Latvija „The Lancet” prasīs atsaukt kļūdaino informāciju • IR.lv

Latvija „The Lancet” prasīs atsaukt kļūdaino informāciju

11
Ātrā palīdzība pie Rīgas 1.slimnīcas. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Pētījuma koordinatore: kļūda varētu būt radusies datu ievades vai apstrādes procesā

Īstu vētru Latvijas medicīnas vidē sacēlis starptautiskā medicīnas profesionāļu žurnāla “The Lancet” raksts par pēcoperāciju mirstības pētījumu Eiropā – autorus pārsteidza lielā vidējā mirstība Eiropā – 4%. Toties Latvijas dati bija satriecoši – 21,5%. Nepagāja ne dažas dienas, kad mediķu sabiedrība ir vienojusies – jāapšauba “The Lancet” publiskotā pētījuma rezultāti un jāprasa žurnālam atsaukt kļūdaino informāciju.

Par to Ir.lv informēja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), kas apšauba to, ka Latvijā pēc operācijām mirst aptuveni katrs piektais pacients un mūsu valstī ir augstākais mirstības rādītājs pēc operācijām 28 Eiropas valstu vidū.

Kā skaidro SPKC komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko, pētījumā apkopota informācija no trim valsts slimnīcām – Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas, P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas un Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS). Tā atspoguļo datus tikai par septiņām dienām pagājušā gada aprīlī.

Pētījumā teikts, ka šajā laikposmā veiktas 302 operācijas un pēc tām bojā gājuši 65 cilvēki jeb 21,5%. Ševčenko norāda, ka tas ir neiedomājami liels skaits un, analizējot datus par pētījumā ietverto laika periodu un attiecīgajās ārstniecības iestādēs mirušo pacientu skaitu, SPKC datu bāzē ir reģistrēti tikai septiņi, nevis 65 miruši pacienti, kuriem operācijas datums bija pētījumā norādītajās septiņās dienās.

SPKC apkopotie dati par stacionārā operēto pacientu mirstību 2011.gadā rāda, ka pēcoperāciju kopējā letalitāte ir 1,47%, t.sk. neatliekami operēto pacientu letalitāte ir 2%. Tomēr SPKC sniegtie dati parāda arī tendenci, ka sešu gadu laikā kopš 2006.gada, kad letalitāte bija 1,08%, mirstība gadu no gada Latvijā pieaug.

Lai skaidrotu datu izcelsmi, SPKC sazinājās ar TOS, kas bija pētījuma koordinators Latvijā. Arī TOS pārstāve un pētījuma koordinatore esot teikusi, ka pētījumā redzamie dati neatbilst patiesībai un acīmredzot ir radusies kļūda datu ievades vai apstrādes procesā.

Vienlaikus par apšaubāmajiem datiem SPKC sazinājās arī ar starptautiskā pētījuma autoriem, tomēr atbilde vēl nav saņemta. Tagad SPKC gatavo vēstuli pētījuma autoriem ar lūgumu datus precizēt un atsaukt kļūdaino informāciju.

Arī pašā pētījumā norādīts, ka, neskatoties uz lielo kopējo izlases apjomu, pētījums varētu neatspoguļot faktisko situāciju Eiropā, jo tajā piedalījās tikai neliela daļa Eiropas slimnīcu.

Jau ziņots, ka arī Latvijas Ķirurgu asociācijas dati liecina, ka pacientu mirstība pēc operācijām Latvijā nav augstāka kā citur Eiropā.

 

Komentāri (11)

Una Grinberga 25.09.2012. 21.58

Baigie pētnieki – nevienam pat neliekas aizdomīgi, ka mirst katrs piektais! Ā, pareizi – tā taču ir valsts nekurienē, kur cilvēki dzīvo alās un galvenā nodarbošanās ir medniecība.

+16
0
Atbildēt

0

anesteeziste 25.09.2012. 22.21

šokējoši, kas tik prestižā un profesionāļu atzītā žurnālā kā Lancet šāds pētījums tiek līdz publicēšanai. Rakstu taču pirms pieņemšanas publicēšanai lasīja vismaz trīs recenzenti, vai tad nevienam no viņiem šādi rezultāti nelikās aizdomīgi un pārbaudīšanas vērti?

+12
0
Atbildēt

0

piziks 25.09.2012. 23.26

Kāpēc kļūdu varētu būt pārāk daudz: kārtējie gaismas nesēji — šoreiz no rietumpuses — ieradušies meklēt sensācijas mazattīstās aborigēnu valstīs, un tad jau nekāda info nav jāpārbauda, — jebkuras šausmas ir iepriekšpieņemamas! Vai mazums tādu eiro- vai amer-iedomīgo pūšļu mēs te redzējuši?

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu