Irāna nosūtījusi kosmosā pērtiķi • IR.lv

Irāna nosūtījusi kosmosā pērtiķi

13
Pērtiķi zoodārzā. Foto: Edijs Pālens, LETA

 

Irāna pirmdien nosūtījusi kosmosā kapsulu ar dzīvu pērtiķi, atsaucoties uz Aizsardzības ministrijas oficiālo paziņojumu, vēsta telekanāls “Al-Alam”.

“Irāna sekmīgi palaidusi kapsulu (..) ar pērtiķi un atguvusi sūtījumu neskartu,” paziņojusi ministrija. “Al-Alam” vēsta, ka pēc lidojuma 120 kilometru augstumā pērtiķis ir dzīvs, raksta LETA/AFP.

Irāna jau 2011.gadā mēģināja nosūtīt kosmosā dzīvu pērtiķi, bet toreiz šis projekts beidzās ar neveiksmi, par kuras cēloņiem sabiedrība netika informēta.

Irāna šo projektu prezentējusi kā gatavošanos cilvēka nosūtīšanai kosmosā, ko plānots paveikt 2020.gadā.

Irāna jau 2010.gadā ar “Kavoshgar-3” raķeti nosūtīja kosmosā mazākus dzīvniekus – žurku, bruņurupučus un tārpus, bet 2009.gadā sāka ambiciozu kosmosa programmu, palaižot orbītā savu pirmo satelītu.

2011.gada martā Irānas Kosmosa aģentūra palaida kosmosā raķeti “Kavoshgar-4” ar kapsulu, kas paredzēta pērtiķa pārvadāšanai, taču toreiz tā bija tukša.

Irāna apgalvo, ka tai veiksmīgi izdevies palaist kosmosā arī trīs satelītus – satelītu “Omid” 2009.gada februārī, satelītu “Rassad” 2011.gada jūnijā un satelītu “Navid” 2012.gada februārī.

Tomēr pērnā gada maijā Irāna atcēla satelīta “Fajr” palaišanu. Arī šoreiz atcelšanas cēloņus Teherāna nepaskaidroja.

Irānas kosmosa programma satrauc Rietumus, kas bažījas, ka Teherāna, maskējoties aiz zinātniskas programmas, varētu attīstīt raķetes, kuras spējīgas nest kodolgalviņas. Irāna to kategoriski noliedz, tāpat kā noliedz savas kodolprogrammas iespējamos militāros mērķus.

 

Komentāri (13)

Aivars Krauklis 28.01.2013. 16.00

Nav jau tas aijatollu režīms diez ko simpātisks, tomēr Irānas lamāšanā var saskatīt lielu kaudzi liekulības.
Pasaulē blakus nepārtraukti kasās divas valstis, kas atombumbas un to transporta rīkus sataisījušas taisni lietošanai viena pret otru – Indija un Pakistāna. Tās par rotaļām ar bumbiņām nez kāpēc nelamā, kaut arī nevienā saprāta pazīmju nav vairāk kā Irānā. Izraēlas atomieroči arī nav nekāds miera garants.
Tomēr priekš manis pats svarīgākais – neredzu ne vismazāko pamatu pieņemt, ka viena mazvērtības kompleksa un lieluma mānijas mocīta valstiņa tepat kaimiņos kritiskā situācijā pa paradumam nepastrādās kādu globālu cūcību. Par kārtējo pārsteigumu visiem rietumu progresīvajiem, kreisajiem un citiem rusofīliem. Tehnisko līdzekļu tai pietiek un vēl pāri paliks. Ja izdzīvos, bet tas jau cits stāsts.

+5
-1
Atbildēt

0

silvija_vitina 28.01.2013. 15.16

Kas pērtiķim darāms kosmosā, ja kosmosā jau 50(!) gadus dodas cilvēks?!

+2
0
Atbildēt

0

Sandris Maziks 28.01.2013. 15.03

Ōōōōō, Ahmedinedžadu!!!!!

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu