Ventspils pašvaldības ūdensapgādes uzņēmumu soda par konkurentu ierobežošanu • IR.lv

Ventspils pašvaldības ūdensapgādes uzņēmumu soda par konkurentu ierobežošanu

23
Ūdens krāns. Foto: Raitis Plauks, F64

Tiesības būt monopolistam, uzstādot ūdens skaitītāju plombas, uzņēmumam deva Ventspils pašvaldība

Konkurences padome (KP) ar 1500 latiem sodījusi Ventspils pašvaldības ūdensapgādes uzņēmumu SIA “Ūdeka”, kas, ļaunprātīgi izmantojot savu dominējošo stāvokli, ierobežoja citu uzņēmumu iespējas sniegt ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanas un plombēšanas pakalpojumus, liecina KP informācija.

Sākotnēji paredzēto naudas sodu samazināt ļāva fakts, ka “Ūdeka” pārkāpumu pārtrauca un atjaunoja vienlīdzīgas konkurences iespējas citiem uzņēmumiem.

KP konstatēja, ka Ventspils pašvaldības ūdensapgādes uzņēmums, 2011.gada 1.janvārī sākot sniegt ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanas un plombēšanas pakalpojumus, ierobežojis konkurējošo uzņēmumu iespējas darboties šajā tirgū.

Lai gan skaitītājus var uzstādīt citi uzņēmumi, skaitītāju plombas noņemt un uzlikt var tikai pati “Ūdeka”, noteica Ventspils pašvaldības uzņēmums. Papildu apgrūtinājums konkurentu klientiem tika radīts, nosakot, ka plombas nomaiņa jāpiesaka pašiem patērētājiem un to nevar darīt uzņēmums, kas maina skaitītāju. Dažās dienās “Ūdeka” bez objektīva pamatojuma konkurentu klientiem plombēšanu atteica, bet saviem klientiem nodrošināja. Tādējādi pašvaldības uzņēmuma rīcības rezultātā tā konkurentu sniegtie pakalpojumi tika mākslīgi padarīti klientiem mazāk pievilcīgi, kā arī dārgāki, radot risku tirgū pilnībā likvidēt konkurenci.

Tiesības būt vienīgajam uzņēmumam, kas Ventspilī uzliek ūdens skaitītāju plombas, “Ūdeka” paredz 1999.gadā izdoti Ventspils pilsētas domes noteikumi (uz plombu noņemšanu tie neattiecas), tomēr līdz pat pagājušam gadam, kad uzņēmums pats iesaistījās ūdens skaitītāju uzstādīšanas tirgū, tiesības plombēt skaitītājus tika deleģētas citiem tirgus dalībniekiem.

Attiecīgi savā lēmumā KP norāda, ka vairāk nekā desmit gadu garumā tirgus ir bijis spējīgs nodrošināt konkrētā pakalpojuma sniegšanu un minētie Ventspils pilsētas domes noteikumi ir uzskatāmi par lēmumu, kas pieņemts, pārkāpjot pašvaldības kompetenci, iejaucoties privāttiesiskās attiecībās un deformējot konkurenci ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanas tirgū.

Lēmumā KP arī skaidro, ka “Ūdeka” pamatojums vienpersoniski pārņemt plombēšanas darbus, lai novērstu kvalitātes problēmas (“Ūdeka” konstatēju, ka gada laikā 19 no 6631 dzīvokļiem jeb 0,3% gadījumu konkurenti plombēšanu nav veikuši tehniski pareizi), nav pietiekams un neatsver konkurences ierobežojumu izraisīto kaitējumu.

2010.gadā Ventspilī ūdens patēriņa skaitītāju nomaiņu un uzstādīšanu veica SIA “Divions”, SIA “UK Projekti” un SIA “Ādere V”. 2011.gada 1.janvārī šo pakalpojumu sāka piedāvāt arī “Ūdeka”, bet 2011.gada beigās konkrēto pakalpojumu sniedza vairs tikai divi uzņēmumi – “Divions” un “Ūdeka”.

 

Komentāri (23)

silvija_vitina 02.07.2012. 13.37

interesanti, kā ir ar RŪ monopolstāvokli šajā jomā? Manā mājā Rū uzstādīja skaitītāju paziņojot, ka tikai viņi ir tiesīgi to darīt. Kopš tā brīža man stāv RŪ īpašums, un es ar bažām gaidu, no cik apaļas summas man nāksies šķirties, piemēram, kad Rū sagribēs to verificēt pēc saviem tarifiem.

+5
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 02.07.2012. 14.50

protams , ja labuma guveejs lembe…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu