Krievija nosaka aizliegumu ievest Latvijā ražotu cūkgaļu • IR.lv

Krievija nosaka aizliegumu ievest Latvijā ražotu cūkgaļu

14
Foto: Anita Roze, F64

Klasiskais cūku mēris konstatēts trijās Latgales saimniecībās

Saistībā ar klasiskā cūku mēra uzliesmojumu Latvijā Krievija noteikusi pagaidu aizliegumu cūkkopības produkcijas importam no Latvijas teritorijas, biznesa portālam “Nozare.lv” apliecināja Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Ilze Meistere.

Krievijas fitosanitārais dienests aizliedzis no Latvijas ievest ne tikai dzīvas cūkas, kuru imports apturēts jau iepriekš, bet arī cūkgaļu un cūkgaļas produktus, kuri nav termiski apstrādāti vismaz 70 grādu temperatūrā.

“Šis aizliegums varētu ietekmēt trīs līdz piecus Latvijas uzņēmumus, kas uz Krieviju eksportē auksti kūpinātas, cieti žāvētas desas, aukstos kūpinājumus un citus cūkgaļas izstrādājumus, kas apstrādāti temperatūrā, kas zemāka par norādītajiem 70 grādiem,” sacīja Meistere.

Viņa arī norādīja, ka patlaban cūkas un svaiga cūkgaļa no Latvijas uz Krieviju eksportēta netiek, eksports vērsts galvenokārt uz Eiropas Savienības valstīm.

Klasiskais cūku mēris konstatēts trijās Latgales saimniecībās – divas no tām atrodas Piedrujas pagastā, bet viena – Svariņu pagastā, vakar informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

“Tās ir nelielas saimniecības, savukārt lielu eksportējošu saimniecību starp tām nav. Kopējais inficēto cūku skaits ir 17. Tās visas tiks iznīcinātas, bet inficētais materiāls – sadedzināts,” sacīja Balodis.

Viņš arī sacīja, ka ap inficētajām saimniecībām tiks noteikta trīs kilometrus plaša aizsardzības zona, ārpus kuras būs aizliegts pārvietot jebkurus dzīvniekus. “Pārbaudīsim cūkas arī visās tuvākajās saimniecībās, kas atrodas desmit kilometru noteiktajā uzraudzības zonā. Apdraudētajās zonās patlaban strādā 40 PVD speciālisti, kā arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes veterinārmedicīnas studenti.”

Novembra vidū Latgalē konstatētas klasiskā cūku mēra antivielas, kuru klātesamība asinīs liecina par saskarsmi ar klasiskā cūku mēra ierosinātāju, 16 mežacūkām, bet klasiskā cūku mēra vīruss ir konstatēts astoņām no tām.

Baltkrievija 23.novembrī aizliegusi cūkgaļas importu no Latvijas un Krievijas Maskavas apgabala. Krievijas cūkgaļai importa aizliegums ieviests tādēļ, ka Maskavas apgabalā atklāta Āfrikas cūku mēra izplatība.

Savukārt cūkgaļas importa aizliegums Latvijai noteikts saistībā ar meža cūkām atklāto saslimšanu ar klasisko cūku mēri.

Āfrikas cūku mēris ir ļoti lipīga mājas un meža cūku infekcijas slimība, kas rada milzīgus ekonomiskos zaudējumus cūkkopības industrijai. Āfrikas cūku mēris nav ārstējams, un saslimšanas gadījumā ir jālikvidē viss ganāmpulks. Pret slimību nav izstrādāta arī vakcīna. Turklāt slimības uzliesmojuma gadījumā valstij tiek noteikti tirdzniecības ierobežojumi.

Āfrikas cūku mēris ir izplatīts Āfrikas kontinentā, taču slimība reģistrēta arī Gruzijā, Azerbaidžānā, Krievijas Federācijā, Ukrainā, kā arī konkrētās norobežotās zonās Itālijā.

Latvijā pēdējo reizi saslimšana ar klasisko cūku mēri reģistrēta 1996.gadā, bet Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā nekad nav reģistrēts.

 

Komentāri (14)

Elīna Barkovska 28.11.2012. 16.00

Manuprāt ar Krieviju kaut ko nopietni tirgot var tikai mazohists:))

+9
0
Atbildēt

0

Uģis 28.11.2012. 15.51

Piedrujas pagasts dienvidos un austrumos robežojas ar Baltkrieviju. Svariņu pagasts ir 5km no Baltkrievijas robežas. Ir liela varbūtība, ka slimās mežacūkas ienākušas Latvijā no Baltkrievijas.

Savukārt, Krievijā, Maskavas apgabalā plosās Āfrikas cūku mēris, kas ir daudz ļaunāks par parasto.

Bet ierobežojumus abas valstis nosaka pret Latviju. Kaut kā otrādi sanācis. Taču vienlaikus jāatzīst, ka sankcijas ir standarta paņēmiens Krievijas arsenālā. Individuāli tiek piemeklēts tikai iemesls.

Latvijas pārtikas eksportētāji to zina, tāpēc neuzskata Krieviju par uzticamu partneri, sadarbojas ar partneriem citās valstīs.

Tā gadās – būtu teicis Vonnegūts.

+9
0
Atbildēt

0

kristaps_drone 28.11.2012. 16.51

Kārtējais piemērs, kādus labumus dod sadarbība ar krieviju. Bija šprotes, bija kas tur vēl, tagad cūkgaļa, būs vēl un vēl šādi piemēri. Bet šis kārtējais piemērs jau nevedīs pie prāta sadarbības un draudzēšanās ar krieviju fanus.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu