Rīgas domei būs jāaizvāc desmit gadu veci būvgruži no Ķīšezera • IR.lv

Rīgas domei būs jāaizvāc desmit gadu veci būvgruži no Ķīšezera

20
Izskalotas ūdenszāles un netīrumi šovasar Ķīšezera krastā. Foto: Jānis Skruzis, LETA

Mežaparka Attīstības biedrība uzvar tiesā par būvgružu izvākšanu no Ķīšezera

Rīgas domei būs jāaizvāc būvgruži no Ķīšezera, Ezermalas ielā 20b, jo Administratīvā rajona tiesa otrdien apmierināja Mežaparka Attīstības biedrības pieteikumu. Par to tiesa Valsts vides dienestam uzlika par pienākumu izdot administratīvo aktu.

Rīgas dome, kas ir īpašuma Ezermalas ielā 20b īpašniece, pieļāva, ka liels daudzums būvgružu tika sabērti ezerā un krastā, lai izveidotu jaunu apbūves teritoriju, informē “Delnas” Interešu aizstāvības un juridiskā atbalsta centra vadītāja Aiga Grišāne.

Jau kopš 2002.gada Mežaparka Attīstības biedrība ir vērsusies gan pie valsts, gan pašvaldības iestādēm, lūdzot panākt būvgružu izvākšanu.

Pirms gandrīz 10 gadiem, 2003.gada 18.aprīlī, Vides valsts inspekcija uzdeva Rīgas domei izvest nelikumīgi izbērtos būvgružus un atjaunot ezera krasta līniju. Rīgas dome izraka seklu grāvi gar būvgružiem, taču tālāk neko nedarīja, paziņojot, ka ir izveidojusies „būvgružu sala” un tā piederot valstij.

Valsts vides dienestam (VVD) bija iespējas un pienākums panākt 2003.gada administratīvā akta izpildi, taču, kā atzinumā norāda tiesībsargs, VVD bezdarbības dēļ tas nav izdarīts. Arī jaunu lēmumu VVD nepieņēma.

Biedrība daudzkārt lūdza VVD un atbildīgās ministrijas panākt būvgružu izvākšanu, taču bezdarbība turpinājās, tāpēc Mežaparka attīstības biedrība bija spiesta vērsties tiesā.

„Mēs, protams, esam apmierināti ar spriedumu,” komentē biedrības valdes locekle Mārīte Spiridovska. „Tomēr vēlamies uzsvērt, ka situācija, kurā visas atbildīgās valsts institūcijas ir nepārprotami secinājušas, ka notikusi pretlikumīga darbība, kuras sekas jānovērš, taču atbildīgie dienesti gadiem ilgi veic saraksti, imitējot jautājuma risināšanu, nav uzskatāma par normālu”.

Biedrība arī vērš uzmanību, ka šādā situācijā jebkāda turpmāka tiesāšanās būtu uzskatāma par valsts un pašvaldības līdzekļu izšķērdēšanu un cer, ka Rīgas domei pietiks godaprāta kā zemesgabala īpašniekam beidzot izvākt būvgružus, un tā netiesāsies pret šādu VVD lēmumu.

Juridisko palīdzību biedrībai sniedz “Delnas” Interešu aizstāvības un juridiskā atbalsta centrs, kas darbību sāka 2010.gadā. Centrs bezmaksas palīdzību sniedz ar korupciju saistītos gadījumos, kad pārkāptas iedzīvotāju tiesības būvniecības un teritorijas plānošanas, kā arī citās jomās.

Pilnu Administratīvās rajona tiesas spriedumu skatiet pielikumā.

 

Komentāri (20)

janazakovica 05.07.2012. 12.34

cik labi indriksons privatizeja apbuveja mezparku..domei par rizinieku naudu jaizvac buvgruzi..viss kaa parasti.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu