2013.gada ģeoloģiskais objekts – Stiglavas atsegumi • IR.lv

2013.gada ģeoloģiskais objekts – Stiglavas atsegumi

22
Stiglavas ala vienā no smilšakmens atsegumiem. Foto: Andris Grīnbergs

Pirmoreiz eksperti gada ģeoloģisko objektu nosaka Latgalē

Par 2013.gada ģeoloģisko objektu izvēlēti Stiglavas atsegumi, kas atrodas Latgalē, Viļakas novada Šķilbēnu pagastā. Par to informē Latvijas Petroglifu centrs, kas nodarbojas ar dabas un senatnes izpētes un aizsardzības jautājumiem.

Gada ģeoloģisko objektu Latvijas Petroglifu centrs (LPC) nominē jau sesto gadu, un pirmoreiz eksperti izvēlējušies objektu Latgalē.

Stiglavas atsegumi (Stiglavas grava) ir ģeoloģisks dabas piemineklis – īpaši aizsargājama dabas teritorija, kas izveidota, lai saglabātu augšdevona Ogres svītas smilšakmeņu atsegumus. Tā atrodas Stiglavas upītes krastos, informē LPC. Stiglavas atsegumi kā dabas piemineklis ir nozīmīga Latgales reģiona apskates vieta un “Natura 2000” teritorija.

Stiglavas atsegumiem patlaban īpaša vērība pievēršama kā vienai no nedaudzajām vietām Latvijas austrumos, kur atsedzas Ogres svītas (vai, iespējams, Katlešu svītas) ieži. Atsegumi ģeoloģiski ir maz izpētīti un nav pat īsti droši apstiprināta to nogulumiežu stratigrāfiskā piederība.

Stiglavas krastos atsegtie slīpslāņotie devona smilšakmeņi ir veidojušies ūdens straumju ietekmē seklas jūras apstākļos pirms aptuveni 375 miljoniem gadu. Stiglavas upītes ieleja ir izvietojusies leduslaikmetā, ledus kušanas ūdeņu izveidotā senlejā – vietā, kur kušanas ūdeņi ir iegrauzušies nelielā ledāja malas veidojumā – morēnas valnī.

Pēc leduslaikmeta Stiglavas upīte turpināja iegraušanos kvartāra nogulumos un devona smilšakmeņos, veidojot krasta atsegumus un atsedzot lielos akmeņus, tai skaitā Stiglavas dižakmeni, kas savu izmēru dēļ arī ir valsts nozīmes dabas piemineklis.

Iepriekšējos gados par gada ģeoloģiskajiem objektiem bija nominētas Neļķu klintis (2008. gadā, Vidzeme), Sikšņu klintis (2009.gadā, Vidzeme), Virsaišu ūdenskritums (2010.gadā, Kurzeme), Kulšēnu sēravots (2011.gadā, Zemgale) un Rudzīšu akmens (2012.gadā, Kurzeme).

Latvijas Petroglifu centrs ir nekomerciāla sabiedriskā organizācija. Tā interešu sfērā ir Latvijas ģeoloģisko objektu pētniecība, tai skaitā atsegumi, alas, dižakmeņi un citi dabas objekti. Otrs darbības virziens ir arheoloģijas pieminekļi. Organizācijas nosaukums atspoguļo vienu no noslēpumainākajiem Latvijas kultūras pieminekļu tipiem – petroglifu (ieraksti klintīs un akmeņos) pētniecību, vienlaikus tas ir vienojošais elements starp ģeoloģiju un arheoloģiju.

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu