Vācieša literāro prēmiju dzejā saņems dzejniece Inga Gaile • IR.lv

Vācieša literāro prēmiju dzejā saņems dzejniece Inga Gaile

31
Dzejniece Inga Gaile. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Carnikavas novada dome aicina ar ziedojumiem palīdzēt uzcelt pieminekli dzejniekam Ojāram Vācietim

Šogad Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā, kur sestdien, 24.novembrī, pasniegs jau desmito reizi, iegūs dzejniece Inga Gaile. Prēmija Gailei tiks par mūsdienu sievietes dvēseles atspoguļojumu dzejoļu krājumā “Migla”, ko laidusi klajā izdevniecība “Mansards”.

Kopumā šogad konkursā tika iesniegti deviņi dzejoļu krājumi, tos izvērtēja žūrijas komisija, kuras sastāvā bija arī dzejnieks Jānis Peters, aģentūru LETA informēja Carnikavas novada domes preses sekretāre Sandra Baltruka.

Iepriekšējos gados Vācieša prēmiju saņēmusi rakstniece un dzejniece Inese Zandere, Andra Manfelde, Jānis Rokpelnis, Pēteris Brūvers, Ronalds Briedis, Imants Auziņš, Leons Briedis, Anna Auziņa un Edvīns Raups.

Vācieša literāro prēmiju dzejā pasniedz reizi gadā par iepriekšējā literārajā gadā izdotu dzejoļu krājumu. Pretendentus prēmijas saņemšanai var izvirzīt grāmatu apgādi, laikrakstu un žurnālu redakcijas, kā arī kultūras institūcijas, valsts un sabiedriskas organizācijas.

Pēc gada tiks pieminēta arī dzejnieka Ojāra Vācieša 80 gadu jubileja un 30.gadskārta, kopš dzejnieks ir aizgājis mūžībā un guldīts Carnikavas novada kapsētā. Tagad tur atdusas arī viņa dzīvesbiedre, dzejniece un atdzejotāja Ludmila Azarova.

Diemžēl joprojām dzejnieka atdusas vieta nav pienācīgi sakopta. Sadarbībā ar Ojāra Vācieša muzeju un biedrību Carnikavas novada dome iecerējusi izveidot Vācieša un viņa dzīvesbiedres piemiņas vietu, tādējādi izrādot cieņu dzejnieku nozīmīgajam veikumam latviešu kultūrā, vienlaicīgi radot estētiski sakārtotu vides ainavu ar kultūrvēsturisku nozīmi.

Sākta ziedojumu akcija, lai vāktu līdzekļus šīs ieceres realizācijai. Arhitekti Inguna Rībena un Vilnis Zābers, tēlnieks Gļebs Panteļejevs veic priekšdarbus, lai īstenotu pirms 30 gadiem notikušā pieminekļa projektu konkursa uzvarētājas arhitektes Rībenas ieceri.

Ziedot naudu Vācieša pieminekļa izveidei var, zvanot uz ziedojumu tālruni 90 006 680 vai pārskaitot naudu uz ziedojumu kontu Vācieša pieminekļa izveidei, AS “Swedbank”, Carnikavas novada pašvaldība, reģistrācijas numurs 90 000 028 989, konta numurs LV08 HABA 0551 0343 15951.

 

Komentāri (31)

Janka, Janic 21.11.2012. 19.34

taadi dzintari var nolobeet filmas uzņemšanu ,jaadomaa speciaali uzkuudiiti , bet vai viņi maz zin , kas ir bijis priekš iista latvieša Okaars Vaacietis? .. tikko piezvaniiju pa doto t nummuru , bet vai tas ko atrisinaas?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu