Saeima pieņem nozīmīgus grozījumus Meža likumā • IR.lv

Saeima pieņem nozīmīgus grozījumus Meža likumā

31
Rudens bērzi. Foto: Elmārs Rudzītis, F64

No 2015.gada lielajiem meža īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem būs pienākums izstrādāt meža apsaimniekošanas plānu 

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma apjomīgus grozījumus Meža likumā, ar kuriem iecerēts samazināt administratīvo slogu un birokrātisko procedūru apjomu mežsaimniecības jomā.

Tiek mainīts likuma mērķis, nosakot, ka tam jāveicina ekonomiski, ekoloģiski un sociāli ilgtspējīga apsaimniekošana un izmantošana, visiem meža īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem nodrošinot vienādas tiesības un pienākumus, īpašumtiesību neaizskaramību un saimnieciskās darbības patstāvību. Tāpat Meža likuma mērķis ir reglamentēt valsts meža zemes pārvaldības un atsavināšanas nosacījumus, ziņo LETA.

Likumprojekts nosaka, ka meža nozares atbalstam, attīstības un zinātniskās izpētes projektu finansēšanai, kā arī sabiedrības informēšanai un meža īpašnieku izglītošanai tiks veidots Meža attīstības fonds. Līdz 2012.gada 31.martam Ministru kabinets noteiks fonda pārvaldīšanas kārtību.

Lai iegūtu informāciju par meža resursu stāvokli, kā arī analizētu meža un vides faktoru mijiedarbību, Latvijas Valsts mežzinātnes institūts “Silava” veiks nacionālo meža monitoringu.

Likumā plānots mainīt apliecinājumu saņemšanas kārtību. No likuma tiek izslēgta nodaļa par apliecinājumu izsniegšanu, taču arī turpmāk apliecinājums būs nepieciešams, lai sāktu koku ciršanu. Tas nebūs vajadzīgs, lai cirstu kokus, kuru diametrs nepārsniedz 12 centimetrus vai jaunaudzi līdz 20 gadu vecumam. Tāpat apliecinājumu nevajadzēs ārkārtas situācijās, kā arī ierīkojot un uzturot robežstigas. Savukārt, cērtot sausos un vēja gāztos kokus, meža īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam par to reizi gadā būs jāpaziņo Valsts meža dienestam.

No 2015.gada meža īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam būs pienākums izstrādāt meža apsaimniekošanas plānu, ja kopējā apsaimniekotā meža platība pārsniedz 10 000 hektāru.

Plānots, ka turpmāk par īpašumā vai tiesiskajā valdījumā esošu mežu būs jāveic ne tikai pirmreizējā inventarizācija, bet tā būs jāatkārto vismaz reizi 20 gados. Komisija atbalstīja normu, ka inventarizāciju varēs veikt akreditētā atbilstības novērtēšanas institūcijā sertificēta persona, kuras profesionālā darbība ir civiltiesiski apdrošināta, un plānots, ka šī likuma norma stāsies spēkā 2014.gadā.

Ņemot vērā, ka nozarē pastāv interese par mežu zinātnisko izpēti, likums papildināts ar precīzāku regulējumu šai jomā. Meža likumā arī mainīti nosacījumi, kādos gadījumos atļauta kailcirte un kā veicama sanitārā cirte. Tāpat likumā mainīts meža zemes un meža reproduktīvā materiāla definējums.

Saskaņā ar plānotajiem grozījumiem Meža likumā par meža zemes transformāciju izstrādāti arī grozījumi Aizsargjoslu likumā, Sugu un biotopu aizsardzības likumā un Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā, kuri arī šodien tika pieņemti trešajā lasījumā.

Plānots, ka likuma grozījumi stāsies spēkā 2012.gada 1.janvārī.

 

Komentāri (31)

Anna Gaigule 13.10.2011. 13.44

Par to vējgāžu zāģēšanu jau 88. gada filmā “Par mīlestību pašreiz nerunāsim” Vickis (U. Dumpis) skaidroja, ka uzņēmīgs cilvēks tās var izzāģēt, vēl pirms vējš tās ir izgāzis.

+4
0
Atbildēt

0

janazakovica 13.10.2011. 14.55

Latvijas Valsts Mezi-oligarhu ieliktenu midzenis nevarees izzagt tautai piederososs koku resursus..kas lidz sim jau izdarit vairaku simtu mijonu latu veribaa.

+3
0
Atbildēt

2

    skudra > janazakovica 13.10.2011. 22.24

    Inventarizācijai 20 gadu termiņš?VAS LVM nu varēs cirst uz nebēdu,nav lieki izdevumi jaunai inventarizācijai,bet jau esošajā audžu vecumi ir stipri paaugstināti.Jau tagad nocirstās kailcirtēs,skaitot gadskārtas uz priežu celmiem reti kur sanāk vairāk par 100 gadiem,pārsvarā tie ir 80-85 gadi(vismaz Baldones apkārtnē).Jautājums-kurš taisīja meža inventarizāciju valsts mežā,kurš to pārbaudīja?VMD nebija spējīgs ar saviem resursiem padziļināti pārbaudīt MAP datu atbilstību realitātei,un tagad,kad jāizsniedz ciršanas apliecinājumi nogabaliem,kuri acīmredzami nav sasnieguši ciršanas vecumu,neko nevar pasākt,jo paši taču pieņēma inventarizāciju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > janazakovica 13.10.2011. 16.03

    Derētu iefīrēt Rotbergu par attiecīgo ministru.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Zane Degro 13.10.2011. 23.23

Līdz 2015. gadam vairs nebūs, ko cirst un ko apsaimniekot.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu