CSP: 2011.gadā pieauga nabadzības riskam pakļauto iedzīvotāju skaits • IR.lv

CSP: 2011.gadā pieauga nabadzības riskam pakļauto iedzīvotāju skaits

24
Ubags ar suni Rīgas gājēju tunelī. Foto: Evija Trifanova, LETA

Nabadzības riskam bija pakļauts katrs piektais Latvijas iedzīvotājs

2011.gadā pieauga nabadzības riskam pakļauto iedzīvotāju skaits – nabadzības riskam 2011.gadā bija pakļauts katrs piektais iedzīvotājs un to kopskaits sasniedza 394 500, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

2011.gadā, pieaugot ekonomikai, ieguvēji bija ekonomiski aktīvie iedzīvotāji, kuru ienākumi auga samērojamā tempā ar ekonomikas izaugsmi, kā rezultātā to nabadzības riska indekss samazinājās. Tiem, kuru ienākumi bija tuvi nabadzības riska slieksnim, ienākumi auga lēnāk, nekā vidējais ienākumu līmenis. Viņi varēja nokļūt zem pieaugušā nabadzības riska sliekšņa. Tas lielā mērā attiecās uz mazo un nelielo pensiju saņēmējiem un citām personām ar zemiem ienākumiem, skaidro CSP.

CSP dati liecina, ka, pieaugot iedzīvotāju ienākumiem, no tiem atvasinātais nabadzības riska slieksnis sācis pieaugt. Nabadzības riska indeksa noteikšanai izmanto nabadzības riska slieksni, kas ir relatīvs rādītājs, ziņo LETA.

2011.gadā nabadzības riska indekss atkal sācis pieaugt, sasniedzot 19,4%.

CSP norāda, ka ekonomikas izaugsme un nodarbinātības pieaugums ir atstājuši visnotaļ pozitīvu ietekmi uz nodarbināto nabadzības risku. Strādājošo nabadzības riska indekss ir samazinājies no 9,4% 2010.gadā līdz 8,8% 2011.gadā. Savukārt tas ir pieaudzis pensionāriem no 11% līdz 16%, kā arī nepilnajām ģimenēm, kurās viens no vecākiem audzina bērnus – no 39% līdz 43%.

Nabadzības riskam pakļautajās mājsaimniecībās to rīcībā esošā ienākuma struktūrā ienākumi no sociālajiem transfertiem veidoja 56%, savukārt turīgākajās mājsaimniecībās – 16%.

Starpība starp turīgāko un trūcīgāko mājsaimniecību ienākumiem 2011.gadā sasniedza 6,5 reizes.

Iegūto relatīvās nabadzības un sociālās atstumtības rādītāju datu avots ir “Eiropas Savienības Statistikas par ienākumiem un dzīves apstākļiem (EU-SILC)” apsekojums. Tajā 2012.gadā tika aptaujāti 6500 mājsaimniecību un tika intervēti 13 000 16 gadus veci un vecāki respondenti. Dati par ienākumiem tika apkopoti par 2011.gadu.

2012.gada ienākumu dati tiks apkopoti EU-SILC 2013.gada apsekojumā, kas sāksies šogad martā un ilgs līdz jūnija beigām.

CSP informē, ka “Eurostat” atšķirībā no CSP monetāros nabadzības un sociālās atstumtības datus publicē ar atsauci uz apsekojuma norises gadu, kaut gan ienākumi ir apkopoti par iepriekšējo kalendāro gadu. 2012.gada decembrī “Eurostat” publiskoja EU-SILC 2011.gada apsekojuma datus par nabadzību un sociālo atstumtību, kas ir 2010.gada ienākumu dati.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu