja līdz 1940.gada 17.jūnijam, bija pastāvīga dzīvesvieta. Otrkārt, būs jāapliecina latviešu valodas prasme saskaņā ar likuma nosacījumiem, ja vien normatīvais akts viņu neatbrīvos no latviešu valodas prasmes pārbaudes.

Treškārt, latvietim vai līvam būs jāapliecina sava piederība valstsnācijai, iesniedzot dokumentāru apstiprinājumu tam, ka viņš vai vismaz viens viņa vecāks vai vecvecāks ir piederīgs valstsnācijai, vai arī paskaidrojumu, kādēļ šādu apstiprinājumu nav iespējams iesniegt, un minētā apstiprinājuma vietā iesniegti citi apliecinājumi. Šo apstiprinājumu varēs aizstāt arī ar apliecinājumu par piederību latviešu kopienai savā dzīvesvietā ārpus Latvijas, informē Saeimas Juridiskajā komisijā.

Apakškomisija izskatījusi visus ar likuma grozījumiem saistītos jautājumus, taču galīgā lēmuma pieņemšana atlikta uz nedēļu, lai dotu laiku deputātiem izvērtēt visus grozījumus, informēja Juridiskajā komisijā. Deputāti vienojās par likuma 9.panta redakciju, kas regulē dubulto pilsonību, un par 12.pantu, kas nosaka naturalizācijas noteikumus.

Pasaules brīvo latviešu apvienība (PBLA) un Latviešu apvienība Austrālijā un Jaunzēlandē (LAAJ) nosūtījušas atklātu vēstuli apakškomisijai, kurā deputātus aicināja nesašaurināt dubultpilsonības pretendentu, etnisko latviešu un līvu, loku, pavēstīja PBLA pārstāvis Jānis Andersons.

“Saprotot to, ka valstu loks, ar ko Latvija pieļautu dubulto pilsonību, ir galvenokārt politiska rakstura izvēle, vēlamies tomēr aicināt apakškomisijas deputātus izšķirīgajā balsojumā (..) sēdē nesašaurināt etnisko latviešu un līvu iespējas iegūt Latvijas pilsonību, nezaudējot citu iegūto pilsonību, pieprasot viņiem īpašu Ministru kabineta atļauju tikai tāpēc, ka viņiem nav palaimējies nokļūt kādā no trim Rietumu politisko un saimniecisko bloku – Eiropas Savienības, NATO un Eiropas brīvās tirdzniecības asociācijas – valstīm. Mūsuprāt, etnisko latviešu un līvu tiesības iegūt otru pilsonību nevajadzētu šķirot atkarībā no valsts, kurā tie nonākuši,” uzskata minētās organizācijas.

Apakškomisija darbu pie Pilsonības likuma grozījumiem noslēgs vēl pirms februāra beigām un atdos likumprojektu tālākai skatīšanai Saeimas Juridiskajā komisijā. Pēc Pilsonības likuma grozījumu pieņemšanas plānots dot iespēju konkrētam cilvēku lokam kļūt par dubultpilsoņiem.

 

Komentāri (21)

austrisv 13.02.2013. 09.49

Beidzot kaut kas labs sagaidīts. Mūsu pilsoņu skaits tikai pavairosies un tas ir brīnišķīgi, lai neteiktu vairāk!

+7
-2
Atbildēt

0

Zane Degro 13.02.2013. 08.41

Ļoti pareizi. Ir jāaizstāv mūsu mazās nācijas intereses.

+8
-4
Atbildēt

0

janisholsteins 13.02.2013. 23.50

Gribu redzēt ECT spriedumu par diskrimināciju uz etnicitātes/tautības pamata. Jaukāk jau būtu, ja šo juridisko murdziņu un starptautisko, un cilvēktiesību pārkāpumu apturētu mūsu pašu ST. Skan jau neticami, bet varbūt saeima būs tik saprātīga, lai to neizlaistu ārpus savām telpām.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu