Latvijā nav krievu skolu! • IR.lv

Latvijā nav krievu skolu!

66
Olafs Pulks

Kāpēc latviski būtu jāsāk mācīt jau no bērnudārza gaitām

Zinību diena – jauna mācību gada sākums! Vienā valstī visiem vienādi. Vai tiešām vienādi? Izrādās vienā valstī divas skolu sistēmas. To neizdomāju es, bet galvaspilsētas mērs Nils Ušakovs.

Vai tā ir?

Skatāmies dokumentus. Latvijā ir skolas ar latviešu valodas mācību programmu un skolas, kurās apgūst mazākumtautību programmu. Pēdējās, jau ar pirmo klasi mācības notiek bilingvāli, tas nozīmē, ka mācās gan latviski, gan dzimtajā valodā. Vidusskolā mācības notiek pamatā valsts valodā – vismaz 60%. Kur ir krievu skolas?

Kā dzīvē norit mācības bilingvāli, tas ir cita raksta temats (pieņemu, ka katrā skolā atšķirīgi un to lielā mērā nosaka skolas vadības attieksme. Taču, spriežot pēc RD Izglītības departamenta izstrādātās Rīgas domes Integrācijas programmas, kur interešu izglītība un sporta nodarbības paredzētas ne tikai valsts valodā, secinu, ka skolās valsts valodu apgūst slikti).

Tas, ka RD priekšsēdētāja uzstāšanās publiskā pasākumā Rīgas 72. vidusskolā svešvalodā ir Valsts valodas likuma pārkāpums, ir neapstrīdams fakts, taču partijas „Saskaņas centrs” vadītāja attieksme – „tā turpināšu arī nākotnē” ir analīzes vērts.

Ja nav krievu skolu un ir viena valsts valoda, kāpēc uzruna tiek teikta svešvalodā? Kāds ir LV populāras partijas vadītāja vēstījums šajā sakarībā? Jums nav vērts mācīties latviešu valodu? (Ušakovs par krievu kā otro valsts valodu jau reiz nobalsoja). Gaidiet, kad būs divas valsts valodas? Jo atnāk Rīgas mērs un runā krieviski! Kāpēc kādam 14 gadus vecam pusaudzim nopūlēties ar mācībām latviešu valodā, ja arī mērs tajā nerunā!

Uzskatu, ka ideja par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem ir cieši saistīta ar valsts valodas statusu. Uzreiz pēc 18.februāra referenduma no SC tuvāk un tālāk esošiem ideologiem izskanēja, ka to skaitam, kuri gribēja divas valodas, jāpieskaita arī nepilsoņi. Tagad, ja viņiem kaut kā ‘’iegrūstu” pilsoņu pases – referenduma dublis nr.2 varētu tikt iedarbināts. Tātad nemācieties latviešu valodu – palieciet SC informatīvajā telpā. Pretējā gadījumā nobalsos vēl par kādu citu partiju.

Vēl – tādiem kā Ušakovs ir izdevīgi, ka viņam apkārt pulcējas valsts valodu nezinoši partijas biedri. To esmu novērojis Rīgas domē.

Viņi kā važās iekalti vergi padevīgi gatavi izpildīt katru Ušakova rīkojumu, jo bez valodas zināšanām viņi ir pilnībā atkarīgi no Ušakova. Tas savukārt rada mazāku konkurenci SC spicē un ir dzelžainas disciplīnas pamatā.

Vai vecāki redz šādu nākotni saviem bērniem?

Mani izbrīna dažu vecāku attieksme – kāpēc viņi negrib, ka mazais Maksims vai Natālija kādreiz kļūtu par Rīgas mēru? Nezinot valsts valodu, tas krēsls paliek neaizsniedzams. Kādēļ no SC, izmantojot kanālu PBK TV (kā sociālā reklāma pirms 18.02.12.?) neizskan aktīvi aicinājumi ne tikai mācīties, bet arī lietot valsts valodu? Daļēju atbildi jau sniedzu.

Tautiešus es aicinātu uz šo jautājumu neskatīties pēc principa “ne mana cūka, ne mana druva”. Dažbrīd var šķist, ka tas notiek kaut kur citur, un mīļā miera labad, lai taču viņi tur čubinās tajās skolā, kā viņiem tīk. Līdz brīdim. Un tas pienāk! Viena māmiņa sūdzējās, ka, aizvedot savu atvasi uz peldēšanas treniņiem, nodarbības pārsvarā notiek krieviski. Tāpat arī futbolā.

Rīgā ir tikai divas futbola skolas, kur treniņu process notiek tikai latviešu valodā.

Rīgas svētkos, interešu izglītības centra darbiniece bērnam nevarēja izskaidrot zīda apgleznošanas principus valsts valodā. Tas brīdis pienāk…

Drīz jau divi pilni vidusskolas mācību cikli būs beigušies, kopā atjaunojām savu valstisko neatkarību. Un runājam par šādiem jautājumiem?! Situācijā, kad ir tikai viena valsts valoda!

„Vienotības” Rīgas domes frakcija risinājumu šai lietai ir piedāvājusi jau sen. Palielināt latviešu valodas lietošanu jau bērnudārzos. Vismaz divām dienām nedēļā visai „dzīvei” bērnudārzā jānotiek latviešu valodā. Tas var būt arī pusi dienas, bet latviski (patlaban latviski nodarbības ir divas reizes nedēļā pa 15 minūtēm).

Tas gan netiek akceptēts no SC deputātu vairākuma puses un Rīgā tiek atvērtas jaunas mazākumtautību grupas, neraugoties uz pieprasījumu pēc latviešu grupām. Principu – pusdienu nodarbības notiek vienā valodā, otru pusi – citā, veiksmīgi ievēro privātā Rīgas franču skola. Tajā bērni uzreiz iemācās divas valodas – franču un latviešu.

Ja valsts valodas pamati tiktu ielikti jau bērnudārzā, arī skolā būtu vieglāk. Nedrīkst radīt apburto loku, ka skolas beidzējs uzreiz iet uz valsts vai pašvaldības apmaksātajiem latviešu valodas kursiem.

Plašsaziņas līdzekļiem vajadzētu pievērst lielāku uzmanību šai problēmai. Tas, manuprāt, ir daudz būtiskāk par, piemēram, partiju ikmēneša reitingu dinamiku.

Un neaizmirstiet – krievu skolas ir Tambovā, Rjazaņā un Arhangeļskā.

Latvijā nav krievu skolu!

Autors ir partijas „Vienotība” Rīgas domes deputātu frakcijas priekšsēdētājs

 

Komentāri (66)

Ilona Auziņa 10.09.2012. 12.15

Faktiski šeit Rīgā cilvēkam nemaz nav iespējams normāli dzīvot neprotot krievu valodu. Mūsos ir pārāk maz lepnuma par savu valodu un mēs viegli to pametam likteņa varā kad parādās citu tautību cilvēks mūsu tuvumā. Mēs tūliņ to upurējam un pametam likteņa varā kā nevajadzīgu krāmu. Sveštautieši pie tā tik ļoti ir pieraduši ka tagad no mums šādu rīcību pieprasa ar draudiem. Viņi šeit jūtas kā faktiskie saimnieki un situācijas noteicēji, bet mums tagad ir jāpakļaujas viņu diktētajiem valodas lietošanas noteikumiem tajā vietā, lai mūs dziļi cienītu par atļaušanu šiem cittautiešiem šeit lietot savu mātes alodu, par pieskaņošanos viņu izvēlei. Bet cittautieši šodien jau to uzskata par savu tiesību pārkāpumu un dziļu aizvainojumu, kad viņiem liek pieskaņoties mūsu zemes pamatvērtībām. Ar demokrātijas dotiem ieročiem, ar referendumiem, tiek apkarotas Latvijas pamatvērtības, tiek nīcināti valsts pastāvēšanas pamati, tajā vietā lai mums teiktu paldies par doto iespēju tiem šeit lietot savu mātes valodu. Tā tiešām ir visīstākā šo okupantu un viņu pēcnācēju galēja nekaunība un tieksme pārņemt šo valsti savā pārziņā.

+21
-4
Atbildēt

4

    iveta_ansevica > Ilona Auziņa 10.09.2012. 13.20

    Ar demokrātijas dotiem ieročiem, ar referendumiem, tiek apkarotas Latvijas pamatvērtības, tiek nīcināti valsts pastāvēšanas pamati, tajā vietā lai mums teiktu paldies par doto iespēju tiem šeit lietot savu mātes valodu.
    —————————————————————–
    Kāpēc man jāsaka kādam paldies, ja mani vecāki (krievi) visu laiku dzīvoja Latvijā, es te esmu visu laiku dzīvojusi, es pabeidzu skolu, un pec dažiem menešiem pabeigšu LU, es aizstāvēju Latvijas valsti X sporta veidā Eiropas kvalifikācijā?
    Как много Латышей добились хотя бы этого? (ничего против нации не имею, а вот против националистов…)
    С чего вдруг я должна кому-то говорить “спасибо” за то, что бы ГОВОРИТЬ? Потому как, если бы я не знала Латышский язык, мне пришлось бы молчать….

    +3
    -18
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > Ilona Auziņa 10.09.2012. 13.04

    Вы похожи на ту продавщицу, с которой я недавно общался на рынке. Я ее по-русски спрашиваю, что за помидоры, она мне текст по-латышски. Я ее снова по-русски спрашиваю, в чем особенности сорта, она продолжает латышить.

    ОК, нет проблем. Отошёл к другой латышской продавщице, которая со мной говорила по-русски — и сделал покупки на зависть первой латышке.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Ilona Auziņa > Ilona Auziņa 10.09.2012. 14.57

    >Stella. Nu tad iedomājieties kā šeit būtu ja, tāpat kā piemēram Vācijā, neviens Latvietis ar krieviski runājošajiem krieviski nerunātu, bet tikai latviski, ja vispār saprastu ko tas Krievs no viņa grib? Bet šodien šie krieviski runājošie no mums jau pieprasa to kā obligātu normu, piedraudot ar sūdzībām ECT. Manas cilvēktiesības tiek pakļautas šo iebraucēju tiesībām un man ir obligāti jāpieņem viņu diktētie noteikumi manā Zemē. Tagad jau tas pats notiek ar manām tiesībām būt šīs valsts pilsonim. Man ar šīm tiesībām grib piespiest dalīties ar cilvēkiem, kuri šurp ir atnākuši manis neaicināti, izmantojot to ka bijām okupēta valsts. Un te nav runa par tiem, kuri ir šeit dzimuši, kuri runā valsts valodā un kuri ir Latvijas patrioti. Te runa ir par tiem, kuri ir nākuši man uzspiest savu alodu un manas cilvēktiesības pakļaut savējām. Vai tad tas attiecas uz Jums? Kādā veidā? Tas attiecas uz visiem tiem lindermaņiem un ždanokām, kuri izmanto Latvijas demokrātiju lai mani pakļautu savām tieksmēm sēdēt citiem uz kakla un diktēt savus likumus.

    +18
    -2
    Atbildēt

    0

    andrisrozenbergs > Ilona Auziņa 10.09.2012. 14.55

    Stella

    Lūk, izcils kolonista domāšanas paraugs – “es un mani vecāki šeit esam dzimuši tāpēc pielāgojieties man un visi runājiet krieviski”. Man tomēr gribētos uzsvērt, ka ne latvieši, ne Latvija nav vainīgi, ka Jūs piedzimāt šeit. Tā acīmredzot bija apzināta Jūsu senču izvēle, ka piedzimāt vietā, kur krievu valoda nav valsts valoda. Tādēļ būtu loģiski, ka Jūs līdzās savai etniskajai identitātei pieņemtu arī tās valsts identitāti, kurā dzīvojat, nevis censtos uzspiest savu identitāti pamattautai.
    P.S. Ir smieklīgi skatīties kā krievu nacionālisti ienīst vārdu “nacionālists” – centieni uztiept savu valodu un identitāti pamattautai ir ekstrēms nacionālisms, kas jau robežojas ar nacismu!

    Pats sevi pie nacionālistiem nepieskaitu, bet atzīšos, ka šādi ņirdzīgi nihilistiski komentāri, kuros uzsvērts, ka latviešu valoda ir nepieciešama tikai tāpēc, lai šeit varētu atrast darbu, mani (un ne tikai mani) par tādu var padarīt. Pirmkārt, jau valodas zināšanas tas ir cieņas un kultūras jautājums, bet ja jūs necienāt pamattautu, tad rēķināties, ka var necienīt arī Jūs. Manuprāt, cieņa ir visa pamatā un, tad atkritīs tādi jautājumi, par kuriem raksta Pulks.

    +20
    -2
    Atbildēt

    0

buchamona 10.09.2012. 13.19

Izlasīju rus Deolfos SC deputāta Sergeja Potapkina rakstu – Казахстан: от национальной трагедии к национальной гордости. Tas ir raksts, kur autors salīdzina divas valstis – LR un Kazahiju, savstarpēji salīdzina (pretstata) etniskās attiecības, šo abu valstu ideoloģiskos pamatus un reizē pārsteidzoši precīzi formulē SC ideoloģiju – skatījumu uz to, kādai vajadzētu šodien izskatīties atjaunotajai LR. Nocitēšu raksturīgākās rindkopas krieviski. Slinkums tulkot tekstu latviski, bet, manprāt, ir vērts to visu izlasīt:
От национальной трагедии к национальной гордости

“…На территории Восточного Казахстана в 1949 году было произведено первое в Советском Союзе ядерное испытание. В дальнейшем c 1949 по 1989 год на Семипалатинском ядерном полигоне было произведено около 500 ядерных испытаний, в которых было взорвано не менее 600 ядерных и термоядерных устройств…Число жителей, в той или иной мере пострадавших от ядерных испытаний может достигать полутора миллионов человек….Провозглашая указ о закрытии Семипалатинского Испытательного Ядерного Полигона, президент Назарбаев сказал следующее: «Учитывая, что Казахская ССР выполнила свой долг по созданию ядерного потенциала, обеспечившего стратегический военный паритет между СССР и США, и, принимая во внимание требования общественности республики, постановляю: закрыть Семипалатинский испытательный ядерный полигон…» И в этих словах лично я вижу глубокий смысл и сообщение для всей нации, достаточно гордой, сильной и уважающей себя настолько, чтобы не насаждать свою боль, не выставлять счета и не высказывать бесконечные претензии, но признать себя сопричастной и в равной степени ответственной за общие великие достижения….”

Государственный язык

… На мой вопрос – как отражаются на карьере его способности говорить на казахском, сказал, что на государственную службу люди могут попасть и без знания казахского – в конституции республики казахский язык определён государственным, а русский – официальным языком…

Хорошо там, где нас нет?

…Обидно и досадно, что лидеры «атмоды» не выбрали в девяностые годы такой же прагматичный путь развития, который сегодня позволил бы назвать Латвию «действующей региональной силой, основной упор делающей на экономическое взаимодействие».
А ведь они были к этому близки, но вместо этого настоящую объединяющую национальную идею заменили на «боль от оккупации», которая поделило народ Латвии на «потерпевших» и «потомков оккупантов»….Жаль, но вместо того, чтобы воспитывать гордость за своё прошлое, свою историю и свои достижения, пятидесятилетнюю историю своего народа подменили периодом серо-коричневой безысходности, где не было и не могло быть ничего хорошего, потому что это была «Soviet story». И ещё жаль, что патриотизм и любовь к своим национальным ценностям поменяли на русофобию и борьбу с русской культурой и языком…”
http://rus.delfi.lv/news/daily/versions/sergej-potapkin-kazahstan-ot-nacionalnoj-tragedii-k-nacionalnoj-gordosti.d?id=42653660

Domāju, ka šeit komentāri lieki un visiem viss, arī SC uzstādītie mērķi ir saprotami, bet saprotam mēs šo situācij bieži vien ” formāli”. Praksē mēs visu šo SC ” lienoš kontrevolūciju” :)norakstām uz ” vārda brīvību” ,demokrātiju un mūsu LV putinistu tiesībām ” zāģēt” mūsu valsts pamatus. Mēs vienā mierā noskatāmies uz to, kā mūsu niknākie valsts ienaidnieki pamazām šajās ideoloģiskajās cīņās gūst pārsvaru un izskatās, ka mums tas viss ir vienalga. Tā kā – nav ko brīnīties par to, ka Ušakovs “neredz” atšķirību starp valsts skolu uz kuru attiecas visa veida likumi un normas un pašizdomātu ” krievu” skolu. Un es arī nebrīnīšos par to, ka Ušakovs uzvarēs nākošajās pašvaldību vēlēšanās vēlreiz :)

+18
-1
Atbildēt

3

    Signija Aizpuriete > buchamona 10.09.2012. 14.38

    ——–
    Kāpēc latviski būtu jāsāk mācīt jau no bērnudārza gaitām.
    =============================================================================
    Norakstīs – , lai var kādus pāris desmitus miljonus vēl kāda ‘dienvidu tilta’ būvniecības laikā pierakstīt – un pēcāk krievus ”čakarēt” jau bērnudārzā?
    Prātiņ, nāc pie ‘pulka dēla’, lai vēl kāda ‘bērtuļu nakts’ neatkārtotos…..

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > buchamona 10.09.2012. 14.44

    ——-rinķī apkārt(..)
    Un es arī nebrīnīšos par to, ka Ušakovs uzvarēs nākošajās pašvaldību vēlēšanās vēlreiz :)
    ==============================================================================
    Kamēr atļaus Latvijas pilsoņiem dziedāt dziesmas dzimtajā valodā – tikmēr vienmēr uzvarēs draudzība!

    http://www.youtube.com/watch?v=kZCIpUdHqjg

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 10.09.2012. 20.06

    edge_indran ——–
    Prātiņ, nāc pie ‘pulka dēla’, lai vēl kāda ‘bērtuļu nakts’ neatkārtotos…..

    Kritis kremla vara un bus jums X stunda (Bertula nakts)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Sanšains 10.09.2012. 12.11

Pulks:
Viņi kā važās iekalti vergi padevīgi gatavi izpildīt katru Ušakova rīkojumu, jo bez valodas zināšanām viņi ir pilnībā atkarīgi no Ušakova. Tas savukārt rada mazāku konkurenci SC spicē un ir dzelžainas disciplīnas pamatā.
====================================
Manuprāt, Pulks pats sevi māna. Vai tad latviski protošie krievi ikdienā lieto latviešu mediju informāciju un no tās ietekmējas? Un arī SC “disciplīnas” pamatā, manuprāt, ir gluži kas cits – krievu mentalitāte, kas ir daudz kolektīviskāka nekā latviešu uzsvērtais individuālisms, un ko latviešu valodas prasme praktiski neietekmē.

+18
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu