Pēc vēršanās pret ubagiem vairāk kļuvis “mobilo” dāvanlūdzēju • IR.lv

Pēc vēršanās pret ubagiem vairāk kļuvis “mobilo” dāvanlūdzēju

27
Ubadze Kaļķu ielā Vecrīgā. Foto: Edijs Pālens, LETA
Oskars Brasliņš

Baznīcai nav iebildumu pret ubagiem, lai tikai tie ievēro kārtību

Lai arī ubagotāju skaits pēc saistošo noteikumu par šīs nodarbes ierobežošanu Rīgas vēsturiskajā centrā pieņemšanas ir mazinājies, toties palielinājies „mobilo” ubagotāju skaits, liecina Rīgas pašvaldības policijas (RPP) informācija.

Pēc pilsētas pašvaldības policijas novērojumiem, ubagu skaits kopš 1.augusta, kad stājās spēkā jaunie noteikumi, ir samazinājies, toties palielinājies „mobilo” ubagotāju skaits. Kā ir.lv pastāstīja RPP Administratīvās pārvaldes priekšnieks Jānis Znotiņš, „viņi nesēž vienā vietā, bet staigā apkārt, redz kādu tūristu grupu un, garām iedami, paprasa naudiņu”. „Mobilos” ubagotājus pašvaldības policijai ir grūtāk kontrolēt, bet ar videonovērošanas kameru palīdzību arī tādi pamazām tiekot brīdināti.

Ja ubagošana tiek konstatēta pie konkrēta dievnama, tad policijas darbinieki griežas pie baznīcas vadības un noskaidro, vai tai nav iebildumu pret ubagiem, Ir.lv stāstīja Znotiņš. Baznīcām neesot jāatskaitās Rīgas domei, vai tās pie dievnamiem atļauj ubagot vai ne, teica Znotiņš.

Reliģisko organizāciju viedokļi par ubagošanu pie dievnamiem dalās – daži uzskata, ka var ubagot, citi, ka nevar, situāciju skaidroja Rīgas pilsētas kristīgo draudžu kolēģijas vadītājs Jānis Šmits, kurš ir arī Rīgas domes deputāts (GKR). „Baznīca vienmēr sniedz palīdzību grūtībās nonākušajiem, jo to uzskata par labdarību. Visnegatīvākā nostāja bija pret tā saucamajiem ļaunprātīgajiem ubagotājiem, kas traucē sabiedrisko kārtību un ar savu uzmācību vienkārši nodara pāri apkārtējiem,” stāsta Šmits.

Latvijas Evanģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskaps Jānis Vanags teica, ka baznīcai neesot iebildumu, ja ubago pie dievnamiem, vienīgi „būtu labi, ja kāds palīdzētu ar kārtības nodrošināšanu”, jo bijuši gadījumi, kad paši ubagi saplēšas par ubagošanas vietām. Vanags piebilda, ka drīzumā Rīgas mācītāju sanāksmē tiks pārrunāts arī šis jautājums.

Jau ziņots, ka Rīgas domes saistošie noteikumi paredz, ka pēc noteikumu stāšanās spēkā ubagot ir aizliegts Rīgas vēsturiskajā centrā (RVC), izņemot vietās pie dievnamiem, kurās ubagot atļāvusi attiecīgās reliģiskās organizācijas vadība, uz ietvēm, kāpnēm, estakādēm, laukumiem u.c. gājējiem paredzētiem ceļiem vietās, kur tas var apgrūtināt vai traucēt gājēju kustību. Nedrīkst ubagot arī sabiedriskajā transportā un tā pieturvietās, uz ceļa braucamās daļas, veloceliņiem un pie gājēju pārejām. Aizliegts izmantojot dzīvniekus, kā arī ubagot uzmācīgā veidā.

Ārpus Rīgas vēsturiskā centra domes pieņemtie noteikumi ubagot ļauj, ja dāvanu lūdzējam ir personu apliecinošs dokuments.

Rīgas pašvaldības policija par ubagošanu var izteikt brīdinājumu vai uzlikt sodu līdz desmit latiem. Policijas darbiniekam būs jānoskaidro personas identitāte un ubagotājam jānorāda, kur Rīgā saņemama sociālā palīdzība.

Domes noteikumos ubagošana definēta kā žēlastības dāvanu (naudas vai citā formā) lūgšana publiskā vietā pasīvā vai aktīvā veidā, demonstrējot mērķi iegūt eksistencei nepieciešamos līdzekļus, galēju trūkumu, fizisku nepilnvērtību vai citādi cenšoties iežēlināt garāmgājējus, informē LETA.

 

Komentāri (27)

dro 03.08.2012. 14.36

Lai cīnītos ar mobīlajiem lūdzējiem, Ušakovam operatīvi jāizsniedz lūdzēju ķērājiem skrituļslidas.

+1
0
Atbildēt

0

janazakovica 03.08.2012. 14.09

isti ubagi pie istaam baznicaam..tradicionalaam….sektanti tadi kaa adventisti jehovisti mormoni jauna paaudze baptisti saentologi un t.t.ari var pieprasit sev pie vinu valstibas zaaleem ubagus..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu