Dome aizliedz ubagot Rīgas centrā • IR.lv

Dome aizliedz ubagot Rīgas centrā

19
Ubags Rīgas centrā. Foto: Raitis Plauks, F64

Policijas darbinieki ne tikai drīkstēs sodīt par ubagošanu, bet arī noskaidrot personas identitāti

Ar 51 balsi “par” un pieciem deputātiem atturoties, Rīgas domes sēdē otrdien apstiprināti grozījumi pašvaldības saistošajos noteikumos, kas turpmāk Rīgas vēsturiskajā centrā aizliedz ubagošanu, savukārt ārpus pilsētas centra ubagošana būs atļauta tikai ar personu apliecinošu dokumentu, ziņo LETA.

Savukārt Latvijas Radio aptaujātie ārvalstu tūristi šo pašvaldības lēmumu uzskata par nesamērīgu – cilvēki, kuri nav tīkami domei, tiek aizvākti projām no centra, nevis risinātas viņu problēmas. 

Rīgā turpmāk būs aizliegts ubagot uzmācīgā veidā un iežēlināšanai izmantot dzīvniekus. Ubagošana būs liegta sabiedriskajos transportlīdzekļos, uz brauktuves, uz ietvēm, kāpnēm, estakādēm, laukumiem un citiem gājējiem paredzētiem ceļiem vietās, kur tas var apgrūtināt vai traucēt gājēju kustību. Tāpat ubagiem būs “jāpazūd” no Rīgas vēsturiskā centra.

Aizliegums ubagot Rīgas vēsturiskajā centrā nozīmē, ka šajā teritorijā ubagot nedrīkstēs arī pie baznīcām, izņemot vietas, kur pret to neiebilst attiecīgās reliģiskās organizācijas vadība, kas par to vienojusies ar pašvaldību. Atļauja ubagot pie visiem dievnamiem nav paredzēta, jo baznīcu pārstāvju aptaujā noskaidrots, ka lielākā daļa reliģisko organizāciju nevēlas, lai to noteiktu kā normatīvu.

Rīgas pašvaldības policisti, konstatējot pārkāpumu, brīdinās, ka konkrētajā vietā vai konkrētā veidā ubagot nedrīkst. Ubagotājam varēs piemērot arī desmit latu sodu. Policijas darbinieks būs tiesīgs noskaidrot personas identitāti – pārbaudīt dokumentus, ubagotājam norādīt, kur saņemama Rīgā nodrošinātā sociālā palīdzība.

Rīgas Pašvaldības policijas Administratīvās pārvaldes priekšnieks Jānis Znotiņš domes sēdē stāstīja, ka šogad par uzbāzīgu ubagošanu sodīti deviņi cilvēki, taču liela daļa ubagotāju pārgājuši uz “pasīvo ubagošanu” – ataudzē bārdu, uzvelk netīras drēbes un nometas ceļos uz ielas, dienas gaitā “nopelnot” lielas naudas summas.

Pašvaldības policija ubagotājus varēs arī īslaicīgi aizturēt. Znotiņš norādīja, ka šis paņēmiens ir efektīvs tad, ja ar šo rūpalu nodarbojas kādi ārvalstu pilsoņi, piemēram, no Rumānijas, kuriem tas ir mafijas organizēts bizness, un ubagotāji nesaprot nevienu valodu, izņemot savu dzimto. Policijas pārstāvis norādīja, ka, aizturot šādus “pelnītājus” uz divām trim stundām, viņu biznesu izdodas krietni apgrūtināt, jo atrašanās uz ielas vairs nav rentabla. Šādā veidā pašvaldības policijai izdevies panākt, ka Rīgu pamet ubagotāju grupa no Rumānijas.

Rīgas domes deputāts Juris Viņķelis (Vienotība) pauda viedokli, ka daļa ubagotāju varētu mēģināt “žēlīgi dziedāt” vai skandināt kādu mūzikas instrumentu, lai tādējādi formāli nebūtu pieskaitāmi ubagu kategorijai, taču Znotiņš norādīja, ka patlaban noteikumu grozījumu mērķis ir ierobežot tieši sabiedrības iežēlinātājus. Nākotnē atbilstoši situācijai noteikumus, iespējams, varētu papildināt.

Ņemot vērā, ka Rīgas pilsētā trūkumcietējiem un maznodrošinātām personām ir iespēja saņemt sociālo palīdzību, arī bezmaksas pārtiku, ierobežojot ubagošanu Rīgās un nosakot personu apliecinoša dokumenta esamības nepieciešamību ubagošanas laikā, sociālajiem dienestiem tiek radīta iespēja noskaidrot ubagotāja personību.

Domes noteikumos ubagošana definēta kā žēlastības dāvanu (naudas vai citā formā) lūgšana publiskā vietā pasīvā vai aktīvā veidā, demonstrējot mērķi iegūt eksistencei nepieciešamos līdzekļus, galēju trūkumu, fizisku nepilnvērtību vai citādi cenšoties iežēlināt garāmgājējus.

Saistošie noteikumi publicējami laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” un stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas.

Rīgas teritorijā, it īpaši Rīgas vēsturiskajā centrā un Vecrīgas teritorijā, ir sastopami ubagotāji, kuri, izmantojot savu izskatu – noplukušu, netīru apģērbu, lūdzošu sejas izteiksmi, noliektu galvu un izstieptu roku vai pie kājām novietotu trauku, cepuri, kas paredzēta ziedojumiem, un tamlīdzīgi -, iežēlina garāmgājējus, šādā veidā cenšoties nodrošināt sev iztiku vai iegūt materiālās vērtības.

2012.gada februārī un martā tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS pēc Rīgas domes pieprasījuma veica pētījumu par iedzīvotāju attieksmi par ubagošanas aizliegšanu. Tā rezultātā aptuveni 70% aptaujāto uzskata, ka šāds regulējums ir nepieciešams. Pašvaldība atzīmē, ka 2014.gadā Rīga būs Eiropas galvaspilsēta, bet ubagotāju rīcība, piemēram, traucējot gājēju kustību, bojā pilsētas tēlu.

 

Komentāri (19)

Life Quality Managem 04.07.2012. 07.45

Apollo šo ziņu lasīju un tur bija uzsvērts, ka ubagiem izdodoties nopelnīt prāvas naudas summas. Acīm redzot Rīgas Dome gaidīja kādu “otkatiņu” no ubagiem. :) Mafijai jau nepatīk, ka kads vel pelna tās teritorija.

+2
-1
Atbildēt

0

janazakovica 03.07.2012. 19.46

jaa sodis ubagu..loti cels pasakums..krievu propoganda teiktu fasistisks..bet vini tacu nezog..atveselosanas procesam pasai sabiedribai vajadzigi ubagi kaut vai lai butu kur izpausties zelsirdibai..jau tukstoss gadus mes dzirdam..podaite nisemu milostinu..radi Hrista..

+2
-1
Atbildēt

0

mariam 03.07.2012. 22.46

Nu – lai tik vēl SC cenšas iestāstīt, ka ir kreisa partija – ar šitik fašistisku lēmumu, kas piestāv kaut kādai Maskavai, ne Rīgai. Ko ta – ielu mūziķus arī aizliegs? – viņi jau arī diezgan “aktīvi” naudu vāc. vai arī – ieviesīs kādu standartu – cik labām drēbēm jābūt, lai drīkstētu naudu prasīt publiskajā telpā?

No vienas puses esmu mazliet izbrīnīts, bet no otras – ar šo lēmumu labi atklājas SC liekulīgā daba, kurā apvienojas labēja augstprātība ar krieviski potjomkinisko izrādīšanās identitāti. Bet, protams, balsoja jau ne tikai SC, bet arī Vienotības un Amerika deputāti, kam tāda buržuju padarīšana vienmēr bijusi tuva.

Tā ir gan, ka Rīga ir tāda puspolicejiska pilsēta. Arī iedzert alu vai vīnu upmalā šeit ir nelikumīgi.

+2
-2
Atbildēt

1

    gliters > mariam 04.07.2012. 09.24

    Šī ir tā retā reize, kad tev piekrītu. OK, man arī nedaudz krīt uz nerviem tie ubagi tuneļos, bet no otras puses – ko lai dara, piemēram, invalīdi bez rokām vai kājām?
    Turklāt mani absolūti nesatrauc, cik viņi “nopelna”, jo dot vai nedot ir katra brīvā izvēle. Un galu galā, lai uzsāktu šādu “biznesu”, manuprāt ir pamatīgi “jāuzkāpj sev uz rīkles”, nezinu, vai pati to vispār spētu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu