Klintone pēdējā brīdī atsaka dalību Lipkes memoriāla atklāšanā • IR.lv

Klintone pēdējā brīdī atsaka dalību Lipkes memoriāla atklāšanā

37
Žaņa Lipkes memoriāla makets, ko veidojusi arhitekte Zaiga Gaile. Foto: Lita Krone, LETA

Iespējams, atteikums saistīts ar pēdējā laikā saasināto ebreju īpašumu atdošanas jautājumu

Lai arī bijis paredzēts, ka ceturtdien ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones vizītes laikā Latvijā Ķīpsalā atklās ebreju glābēja Žaņa Lipkes memoriālu, pēdējā brīdī Klintone atteikusi piedalīšanos šajā pasākumā, ceturtdien ziņo “Neatkarīgā”.

Memoriālā viss ir pabeigts, taču tā svinīgā atklāšana tiek atlikta uz citu piemērotu brīdi, avīzei saka uzņēmējs Māris Gailis, kurš ir viens no biedrības “Žaņa Lipkes memoriāls” dibinātājiem. Klintones atteikumu viņš skaidro ar pēdējās nedēļās Latvijā saasināto ebreju īpašumu restitūcijas jautājumu.

Gailis arī stāsta, ka nākamās nedēļas memoriāls Mazajā Balasta ielā 8 varētu būt pieejams apmeklētājiem testēšanas režīmā, taču ar pilnu jaudu tas vēl nedarbosies.

Mūsdienīga muzeja uzbūvei līdzekļi vākti gadu garumā – piecos gados savākti 300 tūkstoši latu, saka Gailis.

Kā zināms, Žanis Lipke un Johanna Lipke Otrā pasaules kara laikā Rīgā izglāba vairāk nekā 50 ebreju. Ideja ebreju glābējam izveidot memoriālu vietā, kur viņš kara laikā slēpa nacistu vajātos cilvēkus, radās 2000.gadā.

 

Komentāri (37)

Toms Mincāns 28.06.2012. 11.00

Nez kāpēc putleroīdās mušas no visas plašās Krievzemes tik intensīvi lido akurāt uz nelielo Latviju?
Civilās Aviācijas Institūta, Piebaltijas Kara Apgabala štāba, Alkšņa Lidotāju Skolas un Jaunā Viļņa puvekļu smaka vilina?

+6
0
Atbildēt

3

    Aivars Krauklis > Toms Mincāns 28.06.2012. 12.38

    Viss pareizi. Krievija un tās daudzkrāsainie sulaiņi Latvijā ievēro un izpilda NVS valstu institūta Pribalķikas nodaļas vadītāja Mihaila Aļeksandrova analīzi un rekomendācijas. Par to,ka tieši Latvijā ir cerības kāpināt iekšējo spriegumu tik tālu, ka rastos iegansts apieties ar mums kā ar Gruziju pirms 4. gadiem – rīkot tiešu militāru iebrukumu.
    Diemžēl latvju bāleliņi, žurnālistus ieskaitot, tādu krievu institūtu oficiālos materiālus nelasa un neatstāsta. Tieši tāpat, kā Ulmaņa laikā. Sekas atceramies?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > Toms Mincāns 28.06.2012. 12.45

    Biotops!
    Precīzi. Latviešiem lasīšana un neaizmiršana nav, diemzēl, modē. Kosmopolītisms un pacifisms rullē, ne valsts apdraudējumu uzmanīšana. Vegetēšana uz NATO partneru pacietibas un turibas rēķina — arī. Rullē ari “mums pienākas”, nevis “mūsu pašu pienākumi”.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > Toms Mincāns 28.06.2012. 13.21

    Ilvess jau paguris atkārtot, ka mums ir nopietni jāpievēršas valsts aizsardzībai.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 28.06.2012. 10.24

Amerikāņu „demokrāte” rullē. Te daži mīļi vārdi par mūsu augsto viešņu – http://www.americanthinker.com/2012/06/is_hillary_mentally_illary.html
Tomēr ar visu to šī vizīte mums ir izdevīga un vēlama, tāpēc nepārcentīsimies ar gānīšanu. Gan jau mūsu kreilīši, ultrapatridoti un krievi korītī tukšumu aizpildīs.

+5
-1
Atbildēt

1

dro 28.06.2012. 12.10

Es joprojām ASV uzskatu par LV neatkarības galveno garantu. ASV administrāciju attieksme niansēs var mainīties, bet tās nāk un iet, bet ASV paliek. Negribu arī spekulēt ar dažādām versijām kā to dara IR komentētājs Ozoliņš. Interesanti, kāda būs viņa interpretācija, bet vienu zinu droši katrā gadījumā nepalaidīs garām nevienu izdevību nolamāt NA:)

+8
-4
Atbildēt

13

    Aivars Krauklis > dro 28.06.2012. 15.20

    saule_laime – Nu ir tak raustītājs austrumpusē, ir, dažu to vecāko gudrāko atceros vēl kopš pēdējiem padomju gadiem un augstā patriotisma laiku maiņā. (Čeku ar personas kodu gan man nav. Stāsta, ka viņiem tādus nemaz neizrakstot.)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    enjoy > dro 28.06.2012. 14.06

    Biotop, piekrītu, ka daži ir naivi.Viņiem pat jābūt naiviem, jo ir vēl ļoti jauni. Un tomēr….nu nepamet un nepamet mani sajūta, ka galvenais striķīšu raustītājs atrodas austrumpusē. Grūti noticēt, ka cilvēki nesaprot savas darbības ietekmi uz Latvijas tēlu.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > dro 28.06.2012. 15.59

    zirnekliene Šeloba. Tad nu lūk, ja ugunsdzēsēji vai biškopji šo precedentu izmantos kā argumentu, atbilde visticamāk būs “Ēbreji ir ēbreji!” Par to ne brīdi nešaubos.
    ___________________
    Es kā naivs ideālists tomēr ceru, ka tā nenotiks, jo vēl jau ir arī Eiropas tiesa. Protams, apšaubīt var visu, arī to, vai mēs šeit reāli diskutējam…varbūt sapņojam?:)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    enjoy > dro 28.06.2012. 12.37

    Jāpiekrīt, ka Ozoliņš tiešām “mīl” NA, bet es arī sāku viņus “ieredzēt” ar vien vairāk. Es varu piekrist 90% viņu uzskatu, tomēr izpildījums, amatiem ieteiktās personālijas, iznešanās liecina labākajā gadījumā par vienkāršu muļķību, bet sliktākajā gadījumā gribās pajautāt- kādas naidīgas valsts interesēs viņi strādā?

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    enjoy > dro 28.06.2012. 15.00

    Bet Dambrovskis taču arī teica, ka naudu nedos, jo budžets to nespēj pavilkt.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 28.06.2012. 15.31

    zirnekliene Šeloba. Briesmīgi, ka šajā it kā “inteliģentajā” /intelektuāļus” Latvijā droši vien var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem/ portālā nesaprot to, par ko šausminās pat lielais internacionālists LR Liniņš – kas notiks, ja tiks radīts precedents – īpašumu atdošana ebreju sab. organizācijām. Kā valsts atdos īpašumus aizsargu organizācijai, piensaimniekiem, ugunsdzēsēju biedrībām, biškopjiem u.t.t.. Šī bezgalīgā ticība gaišajiem spēkiem, kurus šobrīd personificē Vienotība ir neapstrīdama liecība cilvēku lētticībai, kura gadiem ejot nemazinās.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > dro 28.06.2012. 15.11

    NĪ, kuru starpā ir skolas un slimnīcas, atdošana faktiski arī nozīmē budžeta līdzekļu ieguldījumus.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > dro 28.06.2012. 14.13

    Tā apsēstība ar “Latvijas tēlu” ir vnk katastrofa! Polijā žīdiem uz analoģisku prasību atbildēja ar atteikumu. Pamatojums vienkāršs – budžetā nav līdzekļu. Un viss. Un “tēls” nekādā mērā necieš.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > dro 28.06.2012. 12.52

    saule_laime – Šoreiz aizstāvēšu lāpnešus – daži no viņiem ir tikai vienkārši panaivi. Bet ne visi, gudrākie „strādā”.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > dro 28.06.2012. 16.17

    Tad man vairāk cerību uz Eiropas tiesu. Galu galā – exministrs Bērziņš taču izteica to pašu domu, ko Liniņš. Un par to tika iesēdināts “antisemītisma vilcienā” kopā ar visu NA.

    “varbūt sapņojam?:)”
    Tā kā Peļevinam “Čapajevā un tukšumā” – stāsts par to, kā barons fon Ungerns sagūstija ķīniešu komunistu un tas sāk stāstīt, ka nemaz nezin, kas viņš ir – vai nu taurenītis, kas redz sapnī, ka ir cilvēks, vai nu cilvēks, kas redz sapnī, ka ir taurenītis. Sagūstītājs uzdeva viltīgu jautājumu – bet tomēr… kāpēc tauriņš palīdzēja boļševikiem? Ķīnietis atbildēt neprata. Tālāk uz jautājumu par šī ķīnieša likteni sekoja atbilde “postaviļi k stjenke i razbudjiļi”.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 28.06.2012. 15.35

    zirnekliene Šeloba. Tā apsēstība ar “Latvijas tēlu” ir vnk katastrofa!
    _________________
    Vistiešākā liecība, ka cilvēki neuzskata sevi par šīs zemes saimniekiem, bet kalpiem kungiem, kuri atkarībā no individa uzskatiem atrodas vai no Maskavā, Vašingtonā vai Briselē.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > dro 28.06.2012. 15.53

    “…kas notiks, ja tiks radīts precedents – īpašumu atdošana ebreju sab. organizācijām. Kā valsts atdos īpašumus aizsargu organizācijai, piensaimniekiem, ugunsdzēsēju biedrībām, biškopjiem u.t.t.”

    Tas, protams, ir loģiski. Bet baidos, ka mūsu “dzimtcilvēku pie varas” nostājā varēs vilkt paralēles ar dialogu no Kušturicas filmas “Dzīve ir brīnums”. Divi Kosovas serbu darboņi sarunājas savā starpā pamēram tā:
    Viens – mēs taču nevaram veidot demokrātiju uz kontrabandas pamata, otrs – bet musulmaņi un horvāti to dara, un Tito ar to nodarbojās 30 gadus. Atkal pirmais (dikti sašustis) – aizmirsti, Tito ir Tito!
    Tad nu lūk, ja ugunsdzēsēji vai biškopji šo precedentu izmantos kā argumentu, atbilde visticamāk būs “Ēbreji ir ēbreji!” Par to ne brīdi nešaubos.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > dro 28.06.2012. 12.35

    Šī administrācija liek apšaubīt garantiju drošumu. Gribētos redzēt pie varas republikāņus – tie nemēdz ākstīties ar visādiem “reload” attiecībās ar PSRS vai Krieviju.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu