VARAM pret Rīgas domi: atcelt "AquaRiga" dibināšanu • IR.lv

VARAM pret Rīgas domi: atcelt “AquaRiga” dibināšanu

18
"Rīgas ūdens" dzeramais ūdens pudelēs. Foto: Lita Krone, LETA

“Aqua Riga” dibināšana pēc būtības neatbilst Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktajiem publiskas personas komercdarbības principiem

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pieprasa nekavējoties atcelt Rīgas domes lēmumu par piekrišanu SIA “Rīgas ūdens” meitasuzņēmuma “AquaRiga” dibināšanai fasēta dzeramā ūdens ražošanai un pārdošanai, liecina ceturtdien Rīgas domei nosūtītā vēstule.

Tikmēr “Rīgas ūdens” jau iesniedzis visus nepieciešamos dokumentus “AquaRiga” reģistrēšanai Uzņēmumu reģistrā (UR), no kura sagaida atbildi nākamās nedēļas laikā. “Tiklīdz visi dokumenti būs kārtībā, sāksim rīkoties,” aģentūrai LETA sacīja “Rīgas ūdens” pārstāvis Arturs Mucenieks.

Ministrija iepazinusies ar domes un “Rīgas ūdens” sniegtajiem skaidrojumiem, taču šos argumentus uzskata par neapmierinošiem.

Rīgas dome un “Rīgas ūdens” savos skaidrojumos norāda, ka “Rīgas ūdens” nevar veikt komercdarbību fasēta dzeramā ūdens ražošanas un realizēšanas nozarē, jo pastāv Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktie publiskas personas komercdarbības ierobežojumi. Rīgas pilsētas pašvaldības ieskatā Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88.panta normas attiecas tikai uz kapitālsabiedrībām, kurā valstij un pašvaldībai ir tieša līdzdalība jeb kapitāla daļas pieder tieši, bet likums neattiecas uz valsts un pašvaldību kontrolē esošo kapitālsabiedrību meitasuzņēmumiem. Līdz ar to Rīgas domes ieskatā “Rīgas ūdenim” kā privāto tiesību subjektam ar pašvaldības piekrišanu ir tiesības dibināt meitasuzņēmumu, tādējādi nodrošinot papildus finanšu resursus “Rīgas ūdens” infrastruktūras attīstības projektiem.

Savukārt VARAM uzsver, ka mātes un meitasuzņēmumi veido vienu ekonomisko vienību, kas nozīmē, ka, izvērtējot “AquaRiga” dibināšanu, ir jāizvērtē arī tās dibināšanas atbilstība Valsts pārvaldes iekārtas likuma normām, tajā skaitā atbilstība publiskas personas darbībai privāto tiesību jomā.

Valsts iekārtas likums paredz, ka publiskas personas mērķis ir, veicot noteiktus pārvaldes uzdevumus, nodrošināt sabiedrības intereses, nevis gūt peļņu, kas ir pamats komercdarbības jomai. Tikai izņēmuma gadījumos publiska persona var iziet ārpus savas publiskās kompetences un iesaistīties privāto tiesību jomā, arī komercdarbībā.

Konkurences padome 12.jūnija vēstulē ministrijai norāda, ka fasēta ūdens tirgū nav konstatēta nepietiekama konkurence un tirgus bez publisku personu tiešas vai netiešas līdzdalības spēj nodrošināt patērētāju vajadzības, līdz ar to arī pašvaldības iesaiste šāda veida komercdarbībā nav pamatota.

VARAM secinājusi, ka “Aqua Riga” dibināšana ar mērķi nodrošināt papildu finanšu resursus “Rīgas ūdens” infrastruktūras attīstības investīciju projektiem pēc būtības neatbilst Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktajiem publiskas personas komercdarbības principiem, tāpēc ministrija lūdz nekavējoties nodrošināt Rīgas domes darbību atbilstību normatīvo aktu prasībām un atcelt 12.jūnija lēmumu par piekrišanu “Rīgas ūdens” līdzdalības iegūšanai meitasuzņēmumā “AquaRiga”.

Kā ziņots, “Aqua Riga” plāno nodarboties ar dzeramā ūdens fasēšanu un realizāciju. Dzeramo ūdeni paredzēts iegūt no SIA “Rīgas ūdens” īpašumā esošajām ūdensgūtnēm.

 

Komentāri (18)

andris902 23.08.2012. 17.28

…Ušakovs nepiekāpsies!….demonstrēs “muskuļus”, lai eskalētu situāciju un parādītu, ka valsts likumi uz viņu un Rīgas domi neattiecas….it īpaši pirms pašvaldību vēlēšanām pretstatīs ļauno valdību pret “čaklo” RD….

+13
0
Atbildēt

0

idzelme 23.08.2012. 16.34

VARAM taisnība.
Ušakovs kropļo konkurenci.

+13
0
Atbildēt

0

Estere Urbančika 23.08.2012. 19.56

Nedaudz “smieklīgi” sanāk. Uzņēmumi, kas jau nodarbojas ar šo biznesu, maksā nodokļus, bet valsts iestāde par to nodokļu naudu sadomā atvērt uzņēmumu, kas ir tiešs konkurents.

+10
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu