Atkal prezidents... • IR.lv

Atkal prezidents…

106
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64
Gunārs Nāgels

Vai mūsu valoda patiešām ir tik mazvērtīga?

Iedomājieties, ka Polijas prezidents sūdzētos, ka poļu jaunieši Polijas mazpilsētās un laukos vāji pārvalda vācu valodu, bet reizē slavētu Polijā dzimušos un dzīvojošos vācu jauniešus, ka viņi visi labi māk poļu valodu. Jūs noteikti pieņemtu, ka šīs ziņas izplata kāds jokdaris, un neticētu to patiesumam.

Kas ir tā latviešu sevišķā īpašība, ka mēs uzreiz ticam, ka Latvijas Valsts prezidents intervijā Sanktpēterburgas krievu internetavīzē “fontanka.ru” nicinātu latviešu valodu?

Man bija mazliet šaubas par atstāstījuma pareizumu, tāpēc pārlasīju interviju. Gan tikai tulkojumā, jo jāatzīst, ka, ilgstoši nedzīvojot krievu okupētā valstī, manas krievu valodas zināšanas nav pietiekami labas, lai, bērziņprāt, atrastu labu darbu Rīgā. Jāpievienojas paša intervētāja izbrīnam, kad viņš teica: „Jābrīnās (oriģinālā krieviski: udjivitjeļno) – Latvijas augstākā amatpersona aicina mācīties krieviski”.

Prezidents Bērziņš saredz, ka atrisinājums nepamatotai prasībai zināt krievu valodu ir nevis latviešu valodas statusa paaugstināšanā, bet tieši krievu valodas mācīšanā. Ir patiešām nožēlojami viņa mēģinājumi izcelt krievu valodas īpašo vērtīgumu Latvijā: „Pēc savas darba pieredzes bankā zinu, ka nevar atrast labu darbu Rīgā bez valodu zināšanām. Pie tam mēs taču sadarbojamies ar Baltkrieviju, Ukrainu, Centrālāzijas valstīm.” 

Viņš gan nemin, ka viņa „darba pieredze bankā” ir saistīta ar vismaz 15 miljonu latu zaudējumu “Unibankai” 1998.gadā, tieši dēļ sadarbības ar Krieviju. Viņš arī nemin Rietumu bažas par dažu Latvijas banku lomu Krievijas „netīrās” naudas apkalpošanā.

Jā, mēs sadarbojamies ar Baltkrieviju, Ukrainu, Centrālāzijas valstīm, bet vēl vairāk sadarbojamies ar Eiropas Savienības valstīm. Bet mēs paši arī esam sava valsts.

Kas par ārkārtīgām muļķībām apgalvot, ka „nevar atrast labu darbu Rīgā bez valodu zināšanām” un tajā pašā laikā neko nedarīt, lai šo absurdo situāciju mainītu!

Diemžēl prezidents Bērziņš nav ne tuvu vienīgais piekritējs šim latviešiem raksturīgam mazvērtības principam – „mēs esam maza tauta, mūsu valoda ir mazvērtīga, un mēs tikai tiksim uz priekšu, klanoties baronam, komisāram vai jebkuram citam spēcīgākam priekšā”. Es būtu cerējis, ka prezidents censtos inspirēt tautu un palīdzētu rast apstākļus, kas nodrošinātu latviešu tautas, valodas un kultūras izdzīvošanu Latvijā. Bet liekas, ka šim prezidentam ir citi mērķi.

Apzināsimies tomēr mūsu spējas. Mēs varam!

Autors ir laikraksta “Latvietis” redaktors

 

Komentāri (106)

grislits 19.12.2012. 13.13

Bērziņš ir kaut kāds ūnikums. Pēc šiem izteikumiem viņam vispār būtu jāemigrē uz kaut kurieni, vienalga kurieni.

Un šis kretīns vēl rēgosies te līdz 15. gada vasarai. Šausmas pārņem to iedomājoties.

+44
-3
Atbildēt

7

    rencisv > grislits 19.12.2012. 17.43

    Nevaru piekrist Nagela kungam.
    Ir pilnigi skaidrs ka musu geografiskas atrasanas del, si valoda mums vienmer bus loti noderiga, ta ir musu prieksrociba konkurejot ar Ziemelvalstim investiciju piesaistisana no krievalodigam valstim, ka ari par turistu izteretajiem lidzekliem.
    Lai gan PSRS mus okupeja, nav pareizi krievu valodu saukt par okupantu valodu, ta ir ari Puskina, Cehova valoda.
    Mums vajag macities krievu valodu, tas ir skaidrs, tiesi tapat ka anglu valodu, tacu nenoliedzami pieversot vislielako uzmanibu latviesu valodai, kulturai. Nedomaju ka varam klut par labakiem latviesiem, zinot mazak valodas, mums jazin vairak, ta ir vieniga musu iespeja izdzivot!

    +6
    -21
    Atbildēt

    0

    Artūrs > grislits 19.12.2012. 16.07

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Egitazz > grislits 21.12.2012. 10.55

    Ciniķis
    somiem tiešam labi iet ar krieviem. tajā karā viņi, kaut arī deva ļoti labu pretestību, PSRS toreiz savējo bija panācis – robeža tika pārbīdīta (cits jautājums, par kādu cenu).

    Bet lielā atšķirībā no mums somi tagad nepieprasa no pašreizējas Krievijas kompensācijas, atvainošanās utt. Jā, viņi to karu nav aizmirsuši, arī krievi to zina, bet faktiski abas puses neformāli vienojas, ka kas bija, tas bija un tie notikumi netiek cilāti katru reizi.
    Un somi ļoti labprāt ņem darbā igauņus, kas pārvalda krievu valodu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > grislits 19.12.2012. 21.00

    >trguntmanim
    “si valoda mums vienmer bus loti noderiga, ta ir musu prieksrociba konkurejot ar Ziemelvalstim investiciju piesaistisana no krievalodigam valstim, ka ari par turistu izteretajiem lidzekliem” -somiem gan kaut kā vairāk veicas ar krievu tūristiem un tirdzniecību, kaut arī viņi tik ļoti nelien krieviem attiecīgajā vietā. Un vispār, somi ir malači, sadev krieviem pa zobiem 1939-40 gadā.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    dagne7 > grislits 19.12.2012. 19.38

    Ir labi, ja latvietis māk angliski un arī krieviski, jo zināšanas dod papildus iespējas.
    Taču nav labi, ja latvietis Latvijā neciena savu valodu un, pie pirmās radušās iespējas, runā krieviski. Varbūt tādā gadījumā labāk šo valodu tomēr ir nezināt.

    +16
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 19.12.2012. 17.55

    tgruntmaņa kungs, nav runa par to, ka labi ir zināt pēc iespējas vairāk valodas. Rakstā ir links uz interviju, izlasiet to un tad izdariet secinājumus pēc tā, kādā kontekstā kas tur ir teikts.

    Tāpat tekstā pasakot “чтобы сохранить кадры в республике, надо учить и английский, и русский”, nenoliegsiet, ka vārdi “в республике” ir lietoti tikai un vienīgi kontekstā, kā to padomju laikos saprata (Latvija kā viena no draudzīgajām republikām). Lai arī valsts iekārta ir republika, vārdu “republika” šādā kontekstā nelieto par savu valsti. Neesmu redzējis, ka Francijas vai kādas citas republikas prezidents teiktu – mūsu republikā situācija ir tāda un tāda.

    Tā Bērziņa intervija ir tīra padomju funkcionāra pielaizīšanās lielajam krievu brālim.

    Un tgruntmaņa kungs – nevajag lietot tās nodrāztās frāzes par Puškina un Čehova valodu. Ar to tā valoda nekļūst labāka vai sliktāka, tikai jūsu teksts vairāk izklausās uzreiz pēc krievu propagandas, ja tādus izteicienus lieto.

    +20
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > grislits 19.12.2012. 14.37

    “Pēc šiem izteikumiem viņam vispār būtu jāemigrē uz” krieviju.

    +22
    -1
    Atbildēt

    0

ievuliitis 19.12.2012. 14.26

Katru reizi, kad šis prezidents parādās publiskā telpā, mums ģimenē uzvirmo kaislīgas diskusijas. Es atklātā tekstā paziņoju, ko domāju par šī cilvēka runas prasmēm, intelektu un godaprātu, bet mans dārgais man aizrāda, ka nav labi tā runāt par savas valsts Prezidentu. Vārdos tas netiek tā formulēts, bet jēga ir “tas nav smuki” :))
No vienas puses – milzīgs kauns par sevi, savu valsti, ka mums tāds prezidents. No otras puses, ko citu mēs varam sagaidīt no cilvēka, ko krēslā ielika lembergisti un šleseristi/šķēlisti kopā ar kremliniem? Te jums ir rezultāts – degradēta, savtīga un zaglīga tautas daļa kopā ar valsts atklātiem ienaidniekiem velk mūs atpakaļ matuškas apkampienos.
Domāju, ka nākamais Bērziņa paziņojums būs no sērijas “vai nu mums tik ļoti jāsteidzas pēc tā eiro? Pagaidīsim labākus un drošākus laikus”

+38
-1
Atbildēt

7

    Egitazz > ievuliitis 21.12.2012. 15.59

    betijacelmale
    зачетная попытка перевести разговоры на китайцев:))
    Это статья другого провокатора, наслаждайтесь
    http://nra.lv/latvija/81286-kiniesi-aktivi-uzperk-ipasumus-cesis.htm

    Но вернемся к президенту. Если “Единство” не голосовало, то кто же тогда голосовал, что “другому кандидату” не хватило голосов, а Берзиньшу хватило? И откуда такая уверенность, если голосование было закрытым?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Egitazz > ievuliitis 21.12.2012. 10.59

    betijacelmale
    ko krēslā ielika lembergisti un šleseristi/šķēlisti kopā ar kremliniem?

    =====
    Депутаты “Единства” в Вашей классификации к какой группе относятся, “šleseristi” или “kremlini”?

    P.S.
    да, кстати, и какое уважение к государству Вы хотите от русских, если Вы же своего президента, высшее лицо государства, которое избрали Вами выбранные депутаты, склоняете тут и так и сяк?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 21.12.2012. 12.19

    Vienotības deputāti nebalsoja “par” Bērziņu, balsoja par citu kandidātu. Bet mani nepārsteidz tavi meli. Maskavas un tās aģentu politika – “daudzkārt atkārtoti meli ir taisnība”. Tieši tāpat tu un tavi darbabiedri portālos stāsta dažādus izdomājumus, cerībā, ka gan jau kāds Nezinītis uzķersies. Man jau vairākas reizes ir iznācis braukt autobusā ar kādu aģitatoru. Tas labi nostādītā balsī, tā lai dzird ne tikai persona, kas uzmanīgi klausās, māj ar galvu un iestarpina “Ну, да”, “конечно”, “какие сволочи!”, bet arī apkārt stāvošie. Pie pasakām par Dombrovski, izdomājumiem par eiro mani sajūsmināja “fakts”, ka Cēsīs, lūk, pagājušajā gadā bija 17 ķīnieši, bet šogad jau vairāki desmiti. Tas jau sen ir zināms (to visu aģitators stāsta), ka tur, kur viens ķīnietis ir ienācis tas atvilks simts un vienu radu. Ka ķīnieši nav tādi miera Mikas, kā šejienes cittautieši, tie ir nežēlīgi un ASV jau vienā štatā(!!!) taisās autonomiju dibināt, atdalīsies.
    Cik interesanti, ne? Un tagad paanalizēsim. Kā mēs visi labi zinām (es ceru, ka zinām) Ķīnā ilgas desmitgades, noteikti vairāk par pusgadsimtu bija spēkā viena bērna likums, par otro lika cietumā, sievietes masveidā sterilizēja. Tad, ja tagadējā darbaspējīgā jaunā ķīnieša vecāmtēvam un vecākiem nebija ne brāļu, ne māsu, kādi “simts un viens radi”? Ķīniešu nežēlība? Un šeit iebrukušie krievi neslepkavoja, neizvaroja un nespīdzināja? Nu, par ASV štatu, kas taisās atdalīties, tas ir “kruti”, te man komentāru nav :))

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 21.12.2012. 22.19

    Slinkums meklēt, bet, ja tevi tas interesē un gribi noskaidrot, saskaiti – cik kopā 10.saeimā bija balsu SC, PLL, ZZS. Neatceros, PCTVL bija vai nebija pārstāvēta? Kad saskaitīsi, apsveri, vai pietiekoši lai Bērziņš tiktu ievēlēts?
    Tas ir pirmkārt, bet otrkārt, esi lūdzu tik laipns un raksti šinī portālā valsts valodā. Vēlu veiksmi!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > ievuliitis 19.12.2012. 19.53

    Betija, Mans viedoklis ir tāds, ka prezidentu vajag kritizēt, varbūt pat audzināt, tāpat, kā lielu daļu mūsu sabiedrības. Cits jautājums, ka to darīt varam tikai MĒS, nevis VIŅI. Tur ir tā lieta manuprāt.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ievuliitis 19.12.2012. 15.08

    Tev pilnīga taisnība, nesaprotu, kāpēc “tavam dārgajam” jāuzņemas atbildība par to, ko viņš nav sastrādājis, un ko izdarīja tie, par kuriem viņš pat nav balsojis?
    “Prezidents”, principā, ir tikai amats, aiz kura stāv cilvēks, un, cieņa pret šo amatu atkarīga no cilvēka, kas šo amatu ieņem.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 19.12.2012. 15.26

    Paldies, Dzeri:)
    Es vēl gribēju piezīmēt, ka neesmu vienīgā, kas tā domā. 18.novembrī pie Brīvības pieminekļa pēc koriem un himnas dziedāšanas, kad tika dots vārds Bērziņam, ne tikai es pagriezos un devos prom. Neapgalvoju, ka tā bija lielāka sanākušo daļā. nebūt – nē, bet daudzi cilvēki bija pārliecināti jau iepriekš, ka negrib dzirdēt, ko viņš teiks, un aizgāja.

    +18
    -1
    Atbildēt

    0

Karina 19.12.2012. 14.10

Mīļais Dievs,atbrīvo mani no tāda prezidenta,ar ienaidniekiem es tikšu galā pats!

+34
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu